Ne-a parasit Dumnezeu ?

Unde este Dumnezeu ?

11 Septembrie 2001. La ora 8.46, un avion de pasageri loveşte turnul nordic al World Trade Center (New York). Acesta este primul dintr-o serie de atacuri teroriste ce vizează mai multe obiective. În următoarele 102 minute, îşi pierd viaţa aproximativ 3000 de oameni.

26 decembrie 2004. În Oceanul Indian are loc un cutremur cu magnitudinea de 9 grade, care provoacă o serie de valuri ucigaşe ce lovesc 11 ţări, inclusiv câteva de pe continen­tul african, la circa 5 000 km depărtare. Într-o singură zi, 150 000 de persoane mor sau sunt date dispărute şi peste un milion rămân fără adăpost.

1 august 2009. Un bărbat în vârstă de 42 de ani se plimbă cu hidroscuterul împreună cu băieţelul său de cinci ani, când se izbesc de un doc de lemn. Tatăl moare pe loc. Fiul supravieţuieşte impactului, dar moare a doua zi. “Speram să se întâmple un miracol şi să rămână în viaţă”, a declarat o rudă îndurerată.

Când citiţi despre atentate teroriste şi despre dezastre naturale sau când vi se întâmplă o nenorocire, vă întrebaţi dacă Dumnezeu vede prin ce trec oamenii? Vă gândiţi că ne-a părăsit? Biblia ne oferă un răspuns mângâietor la aceste întrebări.

Ce face Dumnezeu?

„De ce stai aşa departe, o, lehova?
De ce stai ascuns în timpuri de necaz?" (Psalmul 10:1)

Este suficient să aruncăm o privire peste ti­tlurile din ziare ca să ne dăm seama că trăim în „timpuri de necaz". lar când o trage­die ne loveşte familia - când suntem victime­le unei infracţiuni, când avem un accident grav sau când ne moare o fiinţă dragă -, poa­te că ne întrebăm: Oare Dumnezeu vede? Îi pasă de ceea ce se întâmplă? Oare chiar există?

Dar v-aţi gândit că s-ar putea ca Dumnezeu să acţioneze altfel decât ne aşteptăm noi? Să ilustrăm: Un băieţel este foarte supărat fiind­că tatăl lui a plecat la serviciu. Îi este dor de el şi vrea ca tatăl să vină acasă. Copilaşul se simte părăsit. Toată ziua întreabă: „Unde este tati?".

Probabil v-aţi dat seama imediat că băieţe­lul gândeşte greşit. De fapt, în momentele ace­lea, tatăl lucrează ca să asigure cele necesare pentru întreaga familie. Nu cumva şi noi gân­dim greşit când strigăm: „Unde este Dumne­zeu"?

De exemplu, poate că unii doresc ca Dum­nezeu să fie un executor care îi pedepseşte imediat pe răufăcători. Alţii vor ca Dumnezeu să fie un fel de Moş Crăciun ceresc, care îm­parte daruri: un loc de muncă, un partener de căsătorie sau chiar un bilet câştigător la loterie.

Aceşti oameni consideră că, dacă Dumne­zeu nu face imediat dreptate sau dacă nu ne dă ce îi cerem, este insensibil la suferinţele noastre şi ne ignoră necesităţile. Dar această concepţie este total greşită! De fapt, chiar în momentul de faţă, lehova Dumnezeu lucrea­ză pentru a asigura cele necesare întregii fami­lii umane, numai că nu aşa cum se aşteaptă mulţi oameni.

Aşadar, ce face Dumnezeu? Pentru a răspun­de la această întrebare, să ne întoarcem în timp, la începuturile istoriei umane, când re­laţiile omenirii cu Dumnezeu s-au deteriorat grav, însă nu iremediabil.

Efectele devastatoare ale păcatului

Imaginaţi-vă o casă care zace în paragină de mulţi ani. Acoperişul s-a prăbuşit, uşile au ieşit din balamale, iar exteriorul a fost devastat. Odi­nioară această casă era în stare bună, dar acum arată jalnic. Având în vedere gradul avansat de deteriorare a casei, renovarea nu va fi deloc o sarcină uşoară, nu se va putea face peste noapte.

Acum gândiţi-vă la daunele provocate ome­nirii cu aproximativ 6 000 de ani în urmă, când o creatură spirituală invizibilă, Satan, i-a determinat pe Adam şi pe Eva să se răzvrăteas­că împotriva lui Dumnezeu. Până atunci, pri­mii doi oameni se bucurau de o sănătate per­fectă, având perspectiva de a trăi veşnic alături de urmaşii lor (Geneza 1:28). Însă, când au pă­cătuit, a fost ca şi cum ar fi devastat familia umană care urma să se nască.

Consecinţele acestui act de răzvrătire au fost extrem de grave. Iată ce spune Biblia: ,,Printr-un singur om Adam a intrat păcatul în lume şi prin păcat moartea" (Romani 5:12). Şi, pe lângă faptul că ne-a adus moartea, pă­catul ne-a stricat relaţiile cu Creatorul şi ne-a provocat mult rău pe plan fizic, mental şi afec­tiv. Prin urmare, starea omenirii seamănă cu cea a unei case dărăpănate. Cât de sugestive sunt cuvintele lui Iov, un om drept, care a spus: „Omul ... are viaţa scurtă, dar plină de necazuri"! (Iov 14:1, Cornilescu, 1996)

Dar a părăsit Dumnezeu familia umană după căderea primilor oameni în păcat? Nici­decum! De fapt, de atunci, Tatăl nostru ceresc lucrează încontinuu pentru binele omenirii. Ca să înţelegem mai bine ce face el în folosul nostru, să analizăm trei etape necesare pentru renovarea unei case şi să vedem legătura din­tre ele şi ceea ce a făcut deja Dumnezeu în ve­derea restabilirii omenirii.

1 După ce examinează o casă deteriorată, proprietarul decide dacă o renovează sau o demolează.
Imediat după răzvrătirea din E­den, Iehova Dumnezeu şi-a anun­ţat scopul de a restabili omenirea. El i-a spus spiritului invizibil care a instigat la răzvrătire: „Voi pune duşmănie între tine şi femeie, în­tre sămânţa ta şi sămânţa ei. El îţi va zdrobi capul şi tu îi vei zdrobi călcâiul" (Geneza 3:15).

Prin aceste cuvinte, Iehova a promis că îl va distruge pe cel ce i-a instigat pe primii oameni la răzvrătire (Ro­mani 16:20; Revelaţia 12:9). Mai mult, lehova a prezis că urma să apară o`sămânţă' care avea să elibereze omenirea din păcat (1 loan 3:8). Aceste promisiuni transmiteau un adevăr vi­tal: Dumnezeu avea să-şi „repare" creaţia, nu să o„demoleze". Însă restabilirea omenirii ne­cesita timp.

2 Un arhitect întocmeşte planuri care arată clar în ce va consta lucrarea de renovare.
lehova Dumnezeu le-a dat is­raeliţilor un cod de legi şi a reali­zat proiectul unui templu în care urmau să-i aducă închinare. Bi­blia spune: „Acestea sunt o umbră a lucrurilor viitoare" (Coloseni 2:17). Asemenea unor planuri, ele erau o reprezentare a ceva mult mai măreţ.

De exemplu, israeliţii aduceau jertfe de ani­male pentru a fi iertaţi de păcate (Leviticul 17:11). Acestea prefigurau o jertfă mult mai importantă ce urma să fie adusă secole mai târziu, o jertfă care avea să elibereze cu adevă­rat omenirea. Componentele tabernacolului şi ale templului în care s-au închinat israeliţii au prefigurat etapele pe care avea să le parcur­gă viitorul Mesia de la moartea sa de jertfă până la înălţarea sa la cer.

3 Este ales un constructor care va urma planurile şi va face renovarea.
Isus a fost promisul Mesia, care avea să urmeze modelul jertfelor aduse de israeliţi şi să-şi dea via­ţa pentru răscumpărarea omenirii. loan Botezătorul l-a numit pe bună dreptate „Mielul lui Dumnezeu care înlătură păcatul lumii" (loan 1:29). Isus a acceptat de bunăvoie această misiune. El a afirmat: „Am coborât din cer ca să fac nu voinţa mea, ci voinţa celui care m-a trimis" (loan 6:38).

Care era voinţa lui Dumnezeu cu privire la Isus? Printre altele, Isus trebuia nu numai „să-şi dea sufletul ca răscumpărare pentru mulţi", ci şi să încheie un legământ pentru un Regat cu continuato­rii săi (Matei 20:28; Luca 22:29, 30). Regatul este instrumentul prin care Dumnezeu îşi va îndeplini scopul cu privire la omenire. Mesa­jul despre Regatul lui Dumnezeu este numit ,,veste bună", deoarece arată că Dumnezeu a instaurat în cer un guvern care va prelua con­trolul asupra pământului! (Matei 24:14; Da­niel 2:44)

Lucrarea de restabilire continua

Înainte să se înalţe la cer, Isus le-a poruncit continuatorilor săi: „Faceţi discipoli din oa­menii tuturor naţiunilor, botezându-i în nu­mele Tatălui, al Fiului şi al spiritului sfânt ... Şi iată că eu sunt cu voi în toate zilele până la încheierea sistemului" (Matei 28:19, 20).

Aşadar, procesul de restabilire a omenirii nu avea să se termine odată cu moartea lui Isus. El avea să continue până la „încheierea" ac­tualului sistem, când Regatul lui Dumne­zeu va prelua controlul asupra pământului. Timpul acesta este foarte aproape. De unde ştim? Semnul prezis de Isus cu privire la „în­cheierea sistemului" se împlineşte sub ochii noştri (Matei 24:3-14; Luca 21:7-11; 2 Timo­tei 3:1-5).

În prezent, Martorii lui lehova predică ves­tea bună despre Regatul lui Dumnezeu în 236 de ţări şi teritorii, respectând astfel porunca lui Isus. De fapt, chiar articolul pe care îl citiţi are scopul de a vă ajuta să învăţaţi mai multe despre Regat şi despre ceea ce va realiza el. La pagina 2 a fiecărei ediţii a revistei Turnul de veghe se arată următoarele: „Această revistă ... le aduce mângâiere oamenilor cu vestea bună că, în curând, Regatul lui Dumnezeu, un gu­vern real instaurat în cer, va pune capăt rău­tăţii şi va transforma pământul în paradis. Re­vista îşi îndeamnă cititorii să creadă în Isus Cristos, care a murit pentru ca noi să avem viaţă veşnică şi care este acum Regele Regatu­lui lui Dumnezeu".

E adevărat, în prezent încă auzim de aten­tate teroriste şi de calamităţi naturale sau ni se poate întâmpla o nenorocire. Dar studiul Bibliei vă va convinge că Dumnezeu nu ne-a părăsit. El „nu este departe de niciunul dintre noi" (Faptele 17:27). Iar promisiunea sa de a restabili ceea ce au pierdut primii noştri pă­rinţi se va împlini negreşit (Isaia 55:11).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

free counters