Este diavolul o persoană reală ?

Ce credeti despre diavol? Este el o persoană reală care îi ispiteşte pe oameni să facă lucruri rele sau pur şi simplu este întruchiparea răului? Ar trebui să ne fie frică de Diavol sau este el doar o superstiţie ori un personaj imaginar? Se referă cuvântul „diavol“ la o forţă abstractă distrugătoare din univers? Simbolizează oare acest termen doar răul din om, aşa cum susţin mulţi teologi moderni?Nu este deloc surprinzător că oamenii cred lucruri diferite cu privire la Diavol. Imaginează-ţi cât de greu poate fi să descoperi adevărata identitate a unui maestru în arta înşelătoriei! Iar dacă acea persoană este hotărâtă să rămână ascunsă în spatele unei măşti, ar fi şi mai complicat. Biblia arată că Diavolul este o astfel de persoană. Numindu-l Satan, ea declară: „Satan însuşi se transformă mereu într-un înger de lumină“ (2 Corinteni 11:14). Deşi este rău, Diavolul pretinde că este bun pentru a-i înşela pe oameni. Şi dacă reuşeşte să-i facă să creadă că pur şi simplu nu există, scopul său este şi mai bine atins.Prin urmare, cine este Diavolul? Când şi cum a apărut? Cum îi influenţează Diavolul în prezent pe oameni? Cum ne putem împotrivi influenţei sale? Biblia conţine adevărata istorie a Diavolului încă de la începuturile lui şi oferă răspunsuri demne de încredere la aceste întrebări.

Cât de real este Diavolul pentru tine?

Scripturile spun că Diavolul este o persoană reală. Oamenii nu-l pot vedea, aşa cum nici pe Dumnezeu nu-l pot vedea. „Dumnezeu este un Spirit“, afirmă Biblia (Ioan 4:24). Diavolul este o creatură spirituală, însă, spre deosebire de Creator, Diavolul a avut început.Cu mult timp înainte de a crea omul, Iehova Dumnezeu a adus în existenţă miriade de creaturi spirituale (Iov 38:4, 7). În Biblie, aceste spirite sunt numite îngeri (Evrei 1:13, 14). Toţi îngerii au fost creaţi perfecţi de Dumnezeu, nici unul n-a avut trăsături rele. Atunci cum a apărut Diavolul? Cuvântul „diavol“ înseamnă „calomniator“ şi se referă la cineva care spune minciuni răutăcioase despre alţii. „Satan“ înseamnă „Adversar“, sau împotrivitor. După cum un om cinstit devine hoţ dacă fură, un fiu perfect al lui Dumnezeu a dat frâu liber unei dorinţe greşite şi a devenit Satan Diavolul. Biblia arată cum se poate corupe cineva singur: „Fiecare este încercat fiind atras şi ademenit de propria lui dorinţă. Apoi dorinţa, când a devenit fecundă, dă naştere păcatului; la rândul lui, păcatul, când a fost săvârşit, aduce în existenţă moartea“.  Iacov 1:14, 15.

Exact aşa s-a întâmplat cu Diavolul. Când Iehova Dumnezeu i-a creat pe primii oameni, Adam şi Eva, îngerul care ulterior s-a răzvrătit a urmărit totul cu atenţie. El ştia că Iehova le poruncise lui Adam şi Evei să umple pământul cu oameni drepţi, care urmau să i se închine Creatorului (Geneza 1:28). Acel înger s-a gândit că se putea folosi de această ocazie pentru a obţine onoare şi putere. Împins de lăcomie, el a râvnit ceva ce îi aparţinea în mod legitim numai Creatorului, şi anume ca oamenii să i se închine. În loc să se împotrivească dorinţei sale greşite, acest fiu spiritual al lui Dumnezeu a continuat să o nutrească până când ea a dus la o minciună şi apoi la răzvrătire. Să vedem ce a făcut el.

Îngerul răzvrătit s-a folosit de un şarpe pentru a-i vorbi primei femei, Eva. El a întrebat-o: „Oare a zis Dumnezeu cu adevărat: «Să nu mâncaţi din toţi pomii din grădină?»“. Când Eva a repetat porunca lui Dumnezeu şi pedeapsa pentru încălcarea acesteia, şarpele a spus: „Hotărât că nu veţi muri; dar Dumnezeu ştie că, în ziua în care veţi mânca din el [din pomul care era în mijlocul grădinii], vi se vor deschide ochii şi veţi fi ca Dumnezeu, cunoscând binele şi răul“ (Geneza 3:1–5). Diavolul l-a acuzat pe Dumnezeu că nu le spusese lui Adam şi Evei adevărul. Îndemnând-o să mănânce din fructul acelui pom, Diavolul a pretins că Eva putea ajunge ca Dumnezeu, având dreptul să hotărască singură ce era bine şi ce era rău. Aceasta a fost prima minciună, iar îngerul care a spus-o a devenit un calomniator şi un duşman, sau adversar, al lui Dumnezeu. De aceea, Biblia îl numeşte „şarpele originar, Cel numit Diavol şi Satan“.  Revelaţia 12:9.

„Fiţi vigilenţi“

Minciuna pe care i-a spus-o Diavolul Evei a dat rezultatele dorite. Biblia declară: „Femeia a văzut că pomul era bun de mâncat şi plăcut de privit şi că pomul era de dorit ca să facă pe cineva înţelept. A luat deci din rodul lui şi a mâncat; a dat şi soţului ei, care era lângă ea, şi a mâncat şi el“ (Geneza 3:6). Eva l-a crezut pe Satan şi a încălcat porunca lui Dumnezeu. Apoi l-a convins pe Adam să mănânce şi el. Astfel, Diavolul a reuşit să-i facă pe primii oameni să adopte o atitudine de răzvrătire faţă de Dumnezeu. De atunci, Satan exercită o influenţă nevăzută asupra omului. Ce urmăreşte el de fapt? El vrea ca oamenii să nu i se închine adevăratului Dumnezeu, ci lui (Matei 4:8, 9). În acest sens, Biblia dă următorul avertisment oportun: „Menţineţi-vă lucizi, fiţi vigilenţi. Adversarul vostru, Diavolul, dă târcoale ca un leu care răcneşte, căutând să devoreze pe cineva“.  1 Petru 5:8.Cât de clar explică Biblia că Diavolul este o persoană spirituală reală, un înger care s-a corupt şi a devenit periculos! Primul pas pe care trebuie să-l facem pentru a rămâne vigilenţi este să recunoaştem că Diavolul există cu adevărat. Dar e nevoie de mai mult pentru a nu ne pierde vigilenţa şi luciditatea. Este important să nu ignorăm „planurile“ şi metodele folosite de Satan pentru a-i înşela pe oameni (2 Corinteni 2:11). Care sunt stratagemele sale şi cum le putem ţine piept cu fermitate?

Diavolul exploatează necesităţile înnăscute ale omului

Diavolul îi observă pe oameni de la facerea lor. El cunoaşte caracteristicile omului necesităţile, preocupările şi dorinţele lui. Întrucât ştie că oamenii au fost creaţi cu necesităţi spirituale, Diavolul a exploatat cu multă abilitate această necesitate a lor. În ce fel? Hrănindu-le mintea cu învăţături religioase false (Ioan 8:44). Multe învăţături despre Dumnezeu sunt contradictorii şi confuze. Cărui scop crezi că slujesc ele? Învăţăturile care se contrazic nu pot fi toate adevărate. Prin urmare, nu cumva multe învăţături religioase sunt special concepute şi folosite de Satan pentru a-i înşela pe oameni? De fapt, Biblia îl numeşte „dumnezeul acestui sistem de lucruri“, care a orbit mintea oamenilor.  2 Corinteni 4:4.Adevărurile divine sunt o protecţie împotriva înşelătoriilor religioase. Biblia aseamănă adevărul din Cuvântul lui Dumnezeu cu centura pe care o purtau în antichitate soldaţii pentru a-şi apăra mijlocul (Efeseni 6:14). Dacă asimilezi cunoştinţă din Biblie şi păstrezi în inimă cuvintele ei, ca şi cum ai fi încins cu ele, Cuvântul lui Dumnezeu te va ocroti de minciuni şi erori religioase.

Dorinţa de a se închina l-a îndemnat pe om să exploreze necunoscutul. Aceasta l-a expus altei înşelătorii a lui Satan. Exploatând curiozitatea omului în legătură cu ceea ce este neobişnuit şi misterios, Satan se foloseşte de spiritism pentru a-i aduce pe mulţi sub controlul său. Aşa cum un vânător foloseşte momeala pentru a-şi atrage prada, Satan se foloseşte de prezicerea viitorului, de astrologie, de hipnotism, de vrăjitorie, de chiromanţie şi de magie pentru a atrage şi a prinde în capcană oameni din întreaga lume.  Leviticul 19:31; Psalmul 119:110.Ce poţi face pentru a nu cădea în capcana spiritismului? În Deuteronomul 18:10–12 se spune: „Să nu se găsească printre voi nimeni care să-şi treacă pe fiul sau pe fiica lui prin foc, nimeni care foloseşte ghicirea, nici un prezicător al viitorului, sau care face farmece, sau cititor în stele, sau descântător, nimeni care să întrebe pe cei care cheamă duhurile, sau spiritist, nimeni care să întrebe pe morţi. Căci oricine face aceste lucruri este o urâciune înaintea Domnului; şi din cauza acestor urâciuni, Domnul Dumnezeul tău îi va izgoni dinaintea ta“.

Sfatul dat în Biblie este cât se poate de clar: Fereşte-te de spiritism! Dar dacă ai practicat vreo formă de spiritism, iar acum vrei să te debarasezi de ea? Poţi urma exemplul primilor creştini din oraşul Efes. Când au acceptat „cuvântul lui Iehova“, spune Biblia, „un număr mare dintre cei care practicau artele magice şi-au adunat cărţile şi le-au ars complet înaintea tuturor“. Cărţile acelea erau foarte scumpe; costau 50 000 de piese de argint (Faptele 19:19, 20)! Totuşi, creştinii din Efes le-au distrus fără nici o ezitare.

Satan profită de slăbiciunile omeneşti

Un înger perfect a cedat în faţa dorinţei de a fi venerat şi astfel a devenit Satan Diavolul. El a trezit în Eva mândrie şi dorinţa egoistă de a fi ca Dumnezeu. Astăzi, Satan îi ţine pe mulţi oameni sub controlul său apelând la mândria lor. De exemplu, unii cred că le sunt superiori altora deoarece fac parte dintr-o anumită rasă, grup etnic sau naţionalitate. Cât de departe este această concepţie de ceea ce învaţă Biblia (Faptele 10:34, 35)! Ea afirmă cu claritate: „Dumnezeu a făcut dintr-un singur om fiecare naţiune a oamenilor“.  Faptele 17:26.O metodă eficientă în lupta împotriva eforturilor lui Satan de a specula mândria oamenilor este umilinţa. Biblia ne sfătuieşte ‘să nu gândim despre noi mai mult decât trebuie să gândim’ (Romani 12:3). „Dumnezeu li se opune celor orgolioşi“, spune ea, „dar le dă bunătate nemeritată celor umili“ (Iacov 4:6). O modalitate sigură de a te împotrivi eforturilor lui Satan este aceea de a manifesta umilinţă şi alte calităţi divine.
De asemenea, Diavolul exploatează fără milă slăbiciunea umană de a ceda în faţa dorinţelor cărnii imperfecte. Iehova Dumnezeu a vrut ca oamenii să se bucure de viaţă. Când aceste dorinţe sunt satisfăcute în cadrul limitelor stabilite de Dumnezeu, rezultatul este o fericire adevărată. Dar Satan îi ispiteşte pe oameni să-şi satisfacă dorinţele recurgând la practici imorale (1 Corinteni 6:9, 10). De aceea, este bine să te concentrezi asupra lucrurilor caste şi virtuoase (Filipeni 4:8). Aceasta te va ajuta să-ţi controlezi gândurile şi sentimentele.

Continuaţi să vă împotriviţi diavolului

Ne putem împotrivi cu succes Diavolului? Bineînţeles că da. Biblia ne dă următoarea asigurare: „Opuneţi-vă Diavolului, şi el va fugi de la voi“ (Iacov 4:7). Chiar dacă i te vei opune, Satan nu va renunţa imediat şi nu va înceta să-ţi cauzeze neplăceri în timp ce asimilezi cunoştinţă despre Dumnezeu. Diavolul va încerca din nou într-un alt „moment convenabil“ (Luca 4:13). Cu toate acestea, nu trebuie să-ţi fie frică de el. Dacă vei continua să i te împotriveşti, Diavolul nu va putea să te îndepărteze de adevăratul Dumnezeu.
Totuşi, pentru a ne împotrivi Diavolului, e necesar să ştim cine este el şi cum îi amăgeşte pe oameni, precum şi ce putem face pentru a nu deveni victime ale sale. Informaţii exacte se găsesc într-un singur loc, şi anume în Cuvântul lui Dumnezeu, Biblia. De aceea, fii hotărât să studiezi Scripturile inspirate şi să aplici în viaţă ceea ce înveţi. Martorii lui Iehova din zona în care locuieşti vor fi bucuroşi să studieze gratuit Biblia cu tine la o oră convenabilă ţie. Te rugăm să iei legătura cu ei sau să le scrii editorilor acestei reviste.Dacă vei începe să studiezi Biblia, îţi vei da seama că Satan poate recurge la opoziţie sau la persecuţie pentru a te face să renunţi la învăţarea adevărului din Cuvântul lui Dumnezeu. S-ar putea ca unele persoane dragi să se supere că studiezi Biblia, şi asta deoarece nu cunosc adevărurile minunate care se găsesc în ea. Poate că alţii vor râde de tine. Dar i-ar plăcea lui Dumnezeu să cedezi în faţa acestor presiuni? Diavolul vrea să te descurajeze ca să nu mai înveţi despre adevăratul Dumnezeu. De ce să-l laşi să câştige (Matei 10:34–39)? Lui nu-i datorezi nimic. Însă lui Iehova îi datorezi viaţa. Aşadar, fii hotărât să te împotriveşti Diavolului şi să ‘înveseleşti inima lui Iehova’.  Proverbele 27:11.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

free counters