Este sfarsitul aproape ?


De ce anume se tem mulţi oameni?

„Nu trebuie să fii o persoană religioasă ca să crezi că omenirea se îndreaptă spre dezastru."' -Sephen O'leary, profesor asociat la universitatea Southern California.

Sunteti de acord cu afirmaţia de mai sus? În această serie de articole sunt prezentate câ­teva dintre motivele pentru care oamenii pri­vesc cu teamă viitorul. Totodată, se arată de ce putem fi siguri că viaţa de pe pământ nu se va sfârşi. Veţi vedea că, în pofida situaţiilor îngri­jorătoare prezentate în continuare, există mo­tive întemeiate pentru a fi optimişti.

Posibilitatea izbucnirii unui război nuclear este încă foarte mare. În 2007, Bulletin of the Atomic Scientists a avertizat: „De la aruncarea primelor bombe atomice asupra oraşelor Hiro­shima şi Nagasaki, lumea nu s-a mai aflat în faţa unor pericole atât de mari". De ce această îngrijorare? Publicaţia menţiona că, în 2007, existau aproximativ 27000 de arme nucleare, dintre care 2000 erau „pregătite să fie lansate în câteva minute". Dacă ar fi detonate chiar şi numai câteva dintre acele arme, consecinţele ar fi dezastruoase!

S-a redus de atunci pericolul izbucnirii unui război nuclear? În Anuarul SIPRI 2009 se spune că primele cinci puteri nucleare ale lu­mii - China, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi Statele Unite - „fie amplasează noi sisteme de arme nucleare, fie şi-au anunţat intenţia de a face acest lucru". Însă, potrivit anuarului, aces­tea nu sunt singurele ţări care deţin arme nu­cleare. Cercetătorii susţin că India, Pakistan şi Israel deţin fiecare între 60 şi 80 de bombe nu­cleare. Ei afirmă că, în prezent, sunt amplasate la nivel mondial un total de 8 392 de arme nu­cleare, gata de lansare!

Schimbările climatice pot cauza un dez­astru global. „Pericolele pe care le prezintă schimbările climatice sunt aproape tot atât de se­rioase ca pericolele pe care le prezintă armele nu­cleare", se afirmă în Bulletin o f theAtomic Scientists, citat anterior. Reputaţi oameni de ştiintă, precum Stephen Hawking, profesor emerit la Universitatea Cambridge, şi Sir Martin Rees, directorul Colegiului Trinity din cadrul Universităţii Cambridge, confir­mă aceste avertismente sumbre. În opinia lor, folo­sirea iresponsabilă a tehnologiei şi impactul pe care îl are factorul uman asupra mediului pot să schim­be in mod ireversibil viaţa pe pământ sau chiar să cauzeze sfârşitul civilizaţiei noastre.

Prezicerile despre sfârşitul lumii îi neliniştesc pe milioane de oameni. Dacă intraţi pe Internet şi tas­taţi expresia „sfârşitul lumii" şi anul ,2012", veţi găsi mii de pagini cu speculaţii despre venirea sfârşi­tului in acel an. Motivul? Anul 2012 coincide cu sfârşitul unui străvechi calendar maya, cunoscut ca ,,Marele Calcul". Mulţi se tem că acest lucru ar pu­tea indica sfârşitul civilizaţiei actuale.

Multe persoane religioase cred că Biblia prezice o distrugere a planetei. Ele cred că toţi cei credincioşi vor fi luaţi la cer, în timp ce restul oamenilor vor fi chinuiţi pe un pământ cuprins de haos sau vor fi aruncaţi în iad.

Dar susţine Biblia într-adevăr că pământul va fi distrus cu desăvârşire? Apostolul loan a avertizat: ,,Nu credeţi orice declaraţie inspirată, ci verificaţi declaraţiile inspirate ca să vedeţi dacă provin de la Dumnezeu" (1 loan 4:1). În loc să acceptaţi pur şi simplu ceea ce spun alţii, vă încurajăm să deschideţi Biblia şi să aflaţi personal ce spune ea despre sfârşi­tul lumii. Ceea ce veţi citi s-ar putea să vă surprindă.

Răspunsul la patru întrebări despre sfârşit

Isus Cristos a prezis că, la un moment dat în viitor, „va veni sfârşitul". Descriind acel timp, el a spus: „Atunci va fi un necaz mare, cum n-a mai fost de la începutul lumii pâ­nă acum, nu, şi nici nu va mai fi" (Matei 24:14, 21).

Afirmaţiile lui Isus despre sfârşit, precum şi alte pasaje biblice referitoare la acest su­biect dau naştere la o serie de întrebări im­portante. Vă invităm să deschideţi Biblia şi să aflaţi răspunsul pe care îl dă ea la aceste întrebări.

1 Ce anume se va sfârşi?

Biblia nu ne învaţă că va fi distrus pămân­tul propriu-zis. Psalmistul a scris: „Tu Dum­nezeu ai aşezat pământul pe temeliile lui şi el nu se va clătina pe timp indefinit, da, ni­ciodată" (Psalmul 104:5). Biblia nu ne înva­ţă nici că vor fi şterse din existenţă toate for­mele de viaţă printr-un foc ce va cuprinde planeta (Isaia 45:18). Isus a arătat clar că unii oameni vor supravieţui sfârşitului (Matei 24:21, 22). Atunci, ce anume spune Biblia că se va sfârşi?

Se va sfârşi guvernarea umană, care s-a do­vedit un eşec total. Dumnezeu l-a inspirat pe profetul Daniel să scrie: „Dumnezeul ceru­lui va ridica un regat care nu va fi nimicit ni­ciodată. Regatul acesta nu va trece în stăpâ­nirea altui popor. El va zdrobi şi va pune capăt tuturor acestor regate şi el însuşi va dăinui pe timp indefinit" (Daniel 2:44).

Se vor sfârşi războaiele şi poluarea. În Psal­mul 46:9, se spune: „Dumnezeu face să în­ceteze războaiele până la marginile pămân­tului. Frânge arcul, face bucăţi suliţa şi arde în foc carele". De asemenea, în Revelaţia 11:18, se arată că Dumnezeu ‘îi va distruge pe cei ce distrug pământul’.

Se vor sfârşi nelegiuirea şi nedreptatea. Cuvântul lui Dumnezeu promite: „Cei drepţi vor locui pe pământ şi cei ireproşabili vor rămâne pe el. Dar cei răi vor fi nimiciţi de pe pământ, iar cei neloiali vor fi smulşi de pe el" (Proverbele 2:21, 22).

2 Când va veni sfârşitul?

Biblia spune că lehova Dumnezeu are un 'timp fixat' pentru a pune capăt răutăţii şi pentru a instaura şi pe pământ guvernarea Regatului său (Marcu 13:33). Dar ea arată clar că nu putem calcula data exacta când va veni sfârşitul Isus a spus: „Ziua şi ora ace­ea nimeni nu le ştie, nici îngerii din ceruri, nici Fiul, ci numai Tatăl" (Matei 24:36). To­tuşi, Isus şi discipolii săi au prezis starea de lucruri ce avea să existe pe pământ înainte ca Dumnezeu să aducă sfârşitul. Astfel, ştim că sfârşitul este foarte aproape când au loc în acelaşi timp şi la nivel mondial toate eveni­mentele menţionate în continuare.

Pe plan politic, social şi ecologic au loc dezechilibre fără precedent în istorie. Când discipolii l-au întrebat despre sfârşit, Isus a răspuns: „Se va ridica naţiune contra naţiune şi regat contra regat, vor fi cutremure de pământ dintr-un loc în altul şi lipsuri de alimente. Acestea sunt începutul durerilor" (Marcu 13:8). Apostolul Pavel a scris: „În zile­le din urmă vor fi timpuri critice, carora cu greu li se va face faţă. Căci oamenii vor fi iu­bitori de sine, iubitori de bani, aroganţi, tru­faşi, blasfematori, neascultători de părinţi, nerecunoscători, neloiali, fără afecţiune na­turală, refractari la orice acord, calomnia­tori, fără stăpânire de sine, cruzi, neiubitori de bine, trădători, încăpăţânaţi, umflaţi de mândrie, mai degrabă iubitori de plăceri decât iubitori de Dumnezeu" (2 Timotei 3:1-5).

La nivel mondial se desfăşoară o campanie de predicare multilingvă. Isus a spus: „Aceas­tă veste bună despre regat va fi predicată pe tot pământul locuit ca mărturie pentru toa­te naţiunile. Şi atunci va veni sfârşitul" (Matei 24:14).

3 Ce va urma după sfârşit?

Biblia nu ne învaţă că toţi oamenii buni vor fi luaţi de pe pământ pentru a trăi în cer veşnic şi fericiţi. Dimpotrivă, Dumnezeu îşi va îndeplini scopul pe care l-a avut de la în­ceput cu privire la omenire, aşa cum reiese din cuvintele lui Isus: „Fericiţi sunt cei blânzi, căci ei vor moşteni pământul" (Ma­tei 5:5; 6:9, 10). Iar despre cei care adorm în moarte înainte de venirea sfârşitului, Biblia spune că vor fi înviaţi (Iov 14:14, 15; loan 5:28, 29). Ce va urma după sfârşit?

Isus va guverna din cer ca rege al Rega­tului lui Dumnezeu. Profetul Daniel a scris: „M-am uitat în viziunile nopţii şi iată: cu no­rii cerurilor venea cineva ca un fiu al omului Isus care a fost înviat. El a primit permisiu­nea să intre la Cel Bătrân de Zile [lehova Dumnezeu] şi a fost adus aproape, înaintea Lui, şi lui Isus] i s-a dat stăpânire, demnitate şi un regat, pentru ca popoarele, naţiunile şi oamenii de toate limbile să-i slujească cu to­ţii. Stăpânirea lui este o stăpânire de durată indefinită, care nu va trece, şi regatul lui este un regat care nu va fi nimicit" (Daniel 7:13,14; Luca 1:31, 32; loan 3:13-16).

Supuşii Regatului lui Dumnezeu se vor bucura de sănătate perfectă şi de viaţă eter­nă în siguranţă. Profetul Isaia a scris: „Vor construi case şi le vor locui, vor sădi vii şi le vor mânca rodul. Nu le vor construi ca altci­neva să le locuiască, nu vor sădi ca altcineva să mănânce" (Isaia 65:21-23). Tot despre acele timpuri, apostolul loan a scris: „Iată! Cortul lui Dumnezeu este cu oamenii! El va locui cu ei şi ei vor fi popoarele sale. Şi Dumne­zeu însuşi va fi cu ei. El va şterge orice lacrimă din ochii lor şi moartea nu va mai fi. Nici jale, nici strigăt, nici durere nu vor mai fi. Lucrurile de odinioară au trecut" (Revelaţia 21:3, 4).

4 Ce trebuie să facem pentru a supravieţui sfârşitului?

Apostolul Petru a arătat că unii dintre cei care aveau să trăiască în timpul sfârşitului aveau să ia în derâdere ideea că Dumnezeu va interveni pentru a pune capăt răutăţii de pe pământ (2 Pe­tru 3:3, 4). Însă Petru a spus ce trebuie să facă oa­menii care trăiesc în aceste zile.

Să învăţăm din ceea ce s-a întâmplat în trecut. Dumnezeu „nu s-a reţinut să pedepsească o lume veche, ci l-a păstrat pe Noe, un predicator al dreptăţii, împreună cu alţi şapte, când a adus potopul peste o lume de oameni lipsiţi de pieta­te", a scris Petru (2 Petru 2:5). Despre cei batjoco­ritori, el a spus: „Potrivit dorinţei lor, ei scapă din vedere faptul acesta: că erau ceruri din timpuri străvechi şi un pământ care stătea ca o masă compactă afară din apă şi în mijlocul apei, prin cuvântul lui Dumnezeu, şi că, prin acestea, lu­mea de atunci a fost distrusă când a fost inunda­tă de apă. Dar, prin acelaşi cuvânt, cerurile şi pământul de acum sunt păstrate pentru foc şi sunt rezervate pentru ziua de judecată şi de distrugere a oamenilor lipsiţi de pietate" (2 Petru 3:5-7).

Să trăim potrivit normelor morale stabilite de Dumnezeu. Cei care doresc să supravie­ţuiască sfârşitului trebuie să aibă o„conduită sfântă" şi „fapte de devoţiune sfântă", a scris Petru (2 Petru 3:11). Să observăm că Petru ne îndeamnă să avem „conduită sfântă" şi „fap­te de devoţiune sfântă". Prin urmare, nu este suficient să declarăm că avem credinţă sau să încercăm să ne apropiem de Dumnezeu în ultimul moment.

Ce fel de conduită şi ce fel de fapte îi sunt plăcute lui Dumnezeu? Încercaţi să compa­raţi ceea ce ştiţi cu ceea ce învaţă Biblia în această privinţă. Martorii lui Iehova vor fi în­cântaţi să vă ajute. Rugaţi-i să vă arate în pro­pria dumneavoastră Biblie argumentele ce stau la baza răspunsurilor lor. Procedând ast­fel, veţi putea privi viitorul cu încredere şi curaj, în pofida lucrurilor înfricoşătoare care se petrec în jurul nostru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

free counters