Recunoasteti semnul ?

Interpretarea semnelor, o chestiune vitală

„La început am crezut că Andreas, fiul nostru, avea o simplă durere de cap. I-a dispărut însă pofta de mâncare şi a făcut febră mare. Văzând că-l durea capul din ce în ce mai rău, am început să mă îngrijorez. Când soţul meu s-a întors acasă, l-am dus pe Andreas la medic. Observând simptomele, acesta l-a trimis de urgenţă pe fiul nostru la spital. Nu era vorba de o banală durere de cap. Andreas avea meningită. A urmat un tratament şi, la scurt timp după aceea, şi-a revenit.“  Gertrud, o mamă din Germania.

Probabil că mulţi părinţi au trecut prin asemenea clipe. Uneori ei observă la copiii lor simptome ce ar putea indica prezenţa unei boli. Deşi nu toate bolile sunt grave, părinţii nu-şi pot permite să rămână indiferenţi când copiii lor prezintă semne de boală. Depistarea simptomelor şi luarea măsurilor corespunzătoare sunt decisive, de ele depinzând uneori chiar viaţa.Lucrul acesta este adevărat nu numai în ce priveşte sănătatea. Un exemplu este dezastrul din decembrie 2004 provocat de tsunami în regiunea Oceanului Indian. Organizaţii guvernamentale din Australia şi Hawaii au înregistrat marele cutremur de pământ din nordul insulei Sumatra şi au întrevăzut posibilul pericol de după cutremur. Cu toate acestea, n-a existat nici un mijloc prin care populaţia din zonele aflate în pericol să fie avertizată. Drept urmare, peste 220 000 de oameni şi-au pierdut viaţa.

Semne mult mai importante

Când a fost pe pământ, Isus Cristos le-a explicat ascultătorilor săi cât de important este să fie atenţi la semne şi să ia măsurile necesare. Semnele despre care a vorbit el erau de o importanţă mult mai mare. Biblia consemnează: „Fariseii şi saducheii s-au apropiat de el şi, pentru a-l ispiti, i-au cerut să le arate un semn din cer. Răspunzând, el le-a zis: «Când se lasă seara, obişnuiţi să ziceţi: „Va fi vreme frumoasă, fiindcă cerul este roşu-aprins“; iar dimineaţa: „Astăzi va fi vreme ploioasă de iarnă, fiindcă cerul este roşu-aprins, dar mohorât“. Înfăţişarea cerului ştiţi să o interpretaţi, dar semnele timpurilor nu le puteţi interpreta»“.  Matei 16:1–3.Referindu-se la „semnele timpurilor“, Isus a vrut să spună că ascultătorii săi din secolul I ar fi trebuit să-şi dea seama că trăiau într-o perioadă decisivă. Sistemul iudaic era pe punctul de a suferi o distrugere dramatică, ce avea să-i afecteze pe toţi evreii. Cu câteva zile înainte de a muri, Isus le-a vorbit discipolilor săi despre alt semn: semnul prezenţei sale. Cuvintele rostite de el atunci sunt extrem de importante pentru fiecare dintre noi.

Recunoaşteţi semnul prezenţei lui Isus?

Nimeni nu vrea să sufere de o boală gravă sau să ajungă victima unui dezastru. Pentru a evita o nenorocire, omul înţelept este atent la semnele ce indică un pericol şi ia măsurile necesare. Isus Cristos a descris un semn neobişnuit pe care noi trebuie să-l recunoaştem. Semnul despre care a vorbit el avea să fie vizibil pe tot pământul şi urma să-i afecteze pe toţi oamenii, inclusiv pe tine şi familia ta.Isus a vorbit despre Regatul lui Dumnezeu, care va pune capăt răutăţii şi va transforma pământul în paradis. Discipolii săi au fost curioşi în legătură cu acest subiect şi au vrut să afle când va veni acest Regat. Ei au întrebat: „Care va fi semnul prezenţei tale şi al încheierii sistemului de lucruri?“ Matei 24:3.Isus ştia că după execuţia şi învierea sa aveau să treacă multe secole până la întronarea sa în cer ca rege mesianic al omenirii. Întrucât această întronare urma să fie invizibilă ochiului uman, Isus a dat un semn care să le permită continuatorilor săi să recunoască atât „prezenţa“ sa, cât şi ‘încheierea sistemului de lucruri’. Acest semn este format din mai multe faţete, care împreună alcătuiesc un semn complex: semnul prezenţei lui Isus.Evangheliştii Matei, Marcu şi Luca au consemnat fiecare cu mare atenţie răspunsul lui Isus (Matei, capitolele 24, 25; Marcu, capitolul 13 şi Luca, capitolul 21). Alţi scriitori ai Bibliei au descris şi alte aspecte ale acestui semn (2 Timotei 3:1–5; 2 Petru 3:3, 4; Revelaţia 6:1–8; 11:18). Spaţiul limitat nu ne permite o examinare a fiecărui detaliu, dar în continuare vom analiza cinci aspecte remarcabile ale semnului dat de Isus. Vei vedea că această analiză prezintă interes şi importanţă pentru tine personal.

„O schimbare ce a marcat începutul unei noi ere“

„Se va ridica naţiune contra naţiune şi regat contra regat.“ (Matei 24:7). În revista germană Der Spiegel se
spune că înainte de 1914 oamenii „credeau într-un viitor de aur ce avea să le aducă mai multă libertate, progres şi prosperitate“. Apoi totul s-a schimbat. „Războiul care a început în august 1914 şi s-a terminat în noiembrie 1918 a fost un eveniment dramatic care a schimbat radical cursul istoriei, separând vechiul de nou“, se spune în revista germană GEO. Peste 60 de milioane de soldaţi de pe cinci continente s-au angajat într-un conflict sălbatic. În fiecare zi au murit în medie aproximativ 6000 de soldaţi. De atunci, toţi istoricii, indiferent de generaţie şi de orientarea lor politică, au considerat „că anii 1914–1918 au adus o schimbare ce a marcat începutul unei noi ere“.Primul Război Mondial a produs schimbări ireversibile în societatea umană, împingând-o în ultimele zile ale actualului sistem de lucruri. Secolul al XX-lea s-a caracterizat după aceea prin şi mai multe războaie şi conflicte armate şi prin terorism. Lucrurile nu s-au schimbat în bine nici la începutul secolului al XXI-lea. Dar, pe lângă războaie, sunt vizibile şi alte faţete ale acestui semn.

Foamete, ciumă şi cutremure de pământ

„Vor fi lipsuri de alimente“ (Matei 24:7). Foametea a lovit Europa în timpul Primului Război Mondial, iar de atunci n-a încetat să urmărească omenirea. Istoricul Alan Bullock a scris că în 1933 în Rusia şi Ucraina „mulţimi înfometate cutreierau peste tot . . . Cadavrele erau puse unele peste altele la marginea drumurilor“. În 1943, ziaristul Theodore White a fost martor ocular la foametea din provincia chineză Henan. El a scris: „Pe timp de foamete, aproape orice devine comestibil şi poate fi măcinat, mâncat şi transformat de corpul uman în energie. Dar numai sub teroarea morţii, omul ajunge să-şi închipuie că poate mânca ceea ce, până atunci, n-ar fi crezut că este comestibil“. Din nefericire, în ultimele decenii foametea a devenit aproape ceva obişnuit în Africa. Deşi pământul produce din belşug hrană pentru toţi oamenii, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) estimează că 840 de milioane de oameni de pe glob n-au suficientă hrană.„Dintr-un loc în altul ciume.“ (Luca 21:11) „Potrivit unor statistici, gripa spaniolă a făcut între 20 şi 50 de milioane de victime în 1918, mai multe decât ciuma neagră sau decât Primul Război Mondial“, se spune în ziarul german Süddeutsche Zeitung. De atunci, un număr foarte mare de oameni s-au îmbolnăvit de malarie, variolă, tuberculoză, poliomielită şi holeră. Iar lumea priveşte îngrozită cum SIDA se răspândeşte într-un ritm constant. În prezent ne confruntăm cu o situaţie paradoxală: deşi medicina a înregistrat progrese uluitoare, unele boli fac în continuare ravagii. Acest paradox, necunoscut până acum de omenire, ne ajută să identificăm timpurile unice în care trăim.„Cutremure de pământ.“ (Matei 24:7) În ultimul secol, cutremurele de pământ au curmat sute de mii de vieţi omeneşti. Potrivit unei surse, din 1914 au loc anual aproximativ 18 cutremure de pământ de mare intensitate, care au putere să dărâme clădiri şi să despice pământul. Cutremure şi mai violente, care rad totul de pe faţa pământului, se înregistrează aproape în fiecare an. În pofida progreselor tehnologice, numărul victimelor rămâne în continuare ridicat deoarece numeroase oraşe cu o populaţie ce creşte cu rapiditate sunt situate pe falii tectonice.

Veşti îmbucurătoare!

Multe faţete ale semnului ultimelor zile sunt tulburătoare. Dar Isus a vorbit şi despre veşti îmbucurătoare.
„Această veste bună a regatului va fi predicată pe tot pământul locuit ca mărturie pentru toate naţiunile; şi atunci va veni sfârşitul.“ (Matei 24:14) Lucrarea începută de însuşi Isus, predicarea veştii bune despre Regat, avea să cunoască o extindere fără precedent în ultimele zile. Iar astăzi vedem cu ochii noştri acest lucru! Martorii lui Iehova predică mesajul Bibliei şi îi ajută pe cei receptivi să aplice lucrurile învăţate în viaţa de zi cu zi. În prezent, peste şase milioane de Martori predică în 235 de ţări şi teritorii şi în peste 400 de limbi.
Să remarcăm că Isus n-a spus că activităţile oamenilor vor înceta din cauza stărilor tulburi din lume. De asemenea, el n-a spus că întreaga lume va fi afectată de o singură faţetă a semnului. Dimpotrivă, el a profeţit multe evenimente ce aveau să formeze împreună un semn care urma să fie identificat în orice loc de pe pământ.Privind dincolo de evenimente sau de incidente izolate, observi un semn complex de anvergură mondială? Ceea ce se întâmplă te influenţează pe tine şi familia ta. Dar ne-am putea întreba: De ce atât de puţini oameni iau în considerare acest semn?

Interesele personale au prioritate

„Înotul interzis!“, „Pericol de electrocutare!“, „Reduceţi viteza!“ Acestea sunt doar câteva semne de avertizare pe care mulţi dintre noi le ignoră. De ce oare? Deoarece ne amăgim cu uşurinţă crezând că facem ceva ce este în interesul nostru. De exemplu, poate că dorim să mergem cu viteză mai mare decât permite legea sau poate că simţim o dorinţă puternică să înotăm acolo unde înotul este interzis. Dar nu e deloc înţelept să ignorăm semnele.De pildă, în avalanşele din munţii austrieci, francezi, italieni şi elveţieni îşi pierd viaţa turişti care ignoră semnele ce-i avertizează să schieze sau să coboare cu snow-bordul numai pe traseele sigure. Potrivit cu ziarul Süddeutsche Zeitung, mulţi turişti care ignoră aceste avertismente se conduc după deviza: „Cine nu riscă nu se distrează“. Din nefericire, ignorarea avertismentelor poate avea urmări tragice.
Dar de ce nu dau atenţie oamenii semnului descris de Isus? Probabil pentru că sunt orbiţi de avariţie, desensibilizaţi de apatie, paralizaţi de nesiguranţă, cufundaţi în rutină sau controlaţi de teama de a nu-şi pierde prestigiul. Ar putea vreunul dintre motivele enumerate mai înainte să te împiedice să identifici semnul prezenţei lui Isus? Ar fi înţelept să recunoaştem semnul şi să acţionăm ca atare.

Viaţa pe un pământ paradiziac

Un număr tot mai mare de oameni sunt atenţi la semnul prezenţei lui Isus. Kristian, un tânăr căsătorit din Germania, scrie: „Acestea sunt timpuri sumbre. Nu există nici o îndoială că trăim în «ultimele zile»“. El şi soţia sa petrec mult timp vorbindu-le altora despre Regatul mesianic. Frank locuieşte în aceeaşi ţară. El şi soţia sa îi încurajează pe alţii cu vestea bună din Biblie. Frank spune: „Din cauza situaţiei care există în lume, mulţi oameni privesc viitorul cu îngrijorare. Noi încercăm să-i încurajăm cu profeţiile biblice despre un pământ paradiziac“. Kristian şi Frank iau astfel parte la împlinirea uneia dintre faţetele semnului dat de Isus: predicarea veştii bune a Regatului.  Matei 24:14.Când ultimele zile vor lua sfârşit, Isus va şterge din existenţă acest sistem vechi împreună cu toţi oamenii răi. Atunci Regatul mesianic va supraveghea activităţile de pe pământ, care va fi transformat în paradis, aşa cum s-a profeţit. Omenirea va fi eliberată de boală şi de moarte, iar morţii vor fi treziţi la viaţă pe pământ. Acestea sunt perspectivele minunate care îi aşteaptă pe cei ce recunosc semnul timpurilor în care trăim. N-ai vrea să afli mai multe lucruri despre acest semn şi despre ce trebuie să faci pentru a supravieţui sfârşitului prezentului sistem? Desigur, aceasta ar trebui să fie o prioritate pentru fiecare dintre noi.  Ioan 17:3.

IDENTIFICAREA SEMNULUI ULTIMELOR ZILE

Războaie fără precedent.  Matei 24:7; Revelaţia 6:4

Foamete.  Matei 24:7; Revelaţia 6:5, 6, 8

Ciume.  Luca 21:11; Revelaţia 6:8

Creşterea nelegiuirii.  Matei 24:12

Cutremure.  Matei 24:7

Timpuri critice cărora cu greu li se face faţă.  2 Timotei 3:1

O iubire exagerată de bani.  2 Timotei 3:2

Copii neascultători de părinţi.  2 Timotei 3:2

Oameni lipsiţi de afecţiune naturală.  2 Timotei 3:3

Iubirea de plăceri ia locul iubirii de Dumnezeu.  2 Timotei 3:4

Lipsă a stăpânirii de sine.  2 Timotei 3:3

Oameni ce nu iubesc binele. 2 Timotei 3:3

Oamenii nu vor da atenţie apropiatului pericol.  Matei 24:39

Batjocoritori care vor respinge dovezile că trăim în ultimele zile.  2 Petru 3:3, 4

Predicarea la scară mondială a Regatului lui Dumnezeu.  Matei 24:14

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

free counters