Cine sunt Martorii lui Iehova ?

,,Am citit multe despre Martorii lui lehova pe internet, am auzit unele zvonuri şi am plecat urechea la tot ce spuneau oamenii cu prejudecăţi", a scris o jurnalistă stagiară din Danemarca. „Drept urmare, mi-am format o părere negativă despre ei."

Ulterior, această jurnalistă a intervievat o familie de Martori. Rezultatul? „Mi-am schimbat părerea din clipa în care le-am trecut pragul casei! ", a mărturisit ea în continuare. ,,Poate că oamenii nu-i cunosc suficient de bine. Sau poate că pur şi simplu ne pripim să-i judecăm, cum a fost şi cazul meu. Dar cât de mult mă înşelam! "(Cecilie Feyling, de la Jydske Vestkysten)În urma relaţiilor sale profesionale cu Martorii lui lehova, un consultant în resurse umane al unui lanţ de magazine din Eu­ropa a declarat despre ei că sunt muncitori cinstiţi. De aceea, el caută să angajeze Martori.Bineînţeles, Martorii lui lehova sunt cunoscuţi în primul rând pentru lucrarea lor de predicare. În timp ce o desfaşoară, ei observă că unii oameni preferă să nu discute despre Biblie, pe când alţii poartă bucuroşi astfel de discuţii. De fapt, peste şapte milioane de persoane, din toate colţurile lumii, studiază cu regularitate Biblia cu Martorii, iar unele ajung şi ele să-i în­veţe pe alţii din Biblie. În Statele Unite, de exemplu, un raport dat publicităţii de Consiliul Naţional al Bisericilor lui Cristos dezvăluie că, dintre cele 25 de religii principale, doar Martorii lui lehova şi alte trei organizaţii religioase înregistrează o creş­tere numerică.

De ce atâtea milioane de oameni studiază Biblia cu Marto­rii? Cum se conduc astfel de studii? Se aşteaptă din partea aces­tor persoane să devină la rândul lor Martore? Poate că nu do­riţi să îmbrăţişaţi convingerile noastre, totuşi aveţi dreptul să primiţi răspunsuri exacte la aceste întrebări. Aşadar, nu daţi au­tomat crezare zvonurilor calomniatoare, ci căutaţi să aflaţi cum stau lucrurile în realitate. În Proverbele 14:15 se spune: „Cel fără experienţă dă crezare oricărui cuvânt, dar cel prevăzător ia aminte la paşii lui".Sperăm ca ediţia de faţă a revistei Treziţi-vă! să vă ajute să în­ţelegeţi clar cine sunt Martorii lui lehova. Chiar faptul că citiţi această publicaţie arată că sunteţi o persoană cu vederi largi, lipsită de prejudecăţi. De aceea, vă îndemnăm ca, pe măsură ce parcurgeţi următoarele patru articole şi chenarele aferente, să căutaţi în propriul exemplar al Bibliei versetele menţionate. Procedând aşa, veţi dovedi că sunteţi înţelepţi şi că aveţi ‘un ca­racter nobil’, cum spune Biblia (Faptele 17:11).

Ce au spus alţii

,,Martorii lui Iehova îşi ajută copiii să cultive calităţi frumoase şi... să fie cetăţeni exemplari”

Franţa „Martorii lui lehova respectă cu stricteţe legile ţă­rii.... Ei nu reprezintă o ameninţare la adresa ordinii publice. Muncesc, îşi plătesc impozitele, contribuie la dezvoltarea eco­nomică a ţării şi fac donaţii către organizaţii de caritate. Este o plăcere să vezi cum oameni de diferite rase şi din diverse medii se întrunesc în pace.... Dacă toţi cetăţenii ar fi Martori ai lui lehova, noi, poliţiştii, am fi şomeri." (Purtătorul de cuvânt al unui sindicat al poliţiştilor din Franţa)

Ucraina „Martorii lui lehova le insuflă copiilor lor înalte principii morale. Îi învaţă să evite purtarea, acţiunile şi chiar ati­tudinile care,deşi considerate normale în lumea de azi, le-ar putea dăuna lor sau altora. Prin urmare, îi avertizează cu privi­re la pericolul de a bea alcool în exces, de a consuma droguri şi de a fuma. De asemenea, ei ştiu cât de importante sunt cinstea şi munca asiduă.... Martorii lui Iehova îşi ajută copiii să culti­ve calităţi frumoase şi îi învaţă să aibă respect faţă de autorita­te, faţă de alţi oameni şi faţă de bunurile lor, precum şi să fie ce­tăţeni exemplari." (The History of Religion in Ukraine, editată de prof. Petro Iaroţki)

Italia „Pe Stadionul Olimpic, treizeci de mii de oameni ascul­tau in tăcere ... Pe jos nu vedeai nicio hârtie. Nimeni nu făcea zgomot, nimeni nu striga. Aşa arăta ieri Stadionul Olimpic ... Niciun gest nepotrivit, nici urmă de ţigară, nicio cutie[de bău­tură aruncată pe jos. Toţi aveau Biblia deschisă, îşi luau notiţe, iar copiii erau cuminţi." (Articol apărut în ziarul L'Unită, referi­tor la un congres al Martorilor lui lehova ţinut în Roma)

,,Oameni de diferite rase şi din diverse medii se întrunesc în pace”


Marea Britanie Referindu-se, după cât se pare, la lucrarea de predicare desfaşurată de Martori, „arhidiaconul de Cheltenham a declarat că [Biserica Anglicană] are nevoie de grupuri de oa­meni la fel de dedicaţi ca Martorii lui lehova" (The Gazette, dio­ceza Gloucester).

Olanda Cei ce locuiesc lângă Sala Regatului din oraşul Leeuwarden le-au dat Martorilor de aici o scrisoare în care le spuneau: ,Vă mulţumim pentru valoroasa voastră contribuţie la aspectul străzii Noorder. Sunteţi întotdeauna bine îmbră­caţi şi manieraţi. Copiii voştri se poartă frumos, iar adulţii nu-şi parchează maşina neregulamentar şi nu aruncă gunoi pe stradă. În plus, terenul din jurul Sălii Regatului este mereu curat şi bine îngrijit. Sperăm că veţi rămâne multă vreme ve­cinii noştri deoarece suntem fericiţi să vă avem în cartier".
Mexic Elio Masferrer, profesor şi cercetător la Şcoala Na­lională de Antropologie şi Istorie, a declarat ziarului Ex­celsior că Martorii i-au ajutat pe cei ce „s-au confruntat cu situaţii traumatizante în familie: viol, maltratare fizică, alcoo­lism şi dependenţă de droguri". El a adăugat că învăţăturile Martorilor „le redau demnitatea oamenilor care au un res­pect de sine scăzut" şi îi ajută „să lase in urmă vechile proble­me făcând lucruri care îi plac lui Dumnezeu".

Brazilia „Organizaţia Martorilor lui lehova este cu adevă­rat impresionantă. Locurile lor de închinare arată impecabil. Totul este bine organizat ... La încheierea unei întruniri de proporţii, incinta este mai curată decât au găsit-o. În timpul programului liniştea este deplină. Nimeni nu se înghesuie şi nici nu se înghionteşte. Bunele maniere sunt la loc de cinste. ... Într-adevăr, ordinea este o trăsătură definitorie a acestei religii. Membrii ei ştiu ce presupune închinarea la Dumne­zeu." (Ziarul Comercio da Franca)

Martorii lui lehova sunt convinşi că Creatorul cunoaşte mai bine decât oricine altcineva principiile după care ar tre­bui să se ghideze oamenii (Isaia 48:17, 18). De aceea, ei în­dreaptă atenţia spre el atunci când primesc laude de la alţii. Isus a spus: „Să strălucească ... lumina voastră înaintea oa­menilor, ca ei să vadă faptele voastre bune şi să-l glorifice pe Tatăl vostru care este în ceruri" (Matei 5:16).
Întrebari frecvente

De ce unii oameni vorbesc negativ despre Martorii lui lehova?

Multi oameni sunt pur şi simplu dezinformaţi. Alţii poate că nu agreează lucrarea de predicare efectuată de ei. Însă Marto­rii îndeplinesc această lucrare din iubire faţă de semeni, întrucât ştiu că „oricine va chema numele lui lehova va fi salvat" (Romani 10:13).

Sunt Martorii lui lehova protestanţi sau fundamentalişti? Sunt ei o sectă?

Martorii lui lehova sunt creştini, dar nu sunt protestanţi, din acelaşi motiv pentru care nu sunt catolici - de fapt, ei nu accep­tă unele învăţături ale acestor religii deoarece sunt nebiblice. De pildă, Biblia nu spune că Dumnezeu, personificarea iubirii, i-ar chi­nui veşnic pe oameni în focul iadului. De asemenea, ea nu înva­ţă că omul are un suflet nemuritor sau că creştinii ar trebui să se implice în politică (Ezechiel 18:4; loan 15:19; 17:14; Romani 6:23).,,Fundamentalismul este o mişcare în sânul protestantismului american", se afirmă în The World Book Encyclopedia. Unele orga­nizaţii fundamentaliste „au adoptat anumite poziţii sociale ori po­litice în baza unei înţelegeri literale a textului biblic". Această de­finiţie nu li se potriveşte Martorilor lui lehova. Aşa cum s-a menţionat, ei nu se implică în politică şi nici nu le impun altora convingerile lor prin mijloace politice sau de orice altă natură. Ei poartă discuţii cu oamenii, de regulă la nivel individual, aducân­du-le argumente logice şi convingătoare, asemenea primilor creş­tini (Faptele 19:8).Termenul „sectă" se referă la un grup disident în cadrul unei co­munităţi religioase sau la un grup care se desprinde dintr-o religie oficială pentru a crea una nouă. Martorii lui lehova nu s-au des­prins din nicio altă religie. Prin urmare, ei nu sunt o sectă.

Cum se desfăşoară intrunirile Martorilor?

La întrunirile Martorilor intrarea este liberă. Acestea sunt ocazii în care se studiază Biblia, de multe ori cu participarea au­ditoriului. Una dintre întrunirile lor săptămânale, Şcoala de Servi­ciu Teocratic, îi ajută pe membrii congregaţiei să-şi îmbunătă­ţească abilităţile de predare, citire şi cercetare. Altă întrunire este, de fapt, un discurs biblic de 30 de minute având un subiect de in­teres îndeosebi pentru cei care nu sunt Martori. El este urmat de un studiu al Bibliei pe baza unui articol din revista Turnul de veghe. Întrunirile încep şi se încheie cu o cântare şi o rugăciune. Nu se solicită fonduri şi nu se fac colecte (2 Corinteni 8:12).

Cum este finanţată lucrarea Martorilor lui lehova?

Lucrarea lor este finanţată prin donaţii. Martorii nu percep taxe pentru efectuarea serviciilor religioase, de pildă, botezurile, nunţi­le sau înmormântările. El nu cer nici zeciuială. Oricine doreşte să doneze o sumă de bani o poate pune în una dintre cutiile de do­naţii amplasate în locuri discrete în Sala Regatului, cum este nu­mit locaşul lor de cult. Martorii lui lehova îşi tipăresc chiar ei lite­ratura biblică, ceea ce reduce mult din costuri, iar modestele lor Săli ale Regatului şi filialele lor sunt construite în principal de vo­luntari.

Acceptă Martorii lui lehova tratamente medicale?

Da. De fapt, ei caută cele mai bune tratamente, atât pentru ei, cât şi pentru cei dragi. În plus, mulţi Martori lucrează în sănătate ca asistenţi, paramedici şi medici, inclusiv chirurgi. Martorii lui le­hova refuză însă transfuziile de sânge. „Să vă abţineţi ... de la sânge", spune Biblia (Faptele 15:28, 29). De remarcat este că din ce în ce mai mulţi medici consideră tratamentele fără sânge „etalonul-aur" în ce priveşte îngrijirea medicală, deoarece prin ad­ministrarea lor se evită multe dintre riscurile asociate transfuziilor de sânge.

Care sunt convingerile Martorilor lui lehova?

Convingerile Martorilor lui lehova nu sunt secrete, întrucât literatura lor stă la dispoziţia oricui, fiind publicată în sute de limbi. În cele ce urmează, vă prezentăm pe scurt prin­cipalele lor convingeri.

1. Biblia Martorii cred că „toată Scriptura este inspirată de Dumnezeu" (2 Timotei 3:16). Jason BeDuhn, conferenţiar aso­ciat de studii religioase, a scris: „Martorii lui lehova şi-au con­struit sistemul de convingeri şi practici din «materia primă» a Bibliei, fără să stabilească dinainte ce ar trebui să descopere în paginile ei". Convingerile lor corespund învăţăturilor Bibliei; ei nu interpretează Scripturile în aşa fel încât acestea să le susţină opiniile. În acelaşi timp, ei recunosc că nu tot ce spune Biblia trebuie înţeles în sens literal. Cele şapte zile de creare, de pildă, sunt simbolice, reprezentând intervale lungi de timp (Geneza 1:31; 2:4).

2. Creatorul Adevăratul Dumnezeu şi-a dat un nume: leho­va*, care îl diferenţiază de dumnezeii falşi; varianta „Iahve", fo­losită în unele versiuni ale Bibliei, este preferată de anumiţi eru­diţi ai zilelor noastre (Psalmul 83:18). Forma ebraică a numelui divin apare de circa 7000 de ori în textul original al Scripturilor. Scoţând în evidenţă importanţa acestui nume, Isus a spus în ru­găciunea-model: „Sfinţească-se Numele Tău" (Matei 6:9, Cor­nilescu, 1996). Dumnezeu pretinde pe bună dreptate devoţiune exclusivă din partea slujitorilor săi. Prin urmare, Martorii lui le­hova nu folosesc icoane sau alte obiecte de cult în închinare (1 Ioan 5:21).Martorii lui Iehova nu au inventat numele „Iehova". Cu secole in urmă, numele lui Dumnezeu a fost redat sub forma „Iehova" în mai multe limbi, inclusiv in engleză şi germană, limbi care n-au fost folosite la scrierea Bibliei. Acest nume apare şi in ver­siuni în limba română ale Bibliei, precum Sânta Scriptură din 1874. Din nefericire, in timpurile moderne, unii traducători ai Bibliei au înlocuit numele divin cu titluri pre­cum „Dumnezeu" şi „Domnul", dovedind astfel o lipsă crasă de respect faţă de Auto­rul Bibliei.

3. Isus Cristos El este Salvatorul, „Fiul lui Dumnezeu" şi „în­tâiul născut din toată creaţia" (Ioan 1:34; Coloseni 1:15; Fapte­le 5:31). Fiind creat de Dumnezeu, el nu este o parte componen­tă a unei Treimi. „Tatăl este mai mare decât mine", a spus Isus (Ioan 14:28). Fiul lui Dumnezeu a trăit în cer înainte de a veni pe pământ, iar după moartea de jertfă şi învierea lui s-a întors în cer. Biblia mai spune: „Nimeni nu vine la Tatăl decât prin Isus" (loan 14:6).

4. Regatul lui Dumnezeu Acesta este un guvern ceresc real, condus de un Rege, Isus Cristos, şi de 144 000 de coregenţi care ,,au fost cumpăraţi de pe pământ" (Revelaţia 5:9, 10; 14:1, 3, 4; Daniel 2:44; 7:13, 14). Ei vor domni asupra întregului pământ, care va fi curăţat de răutate şi va fi locuit de milioane de oameni temători de Dumnezeu (Proverbele 2:21, 22).

5. Pământul Eclesiastul 1:4 afirmă: „Pământul rămâne pen­tru totdeauna". După distrugerea celor răi, pământul va fi trans­format într-un paradis şi va fi locuit pentru totdeauna de oameni drepţi (Psalmul 37:10, 11, 29). Cuvintele lui Isus, „Facă-se voia Ta ... pe pământ", rostite tot în cadrul rugăciunii-model, îşi vor găsi astfel împlinirea (Matei 6:10, Cornilescu, 1996).

6. Profeţiile Bibliei „Dumnezeu ... nu poate să mintă." (Tit 1:2) Aşadar, tot ce prezice el se împlineşte, inclusiv profeţiile bi­blice privitoare la sfârşitul actualului sistem (Isaia 55:11; Matei 24:3-14). Cine va supravieţui distrugerii iminente? „Cine face voinţa lui Dumnezeu rămâne pentru totdeauna", se spune în 1 loan 2:17.

7. Autorităţile laice „Daţi Cezarului ce este al Cezarului şi lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu", ne-a îndemnat Isus (Marcu 12:17). Prin urmare, Martorii lui lehova respectă legile ţării în care trăiesc, atât timp cât acestea nu intră în conflict cu legile lui Dumnezeu (Faptele 5:29; Romani 13:1-3).

8. Lucrarea de predicare Isus a prezis că 'vestea bună despre regat' va fi proclamată pe tot pământul înainte de venirea sfâr­şitului (Matei 24:14). Martorii lui lehova se consideră onorati să ia parte la această lucrare salvatoare de vieţi. Desigur, rămâne la latitudinea fiecărei persoane dacă ascultă sau nu mesajul lor. Bi­blia spune: „Oricine vrea, să ia apa vieţii fără plată" (Revelaţia 22:17).

9. Botezul Martorii lui lehova îi botează numai pe cei care, în urma unui studiu temeinic al Bibliei, îşi exprimă dorinţa de a-i sluji lui Dumnezeu ca Martori ai săi (Evrei 12:1). Aceştia îşi simbolizează dedicarea la Dumnezeu prin scufundarea în apă (Matei 3:13, 16; 28:19).

10. Distincţia între clerici şi laici „Toţi sunteţi fraţi", le-a spus Isus continuatorilor săi (Matei 23:8). În mijlocul primilor creştini, dintre care unii chiar au participat la scrierea Bibliei, nu exista o clasă clericală. Acest model biblic este urmat de Martorii lui lehova.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

free counters