Exodul - Capitolul 26 : 1 - 37

1 Să faci tabernacolul din zece pânze de cort, din in fin răsucit, din fir albastru, din lână vopsită în purpuriu şi din fire vopsite în stacojiu. Să brodezi pe ele heruvimi.
2 Lungimea fiecărei pânze de cort să fie de douăzeci şi opt de coţi, iar lăţimea fiecărei pânze de cort să fie de patru coţi. Toate pânzele de cort să aibă aceeaşi măsură.
3 Să pui împreună cinci pânze de cort, prinse una de alta, şi cinci pânze de cort împreună, prinse una de alta.
4 Să faci nişte bride din fir albastru pe marginea pânzei de cort de la capătul unei îmbinări şi la fel să faci pe marginea pânzei de cort de la capătul celeilalte îmbinări, acolo unde se unesc îmbinările.
5 Să faci cincizeci de bride pe una dintre pânzele de cort şi să faci cincizeci de bride pe marginea pânzei de cort a celeilalte îmbinări, acolo unde se unesc îmbinările. Bridele să fie faţă-n faţă.
6 Să faci cincizeci de cârlige de aur şi să prinzi pânzele de cort una de alta cu ajutorul cârligelor, astfel încât tabernacolul să formeze un întreg.
7 Să faci nişte pânze din păr de capră ca învelitoare pe tabernacol. Să faci unsprezece pânze de cort.
8 Lungimea fiecărei pânze de cort să fie de treizeci de coţi, iar lăţimea fiecărei pânze de cort, de patru coţi. Cele unsprezece pânze de cort să aibă aceeaşi măsură.
9 Să uneşti cinci pânze de cort separat şi şase pânze de cort separat şi să îndoi a şasea pânză de cort în partea din faţă a cortului.
10 Să faci cincizeci de bride pe marginea pânzei de cort de la capătul unei îmbinări şi cincizeci de bride pe marginea pânzei de cort de la capătul celeilalte îmbinări, acolo unde se unesc îmbinările.
11 Să faci cincizeci de cârlige de aramă, să introduci cârligele în bride şi să asamblezi cortul, ca să fie un întreg.
12 Ce rămâne din pânzele cortului va fi partea care atârnă. Jumătate din pânza de cort care rămâne să atârne în partea din spate a tabernacolului.
13 Cotul de pe o parte şi cotul de pe cealaltă parte, care rămân din lungimea pânzelor de cort, să atârne pe laturile tabernacolului, ca să-l acopere pe o latură şi pe cealaltă.
14 Să faci pentru cort o învelitoare din piei de berbec vopsite în roşu şi peste ea o învelitoare din piei de focă.
15 Să faci cadrele de scândură pentru tabernacol din lemn de acacie, puse în picioare.
16 Lungimea unui cadru de scândură să fie de zece coţi, iar lăţimea fiecărui cadru de scândură, de un cot şi jumătate.
17 Fiecare cadru de scândură să aibă două cepuri paralele. Aşa să faci cu toate cadrele de scândură ale tabernacolului.
18 Să faci cadrele de scândură pentru tabernacol: douăzeci de cadre de scândură pentru latura dinspre Neghev, de la sud.
19 Sub cele douăzeci de cadre de scândură să faci patruzeci de postamente de argint cu scobitură pentru cep; două postamente cu scobitură pentru cep sub un cadru de scândură cu cele două cepuri ale lui şi două postamente cu scobitură pentru cep sub celălalt cadru de scândură cu cele două cepuri ale lui.
20 Pentru cealaltă latură a tabernacolului, latura de nord, douăzeci de cadre de scândură,
21 precum şi cele patruzeci de postamente de argint ale lor cu scobitură pentru cep: două postamente cu scobitură pentru cep sub un cadru de scândură şi două postamente cu scobitură pentru cep sub celălalt cadru de scândură.
22 Pentru partea din spate a tabernacolului, cea dinspre vest, să faci şase cadre de scândură.
23 Să faci două cadre de scândură ca sprijinitori pentru cele două colţuri din spate ale tabernacolului.
24 Să fie duble de jos până sus, unde se unesc şi unde este primul inel. Aşa să fie pentru ambele cadre de scândură. Ele vor servi ca sprijinitori pentru cele două colţuri.
25 Să fie opt cadre de scândură cu postamentele lor de argint cu scobitură pentru cep, şaisprezece postamente: două postamente cu scobitură pentru cep sub un cadru de scândură şi două postamente cu scobitură pentru cep sub celălalt cadru de scândură.
26 Să faci nişte drugi din lemn de acacie: cinci pentru cadrele de scândură ale unei laturi a tabernacolului
27 şi cinci drugi pentru cadrele de scândură ale celeilalte laturi a tabernacolului, precum şi cinci drugi pentru cadrele de scândură ale laturii din spate a tabernacolului, dinspre vest.
28 Drugul din mijloc, de la jumătatea cadrelor de scândură, să treacă de la un capăt la celălalt.
29 Să îmbraci cadrele de scândură cu aur, iar inelele lor să le faci din aur, ca suporturi pentru drugi; să îmbraci drugii cu aur.
30 Să ridici tabernacolul după planul pe care ţi l-am arătat pe munte.
31 Să faci o perdea din fir albastru, din lână vopsită în purpuriu, din fire vopsite în stacojiu şi din in fin răsucit. Să brodezi pe ea heruvimi.
32 Să o pui pe patru stâlpi de acacie îmbrăcaţi cu aur. Ştifturile lor să fie de aur. Ei să fie pe patru postamente de argint cu scobitură pentru cep.
33 Să atârni perdeaua de cârlige şi să duci arca mărturiei în spatele perdelei; perdeaua să despartă pentru voi Sfânta de Sfânta Sfintelor.
34 Să pui capacul pe arca mărturiei, în Sfânta Sfintelor.
35 Să pui masa în faţa perdelei, iar lampadarul faţă în faţă cu masa, pe latura dinspre sud a tabernacolului; să pui masa pe latura de nord.
36 Pentru intrarea cortului să faci un paravan din fir albastru, din lână vopsită în purpuriu, din fire vopsite în stacojiu şi din in fin răsucit, o lucrare de ţesător.
37 Pentru paravan să faci cinci stâlpi de acacie şi să-i îmbraci cu aur. Ştifturile lor să fie de aur. Să torni pentru stâlpi cinci postamente de aramă cu scobitură pentru cep.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

free counters