Spiritismul este util sau periculos ?

De ce atâta interes faţă de spiritism?

Spiritismul a fost definit drept „credinţa potrivit căreia o componentă spirituală a omului supravieţuieşte morţii corpului fizic şi poate comunica cu cei vii, de obicei prin intermediul unei persoane care are rol de medium“.În 1998, o carte care explica cum se poate intra în legătură cu cei morţi s-a bucurat de o popularitate atât de mare în Statele Unite, încât a ajuns în scurt timp pe locul întâi în topul best-seller-urilor întocmit de New York Times.Cu câţiva ani în urmă, în Moscova, şedinţele de spiritism şi paranormal au devenit la modă în rândul politicienilor şi al oamenilor de afaceri, care cheltuiau sume uriaşe pe consultaţii.

În Brazilia, telenovelele care prezintă scene cu spiritism atrag o mulţime de telespectatori.

Pentru mulţi oameni din Africa sau Asia, practicarea spiritismului este la fel de obişnuită ca şi schimbul în natură la piaţă.

De ce recurg atât de multe persoane la spiritism

Mulţi recurg la spiritism pentru a găsi mângâiere după moartea unei persoane dragi. Prin intermediul unui medium spiritist, ei pot primi anumite informaţii ce par să vină de la cel mort. Ca urmare, aceste persoane îndurerate sunt, deseori, convinse că persoana dragă lor este în viaţă şi că, luând legătura cu cel mort, vor putea face faţă mai uşor pierderii suferite.

Alţii sunt atraşi de spiritism deoarece li s-a spus că spiritele îi vor ajuta să găsească leacul pentru anumite boli, să scape de sărăcie, să aibă noroc în dragoste, să-şi rezolve problemele conjugale sau să găsească un loc de muncă. Mulţi alţii însă recurg la spiritism din pură curiozitate.

Totuşi, milioane de oameni au recurs la spiritism dintr-un cu totul alt motiv: ei au fost învăţaţi că spiritismul este o „altă religie“ care există „alături de creştinătate“, după cum s-a exprimat un specialist în acest domeniu. Un exemplu tipic în acest sens este situaţia religioasă din Brazilia.

Brazilia are cea mai numeroasă populaţie romano-catolică din lume, dar „milioane de credincioşi aprind lumânări pe mai multe altare şi consideră că nu e nici o diferenţă“, afirmă scriitorul Sol Biderman. De fapt, săptămânalul brazilian Veja preciza că 80% dintre cei care frecventează centre spiritiste în Brazilia sunt catolici botezaţi, care merg şi la Liturghie. Dacă mai punem la socoteală că până şi unii preoţi participă la şedinţe spiritiste, putem înţelege de ce mulţi credincioşi cred că Dumnezeu nu-i dezaprobă când intră în legătură cu spiritele pentru a găsi mângâiere şi îndrumare. Dar aşa să fie oare?

De ce nu trebuie să recurgeţi la spiritism

Daca aţi fost învăţaţi că anumite forme de spiritism sunt modalităţi de a intra în legătură cu spiritele bune, probabil că veţi fi surprinşi să aflaţi ce se spune în Biblie despre spiritism. De exemplu, aici citim: „Să nu vă îndreptaţi spre medii spiritiste şi nu-i consultaţi pe cei care îşi fac o profesie din prezicerea evenimentelor, ca să deveniţi necuraţi prin ei“. — Leviticul 19:31,  20:6, 27.

De fapt, Biblia spune că cei ce practică spiritismul sunt „o urâciune ceva detestabi,înaintea DOMNULUI“ (Deuteronomul 18:11, 12). De ce? O analiză a ceea ce declară Biblia despre una dintre cele mai importante forme de spiritism aşa-zisa comunicare cu morţii ne va ajuta să răspundem la această întrebare.

Sunt morţii vii?

Spre deosebire de ceea ce cred mulţi, Cuvântul lui Dumnezeu, Biblia, ne învaţă că oamenii nu pot comunica cu cei dragi care au murit. De ce? Ei bine, pentru ca cineva să poată vorbi cu un mort, acel mort trebuie să fie viu. Trebuie ca o parte din el să rămână în viaţă după moarte. Unii susţin că sufletul continuă să trăiască după ce corpul moare. Este oare adevărat acest lucru?

Iată ce spune relatarea biblică referitoare la crearea omului: „DOMNUL Dumnezeu a făcut pe om din ţărâna pământului, i-a suflat în nări suflare de viaţă, şi omul a devenit un suflet viu“ (Geneza 2:7). Nu reiese oare de aici că persoana însăşi este un suflet şi că nu are un suflet nemuritor care continuă să trăiască după ce corpul moare? De fapt, Scripturile declară: „Sufletul care păcătuieşte, acela va muri“ (Ezechiel 18:4). „Cei vii măcar ştiu că vor muri; dar cei morţi nu ştiu nimic . . . În Locuinţa Morţilor mormântul comun al omenirii . . . nu este nici lucrare, nici plan, nici cunoştinţă, nici înţelepciune.“ — Eclesiastul 9:5, 10.

Prin urmare, potrivit Bibliei, sufletul nu este ceva ce supravieţuieşte morţii corpului şi cu care oamenii vii pot apoi comunica. Vă prezentăm părerea a doi erudiţi biblici de renume care au ajuns la concluzia că sufletul moare. Teologul canadian Clark H. Pinnock a făcut următoarea observaţie: „Acest concept [că sufletul omului este nemuritor] continuă să exercite influenţă de foarte mult timp asupra teologiei, dar el nu este un concept biblic. Biblia nu învaţă că sufletul este prin natura sa nemuritor“. În mod asemănător, eruditul britanic John R. W. Stott a declarat: „Nemurirea — şi deci indestructibilitatea — sufletului este un concept grecesc, nu biblic“.

Totuşi oamenii primesc într-adevăr mesaje şi aud voci ce par să vină de la cel decedat. Prin urmare, cine vorbeşte?

Cu cine comunicaţi?

În Biblie se spune că o fiinţă spirituală invizibilă s-a folosit de un şarpe, cam aşa cum un ventriloc se foloseşte de o păpuşă, pentru a comunica cu prima femeie, Eva, determinând-o să se răzvrătească împotriva lui Dumnezeu (Geneza 3:1–5). Biblia arată că această fiinţă spirituală, sau înger, este „şarpele cel vechi, numit Diavolul şi Satan, acela care înşală întreaga lume“ (Apocalipsa 12:9). Satan a reuşit să-i atragă de partea lui în rebeliune şi pe alţi îngeri (Iuda 6). Aceşti îngeri răi sunt numiţi demoni şi sunt duşmanii lui Dumnezeu.

Biblia ne spune că demonii au puterea de a-i influenţa pe oameni (Luca 8:26–34). Aşadar, nu este de mirare că Legea lui Dumnezeu spune: „Să nu se afle la tine nimeni . . . care consultă un medium spiritist sau care îşi face o profesie din prezicerea evenimentelor şi nimeni care îi întreabă pe morţi. Căci oricine face aceste lucruri este ceva detestabil pentru Iehova“ (Deuteronomul 18:10–12,). Ce pericole există dacă se ignoră această lege?

O întâmplare trăită de regele Saul al Israelului antic ne dă răspunsul la această întrebare. Fiindu-i teamă de duşmani, regele Saul a apelat la un medium spiritist. El a rugat-o pe femeia respectivă să-l cheme pe profetul Samuel, care era mort. Când mediumul a descris un om în vârstă, Saul a presupus că era vorba despre Samuel. Dar ce mesaj a primit Saul? Israel avea să cadă în mâinile duşmanilor, iar Saul şi fiii săi urmau să fie alături de „Samuel“, ceea ce însemna că aveau să moară (1 Samuel 28:4–19). Cum a reacţionat Dumnezeu când a văzut că Saul a decis să consulte un medium spiritist? Iată ce ne spun Scripturile: „Saul a murit din cauza infidelităţii sale . . . şi, de asemenea, pentru că consultase un medium spiritist ca să se informeze“ (1 Cronici 10:13, ). Ce preţ mare a plătit!

Şi azi, cei care practică spiritismul se expun unui mare pericol. Biblia ne avertizează că „cei care practică spiritismul“ vor avea parte de „moartea a doua [adică, cea veşnică]“ (Apocalipsa 21:8, ; 22:15). Prin urmare, este clar că, dacă vreţi să urmaţi o cale înţeleaptă, care duce la salvarea vieţii, nu trebuie să recurgeţi la nici o formă de spiritism.

Cum să vă împotriviţi spiritelor rele

Dar dacă practicaţi deja spiritismul? Atunci ar fi bine să întreprindeţi urgent câţiva paşi pentru a vă păzi pe voi şi familia voastră de prejudiciile pe care vi le pot provoca spiritele rele. Care sunt aceşti paşi? Să ilustrăm: Cum îşi păzeşte cineva casa şi familia de dăunători? După ce îi scoate din casă, el aruncă toate obiectele care atrag dăunătorii. Astupă crăpăturile şi întăreşte pereţii pentru a opri invazia dăunătorilor, iar, dacă aceştia continuă să-l necăjească, se adresează, probabil, autorităţilor din oraş care se ocupă de această problemă ca să-l ajute să scape de ei.

La fel puteţi proceda şi voi dacă vreţi să vă împotriviţi spiritelor rele şi să scăpaţi de ele. Să luăm exemplul creştinilor din secolul I care locuiau în Efes şi care practicaseră spiritismul înainte de a deveni creştini. După ce au luat hotărârea să se elibereze de spiritism, ei au întreprins trei paşi pentru a se păzi de atacurile spiritelor rele, atacuri asemănătoare celor ale dăunătorilor. Ce au făcut ei?

Primul pas

Biblia explică: „Mulţi dintre cei care făcuseră vrăjitorii şi-au adus cărţile şi le-au ars înaintea tuturor“ (Faptele 19:19). Distrugându-şi cărţile de divinaţie, aceşti efeseni de puţin timp deveniţi creştini au lăsat un exemplu pentru toţi cei de azi care doresc să se împotrivească spiritelor rele. Debarasaţi-vă de toate obiectele care au legătură cu spiritismul. Aceasta ar putea însemna să vă debarasaţi de toate cărţile, revistele, revistele de benzi desenate, videocasetele, posterele, materialele provenite din surse electronice şi înregistrările muzicale care au implicaţii spiritiste, precum şi amuletele sau alte obiecte purtate ca „ocrotire“. — Deuteronomul 7:25, 26; 1 Corinteni 10:21.

Un bărbat din America de Sud care timp de zeci de ani practicase din plin spiritismul a înţeles sfatul scriptural şi l-a aplicat. „Într-o zi mi-am adunat toate lucrurile care aveau legătură cu spiritismul şi le-am scos în faţa casei, am luat un topor şi le-am făcut bucăţi“, îşi aminteşte el. Apoi le-a ars până n-a mai rămas nimic din ele. După aceea a făcut progrese spirituale frumoase şi, nu peste mult timp, a devenit un ministru zelos într-una din congregaţiile Martorilor lui Iehova.

Totuşi acest pas nu e suficient. De ce? Iată ce a scris apostolul Pavel la câţiva ani după ce acei creştini din Efes şi-au distrus cărţile de magie: „Avem de luptat . . . împotriva forţelor spirituale rele“ (Efeseni 6:12, ). Demonii nu renunţaseră. Ei căutau în continuare să aibă câştig de cauză. Ce au mai trebuit să facă aceşti creştini?

Al doilea pas

Pavel i-a îndemnat pe efesenii din secolul I următoarele: „Îmbrăcaţi-vă cu toată armătura lui Dumnezeu, ca să puteţi sta împotriva uneltirilor Diavolului“ (Efeseni 6:11). Acest sfat este valabil şi azi. Asemenea persoanei care încearcă să ţină dăunătorii departe de casă, creştinul trebuie să-şi întărească sistemul de apărare, asemănător pereţilor unei case, astfel încât spiritele rele să nu poată ajunge la el. În ce constă acest al doilea pas?

„Pe lângă toate acestea, luaţi scutul credinţei, cu care veţi putea stinge toate săgeţile arzătoare ale Celui Rău“, a indicat Pavel (Efeseni 6:16, sublinierea noastră). Acest scut este absolut necesar. Cu cât credinţa voastră va fi mai fermă, cu atât vă veţi împotrivi mai mult forţelor spirituale rele. — Matei 17:20.

Aşadar, cum vă puteţi întări sistemul de apărare? Studiind în continuare Biblia. Ce legătură există între studierea Bibliei şi credinţă? Ei bine, aşa cum rezistenţa unui perete depinde în mare parte de tăria fundaţiei lui, tot aşa rezistenţa credinţei noastre depinde în mare măsură de tăria bazei ei. Care este baza credinţei?


Cunoştinţa exactă din Cuvântul lui Dumnezeu. Iată ce spune apostolul Pavel: „Credinţa vine din cele auzite, iar cele auzite prin Cuvântul lui Dumnezeu“ (Romani 10:17). Vă invităm să rugaţi un Martor al lui Iehova să ţină cu dumneavoastră un studiu biblic gratuit la ora şi locul care vă sunt convenabile. Acest studiu vă va întări credinţa (Roman 1:11, 12; Coloseni 2:6, 7). Cu ce rezultat? Nu peste mult timp credinţa voastră va deveni o protecţie, care va fi asemenea unui scut în faţa influenţei spiritelor rele. — Psalmul 91:4; 1 Ioan 5:5.

Care este al treilea pas pe care acei creştini din Efes au trebuit să-l întreprindă?

Al treilea pas

Acei noi credincioşi din anticul Efes au întreprins unii paşi pentru a se împotrivi spiritelor rele, dar ei trăiau în continuare într-un oraş „infestat“ de demonism. Ei aveau nevoie de o protecţie suplimentară. Prin urmare, când le-a scris acestor colaboratori în credinţă, apostolul Pavel le-a spus ce să facă: „Faceţi în tot timpul, prin Duhul, tot felul de rugăciuni şi cereri. Vegheaţi la aceasta cu toată stăruinţa şi cu rugăciune pentru toţi sfinţii“. — Efeseni 6:18.Cu siguranţă, rugăciunile fierbinţi şi constante pentru a primi ocrotire din partea lui Iehova erau, şi sunt şi azi, un pas decisiv necesar pentru ca spiritele rele să nu aibă nici o influenţă. Poate fi mângâietor să ştiţi că Iehova va răspunde la implorările voastre sincere oferindu-vă protecţia sa, care include şi sprijinul îngerilor săi (Psalmii 34:7; 91:2, 3, 11, 14; 145:19). Aşadar, este foarte important să perseveraţi în a vă ruga lui Dumnezeu astfel: „Scapă-ne de Cel Rău“. — Matei 6:13; 1 Ioan 5:18, 19.

Antônio, un fost medium spiritist din Brazilia, a ajuns să aprecieze valoarea rugăciunii. După ce a acceptat un studiu biblic şi a aflat numele lui Dumnezeu, Iehova, a început să se roage fierbinte lui Iehova Dumnezeu ca să-l ajute să scape de spiritism. Privind în urmă, el spune: „Rugăciunile adresate lui Iehova s-au dovedit un refugiu pentru mine şi pentru mulţi alţii care au fost sclavi ai spiritelor rele“. — Proverbele 18:10.

Vă puteţi elibera

Este vital ca, după ce aţi ajuns să-l cunoaşteţi pe Iehova, să vă puneţi toată încrederea în el, să vă supuneţi autorităţii sale şi să respectaţi poruncile sale. Dacă veţi face aşa, atunci când îl veţi chema în ajutor, folosind numele lui personal, el vă va ocroti. Antônio a primit această ocrotire. În prezent, el este un bătrân creştin într-o congregaţie a Martorilor lui Iehova din São Paulo şi este recunoscător că a găsit adevărul care l-a eliberat. — Ioan 8:32.

La fel ca Antônio şi alte mii de foşti spiritişti, care în prezent îi slujesc lui Iehova Dumnezeu, şi voi vă puteţi elibera de lanţurile spiritismului. Aşadar, debarasaţi-vă de obiectele care au legătură cu spiritismul, întăriţi-vă credinţa prin intermediul studierii Bibliei şi rugaţi-vă lui Iehova să vă ocrotească. Întreprindeţi aceşti paşi! De ei depinde viaţa voastră!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

free counters