Stiti ce este Armaghedonul ?

Armaghedon !Evocă oare acest cuvânt o distrugere în masă sau un holocaust cosmic? „Armaghedon“ este unul dintre puţinele cuvinte biblice care au intrat în vocabularul activ al multor limbi, fiind deseori folosit cu referire la perspectivele sumbre ale omenirii. Industria divertismentelor hrăneşte imaginaţia oamenilor cu scene înfricoşătoare desprinse dintr-un „Armaghedon“ viitor. Pentru mulţi, cuvântul „Armaghedon“ este învăluit în mister. Deşi i s-au atribuit diverse semnificaţii, cele mai multe nu corespund cu ce spune Biblia, de unde provine acest termen, despre Armaghedon.Întrucât Biblia asociază Armaghedonul cu ‘sfârşitul lumii’, nu sunteţi de acord că este important să înţelegem adevărata semnificaţie a acestui cuvânt (Matei 24:3, Noul Testament, Pascal)? Şi n-ar fi logic să ne îndreptăm spre cea mai exactă sursă, Cuvântul lui Dumnezeu, pentru a afla ce este Armaghedonul şi ce va însemna el pentru fiecare dintre noi?Această analiză va arăta că, în loc să aducă un sfârşit catastrofal, Armaghedonul va însemna un început fericit pentru oamenii care doresc să se bucure de viaţă într-o lume nouă şi dreaptă. Citind următorul articol, care explică adevărata semnificaţie a Armaghedonului, veţi fi recompensaţi cu o înţelegere clară a acestui adevăr biblic esenţial.

Ce credeti ca este Armaghedonul ?

• Un holocaust nuclear
• Un dezastru ecologic
• Ciocnirea unui corp ceresc cu pământul
• Distrugerea celor răi de către Dumnezeu

Armaghedonul, un început fericit

Cuvantul „Armaghedon“ provine din expresia ebraică „Har-Maghedon“, sau „Muntele Meghido“. Aceasta apare în Revelaţia 16:16, unde se spune: „Ele i-au adunat în locul care în ebraică se numeşte Har-Maghedon“. Cine sunt cei adunaţi la Armaghedon şi de ce? Cu două versete mai înainte, în Revelaţia 16:14, citim: „Regii întregului pământ locuit“ sunt adunaţi „pentru războiul zilei celei mari a Dumnezeului cel Atotputernic“. Fireşte, aceste declaraţii dau naştere altor întrebări. Unde vor lupta aceşti ‘regi’? Pentru ce şi cu cine vor lupta? Vor folosi ei, aşa cum cred mulţi, arme de distrugere în masă? Vor exista supravieţuitori după Armaghedon? Să lăsăm Biblia să ne răspundă.Din referirea care se face la „Muntele Meghido“ ar trebui să înţelegem că războiul de la Armaghedon se va da pe un munte din Orientul Mijlociu? Nicidecum. În primul rând, nu există nici un munte cu acest nume. Pe locul anticului Meghido există doar o movilă cu 20 de metri mai înaltă decât câmpia joasă din jurul ei. În al doilea rând, acolo n-ar încăpea toţi „regii pământului şi armatele lor“ (Revelaţia 19:19). Cu toate acestea, la Meghido s-au purtat bătălii decisive, unele dintre cele mai crâncene din istoria Orientului Mijlociu. Aşadar, numele Armaghedon reprezintă un simbol al confruntărilor decisive, cu un singur învingător incontestabil.

Armaghedonul nu poate fi doar un conflict între naţiunile de pe pământ, deoarece în Revelaţia 16:14 citim că „regii întregului pământ locuit“ îşi vor uni forţele în „războiul zilei celei mari a Dumnezeului cel Atotputernic“. În profeţia sa inspirată, Ieremia spune că „cei pe care-i va ucide Domnul în ziua aceea vor fi întinşi de la un capăt al pământului până la celălalt“ (Ieremia 25:33). Aşadar, Armaghedonul nu este un război purtat de oameni într-o anumită regiune din Orientul Mijlociu, ci este războiul lui Iehova şi va cuprinde tot pământul.
Să remarcăm însă că, în Revelaţia 16:16, Armaghedonul este numit un ‘loc’. În Biblie, cuvântul „loc“ poate însemna o stare de lucruri sau o situaţie, iar în acest context că întreaga lume va fi unită în lupta împotriva lui Iehova (Revelaţia 12:6, 14). La Armaghedon, toate naţiunile pământului se vor alia împotriva ‘armatelor care sunt în cer’, aflate sub comanda ‘Regelui regilor şi Domnului domnilor’, Isus Cristos. Revelaţia 19:14, 16.
Dar ce se poate spune despre opinia că Armaghedonul va fi un holocaust în care se vor folosi arme de distrugere în masă sau că va însemna ciocnirea pământului cu un corp ceresc? Va permite un Dumnezeu iubitor ca familia umană şi locuinţa ei, Pământul, să dispară într-un mod atât de înfricoşător? Nicidecum. El afirmă cât se poate de clar că a creat pământul „nu ca să fie pustiu, ci l-a întocmit ca să fie locuit“ (Isaia 45:18; Psalmul 96:10). La Armaghedon, Iehova nu va distruge planeta noastră prin foc. Dimpotrivă, el ‘va provoca ruinarea celor care ruinează pământul’.  Revelaţia 11:18.

Când va avea loc Armaghedonul?

O întrebare obsedantă, care a străbătut secolele şi a dat naştere la numeroase speculaţii, este: Când va veni Armaghedonul? O analiză a cărţii Revelaţia în lumina altor versete din Biblie ne poate ajuta să stabilim când va avea loc această bătălie extraordinară. Revelaţia 16:15 face o legătură între Armaghedon şi venirea lui Isus ca un hoţ. Isus a folosit aceeaşi comparaţie când a vorbit despre venirea sa pentru a executa judecata asupra acestui sistem de lucruri.  Matei 24:43, 44; 1 Tesaloniceni 5:2.
Aşa cum arată împlinirea profeţiilor biblice, din 1914 trăim în ultimele zile ale actualului sistem de lucruri. Sfârşitul ultimelor zile va fi marcat de o perioadă numită de Isus ‘marele necaz’. Biblia nu spune cât va dura ea, dar atunci vor fi dezastre mari, cum n-au mai fost în toată istoria omenirii. Acest ‘mare necaz’ va culmina cu Armaghedonul.  Matei 24:21, 29.Întrucât Armaghedonul este „războiul zilei celei mari a Dumnezeului cel Atotputernic“, oamenii nu pot face nimic pentru a amâna izbucnirea lui. Iehova a hotărât ‘un timp’ când va începe acest război, care „nu va întârzia“.  Habacuc 2:3,.

Un Dumnezeu al dreptăţii poartă un război drept

Dar de ce va purta Dumnezeu un război global? Armaghedonul are o strânsă legătură cu una dintre calităţile fundamentale ale lui Iehova, şi anume dreptatea. Biblia declară: „Iehova iubeşte dreptatea“ (Psalmul 37:28). El a văzut toate nedreptăţile care s-au făcut de-a lungul istoriei omenirii. Este cât se poate de firesc ca acest lucru să-i provoace indignare. De aceea, el l-a numit pe Fiul lui să poarte un război drept pentru a distruge actualul sistem rău.Numai Iehova poate purta un război drept şi selectiv, în care oamenii drepţi vor fi cruţaţi, indiferent unde se vor afla (Matei 24:40, 41; Revelaţia 7:9, 10, 13, 14). Iehova este singurul care are dreptul să-şi exercite suveranitatea asupra întregului pământ, deoarece El este Creatorul. Revelaţia 4:11.
Ce forţe va folosi Iehova împotriva duşmanilor săi? Noi nu ştim. Ştim însă că el are la dispoziţie mijloacele prin care va distruge complet naţiunile rele (Iov 38:22, 23; Ţefania 1:15-18). Dar slujitorii de pe pământ ai lui Dumnezeu nu vor lua parte la această bătălie. Viziunea din Revelaţia, capitolul 19, arată că numai armatele cereşti vor lupta în acest război alături de Isus Cristos. Nici unul dintre slujitorii de pe pământ ai lui Iehova nu va lupta. 2 Cronici 20:15, 17.

Un Dumnezeu al înţelepciunii avertizează încontinuu

Ce se poate spune despre supravieţuitori? Într-adevăr, nimeni nu trebuie să piară în Armaghedon. Apostolul Petru a spus următoarele: „Iehova . . . nu doreşte ca vreunul să fie distrus, ci doreşte ca toţi să ajungă la căinţă“ (2 Petru 3:9). Iar apostolul Pavel a afirmat că Dumnezeu „vrea ca orice fel de oameni să fie salvaţi şi să ajungă la o cunoştinţă exactă a adevărului“.  1 Timotei 2:4.
De aceea, Iehova a avut grijă ca ‘vestea bună a regatului’ să fie anunţată pretutindeni, în sute de limbi. Tuturor oamenilor li se oferă astfel ocazia să fie salvaţi (Matei 24:14; Psalmul 37:34; Filipeni 2:12). Cei ce răspund favorabil la vestea bună pot supravieţui Armaghedonului şi pot trăi pentru totdeauna, bucurându-se de viaţă perfectă, pe un pământ paradiziac (Ezechiel 18:23, 32; Ţefania 2:3; Romani 10:13). Nu la aceasta ar trebui să ne aşteptăm din partea unui Dumnezeu care este iubire? 1 Ioan 4:8.

Poate să lupte un Dumnezeu al iubirii?

Însă poate că mulţi se întreabă de ce un Dumnezeu care este personificarea iubirii ar distruge o mare parte din omenire. Situaţia aceasta s-ar putea asemăna cu cea a unei case infestate cu dăunători. Nu sunteţi de acord că un proprietar grijuliu care se gândeşte la sănătatea şi bunăstarea familiei sale va stârpi dăunătorii?
În mod asemănător, bătălia de la Armaghedon se va da tocmai pentru că Iehova îi iubeşte mult pe oameni. Scopul lui Dumnezeu este acela de a transforma pământul în paradis şi de a readuce omenirea la starea de perfecţiune într-o lume paşnică, în care ‘nimeni nu va mai fi tulburat’ (Mica 4:3, 4; Revelaţia 21:4). Prin urmare, ce se va întâmpla cu cei ce ameninţă pacea şi securitatea semenilor lor? Dumnezeu trebuie să elimine aceşti „dăunători“  oamenii răi şi incorigibili  de dragul celor drepţi.  2 Tesaloniceni 1:8, 9; Revelaţia 21:8.

Multe dintre conflictele şi vărsările de sânge din zilele noastre se datorează unor conducători umani imperfecţi, precum şi urmăririi intereselor naţionaliste (Eclesiastul 8:9). În dorinţa de a-şi extinde sfera de influenţă, guvernele omeneşti au ignorat complet Regatul instaurat al lui Dumnezeu. Nu există nici un indiciu că aceste guverne le vor ceda de bunăvoie propria suveranitate lui Dumnezeu şi lui Cristos (Psalmul 2:1-9). Ele trebuie deci înlăturate pentru a lăsa cale liberă domniei drepte a Regatului lui Iehova aflat sub conducerea lui Cristos (Daniel 2:44). Armaghedonul trebuie să aibă loc pentru a rezolva definitiv controversa privitoare la dreptul legitim al lui Iehova de a conduce omenirea şi planeta Pământ.

Intervenţia directă a lui Iehova la Armaghedon va avea în vedere binele omenirii. Întrucât condiţiile din lume se deteriorează din ce în ce mai mult, numai domnia perfectă a lui Dumnezeu va satisface pe deplin nevoile omenirii. Numai sub Regatul său vor triumfa adevărata pace şi prosperitate. Cum ar ajunge lumea dacă Dumnezeu n-ar interveni niciodată? N-ar continua ura, violenţa şi războaiele să chinuie omenirea, aşa cum s-a întâmplat de-a lungul secolelor de guvernare umană? Bătălia de la Armaghedon este de fapt unul dintre cele mai bune lucruri care ni se pot întâmpla!  Luca 18:7, 8; 2 Petru 3:13.

Războiul care va pune capăt tuturor războaielor

Armaghedonul va realiza ceva ce nici un alt război n-a reuşit vreodată, şi anume să pună capăt tuturor războaielor. Cine n-ar vrea ca într-o zi să nu mai fie nici un război? Totuşi, toate eforturile depuse de oameni în această direcţie au eşuat lamentabil. Această stare de lucruri confirmă adevărul cuvintelor lui Ieremia: „Ştiu, DOAMNE, că soarta omului nu este în puterea lui; nici nu stă în puterea omului, când umblă, să-şi îndrepte paşii“ (Ieremia 10:23). Iată ce promite Biblia cu privire la ce va realiza Iehova: „El a pus capăt războaielor până la marginea pământului; El a sfărâmat arcul şi a rupt suliţa, a ars cu foc carele“. Psalmul 46:8, 9.
Când naţiunile vor folosi arme ucigătoare pentru a lupta una împotriva celeilalte şi vor ameninţa cu distrugerea mediul înconjurător, Creatorul pământului va trece la acţiune, declanşând Armaghedonul despre care vorbeşte Biblia (Revelaţia 11:18). Prin urmare, acest război va realiza ceva ce oamenii temători de Dumnezeu doar au sperat de-a lungul timpului. El va justifica domnia legitimă a Proprietarului pământului, Iehova Dumnezeu, asupra întregii sale creaţii.Aşadar, Armaghedonul n-ar trebui să fie un motiv de teamă pentru oamenii care iubesc dreptatea. Dimpotrivă, ar trebui să le insufle speranţă. Războiul de la Armaghedon va curăţa pământul de toată corupţia şi răutatea şi va deschide calea unui nou sistem drept sub conducerea Regatului mesianic al lui Dumnezeu (Isaia 11:4, 5). În loc să fie un sfârşit catastrofal, înfricoşător, Armaghedonul va marca un început fericit pentru oamenii drepţi, care vor trăi pentru totdeauna pe un pământ paradiziac.  Psalmul 37:29.

Meghido,un simbol potrivit

Anticul Meghido domina partea vestică a mănoasei Văi a Izreelului, situate în nordul Israelului. Oraşul controla comerţul internaţional şi rutele militare care se intersectau acolo. Datorită poziţiei sale strategice, Meghido a devenit locul unor bătălii decisive. Profesorul Graham Davies scrie în cartea Cities of the Biblical World Megiddo (Oraşe ale lumii biblice  Meghido): „Oraşul Meghido . . . era accesibil negustorilor şi nomazilor veniţi din toate direcţiile; dar aceste rute îi permiteau şi să controleze accesul în zonă şi, prin urmare, să influenţeze atât cursul comerţului, cât şi al războaielor. Nu este deci deloc surprinzător că [oraşul] era . . . considerat un trofeu, pentru care s-au dat multe bătălii, şi, odată cucerit, era apărat cu îndârjire“.

Îndelungata istorie a locului cu numele Meghido a început în mileniul al II-lea î.e.n., când faraonul egiptean Tutmes al III-lea i-a înfrânt acolo pe conducătorii canaaniţi. A continuat de-a lungul secolelor până în 1918, când armata turcă a suferit o înfrângere dureroasă în faţa trupelor britanice conduse de generalul Edmund Allenby. La Meghido, Dumnezeu l-a ajutat pe judecătorul Barac să-l înfrângă într-o bătălie zdrobitoare pe împăratul canaanit Iabin (Judecătorii 4:12-24; 5:19, 20). În acel loc, judecătorul Ghedeon a purtat o bătălie decisivă împotriva madianiţilor (Judecătorii 7:1-22). Tot acolo au fost ucişi împăraţii Ahazia şi Iosia. 2 Împăraţi 9:27; 23:29, 30.

Întrucât la Meghido s-au dat numeroase bătălii decisive, legătura dintre Armaghedon şi acest loc este foarte potrivită. El a ajuns să fie un simbol potrivit pentru victoria deplină a lui Dumnezeu asupra tuturor forţelor ostile lui.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

free counters