Ce speranta exista pentru saraci ?

O lume divizată de bogăţie

În cea de-a doua jumătate a secolului al XX-lea, războiul rece cuprinsese întreaga lume. Societatea umană era divizată politic în trei părţi. Blocul comunist, în fruntea căruia se afla Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste, şi lumea ţărilor necomuniste, conduse de Statele Unite, erau separate de o Cortină de Fier nevăzută. Ţările care nu făceau front comun cu nici una dintre acestea formau „lumea a treia“.Expresia „lumea a treia“ a fost mai târziu considerată depreciativă, fiind schimbată cu „ţările subdezvoltate“. Cu timpul însă, şi această expresie a căpătat conotaţii negative, economiştii începând să utilizeze altă expresie: „ţările în curs de dezvoltare“. Dacă la început prin această denumire s-a făcut referire la diferenţele de natură politică, ulterior, s-a îndreptat atenţia spre diferenţele de natură economică. Acum, în secolul al XXI-lea, lumea nu mai este divizată politic în trei părţi. Însă, în sens economic şi industrial, diferenţele dintre ţările dezvoltate şi cele în curs de dezvoltare persistă. Turiştii din ţările bogate vin zilnic în contact cu oameni sărmani care se zbat ca să aibă ce pune pe masă.Aşadar, problema rămâne de actualitate: Va fi mereu lumea divizată pe plan economic? Va exista vreodată egalitate, cu alte cuvinte, se vor putea bucura oamenii de acelaşi nivel de trai?

Prăpastia dintre bogaţi şi săraci

Indiferent de termenul folosit pentru a le descrie, ţările dezvoltate pe plan economic şi puternic industrializate se mândresc cu condiţii de viaţă excelente, în vreme ce ţările slab industrializate au un nivel de trai mai scăzut. Parcă ar fi vorba de două lumi complet diferite.Uneori, cele două lumi coexistă în sânul aceleiaşi ţări. Gândiţi-vă numai la ţările relativ prospere menţionate în articolul precedent. Acestea îşi au săracii şi bogaţii lor. În Statele Unite de exemplu, circa 30% din venitul naţional total intră în buzunarul a 10% dintre cele mai înstărite familii; în contrast cu acestea, 20% dintre cele mai sărace familii sunt nevoite să se descurce cu doar 5% din venitul naţional. Poate că şi în ţara voastră lucrurile stau la fel, mai cu seamă dacă clasa de mijloc este slab reprezentată. Cu toate acestea, chiar şi în ţările în care clasa de mijloc este bine reprezentată, guvernele nu au reuşit să elimine complet inegalităţile de natură economică.

Nici una din aceste lumi nu este ideală

Nici una din aceste două lumi nu poate susţine că întruchipează societatea ideală. Gândiţi-vă la neajunsurile evidente ale celor ce trăiesc în ţările sărace. Serviciile medicale, de exemplu, nu sunt adecvate. Dacă în cazul celor mai bogate nouă ţări menţionate în chenarul de pe această pagină proporţia variază între un medic la 242 de locuitori şi un medic la 539 de locuitori, în cazul celor mai sărace 18 ţări ale lumii, proporţia variază între un medic la 3 707 locuitori şi un medic la 49 118 locuitori. Prin urmare, speranţa de viaţă în ţările cele mai prospere este de peste 73 de ani, pe când, în mai bine de jumătate din ţările cele mai sărace ale lumii, speranţa de viaţă este cu mult sub 50 de ani.În ţările sărace, posibilităţile de instruire sunt extrem de limitate, cei mai mulţi copii fiind condamnaţi la o viaţă în sărăcie. Această situaţie se reflectă în numărul celor care ştiu carte. Dacă în şapte dintre cele mai bogate nouă ţări ale lumii nivelul de alfabetizare este de 100% (în celelalte două ţări media fiind de 96%, respectiv 97%), în 18 dintre cele mai sărace ţări, nivelul este între 16% şi 81%, în zece dintre ele nivelul de alfabetizare fiind sub 50%.

CELE MAI BOGATE NOUĂ ŢĂRI

Speranţa de viaţă la bărbaţi (în ani)
Nivel de alfabetizare (%)

Belgia
75,1
100

Canada
76,4
96,6

Denemarca
74,9
100

Elveţia
77,7
100

Islanda
78,4
100

Japonia
78,4
100

Luxemburg
74,9
100

Norvegia
76,5
100

Statele Unite
74,4
95,5

CELE MAI SĂRĂCE OPTSPREZECE ŢĂRI

Speranţa de viaţă la bărbaţi (în ani)
Nivel de alfabetizare (%)

Benin
50,4
37,5

Burkina Faso
43
23

Burundi
42,5
48,1

Ciad
47
53,6

Etiopia
47,3
38,7

Guineea-Bissau
45,1
36,8

Madagascar
53,8
80,2

Malawi
37,6
60,3

Mali
44,7
40,3

Mozambic
38,9
43,8

Niger
42,3
15,7

Nigeria
50,9
64,1

Rep. Congo
49
80,7

Rwanda
45,3
67

Sierra Leone
40,3
36,3

Tanzania
43,3
75,2

Yemen
59,2
46,4

Zambia
35,3
78

Ţările sunt menţionate în ordine alfabetică

Sursa: 2005 Britannica Book of the Year.

Un echilibru perfect

Într-adevăr, faptele demonstrează că ambele lumi, cea a bogaţilor şi cea a săracilor, au şi aspecte pozitive şi aspecte negative. În vreme ce lumea săracilor poate fi extrem de simplă, lumea bogaţilor poate fi extrem de complexă. Ce bine ar fi dacă cele două lumi ar învăţa una de la alta! Dar este realist să sperăm că se va ajunge cândva la un echilibru perfect?Probabil vă gândiţi că acest deziderat nu poate fi realizat prin puterea omului, istoria confirmând de altfel această idee. Dar situaţia nu este fără ieşire. Probabil aţi omis soluţia cea mai logică la această problemă. Despre ce este vorba?

Adevărata soluţie la problema sărăciei

Pentru sute de milioane de oameni care trăiesc în sărăcie lucie, fiecare zi este o luptă. E limpede că omenirea are nevoie de un guvern drept, care nu poate fi corupt şi care doreşte sincer să pună capăt nedreptăţilor. În plus, acest guvern trebuie şi să deţină suficientă putere pentru a-şi transpune în faptă bunele intenţii. Avem motive reale să sperăm că oamenii vor instaura un astfel de guvern?Istoria confirmă adevărul avertismentului biblic: „Nu vă încredeţi în cei mari, în fiul omului, în care nu este mântuire“ (Psalmul 146:3). Aţi ajuns cumva la concluzia că guvernele sau liderii politici au înşelat deseori aşteptările oamenilor? Dacă da, spre cine altcineva v-aţi putea îndrepta?Milioane de oameni se roagă pentru un guvern drept care să le rezolve problemele. Poate că şi voi spuneţi rugăciunea pe care ne-a dat-o Isus ca model: „Tatăl nostru care eşti în ceruri, să fie sfinţit numele tău. Să vină regatul tău. Să se facă voinţa ta, precum în cer, aşa şi pe pământ. Dă-ne astăzi pâinea noastră pentru această zi; şi iartă-ne datoriile noastre, aşa cum şi noi le-am iertat datornicilor noştri. Şi nu ne duce în ispită, ci eliberează-ne de cel rău“.  Matei 6:9–13.

Este acesta Regatul de care avem nevoie? Este un regat drept şi care nu poate fi corupt? Are el suficientă putere pentru a-şi transpune în faptă bunele intenţii? Nu încape îndoială! Dumnezeu, Cel care a instaurat acest guvern, ‘Tatăl nostru din ceruri’, este un „Dumnezeu drept şi mântuitor“, „drept în toate lucrurile“ (Isaia 45:21; Daniel 9:14). Iată ce se spune despre el: „Ochii Tăi sunt aşa de curaţi că nu pot să vadă răul“; prin urmare, putem avea siguranţa că guvernul său nu va fi niciodată afectat de corupţie (Habacuc 1:13)! În plus, „Dumnezeu nu este părtinitor, ci . . ., în orice naţiune, omul care se teme de el şi practică dreptatea este demn de a fi acceptat de el“; aşadar, ştim că El este imparţial, preocupându-se de bunăstarea fiecărui om.  Faptele 10:34, 35; Romani 2:11.

Regatul şi-a început activitatea

Deşi Regatul lui Dumnezeu este un guvern ceresc, el va dirija în aşa fel lucrurile de pe pământ încât scopurile lui Dumnezeu să devină realitate. Aceasta presupune şi înlocuirea guvernării umane imperfecte cu un guvern divin perfect. În Daniel 2:44 se face următoarea promisiune: „Dar în zilele acestor împăraţi, Dumnezeul cerurilor va ridica o împărăţie care nu va fi distrusă şi care nu va trece sub stăpânirea unui alt popor. Ea va sfărâma şi va nimici toate acele împărăţii, dar ea însăşi va dăinui pentru totdeauna“.Sub conducerea Regatului său, voinţa lui Dumnezeu se va împlini în cele din urmă atât în cer, cât şi pe pământ. Ce încurajator este să ştim că acest guvern poate şterge inegalităţile care adâncesc în prezent prăpastia dintre săraci şi bogaţi! Nu vor mai fi nici puţini şi avuţi, nici mulţi şi săraci!

Ce fericiţi suntem că guvernul ceresc al lui Dumnezeu este deja instaurat şi că poate rezolva aceste probleme pentru totdeauna! Cronologia biblică şi evenimentele care au loc pe scena lumii arată clar că în 1914 guvernul lui Dumnezeu a fost instaurat în cer. Prin urmare, de aproape un veac, acest guvern pune bazele unei lumi noi a dreptăţii.Cei ce recunosc că Regatul este instaurat şi acceptă îndrumarea lui sunt persoane nepărtinitoare. Martorii lui Iehova îndeplinesc lucrarea de predicare în aproape toate ţările de pe glob. Tuturor locuitorilor acestor ţări, indiferent de starea lor economică, li se oferă ocazia de a afla cum se vor putea bucura de viaţă veşnică (Ioan 17:3). Martorii nu permit ca deosebirile de ordin economic să determine poziţia sau statutul lor în congregaţie. Oamenii nu sunt judecaţi în funcţie de cât au. Ei sunt respectaţi pentru ceea ce sunt. Valorile spirituale ocupă locul cel mai important.V-ar plăcea să ştiţi cum aţi putea trăi sub această guvernare dreaptă? Atunci începeţi chiar de azi să faceţi cercetări. Veţi afla cum puteţi trăi într-o lume care nu va mai fi divizată de puterea bogăţiei.
Bogaţi ori săraci, toţi sunt fraţi!

▪ La sfârşitul Primului Război Mondial, mulţi Martori ai lui Iehova din Europa şi din Asia aveau nevoie de hrană, îmbrăcăminte şi adăpost. Martorii din alte ţări au trimis tone de îmbrăcăminte şi de hrană fraţilor lor de credinţă din Europa, Filipine şi Japonia. Martorii din Statele Unite şi din Canada au trimis ajutoare umanitare în Anglia, Austria, Belgia, Cehoslovacia (actualmente Republica Cehă şi Slovacia), Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Olanda, Polonia, România şi Ungaria.

▪ Mai recent, în vara anului 1994, un grup de Martori voluntari din Europa au sărit în ajutorul fraţilor creştini din Africa. S-au organizat tabere şi spitale de campanie pentru refugiaţii ruandezi. Au fost trimise cantităţi uriaşe de îmbrăcăminte, pături, alimente şi literatură biblică pentru a satisface necesităţile celor peste 7 000 de refugiaţi  aproape de trei ori mai mulţi decât numărul Martorilor din Rwanda la acea dată.

▪ Doi ani mai târziu, în 1996, a izbucnit un război în regiunea estică a Republicii Democrate Congo. Culturile au fost compromise, rezervele de hrană au fost furate, iar căile de aprovizionare, blocate. Cei mai mulţi nu-şi permiteau decât o masă pe zi, ceea ce a dus la malnutriţie şi boli. Martorii lui Iehova din Europa au fost prompţi în a acorda ajutor. O echipă de într-ajutorare, din care făceau parte şi câţiva medici, a venit cu medicamente şi bani. Până în iunie 1997, Martorii din Belgia, Franţa şi Elveţia donaseră 500 kg de medicamente, 10 t de biscuiţi cu conţinut ridicat de proteine, 20 t de alimente, 90 t de îmbrăcăminte, 18 500 de perechi de încălţăminte şi 1 000 de pături  valoarea ajutoarelor ridicându-se la mai bine de 800 000 de euro.

▪ Pe lângă satisfacerea necesităţilor materiale, Martorii lui Iehova caută să-i ajute pe oameni mai ales pe plan spiritual. De aceea doresc să construiască Săli ale Regatului care să fie folosite drept centre de instruire spirituală. În 1997, s-a primit următorul raport: „Cu ajutorul fraţilor din multe ţări, Societatea Watch Tower a ajutat în 75 de ţări la construirea a 413 noi Săli ale Regatului şi la reamenajarea altor 727 în doar patru luni“. În 2003 s-a înaintat următorul raport: „Între ţările europene care au beneficiat de programul de construire de Săli ale Regatului pentru ţările cu resurse limitate, se numără România, unde, din iulie 2000 încoace, au fost construite 124 de Săli ale Regatului. Folosindu-se un proiect standard pentru aproape toate Sălile Regatului, în Ucraina s-au construit 61 de astfel de săli în 2001 şi 76 de săli în 2002. În Bulgaria, Croaţia, Macedonia, Moldova, Rusia şi Serbia şi Muntenegru au fost construite sute de săli cu bani din Fondul Organizaţiei pentru Sălile Regatului“.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

free counters