Este posibil sa traim intr - o lume fara teama ?

Trăind cu teamă

Roxana se teme să-i spună soţului ei că vrea să-şi ia o slujbă cu jumătate de normă. Odată, când l-a rugat să-i dea bani de autobuz ca să-şi viziteze mama, a lovit-o atât de tare, încât a avut nevoie de îngrijire medicală. Roxana trăieşte cu teama în suflet.Rolando îşi lăsa soţia să se întoarcă acasă seara cu mijloacele de transport în comun. Acum, o aduce el cu maşina. Întrucât s-au înregistrat o mulţime de acte de violenţă în cartier, se teme pentru siguranţa ei.Haidé lucrează în centrul unei capitale. Odată, când se întorcea acasă, s-a trezit în mijlocul unui grup de manifestanţi care participau la un marş de protest şi care au devenit violenţi. Acum, când aude manifestanţi, o cuprinde neliniştea. „Nu mă simt în siguranţă. Nu vreau să mai lucrez aici, dar n-am încotro“, spune ea.Sentimentul de teamă îi urmăreşte în permanenţă pe Roxana, Rolando şi Haidé. Şi asta nu numai când se iveşte o problemă. Viaţa în asemenea condiţii te poate secătui de puteri. Teama le poate răpi oamenilor bucuria, împiedicându-i să facă ce doresc. Unii ajung obsedaţi de teamă şi nu reuşesc să-şi mute gândurile în altă parte.

Este foarte stresant să fii încontinuu stăpânit de teamă. Stresul poate provoca depresie şi poate distruge sănătatea. „Stresul slăbeşte sistemul imunitar şi contribuie la apariţia multor boli“, se explică într-o revistă pe teme medicale. „În timp, organismul dă semne de oboseală, în special la nivelul organelor cu o sensibilitate aparte. Astfel, se poate ajunge la hipertensiune, boli de inimă, afecţiuni renale, tulburări gastro-intestinale, ulcere, migrene, insomnie, depresie şi anxietate. Stresul îndelungat duce la epuizare.“
Astăzi, mai toţi oamenii sunt stăpâniţi de teamă. Vom trăi vreodată într-o lume în care nu ne va mai fi teamă de nimic?

Motive de teamă

În lume domneşte teama. Deşi nu se vede, o putem simţi. Este o stare care nu ocoleşte pe nimeni. Ce motive de teamă există? De ce gândul că trebuie să iasă din casă îi înspăimântă pe unii oameni? De ce nu se simt în siguranţă la serviciu? De ce sunt mulţi părinţi excesiv de preocupaţi de siguranţa copiilor lor? De ce nici în propria casă unii nu scapă de teamă?Există multe motive de teamă. În continuare însă vom analiza patru dintre ele: violenţa în oraşe, hărţuirea sexuală, violul şi violenţa în familie. Să analizăm un prim motiv: violenţa în oraşe. Acest subiect este cât se poate de oportun, întrucât aproape jumătate din populaţia lumii trăieşte în zone urbane.

Pericolele vieţii la oraş

La început oraşele ofereau protecţie. În prezent însă ele sunt considerate pline de primejdii. Ceea ce în trecut oferea siguranţă, acum înspăimântă. Oraşele aglomerate sunt paradisul tâlharilor. În plus, în unele oraşe, cartierele sărace cu puţine străzi luminate şi cu puţini poliţişti sunt foarte periculoase.
Motivele de teamă sunt întemeiate, întrucât, în oraşe, un număr îngrijorător de mare de oameni au parte de o moarte violentă. Potrivit unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în lume mor anual 1,6 milioane de persoane din cauza actelor de violenţă. Anual, în Africa, aproximativ 70 de persoane din 100 000 au parte de o moarte violentă.Multe categorii sociale, locuri şi organizaţii considerate odinioară demne de încredere ameninţă acum siguranţa individului. La locurile de joacă, în şcoli şi în magazine se săvârşesc infracţiuni grave, care sădesc groaza în rândul oamenilor. În unele cazuri, lideri religioşi, asistenţi sociali şi profesori, persoane care în mod normal ar trebui să ofere protecţie, înşeală încrederea multora. Din pricina abuzurilor săvârşite de unii dintre ei asupra copiilor, părinţii se tem să-şi lase micuţii în grija altora. Deşi ar fi normal ca poliţia să le asigure oamenilor protecţie, în unele oraşe corupţia şi abuzul de putere sunt la ordinea zilei. În privinţa forţelor de „securitate“, oamenii din unele ţări păstrează încă vii în minte războaiele civile în care fiinţe dragi au fost luate de soldaţi şi nu s-au mai întors niciodată. În multe părţi ale lumii, chiar poliţiştii şi soldaţii au provocat teama, în loc să contribuie la risipirea ei.

Cartea Citizens of FearUrban Violence in Latin America spune: „Locuitorii capitalelor Americii Latine sunt stăpâniţi de teamă deoarece viaţa le este ameninţată de pericole dintre cele mai mari. În acest teritoriu vast, în fiecare an, circa 140 000 de oameni au parte de o moarte violentă, iar un locuitor din trei este, într-un fel sau altul, victima violenţei“. Şi în capitalele din alte părţi ale globului au loc frecvent proteste politice. Când acestea devin violente, mulţi profită de haosul creat pentru a fura din magazine. Oamenii care lucrează în oraş se pot trezi cu uşurinţă în mijlocul mulţimilor furioase.În multe ţări există o prăpastie uriaşă între bogaţi şi săraci, situaţie care a dus la ură mocnită. Numeroşi oameni cărora nu le sunt satisfăcute nici măcar necesităţile de bază îi jefuiesc pe cei din elita societăţii. În unele oraşe nu s-a ajuns încă aici, dar situaţia se aseamănă cu o bombă cu ceas gata să explodeze.
Deşi hoţii şi cei care instigă la revoltă sădesc frica în oameni, există şi alte motive de nelinişte care întreţin sentimentul de teamă.

Teama de hărţuire sexuală

Pentru milioane de femei fluierăturile, gesturile obscene şi privirile lascive sunt un coşmar zilnic. Iată ce afirmă Asia Week: „Potrivit sondajelor, în Japonia, o femeie din patru este agresată sexual în public, 90% dintre incidente având loc în tren. . . . Doar 2% dintre victime iau măsuri împotriva hărţuitorilor. Majoritatea spun că le este frică de reacţia acestora, preferând să treacă fapta sub tăcere“.Cazurile de hărţuire sexuală au crescut în mod alarmant în India. „Când ies din casă femeile sunt cuprinse de teamă“, afirmă un jurnalist indian. „La tot pasul îndură umilinţe şi li se vorbeşte în mod obscen.“ Iată ce raport primim dintr-un oraş ai cărui locuitori se mândresc cu străzile lor care le oferă o oarecare siguranţă: „Problema nu sunt străzile, ci birourile [din oraş]. . . . 35% dintre femeile intervievate cu spus că au fost hărţuite sexual la locul de muncă. . . . 52% dintre femei au afirmat că, întrucât se tem să nu fie hărţuite la locul de muncă, preferă să-şi ia o slujbă prost plătită . . . unde lucrează doar cu femei“.

Teama de viol

Femeile au un motiv de teamă şi mai mare decât acela de a-şi pierde demnitatea. Hărţuirea sexuală înseamnă uneori şi viol. Cum e de aşteptat, violul este infracţiunea cea mai de temut pentru femei, mai înfricoşătoare şi decât crima. O femeie s-ar putea afla deodată singură într-un loc unde se teme că ar putea fi violată. Poate că vede un bărbat pe care nu-l cunoaşte sau în care nu are încredere. Inima începe să-i bată puternic în timp ce, disperată, se străduieşte să judece situaţia la rece. „Care va fi următoarea lui mişcare? Unde să fug? Să ţip?“ Dacă experienţele de acest fel se repetă, femeilor le este ameninţată sănătatea. Multe preferă să nu locuiască la oraş sau să nu aibă nimic de-a face cu oraşul din cauza acestor pericole.„Teama, neliniştea şi suferinţa fac parte din viaţa multor femei care trăiesc la oraş“, se spune în cartea The Female Fear. „Teama de viol le determină să fie mereu în gardă, cu ochii-n patru şi peste măsură de încordate când simt că cineva merge în spatele lor, mai cu seamă noaptea. Este un sentiment . . . de care femeile nu scapă niciodată.“
Multe femei ajung victime ale violenţei. Majoritatea însă trăiesc doar cu teama de violenţă. The State of World Population 2000, o publicaţie a Naţiunilor Unite, afirmă: „În lume, cel puţin o femeie din trei a fost bătută, forţată să aibă relaţii sexuale sau abuzată în alt fel, în majoritatea cazurilor de cineva cunoscut“. Dar există şi alte motive de teamă. Cât de frecvente sunt cazurile în care oamenii se tem în propria casă?

Teama de violenţă. . . acasă

Practica de a-ţi bate soţia pe ascuns ca să-ţi ştie de frică este o nedreptate flagrantă întâlnită peste tot. Însă în multe părţi ale lumii abia în ultimul timp a fost recunoscută ca infracţiune. Un raport din India afirma că „cel puţin 45% dintre femei sunt plesnite, lovite cu picioarele şi maltratate de soţii lor“. Abuzul din partea soţilor este o ameninţare serioasă la adresa sănătăţii femeii. Cu referire la femeile între 15 şi 44 de ani din Statele Unite, Biroul Federal de Investigaţii (FBI) afirmă că numărul victimelor violenţei în familie este mai mare decât numărul victimelor accidentelor de maşină, al tâlhăriilor şi al violurilor la un loc. Aşadar, violenţa în familie înseamnă mult mai mult decât o ceartă care se lasă cu un schimb de palme. Multe femei trăiesc cu frica de a nu fi bătute sau omorâte în propriul cămin. Un sondaj efectuat în Canada a arătat că o treime dintre femeile care au fost victimele violenţei în familie s-au temut la un moment dat că-şi vor pierde viaţa. Doi cercetători din Statele Unite au concluzionat: „Pentru femei, cele mai mari pericole, chiar cruzimea şi tortura, vin din propria casă“.Dar de ce sunt atât de multe femei prinse în relaţii care le pun viaţa în pericol? Mulţi se întreabă: De ce nu caută ajutor? De ce nu pleacă de acasă? Răspunsul este, în majoritatea cazurilor, teama. Unii consideră că sentimentul de teamă face ca violenţa să persiste în familie. Bărbaţii autoritari îşi domină soţiile prin violenţă şi le reduc la tăcere prin ameninţări cu moartea. Chiar dacă unele soţii bătute prind curaj şi cer ajutor, ele nu-l primesc întotdeauna. Chiar şi unii care, teoretic, urăsc violenţa au tendinţa de a minimaliza, a ignora sau a justifica violenţa soţului. Iar poate că în afara căminului soţul e cel mai cumsecade bărbat. De multe ori prietenilor nu le vine să creadă că-şi bate soţia. Nefiind crezute şi neavând unde să se refugieze, multe soţii abuzate cred că nu au altă soluţie decât să se împace cu ideea că viaţa le va fi în permanenţă dominată de teamă.

Femeile bătute care-şi părăsesc căminul devin uneori victima unui alt fel de hărţuire. Un studiu recent efectuat în America de Nord pe un eşantion de peste 1 000 de femei din statul Louisiana a dezvăluit că 15% dintre ele fuseseră urmărite. Închipuieşte-ţi prin ce spaime trec! Imaginează-ţi că cineva te-a ameninţat. Dai cu ochii de el peste tot. Te sună, este mereu pe urmele tale, nu te scapă din ochi şi îţi aţine calea. Poate chiar îţi ucide animalul de companie. Eşti victima unei adevărate campanii a terorii!Poate că nu eşti într-un asemenea pericol. Însă, în ce măsură ne afectează pe toţi teama?

Teama şi comportamentul

Trăind într-o atmosferă dominată de teamă, am putea să nu ne dăm seama că zilnic deciziile ne sunt dictate de acest sentiment. Cât de des modul în care ne purtăm este afectat de teamă?Te-a determinat teama de violenţă pe tine sau pe familia ta să nu vă întoarceţi acasă singuri noaptea? Te împiedică teama să foloseşti mijloacele de transport în comun? Oare pericolele la care sunt expuşi navetiştii sau teama de colegii de lucru ori de oamenii cu care intri în contact te-au făcut să-ţi alegi un anumit loc de muncă? Ţi-a fost afectată de teamă viaţa socială sau modul de a te destinde? Oare teama că vei da peste nişte beţivi bădărani sau peste o gloată furioasă te-a împiedicat să mergi la anumite evenimente sportive sau la concerte? Îţi afectează teama activităţile şcolare? Mulţi părinţi aleg o anumită şcoală pentru copiii lor de teamă să nu devină delincvenţi. Tot teama îi determină pe unii să-şi ia ei înşişi copiii de la şcoală în loc să-i lase să se întoarcă pe jos ori cu mijloacele de transport în comun.Într-adevăr, oamenii sunt stăpâniţi de teamă. Dar frica de violenţă există de când lumea. Oare ne putem aştepta la o schimbare radicală de situaţie? Este eliberarea de teamă doar un vis? Există motive solide pe baza cărora putem aştepta o lume în care nimănui nu-i va mai fi teamă de nimic?

Vom trăi vreodată fără să ne mai temem de nimic?
E posibil ca teama să nu ne afecteze deloc în această lume în care primejdia ne pândeşte la tot pasul? Nu. Chiar şi cei care au credinţă în Dumnezeu se confruntă cu probleme tulburătoare. În secolul întâi de pildă, apostolul Pavel, care a călătorit mult, a spus că a suferit naufragii, a fost în pericol pe râuri, a fost în primejdie din cauza tâlharilor şi a celor din oraşe (2 Corinteni 11:25–28). Lucrurile nu s-au schimbat prea mult în prezent: Majoritatea trebuie să înfruntăm pericole de tot felul.Dar putem lua măsuri de siguranţă înţelepte. Evitând să ne expunem unor situaţii riscante, vom avea mai puţine motive de teamă. Biblia spune: „Omul chibzuit vede nenorocirea şi se ascunde, dar cei proşti merg înainte şi sunt pedepsiţi“ (Proverbele 22:3). Ce măsuri de siguranţă putem lua?

Măsuri de siguranţă

Este interesant că, deşi Biblia a fost scrisă cu mult timp în urmă, ea conţine nenumărate principii referitoare la evitarea pericolelor, principii practice şi în zilele noastre. Iată de exemplu ce zice ea: „Înţeleptul îşi are ochii în cap, iar nebunul umblă în întuneric“ (Eclesiastul 2:14). E bine să ştim cine este în preajma noastră şi să evităm, când e posibil, locurile întunecate. Am putea alege străzile cel mai bine iluminate când ne întoarcem acasă, chiar dacă trebuie să facem un drum mai lung. Biblia mai spune: „Mai bine doi decât unul . . . Dacă se scoală cineva asupra unuia, cei doi pot să-i stea împotrivă“ (Eclesiastul 4:9, 12). Dacă locuieşti într-o zonă periculoasă, n-ai putea să te întorci acasă însoţit de cineva?Dacă un tâlhar îţi iese în cale, aminteşte-ţi că viaţa e mai preţioasă decât bunurile (Matei 16:26). Şi nu uita: Când oamenii se adună ca să dea frâu liber mâniei, sunt imprevizibili şi periculoşi. Exodul 23:2.Dacă te hărţuieşte cineva făcându-ţi avansuri imorale, spunându-ţi glume obscene sau încercând să te atingă, este mai bine să-l respingi cu fermitate. Poate că ar trebui să pleci, aşa cum a făcut şi Iosif când o femeie imorală a încercat să-l reţină. El „a fugit afară“ (Geneza 39:12). Dacă nu poţi pleca, ai putea spune: „Încetează!“ sau „Nu mă atinge!“ sau „Nu-mi place cum vorbeşti!“ Evită, când e posibil, locurile în care hărţuirea e ceva obişnuit.

Cum să faci faţă sentimentului de teamă acasă

Ce e de făcut dacă îţi e teamă de soţul tău violent? Este înţelept să te gândeşti dinainte cum ai putea fugi din casă dacă el ţi-ar pune în pericol ţie ori copiilor tăi sănătatea sau chiar viaţa. Biblia arată cum s-a gândit Iacov să scape dacă fratele său Esau devenea violent. Planul era o măsură de siguranţă înţeleaptă, deşi nu a fost nevoit să recurgă la el (Geneza 32:6–8). Aşadar, ar fi bine să te gândeşti la cineva care te-ar putea primi în caz de nevoie. Spune-i dinainte cum te-ar putea sprijini. Ar fi bine să ai la îndemână actele personale şi alte obiecte de strictă necesitate.Ar mai fi o soluţie pe care să o iei în calcul: Să declari autorităţilor abuzurile la care te supune soţul tău şi să le ceri ajutorul. Biblia ne ajută să înţelegem că fiecare trebuie să suporte consecinţele faptelor sale (Galateni 6:7). Iată ce spune ea despre autorităţi: Ele sunt „pentru tine ministrul lui Dumnezeu spre binele tău. Dar, dacă faci ceea ce este rău, teme-te“ (Romani 13:4). Abuzul fizic este o infracţiune gravă indiferent că e comis acasă sau pe stradă. Hărţuirea este şi ea considerată infracţiune în multe ţări.Luând astfel de măsuri, nu vei mai avea atâtea motive de teamă. Dar Biblia oferă mai mult decât nişte sfaturi practice. Ea este o carte de profeţii demnă de încredere care arată cum acţionează Dumnezeu în prezent şi ce va face el în viitor. Ce speranţă oferă Biblia celor care astăzi trăiesc cu un permanent sentiment de teamă?

De ce este lumea dominată de teamă

Este semnificativ ce a scris apostolul Pavel: „În ultimele zile vor fi timpuri critice, cărora cu greu li se va face faţă. Căci oamenii vor fi iubitori de sine, . . ., fără afecţiune naturală, refractari la orice acord, calomniatori, fără stăpânire de sine, cruzi, neiubitori de bine“ (2 Timotei 3:1–3). Ce timpuri înfricoşătoare descriu aceste versete!Când a vorbit despre semnul „încheierii sistemului de lucruri“, Isus a spus: „Se va ridica naţiune contra naţiune şi regat contra regat; şi vor fi mari cutremure de pământ şi dintr-un loc în altul ciume şi lipsuri de alimente; şi vor fi privelişti înfricoşătoare şi, din cer, semne mari“ (Matei 24:3, 7, 8; Luca 21:10, 11). Prin urmare, ‘priveliştile înfricoşătoare’ din timpurile noastre care întreţin sentimentul de teamă nu ar trebui să ne surprindă. Dar care este semnificaţia lor?Isus a spus: „Când veţi vedea aceste lucruri întâmplându-se, să ştiţi că regatul lui Dumnezeu este aproape“ (Luca 21:31). În zilele noastre putem spera că un guvern condus de Dumnezeu va domni din ceruri asupra oamenilor (Daniel 2:44). Cum va fi viaţa atunci?

O lume fără teamă!

Biblia vorbeşte despre un timp când va domni pacea în lume, când răufăcătorii nu vor mai exista şi când pământul va fi plin de oameni care îl iubesc pe Dumnezeu. Petru, un apostol al lui Isus, a scris despre „ziua de judecată şi de distrugere a oamenilor lipsiţi de pietate“. Atunci nu ne va mai fi teamă de nimeni, deoarece pe pământ „va locui dreptatea“ (2 Petru 3:7, 9, 13). Gândeşte-te ce bine te vei simţi în mijlocul unor oameni demni de încredere, care se iubesc din inimă! O asemenea perspectivă ne ajută să privim timpurile periculoase de astăzi într-o altă lumină. Ele nu vor dura la nesfârşit!  Psalmul 37:9–11.Referindu-se la cei cuprinşi de nelinişte, profetul lui Iehova a spus: „Spuneţi celor slabi de inimă: «Fiţi tari şi nu vă temeţi! Iată, Dumnezeul vostru: răzbunarea va veni, răsplătirea lui Dumnezeu; El Însuşi va veni şi vă va mântui»“ (Isaia 35:4). Prin urmare, slujitorii adevăratului Dumnezeu pot privi cu încredere spre viitor (Filipeni 4:6, 7). Cei care trăiesc cu teama-n suflet trebuie să ştie că Iehova nu şi-a abandonat scopul originar de a umple pământul cu oameni care-l cunosc şi care reflectă calităţile sale. Iar asta le poate aduce înviorare.  Geneza 1:26–28; Isaia 11:9.Ştim că nimic nu-l poate împiedica pe Iehova să-şi împlinească scopul grandios cu privire la omenire (Isaia 55:10, 11; Romani 8:35–39). Când căpătăm această convingere, cuvintele unui psalm foarte cunoscut dobândesc o semnificaţie deosebită. Aici citim: „DOMNUL este Păstorul meu. . . . Îmi înviorează sufletul şi mă călăuzeşte pe cărări drepte, din cauza Numelui Său. Chiar dacă ar fi să umblu prin valea umbrei morţii, nu mă tem de nici un rău, căci Tu eşti cu mine“ (Psalmul 23:1–4). Chiar dacă timpurile vor fi din ce în ce mai grele, putem fi siguri că o lume fără teamă este aproape.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

free counters