Alcoolul, care este punctul de vedere al lui Dumnezeu ?

"Inca un pahar"

Allen a început să facă abuz de alcool la vârsta de 11 ani. El şi prietenii lui mergeau într-o pădure, unde se jucau imitând personaje din filme. Personajele pe care le imitau ei erau imagi­nare, dar băutura pe care o consumau era reală.

Tony avea 40 de ani când a mărit treptat doza de băutură, de la unu sau două pahare în fiecare seară la cinci sau şase. În cele din urmă, a pierdut controlul asupra cantităţii de băutură pe care o consuma de diminealţa până seara.

Allen a cerut ajutor pentru problemele sale cu alcoolul. Tony însă a refuzat sprijinul familiei şi al prietenilor săi grijulii. Astăzi, Allen este in viaţă şi ne povesteşte cum a reuşit să se lase de bău­tură, dar Tony a murit cu câţiva ani în urmă într-un accident de circulaţie, din cauză că se afla într-o stare avansată de ebrietate.

Chiar şi atunci când cineva bea peste măsura de unul singur, efectele exceselor sale se răsfrâng în mod inevitabil asupra vielţii altora, consecinţele fiind deseori tragice. Consumul ridicat de alcool este o cauză frecventă a abuzurilor fizice sau verbale, a agresiunilor sau a crimelor, a accidentelor de munca sau rutiere, precum şi a numeroase probleme de sănătate. Abuzul de alcool înseamnă pierderi de miliarde de euro pentru societate, ca să nu mai vorbim de tributul emoţional pe care îl cere persoanelor in­ dividuale, familiilor şi copiilor.

Cu toate acestea, „nu toţi cei ce beau cu regularitate au proble­me cu băutura", declară Institutul American de Sănătate, „şi nu toti cei ce au probleme cu băutura beau zilnic". Multe persoane care nu sunt alcoolice şi-au făcut fără să-şi dea seama obiceiul de a consuma mult alcool. Alţii beau ocazional, dar consumă mai mult de cinci pahare o dată.

Dacă decizi să consumi băuturi alcoolice, ce cantitate este prea mare pentru tine? Cum poti şti când ar trebui să te opreşti? (Pro­verbele 23:29, 30) Următoarele articole vor oferi informaţii utile cu privire la acest subiect.

Care este care este punctul de vedere al lui Dumnezeu cu privire la alcooI?

Creatorul nostru, care vrea ce este cel mai bine pentru noi, nu interzice consu­mul moderat de alcool. Dimpotrivă, el i-a dat omului `vin, care îi înveseleşte inima, ulei, care face să-i strălucească faţa, şi pâine, care îi întăreşte inima' (Psalmul 104:15). Cu o anu­mită ocazie, Isus Cristos a contribuit la reuşi­ta unui ospăţ de nuntă transformând apa în ,,vinul cel mai bun" (loan 2:3-10, Noul Testa­ment, 2000).Este logic să credem că, fiind Creatorul nos­tru, Dumnezeu cunoaşte cel mai bine efecte­le pe care le are alcoolul asupra organismului şi a creierului uman. În paginile Bibliei, Tatăl nostru ceresc 'ne învaţă ce ne este de folos' şi ne avertizează ferm cu privire la abuzul de băuturi tari (Isaia 48:17). Iată câteva avertis­mente clare:,,Nu vă îmbătaţi cu vin, în care este depra­vare." (Efeseni 5:18); „Beţivii ... nu vor moş­teni regatul lui Dumnezeu." (1 Corinteni 6:9-11); Cuvântul lui Dumnezeu condam­nă „beţiile, chefurile şi lucrurile asemănătoa­re acestora" (Galateni 5:19-21).

Să analizăm câteva pericole asociate consu­mului excesiv de alcool.

Pericole la care se expun cei ce fac abuz de alcool

Deşi poate avea efecte benefice când es­te consumat cu moderaţie, alcoolul conţine elemente puternice care influenţează negativ modul de funcţionare a minţii şi a organismu­lui. Abuzul de alcool are cel puţin una dintre următoarele consecinţe nefaste:Alterează judecata celui ce bea, deoarece al­coolul „alungă bunele intenţii" (Osea 4:11). Allen, menţionat în articolul precedent, expli­că: „Alcoolismul nu este doar o boală a trupu­lui, este o boală care afectează gândirea şi com­portamentul. Nu te gândeşti deloc la răul pe care îl provoci altora".

Reduce puterea de autocontrol. Scripturile avertizează că cel ce se îmbată: „Va vorbi lu­cruri stricate" (Proverbele 23:33). Cum anu­me? Sub influenţa amăgitoare a alcoolului, gândurile şi dorinţele care, în mod normal, sunt ţinute sub control ajung să pară accepta­bile sau chiar atrăgătoare. Hotărârea de a face numai ce este bine ar putea slăbi. Alcoolul ne poate distruge sistemul moral de apărare, re­zultatul fiind dezastrul spiritual.

De exemplu, John s-a certat cu sotia sa şi a plecat ca o vijelie la bar. Băuse deja câteva pa­hare ca să se calmeze când o femeie a început să-i facă avansuri. După ce a mai băut câteva pahare, John a plecat cu ea şi a comis adulter. Apoi a regretat amarnic această faptă, la care nici nu s-ar fi gândit dacă alcoolul nu i-ar fi slăbit puterea de autocontrol.

Duce la cuvinte şi fapte necugetate. „Ale cui sunt oftările? Ale cui sunt certurile?", întrea­bă Biblia. „Ale celor ce întârzie la vin şi care se duc să caute vasul cu vin amestecat." (Prover­bele 23:29, 30, Noua traducere în limba româ­nă, 2007) Consumarea unei cantităţi exagera­te de alcool te poate face să te simţi „ca unul care stă culcat în mijlocul mării, ca unul care a adormit pe vârful unui catarg" (Proverbele 23:34, Biblia sinodală, 1982). Cel ce face abuz de alcool se poate trezi lovit peste tot, fără să-şi aducă aminte ce i s-a întâmplat: „M-au bătut, dar nu ştiu nimic" (Proverbele 23:35).

Dăunează sănătăţii. „La urmă, alcoolul muşcă întocmai ca un şarpe şi înţeapă ca o viperă." (Proverbele 23:32, Cornilescu, 1996) Ştiinţa medicală a confirmat întelepciunea acestui proverb antic. Consumat în cantităţi mari, alcoolul devine toxină cu efect letal şi poate cauza diferite tipuri de cancer, hepati­ta alcoolică, ciroză, pancreatită, hipoglicemie diabetică, sindromul alcoolului la făt, accident vascular cerebral sau atac de cord, acestea fi­ind doar câteva dintre consecinţe. Chiar şi nu­mai o repriză serioasă de băutură poate duce la comă sau la deces. Totuşi, cele mai grave consecinţe ale abuzului de alcool nu sunt pre­zentate în cărţile de medicină.

Cel mai mare pericol. Chiar dacă nu se ajun­ge la beţie, consumul necumpătat de alcool prezintă pericole spirituale. Biblia spune cu cla­ritate: „Vai de cei ce se scoală dimineaţa de­vreme doar ca să caute băuturi ameţitoare, care zăbovesc până târziu, în întunericul nop­ţii, până îi înfierbântă vinul!". De ce sunt ei în pericol? Scriitorul biblic Isaia arată în con­tinuare care sunt consecinţele spirituale ale abuzului de alcool: „La faptele lui Iehova nu se uită şi nu văd lucrarea mâinilor sale" (Isaia 5:11, 12).Cuvântul lui Dumnezeu ne sfătuieşte să nu fim „printre cei ce beau mult vin" (Proverbe­le 23:20). Femeile în vârstă sunt sfătuite să nu fie „înrobite de mult vin" (Tit 2:3). De ce? În­cetul cu încetul, deseori fără să-şi dea seama, unii încep să mai adauge puţin la doza obiş­nuită şi să mărească tot mai mult numărul pa­harelor. În cele din urmă, ajung să bea cum se trezesc: „Când mă voi deştepta din somn, voi cere iarăşi vin" (Proverbele 23:35, Biblia sino­dală, 1982). Cei ce consumă alcool trec peste o limită periculoasă când simt nevoia să bea un păhărel pentru a-şi reveni din excesele co­mise cu o noapte înainte.

Biblia avertizează că cei ce iau parte la 'ex­cese de vin, chefuri, partide de băutură ... îi vor da socoteală celui care este gata să judece viii şi morţii' (1 Petru 4:3, 5). Iar cu privire la timpurile critice în care trăim, Isus a avertizat: „Fiţi atenţi la voi înşivă ca nu cumva să vi se îngreuneze inimile cu mâncare şi băutură în exces şi cuîngrijorările vieţii, iar ziua [lui Ie­hova] să vină pe neaşteptate peste voi ca o cursă" (Luca 21:34, 35).

Dar ce pot face cei ce beau peste măsură pentru a nu li se `îngreuna inima cu băutură în exces'?

Cum sa pastram o atitudine corectă faţă de alcool

Tony, menţionat în primul articol, ar fi trăit şi astăzi dacă recunoştea că avea pro­bleme cu băutura. Însă, întrucât i se părea că putea să consume mult alcool fără efecte vizibile asupra sănătăţii, el a crezut că reuşea să-şi controleze viaţa. Dar se înşela. De ce?

În primul rând, judecata sa era afectată de consumul excesiv de alcool. Indiferent că Tony şi-a dat sau nu seama, creierul lui, chiar organul care îi controla starea emoţională, fi­zică şi psihică, funcţiona defectuos sub in­fluenţa alcoolului. Cu cât mărea cantitatea de alcool, cu atât scădea capacitatea creierului de a evalua corect starea lui de sănătate.

În al doilea rând, Tony simţea o dorinţă ire­zistibilă de a bea. Allen, menţionat în arti­colele precedente, a negat la început că avea probleme cu alcoolul. „Ascundeam faptul că beam", recunoaşte el, „căutam scuze şi încer­cam să-i conving pe cei din jur că nu faceam nimic greşit. Aveam o singură grijă: să pot bea în continuare". Chiar dacă ceilalţi vedeau că băutura punea stăpânire pe viaţa lui Tony şi a lui Allen, cei doi îşi spuneau că totul era în re­gulă. Însă atât unul, cât şi celălalt trebuiau să ia măsuri pentru a limita consumul de alcool. Ce fel de măsuri?

Ia măsuri!

Mulţi dintre cei ce au încetat să mai facă abuz de alcool au luat măsuri în armonie cu următoarele cuvinte ale lui Isus: „Dacă ochiul tău drept te face să te poticneşti, scoate-l şi aruncă-l de la tine. Căci îţi este de mai mare folos să-ţi pierzi un mădular decât să-ţi fie aruncat tot corpul în Gheenă" (Matei 5:29).

Bineînţeles că Isus nu a recomandat auto­mutilarea. Dimpotrivă, folosind o metaforă, el a subliniat că trebuie să fim dispuşi să renun­ţăm la orice obicei care ne-ar putea dăuna din punct de vedere spiritual. Este adevărat, mă­surile pe care le luăm ar putea fi foarte du­reroase, dar ne vor ocroti de acel mod de gân­dire şi de acele situaţii care duc la abuzul de alcool. Prin urmare, dacă cineva îşi exprimă îngrijorarea spunându-ţi că ai început să bei prea mult, ia măsuri pentru a limita cantita­tea de băutură pe care o consumi. Dacă ob­servi că nu poţi să o limitezi, cel mai bine ar fi să nu mai bei deloc. Oricât de dureros ar pu­tea fi lucrul acesta, va fi mai puţin dureros decât o viaţă distrusă.

Chiar dacă nu eşti alcoolic, ai tendinţa să bei peste măsură? Dacă da, ce măsuri concrete ai putea lua pentru a păstra o atitudine corectă fată de alcool?

Unde poţi găsi ajutor

1. Ai încredere în puterea rugăciunilor sin­cere, rostite cu regularitate. Biblia le dă urmă­torul sfat tuturor celor ce vor să-i fie plăcuţi lui Iehova Dumnezeu: „În orice lucru, prin ru­găciuni şi implorări împreună cu mulţumiri, faceţi-i cunoscute lui Dumnezeu cererile voas­tre, iar pacea lui Dumnezeu, care întrece ori­ce gândire, vă va păzi inima şi mintea prin Cristos Isus" (Filipeni 4:6, 7). Pentru ce trebu­ie să te rogi ca să dobândeşti această pace a minţii?

Recunoaşte cu sinceritate că ai o problemă cu alcoolul şi că eşti răspunzător personal de ea. Dacă îi vei spune lui Dumnezeu ce anume vrei să faci în legătură cu problema ta, el îţi va binecuvânta eforturile de a o depăşi şi de a evita alte probleme şi mai grave. „Cine îşi aco­peră fărădelegile nu va prospera, dar celui ce le mărturiseşte şi se lasă de ele i se va arăta în­durare." (Proverbele 28:13) De asemenea, Isus a spus că ne putem ruga astfel: „Nu ne duce în ispită, ci scapă-ne de rău" (Matei 6:13, Cor­nilescu, 2001). Dar cum poţi acţiona în armo­nie cu aceste rugăciuni şi unde poţi găsi răs­puns la implorările tale?

2. Dobândeşte putere din Cuvântul lui Dumnezeu. „Cuvântul lui Dumnezeu este viu şi puternic ... şi poate să discearnă gândurile şi intenţiile inimii." (Evrei 4:12) Citirea zilni­că şi meditarea la unele versete biblice le-au fost de mare ajutor multor persoane care în trecut au făcut abuz de alcool. Un psalmist, care era un slujitor loial al lui Dumnezeu, a scris: „Fericit este omul care nu urmează sfa­tul celor răi, ... ci îşi găseşte plăcerea în legea lui Iehova şi zi şi noapte citeşte în şoaptă din legea lui. . . . El reuşeşte în tot ce face" (Psal­mul 1:1-3).

Studiind Biblia cu Martorii lui Iehova, Allen a primit putere să renunţe la obiceiul de a bea. Iată ce spune el: „Sunt convins că, fără Biblie şi fără principiile biblice, care m-au ajutat să mă las de băutură, n-aş mai fi în viaţă acum".

3. Cultivă stăpânire de sine. Biblia arată că unii membri ai congregaţiei creştine din seco­lul I, care mai înainte avuseseră viciul băutu­rii, au fost curăţaţi „cu spiritul Dumnezeului nostru" (1 Corinteni 6:9-11). Cum anume? Aceştia au fost ajutaţi să renunţe la beţii şi la chefuri cultivând stăpânire de sine, calitate care se dobândeşte cu ajutorul spiritului sfânt al lui Dumnezeu. „Nu vă îmbătaţi cu vin, în care este depravare, ci umpleţi-vă cu spirit." (Efeseni 5:18; Galateni 5:21-23) Isus Cristos a promis că „Tatăl din cer le va da spirit sfânt celor care i-1 cer". De aceea, el ne sfătuieş­te: „Continuaţi să cereţi şi vi se va da" (Luca 11:9, 13).

Cei ce vor să i se închine lui Iehova aşa cum doreşte el pot cultiva stăpânire de sine citind şi studiind Biblia, precum şi rugându-se des şi din inimă. În loc să cedezi în faţa descurajă­rii, gândeşte-te la următoarea promisiune din Cuvântul lui Dumnezeu: „Cine seamănă pentru spirit va secera din spirit viaţă veş­nică. Să nu renunţăm deci să facem ce este bine, căci la timpul potrivit vom secera, dacă nu vom cădea de oboseală" (Galateni 6:8, 9).

4. Alege un anturaj sănătos. „Cine um­blă cu întelepţii devine înţelept, dar cine se întovărăşeşte cu cei fără minte o duce rău." (Proverbele 13:20) Spune-le prietenilor tăi că eşti hotărât să ţii sub control consumul de băutură. Totodată, Cuvântul lui Dum­nezeu îţi atrage atenţia că unii dintre foş­tii tăi tovarăşi 'vor fi intrigaţi şi te vor in­sulta' pentru că ai renunţat la `excesele de vin, la chefuri şi la partidele de băutură' (1 Petru 4:3, 4). Fii gata să renunţi la antu­rajul celor ce încearcă să-ţi slăbească hotă­rârea de a ţine sub control consumul de băutură.

5. Stabileşte limite precise. „Nu vă mai conformaţi acestui sistem, ci transfor­maţi-vă prin înnoirea minţii voastre, ca să puteţi constata voi înşivă care este voinţa cea bună, plăcută şi perfectă a lui Dumne­zeu." (Romani 12:2) Dacă te vei lăsa îndru­mat de principiile din Cuvântul lui Dum­nezeu când îţi stabileşti limitele, în loc să le permiţi tovarăşilor tăi sau „acestui sis­tem" să facă aceasta, te vei bucura de un mod de viată aprobat de Dumnezeu. Dar cum poţi afla care este limita de siguranţă în cazul tău?

Orice cantitate de alcool care îţi afectea­ză judecata şi îţi slăbeşte capacitatea de a raţiona este prea mare pentru tine. Prin ur­mare, dacă decizi să bei, nu este înţelept să-ţi fixezi o limită vagă, care sa oscileze între moderaţie şi beţie.Nu permite ca refu­zul de a-ţi recunoaşte problema să te împie­dice să faci o evaluare corectă a cantităţii de băutură pe care o poţi consuma. Stabi­leşte o cantitate precisă, lipsită de riscuri, care să se înscrie în limitele moderaţiei şi care să nu-ţi permită să aluneci pe panta excesului de băutură.

6. Învaţă să spui „nu". „În vorbirea voastră, Da-ul vostru să însemne Da şi Nu-ul vostru, Nu." (Matei 5:37) Învaţă să refuzi politicos o gazdă amabilă, dar neînţeleaptă, care îţi oferă în mod insistent băutură. „Vorbirea voastră să fie întotdeauna plăcută, dreasă cu sare, ca să ştiţi cum trebuie să-i răspundeţi fiecăruia." (Coloseni 4:6)

7. Caută ajutor. Cere-le ajutor unor prieteni înţelegători, care îţi pot întări hotărârea de a ţine sub control consumul de băutură şi ca­re îţi pot oferi ajutor spiritual. „Mai bine doi decât unul, fiindcă au o bună răsplată pen­tru truda lor. Căci, dacă unul cade, tovarăşul său îl poate ridica." (Eclesiastul 4:9, 10; Iacov 5:14, 16) În acest sens, Institutul American pentru Abuzul de Alcool şi Alcoolism sfătuieş­te: „Uneori poate fi dificil să reduci cantitatea de alcool pe care o consumi. Roagă-ţi familia şi prietenii să te ajute să atingi acest obiectiv".

8. Fii hotărât să nu dai înapoi. „Fiţi însă îm­plinitori ai cuvântului, nu doar ascultători, amăgindu-vă singuri cu raţionamente false. Dar cel care-şi adânceşte privirea în legea per­fectă a libertăţii şi stăruie în ea, acest om, pen­tru că a devenit nu un ascultător uituc, ci un înfăptuitor al lucrării, va fi fericit înfăp­tuind-o." (Iacov 1:22, 25)

Cum poate fi învins obiceiul de a bea

Nu toţi cei ce fac abuz de alcool devin alcoolici. Însă unii încep să bea atât de mult sau atât de des, încât devin dependenţi de al­cool. Întrucât dependenţa de alcool înseam­nă dependenţă fizică şi psihică de o substan­ţă puternică, pentru a renunţa la obiceiul de a bea aceşti oameni ar putea avea nevoie de mai mult decât de voinţă şi de ajutor spiritual. Allen îşi aminteşte: „Când am renunţat la al­cool, aveam dureri fizice îngrozitoare din cau­za abstinenţei. Atunci mi-am dat seama că, pe lângă ajutorul spiritual pe care îl primeam, aveam nevoie de tratament medical".

Mulţi au nevoie de supraveghere medicală pentru a lupta cu succes împotriva dependen­ţei şi a abuzului de alcool. Unii necesită spita­lizare pentru a putea depăşi simptomele seve­re ale abstinenţei sau pentru a li se administra un tratament care să-i ajute să-şi învingă dorin­ţa puternică de a consuma alcool şi să suporte mai uşor abstinenţa. Fiul lui Dumnezeu, care a înfăptuit miracole, a afirmat: „Nu cei tari au nevoie de doctor, ci bolnavii" (Marcu 2:17).

Foloasele instruirii divine

Sfaturile înţelepte pe care le dă Biblia cu pri­vire la consumul de alcool provin de la adevă­ratul Dumnezeu, care vrea nu numai binele nostru prezent, ci şi pe cel etern. După două­zeci şi patru de ani de când a renunţat la alco­ol, Allen îşi aminteşte: „Pentru mine a fost ceva extraordinar să ştiu că puteam fi altfel, să aflu că Iehova voia să mă ajute să corectez ceea ce era greşit în viaţa mea, că el ..." Copleşit de amintiri, Allen face o pauză, iar ochii i se um­plu de lacrimi. „Oh, ... să ştiu că Iehova mă înţelege, că îmi poartă de grijă şi că îmi oferă ajutorul de care am nevoie. Lucrul acesta a fost incredibil!"

Prin urmare, dacă faci abuz de alcool sau eşti dependent de alcool, nu te grăbi să renunţi sau să tragi concluzia că nu te poti îndrepta. Allen şi mulţi alţii asemenea lui s-au aflat în situaţia ta şi fie au micşorat cantitatea de alcool consu­mat, fie au renunţat complet la alcool. Ei nu regretă nimic şi, cu siguranţă, nici tu nu vei re­greta nimic.

Indiferent că decizi să consumi alcool cu mo­deraţie sau să renunţi complet la el, urmează sfatul iubitor al lui Dumnezeu: „O, de-ai lua aminte la poruncile mele! Atunci pacea ta ar fi ca un râu şi dreptatea ta ca valurile mării!" (Isaia 48:18).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

free counters