Evanghelia dupa Matei - Capitolul 2 : 1 - 23

1 După ce Isus s-a născut în Betleemul din Iudeea, în zilele regelui Irod, iată că nişte astrologi de la răsărit au venit la Ierusalim,
2 zicând: „Unde este regele iudeilor, care s-a născut? Fiindcă am văzut steaua lui când eram în răsărit şi am venit să ne plecăm înaintea lui“.
3 Când a auzit aceasta, regele Irod s-a tulburat, şi tot Ierusalimul împreună cu el,
4 şi, adunându-i pe toţi preoţii principali şi pe scribii poporului, i-a întrebat unde trebuia să se nască Cristosul. 5 Ei i-au zis: „În Betleemul din Iudeea, căci aşa a fost scris prin profetul:
6 «Şi tu, Betleeme din ţara lui Iuda, nu eşti nicidecum oraşul cel mai neînsemnat dintre conducătorii lui Iuda, căci din tine va ieşi unul care va conduce, care-l va păstori pe poporul meu, Israel»“.
7 Atunci Irod i-a chemat în ascuns pe astrologi şi a căutat să afle de la ei timpul exact când apăruse steaua.
8 Apoi i-a trimis la Betleem şi a zis: „Duceţi-vă şi căutaţi cu atenţie copilaşul, iar, când îl veţi găsi, să-mi daţi de ştire, ca să merg şi eu să mă plec înaintea lui“.
9 După ce l-au ascultat pe rege, au plecat. Şi iată că steaua pe care o văzuseră când erau în răsărit mergea înaintea lor, până când a venit şi s-a oprit deasupra locului unde era copilaşul.
10 Văzând steaua, ei s-au bucurat foarte mult.
11 Când au intrat în casă, l-au văzut pe copilaş cu Maria, mama lui, şi, căzând în genunchi, s-au plecat până la pământ. Apoi şi-au deschis tezaurele şi i-au oferit daruri: aur, tămâie albă şi smirnă.
12 Totuşi, pentru că primiseră în vis un avertisment de la Dumnezeu să nu se întoarcă la Irod, s-au dus în ţara lor pe alt drum.
13 După ce au plecat, iată că îngerul lui Iehova i-a apărut în vis lui Iosif şi i-a zis: „Scoală-te, ia copilaşul şi pe mama lui şi fugi în Egipt. Stai acolo până îţi voi spune eu, fiindcă Irod are de gând să caute copilaşul ca să-l omoare“.
14 Astfel, el s-a sculat, a luat copilaşul şi pe mama lui, noaptea, şi a plecat în Egipt.
15 Şi a stat acolo până la moartea lui Irod, ca să se împlinească ce spusese Iehova prin profetul său, când a zis: „Din Egipt l-am chemat pe fiul meu“.
16 Atunci Irod, văzând că fusese înşelat de astrologi, s-a mâniat foarte mult şi a trimis să fie ucişi toţi băieţii din Betleem şi din împrejurimile lui, de la vârsta de doi ani în jos, potrivit cu timpul exact pe care-l aflase de la astrologi.
17 Atunci s-a împlinit ce se spusese prin profetul Ieremia, care a zis:
18 „O voce s-a auzit în Rama, plâns şi jale mare. Era Rahela, care-şi plângea copiii şi nu voia să fie mângâiată, fiindcă nu mai sunt“.
19 După moartea lui Irod, iată că îngerul lui Iehova i-a apărut în vis lui Iosif în Egipt
20 şi a zis: „Scoală-te, ia copilaşul şi pe mama lui şi du-te în ţara lui Israel, fiindcă aceia care căutau să ia sufletul copilaşului au murit“.
21 Atunci el s-a sculat, a luat copilaşul şi pe mama lui şi a venit în ţara lui Israel.
22 Dar, auzind că în Iudeea domnea Arhelaus în locul tatălui său, Irod, i-a fost frică să meargă acolo. Şi, pentru că primise în vis un avertisment de la Dumnezeu, s-a dus în teritoriul Galileii
23 şi a venit să locuiască într-un oraş numit Nazaret, ca să se împlinească ce se spusese prin profeţi: „El va fi numit Nazarinean“.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

free counters