Cum va puteti lasa de fumat ?

Un prieten fals

Ai un „prieten" pe care îl cunoşti încă din tinereţe. Pe atunci, te făcea să te simţi mai matur şi chiar te-a ajutat să fii acceptat de colegi. Apelai întotdeauna la el când erai stresat. Îţi dădea o oarecare „linişte". De fapt, ai ajuns să contezi pe el în multe situaţii.Cu timpul însă, i-ai văzut şi părţile rele. Pretinde să fie cu tine tot timpul, chiar dacă în unele locuri nu eşti bine-venit din cauza lui. Şi, deşi te-a făcut să te simţi mai matur, ai plătit pentru asta cu propria sănătate. Ca şi cum n-ar fi de ajuns, îţi fură în fiecare lună din salariu.În ultima vreme, ai tot încercat să rupi legătura cu acest „prieten", dar el nu te-a lăsat. Într-un fel, a deve­nit stăpânul tău. Acum regreţi că I-ai cunoscut!Cuvintele de mai sus ilustrează foarte bine relaţia fumătorului cu ţigara. O fe­meie pe nume Earline, care a fumat timp de 50 de ani, îşi aminteşte: „Preferam să fumez o ţigară decât să stau în compania cuiva. Nu era doar un vechi prieten - uneori era singurul meu prieten". Earline şi-a dat seama însă că ţi­gara nu era numai un prieten fals, ci şi unul pe­riculos. Ilustrarea din introducere i s-ar fi putut aplica ei, cu o singură excepţie. Când a aflat că Dumnezeu dezaprobă obiceiul de a fuma deoa­rece murdăreşte corpul pe care el însugi ni l-a dăruit, Earline a renunţat la fumat (2 Corinteni 7:1).Un bărbat pe nume Frank a luat şi el aceas­tă decizie pentru a-i fi plăcut lui Dumnezeu. Dar, cam la o zi după ce a fumat ultima ţigară, s-a trezit târându-se pe lângă casă în căutare de chiştoace. „Acesta a fost momentul decisiv", spune Frank. „Când mi-am dat seama că eram în patru labe şi scormoneam după mucuri de ţigară, m-am simţit dezgustat. De atunci n-am mai pus o ţigară în gură! "

Dar de ce provoacă tutunul o asemenea de­pendenţă? Potrivit cercetătorilor, din mai mul­te motive: 1) produsele pe bază de tutun sunt la fel de adictive precum drogurile ilicite; 2) oda­tă inhalată, nicotina ajunge la creier în doar şapte secunde; 3) fumatul este adesea asociat cu activităţi obişnuite, cum ar fi luarea mesei, consumul de băuturi sau conversaţiile ori este considerat o modalitate de a face faţă stresului, devenind astfel parte integrantă din viaţa cuiva.Cu toate acestea, aşa cum au demonstrat Earline şi Frank, este posibil să renunţi la acest viciu. Dacă vrei să te laşi de fumat, citirea ur­mătoarelor articole ar putea fi primul pas în­spre un nou mod de viaţă.

Întăreşte - ţi motivaţia!

,,Cea mai importantă caracteristică a celor ce reuşesc să se lase de fumat este hotărârea fermă." (,,Stop Smoking Now! ")

Simplu spus, dacă vrei să renunţi la fumat, trebuie în primul rând să ai o motivaţie pu­ternică. Dar cum ţi-o poţi întări? Pentru înce­put, gândeşte-te la beneficiile de care vei avea parte.Vei economisi bani. Cine fumează un pa­chet de ţigări pe zi cheltuieşte aproape 1000 de euro pe an. „Nu mi-aş fi putut închipui niciodată câţi bani iroseam pe tutun! " (Gyanu, Nepal)Vei fi mai fericit. „Am început să trăiesc cu adevărat abia după ce m-am lăsat de fumat. Viaţa mea e acum din ce în ce mai frumoasă." (Regina, Africa de Sud) După ce renunţă la fu­mat, oamenilor li se îmbunătăţeşte considera­bil simţul gustului şi al mirosului. De aseme­nea, sunt mai energici şi arată mai bine.Vei fi mai sănătos. „Renunţarea la fumat prezintă beneficii majore şi imediate asupra stării de sănătate a bărbaţilor şi femeilor de ori­ce vârstă." (Centrele Americane pentru Con­trolul şi Prevenirea Bolilor)Vei avea o mai mare încredere de sine. ,,M-am lăsat de fumat pentru că nu voiam să fiu sclavul tutunului. Eu trebuie să fiu stăpânul propriului corp." (Henning, Danemarca)Familia şi prietenii tăi vor avea de câşti­gat. „Fumatul ... afectează sănătatea celor din jur. ... Cercetările arată că fumatul pasiv cau­zează anual mii de decese datorate cancerului pulmonar şi afecţiunilor cardiace." (Societatea Americană de Oncologie)Îi vei fi plăcut Creatorului. „Să ne curăţim de tot ce murdăreşte carnea." (2 Corinteni 7:1) “Prezentaţi-vă corpurile ca o jertfă... sfântă şi plăcută lui Dumnezeu.” (Romani 12:1)„Odată ce-am înţeles că Dumnezeu dezapro­bă orice lucru care murdăreşte corpul, am de­cis să nu mai fumez." (Sylvia, Spania)De multe ori însă, motivaţia nu este suficien­tă. Ai putea avea nevoie de ajutorul altora, in­clusiv al membrilor familiei şi al prietenilor. Cum te pot ajuta ei?

Apelează la ajutorul altora

“Dacă cineva I-ar putea birui pe unul singur, doi îi pot sta împotrivă.” (Eclesiastul 4:12)

Cand avem parte de sprijinul altora, şansele de a înfrânge un duşman - oricine ar fi aces­ta - cresc. Aşadar, dacă doreşti să învingi depen­denţa de tutun, ar fi înţelept să ceri sprijinul fami­liei, al prietenilor sau al oricărei persoane care are răbdarea necesară şi este sincer interesată să te ajute.De pildă, cei care au renunţat deja la fumat nu numai că te vor înţelege, dar îţi vor da şi sfa­turi practice. „Sprijinul altora a fost nepreţuit", re­cunoaşte Torben, un creştin din Danemarca. lar Abraham, care locuieşte în India, spune: „Iubirea autentică arătată de familie şi de congregaţia creş­tină m-a ajutat să renunţ la fumat". Uneori însă, sprijinul familiei şi al prietenilor nu este suficient.,,Am fumat 27 de ani", mărturiseşte un bărbat pe nume Bhagwandas. „Dar când am aflat ce spu­ne Biblia despre obiceiurile greşite, am hotărât să mă las. Mai întâi am încercat să reduc numărul de ţigări. Apoi mi-am făcut alţi prieteni şi am apelat la ajutor de specialitate. Totuşi, nimic n-a dat re­zultate. Prin urmare, într-o seară mi-am deschis inima înaintea lui lehova Dumnezeu în rugăciu­ne şi l-am implorat să m-ajute. Numai atunci am reuşit!"Alt lucru important în lupta cu dependenţa de tutun este pregătirea pentru obstacolele pe care le vei întâmpina. Următorul articol va analiza câte­va dintre acestea.

SĂ IAU MEDICAMENTE ?

Tratamentele medicale - precum plastu­rele cu nicotină - destinate fumătorilor care vor să renunţe la acest viciu au deve­nit o industrie ce aduce profituri de miliar­de de dolari. Totuşi, înainte de a apela la medicaţie, ai putea analiza următoarele în­trebări:Care sunt beneficiile? Despre multe tra­tamente se spune că sporesc şansele de reuşită atenuând simptomele de sevraj. În privinţa eficienţei lor pe termen lung însă, opiniile sunt împărţite.Care sunt riscurile? Unele tratamente medicamentoase pot avea efecte secunda­re, cum ar fi greaţă, depresie şi gânduri sui­cidare. Nu uita nici că prin terapiile de substituţie nicotinică nu faci decât să înlo­cuieşti modul de administrare a drogului, expunându-te astfel la aceleaşi riscuri. Prin urmare, o persoană care recurge la aceste terapii rămâne dependentă de nicotină.Care sunt alternativele? În cadrul unui sondaj, 88% dintre respondenţi, toţi foşti fumători, au declarat că au pus capăt brusc fumatului fără să apeleze la vreun trata­ment medicamentos.


Pregăteşte-te pentru obstacole

„Am hotărât să mă las de fumat de dragul copi­laşului nostru nou-născut. Aşa că am lipit în casă un cartonaş «Fumatul interzis». După ni­cio oră, dorinţa de a fuma a apărut din senin şi m-a lovit ca un tsunami. Am cedat tentaţiei şi mi-am aprins o ţigară." (Yoshimitsu, Japonia)

Cele mărturisite de Yoshimitsu dovedesc că procesul renunţării la fumat nu este nici pe departe lipsit de obstacole. Potrivit cercetă­rilor, aproape 90% dintre cei ce au o recidivă re­vin la vechiul obicei. Prin urmare, dacă vrei să te laşi de fumat, vei avea mai mari şanse de reuşită când eşti pregătit pentru obstacolele cu care te vei confrunta. Care sunt unele dintre ele?Nevoia de nicotină: Se simte cel mai preg­nant în primele trei zile de la ultima ţigară fu­mată şi scade în intensitate după aproximativ două săptămâni. În această perioadă, „dorinţa vine şi pleacă, nu e constantă", spune un fost fumător. Însă, chiar şi după ani de zile, ai putea simţi brusc impulsul de a fuma. Important este să-i rezişti! Aşteaptă circa cinci minute şi vei vedea că dispare.Alte simptome de sevraj: Într-o primă eta­pă, cei ce renunţă la fumat luptă cu stările de somnolenţă, se concentrează mai greu şi au tendinţa să ia în greutate. De asemenea, este posibil să transpire, să tuşească şi să aibă sen­zaţia de mâncărime, dar şi unele dureri sau schimbări de dispoziţie. De pildă, ar putea să-şi piardă uşor răbdarea, să fie irascibili şi chiar să cadă pradă depresiei. Majoritatea simptomelor se atenuează însă în decurs de 4-6 săptămâni.

Iată câteva sfaturi practice pe care le-ai pu­tea aplica în această perioadă dificilă:

Încearcă să dormi mai mult.
Bea apă sau sucuri din belşug. Consumă mâncare sănătoasă.
Fă mişcare.
Respiră adânc şi imaginează-ţi că plămâ­nii ţi se umplu de aer curat.
Factorii declanşatori: Poate fi vorba de unele activităţi sau de unele sentimente. În ca­zul în care obişnuiai să-ţi aprinzi o ţigară în timp ce consumai o anumită băutură, încearcă s-o consumi mai repede. Nu te îngrijora însă, cu timpul, o vei putea savura din nou pe înde­lete.Totuşi, aceste legături psihologice pot persis­ta mult timp după ce nicotina este eliminată complet din organism. „Chiar dacă au trecut 19 ani de când am renunţat la fumat, încă mă ten­tează să aprind o ţigară la o cafea", recunoaşte Torben, menţionat anterior. De regulă însă, le­găturile dintre fumat şi anumite activităţi slă­besc odată cu trecerea timpului.

Dar lucrurile nu stau la fel în privinţa alcoo­lului. Dacă încerci să te laşi de fumat, ar fi in­dicat să te abţii de la alcool şi să eviţi locurile în care se servesc băuturi alcoolice, aceasta deoa­rece multe persoane recidivează tocmai când consumă astfel de băuturi. De ce?Chiar şi în cantitate mică, alcoolul sporeş­te plăcerea pe care o procură nicotina. Consumul de alcool în compania cuiva este strâns asociat cu fumatul.
Alcoolul întunecă judecata şi reduce inhi­biţiile. Nu întâmplător, Biblia spune: „Vinul ... alungă bunele intenţii" (Osea 4:11). Tovărăşiile: Fii selectiv. Evită să te asociezi inutil cu persoane care fumează sau care te-ar putea îndemna să fumezi. Nu sta nici în compa­nia celor care ţi-ar putea submina eforturile de a renunţa la fumat, probabil tachinându-te.Stările emoţionale: În urma unui studiu s-a constatat că aproape două treimi din persoane­le care au recidivat s-au simţit stresate sau cu­prinse de furie înainte să cedeze tentaţiei. Dacă o anumită stare îţi declanşează dorinţa de a fuma, fă ceva care să te distragă: bea apă, mes­tecă gumă sau ieşi la o plimbare. Umple-ţi min­tea cu gânduri pozitive. Ai putea, de pildă, să te rogi lui Dumnezeu sau să citeşti câteva pa­gini din Biblie (Psalmul 19:14).

LETAL, INDIFERENT DE FORMĂ

Tutunul este folosit sub mul­te forme. Produse pe bază de tutun se găsesc chiar şi în pla­fare şi în magazinele ce comer­cializează alimente sănătoase. Cu toate acestea, „tutunul e le­tal indiferent de formă”, afir­mă Organizaţia Mondială a Sănătăţii. El provoacă diverse boli - cum ar fi cancerul sau afecţiunile cardiovasculare -, oricare dintre ele putând duce la moarte. În plus, femeile în­sărcinate care fumează pun în pericol şi sănătatea copilului lor nenăscut. Dar ce fel de pro­duse pe bază de tutun există pe piaţă?

Ţigări indiene (bidi): Sunt ţi­gări mici, care se rulează cu mâna. Se folosesc în ţările din sudul Asiei şi eliberează în or­ganism o cantitate mult mai mare de gudron, nicotină şi monoxid de carbon decât ţigă­rile obişnuite.

Trabucuri: Acestea se fac din tutun presat şi împachetat în foi de tutun sau în hârtie făcută din tutun. Spre deosebi­re de tutunul acid al ţigărilor, cel uşor alcalin pe care îl conţi­ne trabucul face ca nicotina să fie absorbită direct din gură, chiar şi când trabucul nu este aprins.

Ţigări indoneziene (kretek): Au în compoziţie tutun (circa 60%) şi cuişoare (40%) şi elibe­rează mai mult gudron, nicoti­nă şi monoxid de carbon decât ţigările obişnuite.

Pipă: Pipa nu e o alternativă sigură la ţigară, întrucât poate cauza aceleaşi tipuri de cancer, precum şi alte boli.

Tutun care nu se fumează: Acesta se mestecă sau se pri­zează. O formă de tutun masti­cabil, aromatizat, este gutkha, folosit în sud-estul Asiei. Din gură, nicotina ajunge direct în fluxul sanguin. Produsele care nu se fumează sunt la fel de periculoase ca şi cele care se fumează.

Narghilea (bong, hookah, shisha): Deşi fumul trece prin apă înainte de a fi inhalat, can­titatea de toxine, inclusiv de agenţi cancerigeni, care ajung în plămâni nu se reduce.


• Narghileaua – sau sisha, cum este numita in limbile arabe, este mult mai
daunatoare decat tigara, pentru ca determina o crestere a nivelului de monoxid
de carbon din sange care poate provoca leziuni cerebrale sau pierderea
cunostintei, potrivit unui studiu citat de BBC News Online.


• Cercetarea privind efectele fumatului de narghilea, realizata de specialistii de la
Departamentul Sanatatii si Centrul de Cercetare privind consumul de tutun, a
invalidat mitul potrivit caruia acesta nu ar afecta sanatatea. Mai mult decat atat,
s-a descoperit ca, dupa ce fumeaza narghilea, oamenii inregistreaza o crestere a nivelului de monoxid de carbon din sange de trei sau chiar de patru ori mai mare decat in cazul in care ar fuma o tigara. Niveluri foarte ridicate ale monoxidului de carbon din sange pot provoca leziuni cerebrale sau pierderi ale cunostintei.


• Prin masurarea concentratiei gazului din respiratie s-a observat ca, in cazul unui non-fumator, tutunul de
narghilea afecteaza 1 la suta din sange, in cel al unui fumator ocazional, 2-4 la suta, iar in cel al unui fumator permanent, 5-7 la suta. Cercetarea a aratat ca fumatorii de narghilea au in sange o concentratie de monoxid de carbon de 8-12 la suta.


• Cercetatorii s-au aratat surprinsi de rezultate, mai ales in conditiile in care multepersoane nu incadreaza sisha in categoria fumat, considerand, dimpotriva, narghileaua ca fiind o alternativa sanatoasa la consumul de tigarete. Noul studiu a demonstrat ca, in cele mai rele circumstante, narghileaua poate fi de 400 – 450 de ori mai periculoasa decat o tigara.

Nu căuta scuze

Trag doar un fum.

Realitate: Un singur fum va stimula până la jumătate din receptorii nicotinici din creier timp de trei ore. În majoritatea cazurilor, aceasta duce la reluarea viciului.

Fumatul mă ajută să fac faţă stresului.

Realitate: Studiile demonstrează că, de fapt, nicotina creşte nivelul hormonilor de stres. Orice sentiment de eliberare se datorea­ză în mare parte atenuării temporare a simpto­melor de sevraj.

E prea târziu să mă las acum.

Realitate: Pesimismul distruge voinţa. Bi­blia afirmă: „Te-ai descurajat în ziua necazu­lui? Mică îţi va fi puterea” (Proverbele 24:10). Prin urmare, evită gândirea negativistă. Orici­ne vrea realmente să renunţe la fumat şi aplică unele sfaturi practice, precum cele prezentate în această serie de articole, poate reuşi. Fii convins de asta!

E peste puterile mele.

Realitate: E adevărat, simptomele de sevraj pot fi copleşitoare, dar vor scădea în intensi­tate în numai câteva săptămâni. Nu ceda! Iar dacă dorinţa de a fuma îşi va face din nou apa­riţia, luni sau chiar ani mai târziu, şi ea va tre­ce, probabil în câteva minute - cu condiţia să nu-ţi aprinzi o ţigară!

Am probleme psihice.

Realitate: Dacă urmezi un tratament pen­tru o boală psihică, precum depresia ori schizo­frenia, roagă-l pe medicul curant să te ajute să renunţi la fumat. Cu siguranţă, el va fi încântat să-ţi ofere sprijin, de pildă, modificându-ţi tra­tamentul pentru a compensa posibilele efecte ale deciziei tale asupra bolii sau a medicamen­telor pe care le iei.

Dacă recidivez, eşecul mă va dărâma.

Realitate: Dacă te împiedici de un obstacol şi cazi, adică fumezi o ţigară - aşa cum li se în­tâmplă multora -, nu dispera. Trebuie pur şi simplu să te ridici şi să mergi mai departe. Nu considera că ai eşuat fiindcă ai căzut. Ar fi un eşec însă dacă ai rămâne la pământ. Nu renun­ţa deci. În cele din urmă vei reuşi!

Să luăm cazul lui Romualdo, care a fumat 26 de ani şi a renunţat cu peste 30 de ani în urmă. „Nici nu mai ţin minte de câte ori am recidi­vat!”, povesteşte el. „De fiecare dată mă sim­ţeam îngrozitor, de parcă aş fi fost o cauză pier­dută. Totuşi, odată ce am luat hotărârea fermă de a mă apropia de lehova Dumnezeu şi i-am cerut în repetate rânduri ajutorul în rugăciu­ne, am reuşit să mă las pentru totdeauna de fu­mat."

DAŢI O MÂNĂ DE AJUTOR!

• Fiţi pozitivi. Laudele şi recompensele dau rezultate mai bune decât predicile şi cicălelile. Fără îndoială, sunt mai eficiente cuvintele de genul: „Sigur vei reuşi data vii­toare” decât: „lar ai dat greş!”.

• lertaţi. Încercaţi să treceţi cu vederea stările de mâ­nie şi frustrare ale celui care se străduieşte să se lase de fumat. Spuneţi-i pe un ton blând: „Ştiu că ţi-e greu, dar sunt atât de mândru de tine pentru ce faci!”. Nu spuneţi însă niciodată: „Îmi plăcea mai mult de tine când fumai!”.

• Dovediţi-vă prieteni adevăraţi. Biblia spune: „Un tova­răş adevărat iubeşte tot timpul şi este un frate care s-a năs­cut pentru ziua necazului" (Proverbele 17:17). Străduiţi-vă, aşadar, să fiţi „tot timpul" răbdători şi iubitori cu cel care în­cearcă să se lase de fumat - indiferent de momentul din zi sau de dispoziţia lui.

Poţi învinge!

A osit momentul ‚să afli curajos şi să aclio­nezi’ (1 Cronici 28:10). Dar cum îţi poţi spori şansele de reuşită?

Stabileşte o dată. Potrivit Ministerului Să­nătăţii şi al Serviciilor Sociale din Statele Unite, nu ar trebui să laşi să treacă mai mult de două săptămâni din ziua în care ai decis să renunţi la fumat până în prima ta zi fără ţigări. În acest fel îţi vei putea păstra puternică motivaţia. Notea­ză-ţi data în calendar, anunţă-ţi prietenii şi nu te răzgândi chiar dacă situaţia ţi se schimbă.Fă-ţi o fişă de „prim ajutor”. Ea ar trebui să conţină toate lucrurile
care îţi pot întări motiva­ţia, cum ar fi:motivele pentru care vrei să te laşi de fumat; numărul de telefon al persoanelor pe care le-ai putea suna când simţi că eşti pe punctul de a ceda tentaţiei; unele idei - poate chiar anumite pasaje bi­blice, precum Galateni 5:22, 23 - care te vor aju­ta să-ţi îndeplineşti obiectivul. Poartă mereu cu tine această fişă şi citeşte-o de câteva ori pe zi. Chiar şi după ce te-ai lăsat de fu­mat, te poţi uita peste ea ori de câte ori simţi ne­voia să-ţi aprinzi o ţigară.Slăbeşte legăturile psihologice. Înainte de ziua pe care ţi-ai fixat-o, încearcă să nu mai res­pecţi obiceiurile legate de fumat. Spre exemplu, dacă obişnuieşti să-ţi aprinzi o ţigară imediat ce te trezeşti, amână acest lucru cam cu o oră. Dacă fumezi în timpul mesei sau imediat după aceea, renunţă şi la această obişnuinţă. Evită locurile în care se fumează. Iar când eşti singur, exersează cu voce tare: „Nu, mulţumesc! Nu mai fumez". Aceşti paşi nu numai că te vor pregăti pentru ziua în care vei renunţa la fumat, dar îţi vor şi reaminti că în curând vei fi un fost fumător.

Fă pregătarile necesare. Pe măsură ce se apropie data stabilită, fă-ţi provizii de morcovi, gumă de mestecat, alune şi orice altceva îţi place să ronţăi. Aminteşte-le prietenilor şi membrilor familiei data fixată şi spune-le cum te pot ajuta. Cu puţin timp înainte de această dată, aruncă scrumierele, brichetele şi toate celelalte „capca­ne”, de pildă, ţigările de prin casă, de la serviciu, din maşină şi din buzunarele hainelor. Cu sigu­ranţă, îţi va fi mai greu să-i ceri o ţigară unui prie­ten sau să cumperi un pachet decât să iei una din sertar! De asemenea, roagă-te cu fervoare lui Dumnezeu, apelând la ajutorul lui mai ales după ce ai fumat ultima ţigară (Luca 11:13).Nenumărate persoane au reuşit să rupă legătu­ra cu prietenul lor fals şi periculos de altădată: ţi­gara. Şi ţie îţi stă în putere să faci acest lucru. Iar când vei reuşi, te vei bucura de o sănătate mai bună şi de un extraordinar sentiment de eli­berare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

free counters