Ce este Armaghedonul ?

Razboiul lui Iehova care va pune capat tuturor razboaielor

"Pentru ei este neconceput să-şi ucidă semenii; în ochii lor, războiul este ceva absurd şi dezgustător, un lucru pentru care nici măcar nu există cuvânt în limba lor". - Descriere a populatie inuite din Groenlanda facuta de exploratorul norvegian Fridtjof Nansen in 1888.

Cui nu i-ar plăcea să trăiască într-o societate în care războiul este considerat ceva "absurd şi dezgustător"? Cine nu şi-ar dori să trăiască într-o lume în care nici măcar să nu existe cuvântul "război" pentru că noţiunea în sine este necunoscută? O astfel de lume poate părea utopică, mai ales dacă ne-am bizui pe oameni să o realizeze.

Totuşi, în profeţia lui Isaia, Dumnezeu a promis că va aduce în existenţă o astfel de lume: "Din săbiile lor vor făuri brăzdare şi din suliţele lor, cosoare. Nicio naţiune nu va mai ridica sabia contra altei naţiuni şi nu vor mai învăţa războiul" (Isaia 2:4).

Desigur, lumea de astăzi cu cei 20 de milioane de militari activi şi aproximativ 20 de războaie în desfăşurare ar trebui să sufere o mare transformare pentru ca promisiunea lui Dumnezeu să se împlinească. Nu întâmplător Dumnezeu Atotputernic, va trebui să intervină în treburile omenirii. Această intervenţie a lui Dumnezeu va culmina cu ceea ce Biblia numeşte Armaghedon (Revelaţia 16:14,16).

Deşi în ultimii ani termenul "Armaghedon" a fost folosit cu sensul de conflagraţie nucleară mondială, un dicţionar arată că sensul principal al acestiu cuvânt este "locul unei mari bătălii finale între forţele binelui şi forţele răului". Dar va învinge binele vreodată răul? Sau o astfel de bătălie este pură ficţiune?

Un aspect încurăjator este că Biblia vorbeşte în mod repetat despre sfârşitul răutăţii. "Păcătoşii vor pieri de pe pamânt", profeţeşte psalmistul, "iar cei răi nu vor ma fi" (Psalmul 104:35). "Cei drepţi vor locui pe pamânt şi cei ireproşabili vor rămâne pe el", spune cartea Proverbele. "Dar cei răi vor fi nimiciţi de pe pământ, iar cei neloiali vor fi smulşi de pe el" (Proverbele 2:21,22).

Biblia arată totodată că cei răi nu vor renunţa la putere în mod paşnic; de aceea, pentru a elimina tot ce este rău, inclusiv războiul, este nevoie de o intervenţie decisivă din partea lui Dumnezeu (Psalmul 2:2). Biblia numeşte această bătălie deosebită Armaghedon, un nume cu semnificaţii profunde.

Bătălii purtate la Meghido de-a lungul istoriei

Cuvântul "Armaghedon" înseamnă "Muntele Meghido". Anticul oraş Meghido şi valea Izreelului din jurul său au fost teatrul de război al multor bătălii decisive în istorie. În cartea Bătăliile Armaghedonului (engl.), istoricul Eric Cline a scris: "De-a lungul istoriei, Meghido şi valea Izreelului au fost locul unor bătălii ce au determinat cursul civilizaţiei".

Aşa cum sublinia Cline, bătăliile purtate în apropiere de Meghido s-au dovedit adesea hotărâtoare în istorie. Hoardele mongole care au cotropit o mare parte a Asiei veacului al XIII-lea au suferit prima lor înfrângere în acestă vale. Nu departe de Meghido, armatele britanice conduse de generalul Edmund Allenby au înfrânt armatele otomane în primul Război Mondial. Un istoric militar descria victoria obţinută de Allenby drept "una dintre cele mai rapide campanii militare importante şi una dintre bătăliile decisive cu victorii zdrobitoare ale istoriei".

În apropiere de Meghido s-au purtat bătălii decisive şi pentru istoria biblică. Aici judecătorul Barac a înfrânt armatele canaanite ale lui Sisera (Judecătorii 4:14-16; 5:19-21). Tot în această regiune, Ghedeon cu numai 300 de oameni a învins o imensă armată madianită (Judecătorii 7:19-22). Regele Saul şi fiul său Ionatan au murit pe muntele vecin Ghilboa când filistenii i-au înfrânt pe israeliţi (1 Samuel 31:1-7).

Datorită poziţiei geografice strategice, Meghido şi valea din jurul său au fost teatrul de război a numereoase bătălii (în opinia istoric, a cel puţin 34!) de-a lungul ultimilor 4 000 de ani.

Fără îndoială că poziţia strategică şi istoria regiunii Meghido au influenţat într-o mare măsură sensul figurat cu care este folosit cuvântul "Armaghedon". Deşi acesta apare o singură dată în Biblie, contextul său din cartea Revelaţia arată cât se poate de clar că Armaghedonul va fi un eveniment decisiv în viaţa fiecărui om de pe pamânt.

Ce este Armaghedonul despre care vorbeşte Biblia ?

Deşi s-au purtat multe războaie importante în apropiere de Meghido, niciunul dintre ele nu se poate spune că s-au confruntat în adevăratul sens al cuvântului forţele binelui cu forţele răului. Cum este şi firesc, un astfel de război nu poate fi purtat decât de Dumnezeu. Aşa cum a spus odată Isus, "nimeni nu este bun, în afară de unul singur:Dumnezeu" (Luca 18:19). În plus, Biblia chiar numeşte Armaghedonul războiului lui Dumnezeu.

Biblia spune în cartea Revelaţia că "regii întregului pământ locuit" se adună "pentru războiul zilei celei mari a Dumnezeului cel Atotputernic" (Revelaţia 16:14). Relatarea profetică arată în continuare: "Ele i-au adunat în locul care în ebraică se numeşte Har-Maghedon" sau Armaghedon (Revelaţia 16:16). Apoi, după câteva capitole, se explică faptul că "regii pământului şi armatele lor" vor fi adunaţi ca să facă război împotriva armatei sale" (Revelaţia 19:19). Cel ce stă pe cal nu este altul decât Isus Cristos (1 Timotei 6:14,15; Revelaţia 19:11,12,16).

Din aceste versete înţelegem că Armaghedonul este un război între Dumnezeu şi armatele omenirii neascultătoare. Dar de ce poartă Iehova şi Fiul său, Isus Cristos, un asemena război? În primul rând, deoarece Armaghedonul ´îi va distruge pe cei ce distrug pământul` (Revelaţia 11:18). Iar în al doilea rând, va aduce potrivit promisiunii lui Dumnezeu o lume paşnică, "un pământ nou" în care "va locui dreptatea" (2 Petru 3:13).

De ce trebuie să aibă loc Armaghedonul ?

Vi se pare greu de crezut că Iehova, "Dumnezeul iubirii", îi încredinţează Fiului său, ´Prinţul păcii`, misiunea de a purta un război? (2 Corinteni 13:11; Isaia 9:6) Lucrurile vor fi mult mai clare dacă înţelegem motivele ce stau la baza acestei acţiuni. În cartea Psalmii, Isus este înfăţişat ca un războinic ce înaintează călare. Pentru ce luptă Cristos? Psalmistul explică: "pentru adevăr, umilinţă şi dreptate". El poartă război deoarece iubeşte dreptate şi urăşte răutatea (Psalmul 45:4,7).

Biblia descrie şi reacţia lui Iehova la nedreptatea pe care o vede în lume de azi. Profetul Isaia scrie: "Iehova a văzut şi a fost rău în ochii lui că nu era dreptate. Şi s-a îmbrăcăt cu dreptatea ca şi cu o cămaşă de zale şi şi-a pus pe cap coiful salvării. S-a îmbrăcăt cu veşmintele răzbunării ca şi cu o haină şi s-a înfăşurat cu zelul ca şi cu o mantie (Isaia 59:15,17).

Atâta vreme cât oamneii răi deţin puterea, cei drepţi nu se pot bucura de pace şi siguranţă (Proverbele 29:2; Eclasiastul 8:9). Realist vorbind, oamenii corupţi, care practică nelegiurea nu se vor schimba. De aceea, pacea şi dreptatea nu pot fi instaurate pentru totdeauna decât dacă aceştia sunt înlăturaţi. "Cel rău este o răscumpărare pentru cel drept", a scris Solomon (Proverbele 21:18).

Întrucât Judecătorul este Dumnezeu, putem fi siguri că sentiţele sale împotriva celor răi vor fi întotdeauna drepte. "Oare nu va face Judecătorul întregului pământ ce este drept?", a întrebat Avraam. Ulterior, el a învăţat că Iehova face întotdeauna ce este drept! (Geneza 18:25) Mai mult, Biblia ne asigură că lui Iehova nu-i face deloc plăcere să-i distrugă pe cei răi şi că el recurge la acest lucru în ultimă instanţă (Ezechiel 18:32; 2 Petru 3:9).

Armaghedonul - un război real

De partea cui vom fi în această bătălie decisivă? Cei mai mulţi dintre noi vom spune imediat că de partea binelui. Dar cum putem fi siguri că va fi aşa? "Căutaţi dreptatea, căutaţi smerenia" este îndemnul profetului Ţefania (Ţefania 2:3). Voinţa lui Dumnezeu este ca "orice fel de oameni să fie salvaţi şi să ajungă la cunoştinţa exactă a adevărului", a spus apostolul Pavel (1 Timotei 2:4).

Un prim pas spre salvare este să învăţăm adevărul depsre Iehova şi despre scopul său de a curăţa pământul de răutate. Iar al doilea este să participăm dreptatea, ceea ce ne va aduce aprobarea şi ocrotirea divină.

Dacă întreprindem aceşti paşi importanţi, vom ajunge să aşteptăm chiar cu nerăbdare Armaghedonul, războiul ce va pune într-adevăr capăt tuturor războaialor omeneşti. După această bătălie decisivă, oamenii de pe tot pământul vor considera războiul ceva absurd şi dezgustător. Şi niciodată "nu vor mai învăţa războiul"! (Isaia 2:4)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

free counters