Capcana alcoolului - Esti in pericol ?

Abuzul de alcool  o catastrofă socială

Consumul de băuturi alcoolice poate aduce fie veselie, fie tristeţe. Consumul moderat de alcool înveseleşte inima omului, spune Biblia (Psalmul 104:15). Cu toate acestea, tot Biblia avertizează că excesul de alcool poate fi dăunător sau poate chiar ucide, asemenea muşcăturii unui şarpe veninos (Proverbele 23:31, 32). Dar să analizăm mai îndeaproape consecinţele dezastruoase ale abuzului de alcool.„Sâmbătă, un şofer beat a lovit cu maşina o mamă de 25 de ani şi pe băieţelul ei de doi ani. . . . Duminică, tânăra femeie, aflată în a şasea lună de sarcină, a decedat. Fiul ei, care a suferit traumatisme craniene, este în stare critică“, scria ziarul Le Monde. Din nefericire, astfel de ştiri nu sunt deloc rare. Poate ştiţi pe cineva care a fost implicat într-un accident produs din cauza alcoolului. În fiecare an, mii de oameni sunt ucişi sau răniţi în accidente rutiere cauzate de şoferi în stare de ebrietate.

Statistici sumbre

În întreaga lume, tributul pe care-l ia abuzul de alcool este enorm. În Franţa, după cancer şi bolile coronariene, consumul excesiv de alcool este a treia cauză de deces, ucigând anual 50 000 de oameni, direct sau indirect. Potrivit unui raport autorizat de Ministerul Sănătăţii din această ţară, numărul victimelor este „egal cu cel pe care l-ar cauza prăbuşirea a două sau trei avioane Boeing pe săptămână“.Mortalitatea asociată abuzului de alcool este deosebit de mare în rândul tinerilor. Conform unui raport dat publicităţii în 2001 de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, alcoolul este cauza principală de deces în rândul tinerilor europeni între 15 şi 29 de ani. Se preconizează că, în unele ţări est-europene, consumul excesiv de alcool va ucide în scurt timp unu din trei tineri.

Violenţa şi agresiunile sexuale

Alcoolul contribuie şi la comiterea unor acte violente. Cei ce-l consumă în exces îşi pierd controlul şi nu mai pot interpreta corect acţiunile altora, fiind gata mai mult ca oricând să reacţioneze într-o manieră violentă.
Alcoolul este un factor determinant în violenţa domestică şi agresiunile sexuale. În urma unui studiu efectuat în Franţa asupra unor deţinuţi, s-a constatat că două treimi dintre violuri şi acte indecente fuseseră comise sub influenţa alcoolului. Potrivit sondajelor, în Polonia 75% dintre soţiile alcoolicilor fuseseră ţinta actelor de violenţă, precizează revista Polityka. Autorii unui studiu au estimat că, „în rândul tuturor categoriilor de vârstă, cei ce consumă alcool sunt de circa două ori mai expuşi riscului de a fi ucişi şi că [până şi] cei care nu beau, dar care locuiesc cu persoane ce consumă alcool în exces sunt expuşi unui risc crescut de a fi ucişi“.  American Medical Association, Council on Scientific Affairs.

Consecinţe asupra societăţii

Dacă se iau în calcul costurile legate de sănătate, asigurări şi pierderea productivităţii ce apar în urma accidentelor, a bolii sau a morţii premature, se constată că povara financiară ce apasă pe umerii societăţii este covârşitoare. S-a spus că abuzul de alcool îi costă pe cei patru milioane de oameni din Irlanda cel puţin 900 de milioane de euro pe an. Potrivit unei surse citate în The Irish Times, cu aceşti bani „s-ar putea construi în fiecare an un spital nou, un stadion sportiv şi câte un avion pentru fiecare ministru“. În 1998, în Mainichi Daily News se spunea că excesul de alcool păgubeşte economia Japoniei cu „peste 6 000 de miliarde de yeni [43 de miliarde de euro] pe an“. Un raport al Congresului SUA declara: „În Statele Unite, valoarea estimativă a daunelor provocate de abuzul de alcool a fost, doar în 1998, de 184,6 miliarde de dolari, sau aproximativ 638 de dolari pe cap de locuitor“. Dar ce se poate spune despre consecinţele pe plan psihic pe care familiile dezbinate sau îndoliate le au de suportat din cauza abuzului de alcool ori despre obstacolele pe care acesta le ridică în calea instruirii şi a urmării unei cariere?Consecinţele abuzului de alcool pe care le suferă societatea nu sunt greu de observat. Periclitează obiceiurile tale legate de băutură sănătatea ta şi a altora? Despre acest lucru se va vorbi în articolul următor.

Alcoolul şi sănătatea

„Santé!“, „Salute!“, „Za vaşe zdorovie!“, „Chuc suc khoe!“. Indiferent că sunt în Franţa, Italia, Rusia sau Vietnam, când beau ceva împreună, prietenii obişnuiesc să-şi ureze „Sănătate!“. Cu toate acestea, milioane de oameni din întreaga lume ajung în mormânt din cauza alcoolului.

Folosirea necugetată a alcoolului este o problemă complexă, care prezintă trei faţete: consumul periculos, consumul dăunător şi dependenţa. Consumul periculos, aşa cum e definit de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, reprezintă „consumarea cu regularitate a alcoolului ce poate avea consecinţe grave“ pe plan fizic, mintal sau social şi înseamnă în acelaşi timp şi depăşirea limitelor recomandate de autorităţile medicale sau impuse de lege. Consumul dăunător, numit şi abuz de alcool, se referă la acel consum care a cauzat deja probleme fizice sau mintale, dar care încă nu a dus la dependenţă. Dependenţa a fost definită drept „pierderea puterii de a te abţine de la alcool“. O persoană dependentă tânjeşte după alcool, continuă să bea în pofida diverselor afecţiuni cauzate de alcool şi prezintă simptome de sevraj în lipsa lui.
Vârsta, sexul sau naţionalitatea nu vă scutesc de riscurile consumului excesiv de alcool. Dar ce efecte are alcoolul asupra organismului? Ce riscuri prezintă consumul excesiv asupra sănătăţii? Şi ce anume înseamnă a consuma alcool cu moderaţie?

Periculos pentru minte

Etanolul, compusul chimic din majoritatea băuturilor alcoolice, este o neurotoxină, cu alte cuvinte o substanţă care poate afecta sau distruge sistemul nervos. Când cineva e în stare de ebrietate este, de fapt, ca otrăvit. În cantităţi mari, etanolul poate cauza coma şi moartea. De exemplu, în rândul studenţilor din Japonia e foarte cunoscută practica ikkinomi, care constă în a bea alcool repede, pe nerăsuflate. Aceasta cauzează anual moartea multor studenţi. Organismul transformă etanolul în substanţe inofensive, dar nu imediat. Dacă nu are suficient timp pentru a-l transforma, organismul acumulează etanolul, care începe să afecteze vizibil funcţiile cerebrale. În ce fel?Vorbirea, vederea, coordonarea, gândirea şi comportamentul depind toate de o serie de reacţii chimice foarte complexe care au loc la nivelul neuronilor, celule cu rol foarte important. Etanolul modifică aceste reacţii, inhibând sau sporind activitatea anumitor neurotransmiţători, substanţe chimice care transmit semnale de la un neuron la altul. Astfel, fluxul de informaţii prelucrate de creier este afectat, iar acesta nu mai funcţionează normal. De aceea, dacă o persoană bea peste măsură, vorbirea i se îngreunează, vederea i se înceţoşează, mişcările îi încetinesc, iar controlul asupra acţiunilor sale scade. Toate acestea sunt simptomele intoxicaţiei cu alcool.

Când o persoană consumă alcool timp îndelungat, creierul îşi adaptează procesele chimice încercând să anuleze efectele toxice ale etanolului şi să păstreze funcţiile nervoase nealterate. Aceasta duce la toleranţă, situaţie în care aceeaşi cantitate de alcool nu mai are aceleaşi efecte ca înainte. Dependenţa apare când creierul s-a adaptat atât de mult la prezenţa alcoolului, încât în absenţa lui nu mai poate funcţiona normal. Corpul tânjeşte după alcool pentru a-şi păstra echilibrul chimic. Când unei persoane dependente îi lipseşte alcoolul, procesele chimice din creier sunt complet destabilizate. În acest moment apar simptomele de sevraj, între care anxietate, tremor sau chiar convulsii.Pe lângă modificările proceselor chimice din creier, abuzul de alcool poate cauza atrofierea şi distrugerea celulelor, schimbând chiar structura creierului. Deşi refacerea parţială e posibilă prin abstinenţă, unele daune sunt iremediabile. Memoria şi alte funcţii cognitive sunt afectate. Nu doar consumul îndelungat de alcool poate provoca daune la nivelul creierului. Cercetările par să indice că abuzul de alcool chiar şi pentru scurt timp poate fi dăunător.

Cancerul şi bolile hepatice

Ficatul joacă un rol important în metabolizarea alimentelor, combaterea infecţiilor, reglarea fluxului sanguin şi înlăturarea substanţelor toxice, inclusiv a alcoolului, din organism. Consumul îndelungat de alcool afectează ficatul, acţionând în trei etape. În prima etapă, descompunerea etanolului încetineşte metabolismul grăsimilor, acestea acumulându-se în ficat. Afecţiunea se numeşte steatoză hepatică, sau ficat gras. Cu timpul, apare inflamaţia cronică a ficatului, sau hepatita. Alcoolul poate induce direct hepatita şi se pare că slăbeşte şi rezistenţa organismului la viruşii hepatitei C şi B. Dacă nu se iau măsuri, inflamaţia poate provoca distrugerea şi moartea celulelor hepatice. Continuându-şi acţiunea distrugătoare, alcoolul se pare că declanşează apoptoza, un proces natural ce constă în moarte celulară programată.Stadiul final este ciroza. Continua inflamare şi distrugere celulară cauzează leziuni hepatice ireversibile. În cele din urmă, ficatul îşi pierde structura spongioasă, devenind noduros. Ţesutul cicatrizat blochează fluxul sanguin, ceea ce duce la insuficienţă hepatică şi deces.Un alt efect secundar al alcoolului asupra ficatului este unul insidios. Capacitatea ficatului de a apăra organismul de agenţii cancerigeni slăbeşte. Pe lângă faptul că favorizează apariţia cancerului de ficat, alcoolul măreşte riscul dezvoltării cancerului bucal, faringian, laringian şi esofagian. În plus, alcoolul facilitează pătrunderea prin membranele mucoase din cavitatea bucală a substanţelor cancerigene din tutun, fumătorii fiind astfel mai expuşi riscului. Femeile care beau zilnic sunt mai expuse riscului de cancer mamar. Potrivit unui studiu, riscul la care sunt expuşi cei ce beau trei sau mai multe pahare de alcool pe zi este cu 69% mai mare decât la cei ce nu beau deloc.

Copii intoxicaţi

Abuzul de alcool are un efect deosebit de grav asupra copiilor nenăscuţi. „Alcoolul este mult mai dăunător pentru fetus decât oricare alt drog“, precizează International Herald Tribune. Când o femeie însărcinată bea, copilul ce i se dezvoltă în pântece asimilează şi el alcool, iar efectul toxic este extrem de mare îndeosebi în timpul dezvoltării intrauterine. Alcoolul cauzează daune iremediabile sistemului nervos central al fetusului. Neuronii nu se dezvoltă în mod corespunzător. Unele celule sunt distruse. Altele ajung să se dezvolte într-un alt loc decât ar fi normal.Rezultatul, şi anume sindromul alcoolic fetal (SAF), este principala cauză de retard mintal la nou-născuţi. Copiii cu SAF prezintă capacitate intelectuală redusă, dificultăţi de vorbire, dezvoltare întârziată, tulburări de comportament, hiperactivitate şi tulburări de auz şi de vedere. De asemenea, mulţi copii cu SAF se nasc cu malformaţii faciale.Mai mult decât atât, copiii a căror mamă a consumat chiar şi cantităţi moderate de alcool pe parcursul sarcinii pot avea anumite dezabilităţi, inclusiv probleme de comportament sau deficit de învăţare. „Nu trebuie să fii alcoolică pentru a-i face rău copilului; îi poţi face rău şi dacă bei cu moderaţie“, precizează conferenţiara Ann Streissguth, de la secţia pentru prevenirea consumului de droguri şi alcool în timpul sarcinii (Universitatea din Washington). Potrivit raportului întocmit de Institutul Naţional de Sănătate şi Cercetări Medicale, Alcool  Effets sur la santé, „consumul de alcool are efecte insidioase pe parcursul sarcinii; pentru femeia însărcinată nu există o limită până la care să poată bea fără să se expună unor riscuri“. În consecinţă, cel mai înţelept ar fi ca femeile însărcinate sau cele ce intenţionează să rămână însărcinate să nu bea deloc alcool.

Consumul moderat

Lista pericolelor consumului de alcool menţionate până acum nu este nici pe departe completă. În 2004, un articol din revista Nature preciza: „Chiar şi în cantităţi mici, alcoolul sporeşte riscul accidentărilor şi al apariţiei a circa 60 de boli“. Prin urmare, ce înseamnă a bea cu măsură? În prezent, milioane de oameni din întreaga lume consumă din când în când alcool. Factorul-cheie în ocrotirea sănătăţii este moderaţia. Dar ce înseamnă a bea cu moderaţie? Majoritatea oamenilor consideră că ei beau cu moderaţie, gândindu-se probabil că, atât timp cât nu se îmbată sau nu sunt dependenţi de alcool, nu există nici o problemă. Cu toate acestea, 1 din 4 persoane din Europa consumă o cantitate de alcool care prezintă pericole.Potrivit diferitor surse, pentru bărbaţi consumul moderat de alcool înseamnă 20 g de alcool pur pe zi, sau două pahare obişnuite, iar pentru femei 10 g pe zi, sau un pahar obişnuit. Autorităţile medicale franceze şi britanice sugerează că „limitele rezonabile“ sunt trei pahare pe zi pentru bărbaţi şi două pentru femei. Institutul American de Alcoolism şi Abuz de Alcool le recomandă „oamenilor de peste 65 de ani să-şi limiteze consumul de alcool la un pahar pe zi“. Cu toate acestea, fiecare reacţionăm diferit la alcool. În unele cazuri, chiar şi puţin poate fi prea mult. De pildă, „cantităţile moderate de alcool le pot dăuna oamenilor care prezintă tulburări de dispoziţie şi anxietate“, se precizează în 10th Special Report to the U.S. Congress on Alcohol and Health. Trebuie să se ţină cont de vârstă, antecedente medicale şi constituţie fizică. Ce ajutor le stă la dispoziţie celor ce consumă alcool în exces? În următorul articol se va răspunde la această întrebare.

ALCOOLUL LA VOLAN

Restricţiile privitoare la conducerea unui autovehicul sub influenţa alcoolului există aproape de la apariţia automobilului. Prima ţară care a adoptat legi în această privinţă a fost Danemarca, în 1903.Când bei pe stomacul gol, alcoolemia atinge valori maxime la circa o jumătate de oră de la consum. Contrar opiniilor larg răspândite, cafeaua, aerul proaspăt şi exerciţiile fizice nu diminuează efectele alcoolului. Doar timpul poate face acest lucru. Nu uita, de asemenea, că, dacă bei un pahar obişnuit de vin, de bere sau de spirtoase, conţinutul în alcool este acelaşi.Chiar şi cantităţile mici de alcool pot diminua capacitatea de a conduce. Alcoolul afectează văzul şi, ca urmare, indicatoarele de circulaţie par mai mici. Vederea periferică, precum şi capacitatea de a aprecia distanţele şi de a-ţi concentra atenţia asupra obiectelor îndepărtate slăbesc. Procesarea informaţiilor, reflexele şi capacităţile coordinative sunt încetinite.

Dacă faci un accident după ce ai băut alcool, probabilitatea ca leziunile să fie mai grave este mai mare decât dacă nu ai fi consumat alcool. Mai mult, şansele de a supravieţui unei intervenţii chirurgicale de urgenţă scad din cauza efectului alcoolului asupra inimii şi a circulaţiei. „Prin urmare, contrar opiniilor larg acceptate, majoritatea deceselor legate de consumul de alcool survin chiar în rândul şoferilor beţi“, precizează un raport efectuat de Institutul Francez de Sănătate şi Cercetări Medicale. Având în vedere pericolele, iată ce se recomandă în raport:

▪ Nu beţi înainte de a vă urca la volan.
▪ Nu vă urcaţi într-o maşină al cărei şofer a consumat alcool.
▪ Nu le permiteţi prietenilor sau părinţilor să conducă sub influenţa alcoolului.

DEPENDENŢA DE ALCOOL ŞI FACTORII GENETICI

În dorinţa de a găsi un tratament pentru alcoolism, oamenii de ştiinţă s-au străduit să înţeleagă rolul genelor în geneza şi evoluţia acestuia. Ei au descoperit mai multe gene care se pare că influenţează reacţiile unei persoane la alcool. Totuşi, factorii genetici nu sunt singura cauză a alcoolismului. Deşi unii oameni au într-adevăr o predispoziţie genetică, dependenţa de alcool nu este inevitabilă. Un rol important îl au şi factorii de mediu. Printre factorii de risc au fost amintiţi lipsa unei educaţii corespunzătoare din partea părinţilor, influenţa unor membri ai familiei sau a unor prieteni care fac abuz de alcool, situaţii conflictuale, probleme afective, depresia, agresivitatea, căutarea de senzaţii tari, rezistenţa crescută la alcool sau dependenţa de alte substanţe. Atât aceşti factori, cât şi alţii favorizează apariţia dependenţei de alcool.


REDUCEREA RISCULUI

Departamentul de sănătate mintală şi dependenţă de substanţe al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a dat publicităţii limitele până la care riscul ca alcoolul să producă efecte dăunătoare e scăzut. Un risc scăzut nu exclude totuşi un anumit risc. Fiecare individ reacţionează diferit la alcool.

▪ Nu bea mai mult de două pahare de alcool pe zi
▪ Abţine-te de la alcool cel puţin două zile pe săptămână

În următoarele situaţii chiar şi un pahar sau două pot fi prea mult:

▪ Când conduci un autovehicul sau manevrezi utilaje
▪ Când eşti însărcinată sau alăptezi
▪ Când iei unele medicamente
▪ Când ai anumite afecţiuni
▪ Dacă nu te poţi abţine să nu bei

ESTE ALCOOLUL BUN PENTRU INIMĂ ?

Oamenii de ştiinţă cred că anumite substanţe chimice din vinul roşu (polifenolii) inactivează o substanţă chimică răspunzătoare de constricţia vaselor de sânge.În plus, alcoolul în general a fost asociat cu creşterea nivelului aşa-numitului colesterol „bun“. De asemenea, acesta reduce cantitatea de substanţe care cauzează formarea cheagurilor de sânge.Alcoolul poate fi benefic dacă e consumat în cantităţi mici pe parcursul unei săptămâni. Totuşi, nu acelaşi lucru se poate spune despre consumul întregii cantităţi o dată, într-o singură seară, la o petrecere. O cantitate de alcool mai mare de două pahare pe zi este asociată cu creşterea presiunii sanguine. De asemenea, consumul excesiv măreşte riscul producerii unui accident vascular cerebral şi poate cauza mărirea inimii, precum şi un ritm cardiac neregulat. Abuzul de alcool poate face ca aceste riscuri, precum şi altele să anuleze efectele benefice ale alcoolului asupra sistemului cardiovascular. Zicala „Ce-i prea mult nu-i sănătos“ e valabilă şi în acest caz.

CUM TE AFECTEAZĂ ALCOOLUL

Creierul
Distrugerea celulelor, pierderea memoriei, depresie, comportament agresiv

Tulburări de vedere, de auz şi de coordonare

Cancer la gât, bucal, mamar, hepatic

Inimă
Slăbirea muşchiului cardiac, posibilă insuficienţă cardiacă

Ficat
Acumulări de grăsime, inflamare, apoi cicatrizări (ciroză)

Alte riscuri
Sistem imunitar slăbit, ulcer, inflamarea pancreasului

Femeia însărcinată
Riscul de a naşte un copil malformat sau retardat

Eliberare din sclavia alcoolului

„Tata a fost alcoolic, iar eu i-am călcat pe urme. La 12 ani consumam băuturi alcoolice. Pe când m-am căsătorit, mă îmbătam deja în fiecare zi. Aveam porniri violente; poliţia a venit deseori în ajutorul familiei mele. Sănătatea mea s-a deteriorat. Din cauza alcoolului, am avut o hemoragie gastrică, în urma căreia am scăpat cu viaţă ca prin minune. După aceea, am făcut ciroză şi anemie. În încercarea de a mă lăsa de acest viciu, m-am alăturat grupurilor alcoolicilor anonimi, dar fără nici un rezultat. Mă simţeam prins fără scăpare ca într-o pânză de păianjen.“ Victor din Argentina

Auzim deseori astfel de relatări despre unii oameni care au căzut în capcana alcoolului. Asemenea lui Víctor, aceştia se simt fără speranţă. Totuşi, pot fi depăşite sau evitate problemele cauzate de abuzul de alcool? Dacă da, cum?

Recunoaşterea problemei

Mai întâi de toate, e important ca persoana în cauză şi cei apropiaţi să admită că problema există. Dependenţa nu este decât vârful aisbergului. Aceasta apare în timp, pornind de la un consum probabil moderat. Surprinzător totuşi, majoritatea accidentelor, actelor de violenţă şi dificultăţilor sociale asociate alcoolului nu sunt cauzate de cei dependenţi de alcool. Iată ce precizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS): „Cea mai bună modalitate de a elimina problemele legate de alcool din societate este concentrarea eforturilor asupra reducerii consumului de alcool mai degrabă la cei ce beau moderat decât la cei ce beau excesiv“ (sublinierea noastră). Consumi alcool peste limitele recomandate de autorităţile medicale? Bei în situaţii care necesită o atenţie deplină şi reflexe prompte? Îţi cauzează obiceiurile legate de consumul de alcool probleme în familie sau la locul de muncă? A recunoaşte că obiceiurile legate de consumul de alcool prezintă anumite pericole şi, în consecinţă, a reduce cantitatea de alcool este într-adevăr „cea mai bună modalitate“ de a evita problemele grave de mai târziu. Dacă devii dependent, e mult mai greu să faci schimbări.O reacţie des întâlnită în rândul celor ce consumă excesiv alcool este negarea. „Nu beau mai mult ca alţii“ sau „Mă pot opri când vreau“, spun ei. „Deşi nu mai aveam mult până când alcoolul m-ar fi ucis, nu m-am considerat dependent; de aceea nu am luat niciodată măsurile necesare“, afirmă Konstantin din Rusia. „Am încercat de multe ori să nu mai beau, dar în sinea mea nu am vrut să accept ideea că sunt alcoolic“, îşi aminteşte Marek din Polonia. „Subestimam problemele pe care le aveam din cauza alcoolului.“Cum poate fi ajutată o persoană să-şi recunoască problema şi apoi să ia măsuri pentru a o depăşi? Mai întâi de toate, ea trebuie să admită că necazurile sale sunt cauzate de abuzul de alcool şi că abstinenţa îi va îmbunătăţi calitatea vieţii. Aşa cum se afirmă în La Revue du Praticien  Médecine Générale, modul său de a gândi trebuie să se schimbe; nu mai trebuie să spună „Beau pentru că m-a părăsit soţia şi pentru că mi-am pierdut locul de muncă“, ci „Soţia m-a părăsit şi mi-am pierdut locul de muncă pentru că beau“.Dacă doriţi să ajutaţi un alcoolic să facă această schimbare în modul de a gândi, aţi putea aplica următoarele sugestii: Ascultaţi cu atenţie, folosiţi întrebări directe care să-l ajute să vorbească despre emoţiile şi sentimentele sale, manifestaţi empatie ca să se simtă înţeles, lăudaţi-l chiar şi pentru cele mai mici progrese, evitaţi spiritul critic sau o atitudine care l-ar putea împiedica să se exprime deschis şi să caute ajutor. Îndemnaţi-l să întocmească două liste cu răspunsuri la următoarele întrebări: Ce se va întâmpla dacă voi continua să beau? şi Ce se va întâmpla dacă nu mai beau?

În căutarea ajutorului

Când o persoană începe să bea în exces, ea nu este lipsită de valoare sau incorigibilă. Deşi unii oameni reuşesc singuri să abandoneze acest viciu, de multe ori cei ce depind de alcool ar putea avea nevoie de ajutor de specialitate pentru a ajunge la abstinenţă. Tratamentul ambulatoriu a dat rezultate în cazul unora. Totuşi, când cel în cauză prezintă simptome grave de sevraj, este nevoie de spitalizare. După dispariţia primelor simptome fizice de sevraj, de regulă după două până la cinci zile, poate fi prescris un tratament pentru reducerea dorinţei de a bea şi pentru continuarea abstinenţei.Totuşi, programele de dezintoxicare nu garantează succesul. Medicaţia nu este decât o măsură temporară, dar care nu aduce vindecarea. Alain din Franţa a urmat mai multe tratamente de dezintoxicare. „Nu ieşeam bine din spital că şi reîncepeam să beau, iar asta pentru că mă asociam cu aceiaşi tovarăşi de băutură. Problema era că nu aveam motivaţia corectă de a mă opri“, spune el.

Încercarea de a umple golul

Adevărul e că mulţi nu reuşesc deoarece alcoolul lasă în urmă un gol, oarecum asemănător golului pe care-l lasă pierderea unui prieten apropiat. „Mă gândeam încontinuu la băutură“, spune Vasili din Rusia. „Dacă trecea o zi fără să beau, atunci era o zi pierdută.“ Pentru cel dependent de alcool, toate activităţile sunt mai puţin importante decât satisfacerea dorinţei de a bea. „Unicul meu scop în viaţă era acela de a bea şi de a face rost de bani ca să beau“, îşi aminteşte Jerzy din Polonia. Evident, găsirea unui nou scop în viaţă are o importanţă vitală pentru un alcoolic care vrea să se lase de băutură.Un manual publicat de OMS în care li se dau sfaturi celor ce încearcă să-şi schimbe obiceiurile legate de consumul de alcool subliniază importanţa desfăşurării unor activităţi pline de sens pentru evitarea recidivei. O recomandare ar fi participarea la activităţi religioase.Activităţile spirituale pot ajuta persoana să se elibereze din sclavia alcoolului. De exemplu, după ce a fost închis de trei ori pentru delicte comise sub influenţa alcoolului, Alain a început să studieze cu Martorii lui Iehova. Iată ce mărturiseşte el: „Studiul Bibliei mi-a dat un scop în viaţă şi m-a ajutat să rezist tentaţiei. Motivaţia mea nu era doar aceea de a mă lăsa de băut, ci mai presus de toate de a-i plăcea lui Iehova“.

Depăşirea recidivei

Consilierii pe tema abuzului de alcool îndreaptă atenţia spre importanţa acordării de sprijin şi încurajării celui ce doreşte să se descătuşeze din lanţurile alcoolului. Mulţi şi-au pierdut familia şi prietenii din cauza stării deplorabile în care ajunseseră. Izolarea ce rezultă poate duce la depresie şi chiar la sinucidere. Manualul menţionat înainte le dă următoarele sfaturi celor ce îi acordă sprijin unui alcoolic: „Încercaţi să nu criticaţi persoana pe care o ajutaţi, chiar dacă purtarea ei vă irită sau vă dezamăgeşte. Reţineţi că nu e niciodată uşor să schimbi nişte obiceiuri. Vor fi cu siguranţă şi săptămâni bune, şi săptămâni rele. Trebuie să încurajaţi persoana în cauză, să o îndemnaţi să nu bea peste măsură sau chiar să nu bea deloc. De asemenea, trebuie să fiţi inventivi“.„Ceea ce m-a ajutat a fost iubirea şi grija prietenilor din congregaţia locală a Martorilor lui Iehova“, relatează Hilario, care a băut aproape 30 de ani. „Am avut multe recidive, însă ei mi-au fost mereu alături, încurajându-mă şi dându-mi sfaturi biblice oportune.“Dacă te lupţi să te eliberezi din capcana alcoolului, nu uita că s-ar putea să ai şi recidive. Consideră-le o parte din drumul spre eliberare. Nu renunţa! Analizează ce factori au dus la recidivă şi pe viitor evită-i pentru a nu suferi alte eşecuri. Identifică situaţiile care ţi-au stârnit dorinţa de a bea. E vorba de plictiseală, deprimare, singurătate, certuri, stres sau anumite evenimente ori locuri în care ceilalţi beau? Atunci evită-le! „Am învăţat să înţeleg şi să identific acele stări sufleteşti care m-ar putea împinge să beau“, afirmă Jerzy, căruia i-au trebuit doi ani ca să devină total abstinent. „Acum mă feresc de orice situaţie care mi-ar putea stârni dorinţa de a bea. Nu mă apropii de locurile în care se bea alcool. Nu consum alimente care conţin alcool şi nu folosesc nici produse cosmetice sau medicamente pe bază de alcool. În plus, nu mă uit la nici o reclamă la alcool.“ Pentru a-şi putea stăpâni dorinţa de a bea, mulţi şi-au găsit refugiul în rugăciune, cerându-i lui Dumnezeu „puterea care depăşeşte normalul“.  2 Corinteni 4:7; Filipeni 4:6, 7.

Eliberare!

Deşi poate fi vorba de o luptă necontenită, descătuşarea din lanţurile dependenţei de alcool este posibilă. Toţi cei menţionaţi în acest articol au reuşit. Acum ei sunt mai sănătoşi şi se bucură de foloasele acestei eliberări atât în familie, cât şi la locul de muncă. Iată ce spune Alain: „În sfârşit, sunt liber: nu mai sunt înrobit de alcool“. Konstantin mărturiseşte: „Faptul că l-am cunoscut pe Iehova m-a ajutat să-mi păstrez familia. Acum am un scop în viaţă. Fericirea mea nu depinde de alcool“. Víctor precizează: „Mă simt un om liber. Mi-am recăpătat demnitatea şi identitatea“.Indiferent că eşti în pericolul de a suferi un accident din cauza alcoolului, că ai probleme legate de abuzul de alcool sau că eşti dependent, poţi face schimbări. Dacă obiceiurile tale legate de consumul de alcool îţi ameninţă sănătatea, nu ezita să faci schimbările necesare. Va fi spre binele tău şi al celor ce te iubesc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

free counters