Cum putem lupta impotriva stresului ?

Stresul o gravă ameninţare la adresa sănătăţii

„Deşi n-am un program fix, muncesc enorm de mult, la orice oră din zi şi din noapte. Deseori, după ce am efectuat o interven­ţie chirurgicală într-un spital, pur şi simplu mă arunc în traficul aglo­merat pentru că în doar câteva minute trebuie să fiu la alt spital, unde mă aşteaptă altă operaţie." (dr. Peter Stuart, Africa de Sud)

Chiar dacă situaţiile care vă provoacă vouă stres sunt complet diferite de ale acestui medic, probabil că înţelegeţi prin ce tre­ce. Însă oricare ar fi cauzele stresului - condusul printr-un trafic infernal, relaţiile tensionate din familie ori de la locul de muncă sau orice altceva -, se pare că stresul există de când lumea.

Cu mai bine de 3000 de ani în urmă, un soldat călit în luptă a recunoscut cu sinceritate: „Teama, da, tremurul intră în mine şi mă cuprind fiorii" (Psalmul 55:5). Acest bărbat ştia ce este stresul. În adolescenţă, când fusese păstor, a luptat cu un leu şi cu un urs şi a înfruntat un războinic de temut, care era hotărât să-l ucidă (1 Sa­muel 17:4-10, 23, 24, 34-36, 41-51).

Este adevărat, stresul în sine nu e ceva rău. El ne poate pregăti, de exemplu, pentru a depăşi o încercare. În situaţiile în care le este ameninţată viaţa, stresul îi determină pe unii să realizeze lucruri de care nu s-ar fi crezut în stare. În plus, când trebuie să ne achi­tăm de o sarcină importantă, stresul poate genera creşterea nive­lului de adrenalină în corp, iar astfel reuşim să ne achităm la timp de ea.

Probleme apar însă când stresul este continuu, iar corpul nos­tru nu se mai poate relaxa. În opinia unei cercetătoare, „stresul este principala ameninţare la adresa sănătăţii şi bunăstării noastre". Dacă simţiţi că aţi ajuns la capătul puterilor sau doriţi să nu ajun­geţi în această situaţie, probabil că vă întrebaţi: „Oare pot face ceva pentru a reduce stresul?".

Din fericire, răspunsul este „Da"! Soluţia pe care au găsit-o mulţi stă la dispoziţia tuturor. Ea provine dintr-o sursă la care poate că nu v-aţi gândit: Biblia, Cuvântul lui Dumnezeu. Deşi nu este un ghid medical pentru autodidacţi, Biblia ne dă înţelepciunea practi­că de care avem nevoie. Ea ne explică de ce există atât de mult stres în prezent şi identifică factorii care îl cauzează. De asemenea, conţine sugestii practice care ne ajută să reducem stresul şi să-1 ţi­nem sub control.

Stresul şi efectele lui asupra noastră

Ce se întâmplă când fugiţi să prindeţi autobuzul? Simţiţi cum corpul reacţionează: vă creşte tensiunea arterială, iar inima începe să bată mai repede. Chiar dacă pierdeţi autobuzul, pulsul şi respiraţia revin de obicei la normal.

Lucrurile stau însă cu totul altfel dacă vă confruntaţi cu o situaţie stresantă de lungă durată. În acest caz, anxietatea, tensiunea mus­culară, tensiunea arterială ridicată şi probleme­le digestive inerente nu vor dispărea atât de re­pede. De fapt, tot mai mulţi oameni constată că sunt într-o permanentă stare de stres. De pildă, mulţi se simt prizonierii unui loc de muncă ce nu le aduce nicio satisfacţie. Dar care sunt efec­tele stresului asupra corpului şi, implicit, asupra sănătăţii noastre?

Cum reacţionează corpul la stres

Dr. Arien van der Merwe, specialistă în do­meniu, descrie cum reacţionează corpul uman la stres. El intră instantaneu în acţiune, produ­când „o avalanşă de neurotransmiţători şi hor­moni ai stresului ce pătrund în fiecare organ şi sistem şi le pregătesc pentru starea de urgenţă".
Prin urmare, suntem gata să acţionăm, dar într-un mod ieşit din comun. Toate simturiţe noastre, între care văzul, auzul şi pipăitul, sunt în alertă. Creierul reacţionează imediat, iar glan­dele suprarenale secretă hormoni puternici, spo­rind activitatea muşchilor, precum şi a inimii, a plămânilor şi a altor organe pentru a acţiona în situaţia stresantă apărută.
Reacţia corpului la stres ne poate chiar salva viaţa, cum ar fi când sărim din calea unei ma­şini ce se îndreaptă cu viteză spre noi. Lucruri­le sunt însă diferite când stresul persistă.

Când stresul devine un duşman

Ce se întâmplă când corpul este într-o per­manentă stare de alertă? Muşchii rămân tensio­naţi, pulsul şi tensiunea arterială sunt ridicate, iar nivelul colesterolului, al grăsimilor, al zaha­rurilor, al hormonilor şi al altor substanţe chi­mice din sânge nu scade. Valorile constant ridi­cate ale acestor substanţe - necesare, de altfel, pentru activităţi intense, de scurtă durată - pot provoca mari daune organelor importante. Cu ce consecinţe?

Pot apărea dureri de spate, dureri de cap, spasme musculare la nivelul gâtului şi tensiune musculară. Potrivit unor medici, aceste simp­tome sunt adesea asociate stresului cronic. Stresul constant este un impediment în calea creativităţii şi a productivităţii, înăbuşă entuzias­mul şi, totodată, afectează relaţiile cu alţii. Poa­te duce la apariţia sindromului colonului irita­bil, a diareii şi a spasmului esofagian. Lucru şi mai grav, stresul cronic poate cauza accident vascular cerebral, infarct, insuficienţă renală, afecţiuni cardiovasculare şi diabet. În prezenţa stresului, aceste probleme se pot agrava.

„Întrucât în perioade lungi de stres se secre­tă mari cantităţi de cortizol, grăsimile tind să se depună pe abdomen şi pe spate", scrie Van der Merwe. Unele boli ale pielii, precum pso­riazisul şi eczemele, sunt adesea asociate cu stresul - sau chiar agravate de acesta. Stresul intens poate fi un factor declanşator în depre­sie, sporeşte agresivitatea şi duce la surmenaj. De asemenea, memoria şi capacitatea de con­centrare pot fi iremediabil afectate. Iar când stresul de durată compromite sistemul imunitar, persoana respectivă devine vulnerabilă în faţa multor afecţiuni, de la banala răceală la cancer şi boli autoimune.

Stresul are un impact uriaş asupra sănătăţii noastre mintale, fizice, afective şi spirituale. Prin urmare, este esenţial să ştim să-1 ţinem sub control. Totuşi, nu vrem să eliminăm complet reacţia corpului la stres. De ce?

Am putea asemăna stresul cu un cal vioi. o plimbare cu un astfel de cal poate fi plăcută şi înviorătoare. Dacă la un moment dat însă nu-l mai putem struni, animalul ne poate pune în pe­ricol viaţa. În mod similar, numai când este mo­derat, stresul ne poate face viaţa plăcută şi înviorătoare, stimulându-ne creativitatea, pro­ductivitatea, entuziasmul şi sănătatea.

Dar cum putem păstra stresul în limite rezo­nabile, astfel încât să ne bucurăm din plin de viaţă?

Cum să ţinem stresul sub control

Biblia vorbeşte despre o perioadă pe care o caracterizează prin cuvintele ”timpuri critice, cărora cu greu li se…face faţă”. Probabil sunteţi de acord că trăim într-o asfel de perioadă, în timpuri de mare stres (2 Timotei 3:1).Asa cum bine ştim, e mai uşor să stingem un foc mic decât un incendiu scăpat de sub control. În mod asemănător, stresul moderat e mai uşor de ţinut sub control decât stresul lăsat să se acumuleze de-a lungul timpului. În opinia unui medic, „este foarte important să ne facem obiceiul de a lupta zilnic impotriva stresului pe care îl aduce cu sine ritmul trepidant al vieţii".Obiceiul de a lupta zilnic împotriva stresului ne este de folos pe două planuri. În primul rând, reuşim să reducem acei factori declanşa­tori de stres ce pot fi reduşi. Iar în al doilea rând, reuşim să ne controlăm reacţia la situa­ţiile stresante ce nu pot fi evitate. Ne poate fi de folos Biblia în lupta împotri­va stresului?

Valoarea adevărurilor biblice

Însuşindu-ne adevărurile din paginile Bibliei, putem cunoaşte gândurile Creatorului, care sunt înviorătoare şi ne dau putere. Cuvântul lui Dumnezeu conţine o mulţime de sfaturi pre­ţioase. Este un izvor nesecat de adevăruri spirituale ce ne susţin în lupta împotriva stresu­lui. Ele ne pot ajuta 'să nu ne înspăimântăm şi să nu ne îngrozim', altfel spus să nu ne lăsăm copleşiţi de problemele vieţii cotidiene (Iosua 1:7-9).

Biblia ne dă tăria să combatem stresul asigu­rându-ne că Tatăl nostru ceresc, lehova, „este plin de tandră afecţiune şi îndurător" (Iacov 5:11). „Ceea ce m-a ajutat în mod deosebit a fost meditarea la voinţa lui Dumnezeu şi la mi­nunatele lucrări pe care el le înfăptuieşte", ex­plică Patricia, care a predat la o universitate din California.

Gândiţi-vă cât de mult trebuie să-i fi înviorat cuvintele şi acţiunile pline de bunătate ale lui Isus Cristos pe ascultătorii săi oprimaţi şi co­pleşiţi de problemele vieţii! Iată ce invitaţie le-a adresat el: „Veniţi la Mine toţi cei trudiţi şi îm­povăraţi şi Eu vă voi da odihnă [înviorare spiri­tuală]" (Matei 11:28-30, Cornilescu, 1996).

Împlinindu-şi promisiunea, Isus nu i-a tratat pe discipoli cu asprime, ci a arătat considera­ţie faţă de necesităţile lor afective şi fizice. El chiar s-a îngrijit ca ei să se odihnească după ore întregi de predicare (Marcu 6:30-32). Putem fi convinşi că Isus, în prezent Rege ceresc, mani­festă şi faţă de noi empatie când trecem prin situaţii stresante ce ne secătuiesc de puteri. Mişcat de milă, el ne oferă „ajutor la momen­tul potrivit" (Evrei 2:17, 18; 4:16).Cultivarea unor calităţi plăcute lui
Dumnezeu contribuie la reducerea stresului

Rolul unei bune comunicări

O bună comunicare este una dintre cele mai eficiente arme în lupta împotriva stresului. Bi­blia spune: „Planurile eşuează unde nu există o discuţie confidenţială, dar se împlinesc când sunt mulţi sfătuitori" (Proverbele 15:22). Unii au constatat că, după ce şi-au deschis inima în faţa partenerului de căsătorie, a unui prieten ori a unui coleg, s-au simţit mai puţin stresaţi.

Cea mai importantă formă de „discu­ţie confidenţială", dar şi cea mai utilă şi accesibilă este rugăciunea. Dacă ne rugăm lui Dumnezeu cu regularitate, 'nu ne vom mai îngrijora de nimic'. Având încredere în pu­terea rugăciunii, mulţi au primit „pacea lui Dumnezeu care întrece orice gândire". Iar, în armonie cu promisiunea Bibliei, aceasta le ocroteşte „inima şi mintea" (Filipeni 4:6, 7; Proverbele 14:30).

Potrivit unei lucrări pe tema stresului, „per­soanele care au un grup de prieteni demni de încredere fac faţă, se pare, mai bine stresului şi sunt mai sănătoşi psihic decât cei care în­cearcă să rezolve totul singuri". Nicăieri nu găseşti prieteni mai demni de încredere decât în mijlocul celor ce i se închină adevăratului Dumnezeu, Iehova. Respectând porunca bi­blică, ei se întrunesc cu regularitate şi se în­curajează reciproc (Evrei 10:24, 25). Iată ce a spus cineva care frecventează aceste întru­niri: „Uneori muncesc foarte mult şi sunt foarte stresat. Totuşi, când merg la întruniri, constat că, până la rugăciunea de încheiere, tot stresul a dispărut şi mă simt realmente în­viorat".

În lupta împotriva stresului nu trebuie trecu­tă cu vederea nici valoarea simţului umorului. Eclesiastul 3:4 arată că există „un timp pentru a plânge şi un timp pentru a râde". Râsul este înviorător şi sănătos deoarece, aşa cum explică un medic, „când râdem, corpul produce endor­fine şi suprimă secreţia de adrenalină". O soţie spune: „În cele mai stresante situaţii, soţul meu zice sau face ceva amuzant, iar asta ne ajută enorm pe amăndoi".

Calităti care reduc stresul

Biblia ne încurajează să cultivăm calităţi care reduc stresul. Printre ele se numără „iubirea, bucuria, pacea, îndelunga răbdare, bu­năvoinţa, bunătatea, credinţa, blândeţea [şi] stăpănirea de sine", toate alcătuind „rodul spiri­tului" lui Dumnezeu. În plus, Biblia ne îndeam­nă să evităm „orice amărăciune răutăcioasă, fu­rie, mânie, strigăt şi vorbire jignitoare". Ea adaugă: “Fiţi buni unii cu alţii, plini de o tan­dră compasiune, iertăndu-vă cu mărinimie unii pe alţii” (Galateni 5:22, 23; Efeseni 4:31, 32).

Iată ce spune un medic despre importanţa aplicării acestor învăţături biblice, mai ales în lumea de azi: „Tratându-i pe oameni cu respect, ne uşurăm mult povara stresului". Scripturile ne îndeamnă să cultivăm şi modestia, o calita­te ce ne ajută să nu avem o părere exagerată despre propria persoană (Mica 6:8).

Dumnezeu se aşteaptă să recunoaştem cu umilinţă că avem limite fizice, mintale şi afec­tive şi că nu putem face tot ce ne-am dori. Ori­cât de greu ar fi, trebuie să învăţăm când şi cum să spunem „nu" cererilor care, realist vor­bind, depăşesc capacităţile noastre.

Aceasta nu înseamnă că, aplicând toate sfa­turile bazate pe Biblie menţionate până acum, nu vom mai şti ce e stresul. Realitatea este că Satan Diavolul îşi concentrează eforturile asu­pra slujitorilor lui Dumnezeu dorind să de­monstreze că aceştia vor abandona închinarea adevărată în condiţii de mare stres (Revelatia 12:17). Dar, aşa cum am văzut, există multe modalităţi prin care Dumnezeu ne oferă spriji­nul necesar pentru a reduce stresul şi pentru a-i face faţă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

free counters