Ce înseamnă pentru tine ”Ziua morților” ?

Anual, la începutul lunii Noiembrie, națiunile așa zise creștine, sărbătoresc “Ziua morților” sau, altfel numită, “Ziua tuturor sfinților”. În alte părți ale globului, această sărbătoare, cu aceeași însemnătate, ia o altă înfățișare: este numită Halloween, și este sărbătorită la sfârșitul lunii Octombrie. Caracteristicile ei o diferențiază de orice altă zi din an: coronițe cu flori, îmbulzeală la cimitire, lumânări sau lămpi aprinse, rugăciuni pentru cei morți sau într-o altă formă, văzută prin costume de vrăjitoare, fantome, spiriduși, dovleacul cioplit, povești despre întoarcerea spiritelor morților și multe altele. Indiferent de ritualurile religioase care împodobesc aceasta manifestație, ne-am întrebat vreodată dacă “Practicile acestei zile țin cu adevărat de creștinism? Sunt toate aceste lucruri aprobate de Dumnezeu? Ce înseamnă pentru mine toate aceste lucruri?”.

Ce înseamnătate are aceasă zi?

Halloween înseamnă de fapt “Seara sfințită” sau “Seara tuturor sfinților”. În secolul al VIII-lea, Papa Grigore al III-lea, a stabilit ziua de 1 Noiembrie ca dată pentru o sărbătoare de onorare a tuturor sfinților, aceasta fiind numită “Ziua tuturor sfinților”. Potrivit Enciclopediei Catolice, este o sărbătoare de cel mai înalt rang. De vreme ce toți sfinții sunt considerați oameni venerați, în numele lor, ajunul sărbătorii a ajuns să fie numit “Seara tuturor sfinților”, sau, pe scurt, Halloween.În Statele Unite, pe 31 Octombrie este noaptea Halloween-ului, un timp pentru distracție, gălăgie și glume. A fost numită cea mai rea noapte a anului pentru vandalism, când atât tineri cât și vârstnici, au devenit de nestăpânit. În țările latino-americane, data de 2 Noiembrie este ziua celebrată, dar într-un mod cu mult mai diferit. 2 Noiembrie este ziua festivalului romano-catolic pentru “Ziua morților”, care datează din jurul secolului al XI-lea. Acest festival este bazat pe convingerea că sufletele morților pot fi ajutate să scape din purgatoriu și să ajungă în ceruri prin rugăciuni și acte de milostenie ale credincioșilor de pe pământ. Prin urmare, la acest festival, la care se face referire ca la “Ziua morților” și care are loc următoarea zi după “Ziua tuturor sfinților”, oamenii vizitează mormintele celor dragi și oferă rugăciuni și milostenii în numele lor.

Halloween-ul sau “Ziua morților” și Biblia

Pentru tine Halloween-ul sau “Ziua morților” înseamnă onorarea sfinților morți și comemorarea celor răposați prin rugăciuni pentru sufletele lor? Chiar dacă Halloween-ul sau “Ziua morților” și festivalurile legate de el sunt sărbători religioase din creștinătate în onoarea și numele morților, unde este precedentul scriptural pentru ele? Nu poate fi găsit nici unul. Când Corneliu a căzut la picioarele apostolului Petru pentru a-i da onoare, Petru nu a acceptat ci a zis: „ Scoală-te, şi eu sunt om!” Chiar atunci când apostolul Ioan a căzut la pământ pentru a se închina unui înger, a fost mustrat: „Fereşte-te să faci una ca aceasta! Lui Dumnezeu închină-te!” a fost porunca îngerului. (Fapte 10:26; Apocalipsa 19:10) Apostolul Pavel de asemenea a avertizat despre privarea de premiul vieții de către oameni care ar susține „o formă de închinare a îngerilor”. Creștinii înțelepți se feresc de orice tip de celebrare care este pentru scopul de a onora pe oricine altcineva decât pe Dumnezeu. – Coloseni 2:18.Biblia învață: „Sufletul care păcătuiește – el însuși va muri.” (Ezechiel 18:4) De vreme ce sufletele morților nu sunt vii, este imposibil pentru ele să fie ajutate de rugăciunile celor de pe pământ; prin urmare, sărbătoarea “Ziua morților” nu este fondată pe o bază scripturală și arată lipsă de credință în Cuvântul lui Dumnezeu.

De asemenea, Biblia învață: „Învaţă pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze, şi când va îmbătrâni, nu se va abate de la ea.” (Proverbe 22:6) Cum poate fi armonizată această dovadă scripturală cu practica Halloween-ului de „Păcăleală sau dulciuri”? Poate părea drăguț să ai copii care sună la case cu cererea “Păcăleală sau dulciuri”, dar mai este drăguț când cresc mai mari și amenință în mod violent oamenii dacă aceștia nu le dau ceea ce cer? Aduce această practică a Halloween-ului un copil pe calea dreaptă ori ea îl conduce spre cale necreștină a vandalismului și a crimei?

Înrădăcinat în păgânism

Rădăcinile Halloween-ului și a “Zilei morților”, chiar dacă nu pot fi găsite în Biblie, pot fi urmărite în istorie la o origine păgână. Egiptenii, grecii și romanii precreștini, toți au celebrat un festival pentru morți. Acești antici credeau că, cu aceste ocazii, spiritele morților se întorceau; de aceea, era lăsată hrană pentru ei iar lămpile erau lăsate aprinse pentru ca astfel aceștia să nu-și piardă calea.Ordinul celtic al druizilor se închinau lui Samhain, domnul morților, precum și unui zeu-soare pentru care calul era sacru. Pe 1 Noiembrie, care a fost Anul Nou al lor, ei țineau o sărbătoare în onoarea acestor zei. Se credea că sufletele celor care muriseră cu un an înainte, din cauza păcatelor lor, erau închise în trupurile animalelor inferioare iar la vremea acestei sărbători, Samhain le aduna, și ele erau eliberate pentru a merge în cerurile druide. În ajunul sărbătorii lui Samhain, păgânii celți obișnuiau să țină aprinse focuri în aer liber, crezând că acestea îi vor proteja de spiritele rele.

Multele aspecte ale Halloween-ului de astăzi și ale “Zilei morților” pot fi urmărite tocmai în păgânism. Anticii asociau acest timp din an cu supranaturalul și cu îngrămădirea de spirite moarte, astfel că au urmat exact politica bisericii catolice de a adopta această dată pentru ceea ce ei au numit “Ziua tuturor sfinților” și “Ziua morților”. Oamenii au putut în acest fel să-și țină obiceiurile și convingerile și să celebreze totuși ceea ce ei numesc sărbători creștine de cel mai înalt rang. Dar spoiala aplicată de creștinătate acestor sărbători păgâne este așa subțire încât nu există nici o întrebare asupra faptului că Halloween-ul sau “Ziua morților” sunt înrădăcinate în păgânism.

Ce înseamnă Halloween-ul sau “Ziua morților” pentru un creștin?

Este interesant de observat că Reforma Protestantă a fost declanșată în noaptea de Halloween. Cum așa? Martin Luther, știind că era obiceiul oamenilor de a merge cu mulțimea la Palatul Bisericii din Wittenberg, Germania, în “Seara tuturor sfinților”, a ales acea noapte pentru a-și țintui cele 95 de teze de ușa bisericii. Citindu-le, resentimentul oamenilor care mocnea împotriva bisericii catolice a izbucnit în flăcări. Multe practici păgâne au fost desființate de reformați, celebrarea “Ajunului tuturor sfinților” fiind una dintre ele.Dar astăzi, cum ar trebui creștinii să vadă Halloween-ul sau “Ziua morților”? Creștinii vor fi motivați de principiul Scripturii și nu de raționamentul uman. Cineva ar putea fi sigur că Isus Cristos, care întotdeauna a rămas aproape de ceea ce spune Biblia, ar ține seama de poruncile divine: „Să nu trăiţi după obiceiurile neamurilor”, „Nu vă luaţi după felul de vieţuire al neamurilor” (Levitic 20:23; Ieremia 10:2). Isus nu a fost niciodată influențat de raționamente umane în compromiterea poruncile scripturale! Prin urmare, nici astăzi un creștin nu se va compromite, chiar dacă aceasta înseamnă să fie diferit și separat de lume.

Primii creștini au călcat pe urmele lui Isus îndeaproape. Ei au ținut seamă de porunca: „Nu vă înjugaţi la un jug nepotrivit cu cei necredincioşi. De aceea: Ieşiţi din mijlocul lor, şi despărţiţi-vă de ei, zice Domnul; nu vă atingeţi de ce este necurat, şi vă voi primi.” (2 Corinteni 6:14, 17) Edward Gibbon, în cartea „Declinul și căderea Imperiului Roman” (Vol. I, pg. 396, 397) spune că primii creștini nu au luat parte la „jocurile pe care regele și poporul le celebrau în onoarea sărbătorilor lor specifice … Creștinul, cu aceste ocazii interesante, era obligat să-și lase persoanele care îi erau cele mai dragi, mai degrabă decât să se păteze cu vina inseparabilă de aceste sărbători profane … Ispitele periculoase care din toate părțile stăteau la pândă pentru a-l surprinde pe credinciosul neatent, îl asaltau cu violență dublă în zilele sărbătorilor solemne.”Chiar dacă Halloween-ul sau “Ziua morților” par sărbători creștine, ele nu poartă roadele creștinismului!
Chiar dacă aceste zile de sărbătoare par atractive prin practicile ei, totuşi ele promovează minciuna rostită în Eden de către şarpe, anume doctrina nemuririi sufletului. Creştinul este îndemnat să-şi iubească semenii atâta timp cât aceştia sunt vii şi în niciun timp să nu venereze oameni.Eclesiastul 9:5 “Cei vii, în adevăr, măcar ştiu că vor muri; dar cei morţi nu ştiu nimic, şi nu mai au nicio răsplată, fiindcă pînă şi pomenirea li se uită.”
Psalm 115:17,18 ”Nu morţii laudă pe Iehova, şi nici vreunul din cei ce se pogoară în locul tăcerii, ci noi, noi vom binecuvînta pe Iehova, deacum şi pînă în veac. Lăudaţi pe Iehova!”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

free counters