Leviticul - Capitolul 11 : 1 - 47

1 Şi Iehova le-a vorbit lui Moise şi lui Aaron, zicându-le:
2 „Vorbeşte-le fiilor lui Israel şi spune-le: «Dintre toate animalele care sunt pe pământ, iată creatura vie pe care puteţi s-o mâncaţi:
3 Dintre toate animalele, puteţi să mâncaţi orice creatură care are unghia despicată, unghie despicată complet, şi care rumegă.
4 Însă iată ce să nu mâncaţi dintre cele care rumegă şi dintre cele care au unghia despicată: cămila, pentru că este rumegătoare, dar nu are unghia despicată. Este necurată pentru voi.
5 Viezurele-de-stâncă, pentru că este rumegător, dar nu are unghia despicată. Este necurat pentru voi.
6 Iepurele-de-câmp, pentru că este rumegător, dar nu are unghia despicată. Este necurat pentru voi.
7 Porcul, pentru că are unghia despicată, unghie despicată complet, dar nu rumegă. Este necurat pentru voi. 8 Să nu mâncaţi din carnea lor şi să nu vă atingeţi de corpul lor mort. Sunt necurate pentru voi.
9 Iată ce puteţi să mâncaţi din tot ce este în ape: Tot ce are înotătoare şi solzi, în ape, în mări şi în torente, puteţi să mâncaţi.
10 Dar să vă fie scârbă de tot ce nu are înotătoare şi solzi în mări şi în torente, dintre toate creaturile care mişună în ape şi dintre toate sufletele vii care sunt în ape.
11 Da, să vă fie scârbă de ele. Să nu mâncaţi din carnea lor şi să vă fie scârbă de corpul lor mort.
12 Să vă fie scârbă de tot ce nu are înotătoare şi solzi în ape.
13 Şi iată creaturile zburătoare de care trebuie să vă fie scârbă. Să nu le mâncaţi, fiindcă sunt respingătoare: acvila, vulturul-pescar şi vulturul-negru,
14 gaia-roşie şi gaia-brună după specia ei,
15 orice corb după specia lui,
16 struţul, bufniţa, pescăruşul şi şoimul după specia lui,
17 cucuveaua, cormoranul şi ciuful-de-pădure,
18 lebăda, pelicanul şi vulturul,
19 barza, stârcul după specia lui, pupăza şi liliacul.
20 Să vă fie scârbă de toate creaturile înaripate care mişună şi au patru picioare.
21 Însă iată ce puteţi să mâncaţi dintre toate creaturile înaripate care mişună şi au patru picioare: pe cele care, mai sus de aceste picioare, au picioare posterioare pentru sărit, cu care sar pe pământ.
22 Iată pe care dintre ele puteţi să le mâncaţi: lăcusta migratoare după specia ei, lăcusta comestibilă după specia ei, greierele după specia lui şi lăcusta verde după specia ei.
23 Dar să vă fie scârbă de toate celelalte creaturi înaripate care mişună şi au patru picioare.
24 Prin ele v-aţi face necuraţi. Oricine se va atinge de corpurile lor moarte va fi necurat până seara.
25 Şi oricine va căra vreunul dintre corpurile lor moarte să-şi spele hainele şi va fi necurat până seara.
26 Orice animal care are unghia despicată, dar nu este despicată complet, şi nu rumegă este necurat pentru voi. Oricine se va atinge de el va fi necurat.
27 Orice creatură care merge pe labe, dintre toate creaturile vii cu patru picioare, este necurată pentru voi. Oricine se va atinge de corpurile lor moarte va fi necurat până seara.
28 Iar cine va căra corpurile lor moarte să-şi spele hainele şi va fi necurat până seara. Ele sunt necurate pentru voi.
29 Şi iată ce este necurat pentru voi dintre creaturile mici care mişună pe pământ: orbetele, şoarecele şi şopârla după specia ei,
30 şopârla gecko, şopârla mare, salamandra, şopârla de nisip şi cameleonul.
31 Dintre toate creaturile care mişună, acestea sunt necurate pentru voi. Oricine se va atinge de corpurile lor moarte va fi necurat până seara.
32 Şi orice lucru peste care va cădea vreunul dintre corpurile lor moarte va fi necurat, indiferent că este un vas de lemn, un veşmânt, o piele sau o pânză de sac. Orice vas, indiferent la ce este întrebuinţat, să fie pus în apă şi va fi necurat până seara, iar apoi va fi curat.
33 Dacă vreunul dintre ele va cădea într-un vas de lut, tot ce este înăuntrul lui va fi necurat şi veţi sparge vasul.
34 Orice aliment care se poate mânca şi peste care va ajunge apă din el va fi necurat şi orice băutură care se bea dintr-un astfel de vas va fi necurată.
35 Orice lucru peste care va cădea vreunul dintre corpurile lor moarte va fi necurat. Să fie dărâmat, fie că este un cuptor, fie nişte pirostrii. Sunt necurate şi să fie necurate şi pentru voi.
36 Numai izvorul şi groapa în care se strânge apă vor rămâne curate, dar cine se va atinge de corpurile lor moarte va fi necurat.
37 Dacă vreunul dintre corpurile lor moarte cade peste o sămânţă de plantă care trebuie semănată, ea este curată.
38 Dar, dacă se pune apă peste sămânţă şi ceva din corpurile lor moarte cade peste ea, sămânţa este necurată pentru voi.
39 Dacă vreun animal pe care îl aveţi pentru hrană va muri, cine se va atinge de corpul lui mort va fi necurat până seara.
40 Cine va mânca din corpul lui mort să-şi spele hainele şi va fi necurat până seara; iar cine va căra corpul lui mort să-şi spele hainele şi va fi necurat până seara.
41 Toate creaturile mici care mişună pe pământ sunt respingătoare. Să nu le mâncaţi.
42 Să nu mâncaţi nicio creatură care se târăşte pe pântece şi nicio creatură cu patru sau mai multe picioare, dintre toate creaturile mici care mişună pe pământ, fiindcă sunt respingătoare.
43 Sufletele voastre să nu devină respingătoare din cauza vreuneia dintre creaturile mici care mişună, să nu vă faceţi necuraţi prin ele, şi astfel să fiţi necuraţi.
44 Căci eu sunt Iehova, Dumnezeul vostru, iar voi să vă sfinţiţi şi să fiţi sfinţi, căci eu sunt sfânt. Să nu vă faceţi deci sufletele necurate din cauza vreuneia dintre creaturile mici care se mişcă pe pământ.
45 Căci eu sunt Iehova care v-am scos din ţara Egiptului ca să dovedesc că sunt Dumnezeul vostru, iar voi să fiţi sfinţi, căci eu sunt sfânt.
46 Aceasta este legea cu privire la animale, creaturi zburătoare şi orice suflet viu care se mişcă în ape şi cu privire la toate sufletele care mişună pe pământ,
47 ca să se facă deosebire între cele necurate şi cele curate, între creatura vie care se poate mânca şi creatura vie care nu se poate mânca»“.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

free counters