Capitolul V - Unde putem gasi raspunsurile ?

Asemenea filozofului hindus Nikhilananda, pe multe persoane din prezent le tulbură învăţătura chinului veşnic. Pe de altă parte, altora le vine greu să înţeleagă anumite concepte, de felul celor referitoare la dobândirea stării de Nirvana şi la contopirea cu Dao.

Totuşi, pornind de la ideea că sufletul este nemuritor, atât religiile orientale, cât şi cele occidentale au format un caleidoscop derutant de credinţe referitoare la viaţa de apoi. Este posibil să aflăm adevărul cu privire la ce se întâmplă cu noi când murim? Este într-adevăr sufletul nemuritor? Unde putem găsi răspunsurile?

Ştiinţă şi filozofie

Deţine ştiinţa sau metoda ştiinţifică de investigare răspunsurile la aceste întrebări referitoare la viaţa de apoi? Bazându-se pe relatări despre trăiri în pragul morţii sau stări de „transă“, unii cercetători au încercat să facă investigaţii asupra existenţei unei vieţi de apoi. Făcând o trecere în revistă a câteva dintre afirmaţiile acestor cercetători în cadrul conferinţei intitulate „Este moartea un prilej de a intra în lumină?“, teologul Hans Küng a concluzionat: „Trăirile de acest fel nu dovedesc nimic în legătură cu o posibilă viaţă de după moarte: acestea se referă numai la ultimele cinci minute dinaintea morţii şi nu la o viaţă eternă de după moarte“. El a adăugat: „Problema referitoare la o posibilă viaţă după moarte are o importanţă majoră pentru o persoană aflată în viaţă. Ea necesită un răspuns care, dacă nu poate fi dat de medicină, trebuie căutat altundeva“.

Ce spune filozofia? Ne poate ajuta ea să găsim răspunsurile printre numeroasele posibilităţi oferite de diferite religii în ce priveşte existenţa unei vieţi de apoi? Cercetările filozofice includ o „activitate speculativă“, a spus Bertrand Russell, filozof britanic din secolul al XX-lea. Potrivit unei enciclopedii, filozofia este „o formă de cercetare  un proces de analiză, evaluare, interpretare şi speculare“ (The World Book Encyclopedia). În privinţa vieţii de apoi, speculaţiile filozofice au variat de la a numi nemurirea doar o iluzie până la a o considera un drept natural al fiecărui om.

O sursă unică de răspunsuri

Există totuşi o carte care conţine răspunsuri exacte la întrebările importante referitoare la viaţa de după moarte. Ea este cea mai veche carte care a fost scrisă vreodată, unele părţi din ea fiind scrise acum aproximativ 3500 de ani. Prima parte a acestei cărţi a fost scrisă cu câteva secole înainte de compunerea primelor imnuri din scrierile hinduse, Vedele, şi cu aproximativ o mie de ani înainte de perioada în care au trăit Buddha, Mahāvīra şi Confucius. Scrierea acestei cărţi s-a încheiat în anul 98 e.n., cu peste 500 de ani înainte ca Mahomed să întemeieze religia musulmană. Această sursă unică de înţelepciune superioară este Biblia.

Dintre toate cărţile care există, Biblia conţine cea mai exactă istorie antică. Istoria consemnată în Biblie vorbeşte despre începutul familiei umane şi explică cum am apărut pe pământ. Ea vorbeşte chiar despre timpurile dinaintea creării oamenilor. Această carte poate într-adevăr să ne ajute să înţelegem cum a fost creat omul şi ce este sufletul.

În plus, Biblia este o carte de profeţii, care s-au împlinit cu exactitate. De exemplu, ea a prezis în cele mai mici detalii ridicarea şi căderea Imperiului Medo-Persan şi a Imperiului Grec. Aceste cuvinte au fost atât de exacte, încât unii critici au încercat, dar în zadar, să demonstreze că ele au fost scrise după consumarea evenimentelor (Daniel 8:1–7, 20–22). Unele profeţii consemnate în Biblie se împlinesc în cele mai mici detalii chiar în timpul nostru. — Matei, capitolul 24; Marcu, capitolul 13; Luca, capitolul 21; 2 Timotei 3:1–5, 13.

Nici un om, oricât de inteligent ar fi, nu ar putea prezice cu atâta exactitate evenimente viitoare. Numai atotputernicul şi atotînţeleptul Creator al universului o poate face (2 Timotei 3:16, 17; 2 Petru 1:20, 21). Biblia este într-adevăr o carte care provine de la Dumnezeu. Bineînţeles, această carte ne poate da răspunsuri demne de încredere şi satisfăcătoare cu privire la ce se întâmplă cu noi când murim. Să vedem mai întâi ce are ea de spus cu privire la suflet.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

free counters