Sărbătorile de iarnă - Sunt pe măsura aşteptărilor voastre ?

„Petru cel Mare a dat ordin să se ţină la 1 ianuarie slujbe speciale de Anul Nou în toate bisericile. În plus, a poruncit să se împodobească tocurile uşilor cu ramuri de brad sărbătoreşti, iar toţi cetăţenii Moscovei «să-şi manifeste bucuria făcându-şi unii altora cu glas tare urări» de Anul Nou.“ Peter the Great — His Life and World (Petru cel Mare viaţa şi lumea sa).


Ce sunt pentru voi aşa numitele sărbători de iarnă? Oamenii din întreaga lume spun că în această perioadă a anului se sărbătoreşte Crăciunul, ziua tradiţională a naşterii lui Cristos, dar şi Anul Nou. Aşadar e vorba de o perioadă de sărbătoare mai lungă. Întrucât copiii şi părinţii sunt liberi, sărbătorile par o ocazie ideală pentru a petrece timp cu familia. Alţii numesc sărbătorile de iarnă „sărbătoarea Crăciunului“, deoarece îşi doresc ca în această perioadă a anului să-l onoreze pe Cristos. Probabil şi voi consideraţi Crăciunul cel mai important aspect al acestor sărbători.
Fie pentru a-l onora pe Cristos, fie pentru a fi împreună cu familia, sau poate din ambele motive, milioane de soţi, soţii şi copii aşteaptă cu nerăbdare sărbătorile de iarnă. Cum va fi anul acesta? Va fi un timp special pentru familie? Este un timp special pentru Dumnezeu? Dacă va fi o reuniune de familie, va fi pe măsura aşteptărilor voastre sau veţi fi dezamăgiţi?
Mulţi care pun accent pe aspectul religios al sărbătorilor constată adesea că modul în care se celebrează atât Crăciunul, cât şi Anul Nou nu are nici o legătură cu spiritul lui Cristos. Sărbătorile de iarnă au ajuns mai degrabă un timp pentru a primi daruri, un pretext pentru petreceri  la care poate se comit fapte ce-l dezonorează pe Cristos sau îndeosebi un timp pentru reunirea familiei. De multe ori însă, la astfel de reuniuni se mănâncă şi se bea în exces şi se iscă certuri ce degenerează mult prea des în violenţă domestică. Poate aţi remarcat şi voi aceste lucruri, sau poate chiar le-aţi trăit.

Probabil vă gândiţi că lucrurile nu s-au schimbat prea mult din vremea ţarului rus Petru cel Mare, despre care am vorbit la început. Îngrijoraţi de tendinţa actuală, mulţi şi-ar dori ca sărbătorile de iarnă să fie un timp de adâncă reflecţie religioasă şi de asociere familială sănătoasă. Unii chiar militează pentru o schimbare, folosind sloganuri de felul „Crăciunul e sărbătoarea lui Isus“. Dar e posibilă o schimbare? Şi i-ar aduce aceasta cu adevărat glorie lui Cristos? Există motive să privim altfel sărbătorile de iarnă?

Pentru a găsi răspunsuri satisfăcătoare, să încercăm să privim sărbătorile de iarnă prin ochii unei naţiuni despre care s-ar putea spune că are motive deosebite să aprecieze această perioadă a anului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

free counters