Numerele - Capitolul 6 : 1 - 27

1 Şi Iehova i-a vorbit iarăşi lui Moise, zicând:
2 „Vorbeşte-le fiilor lui Israel şi spune-le: «Dacă un bărbat sau o femeie face o făgăduinţă specială că va trăi ca nazireu pentru Iehova,
3 să se abţină de la vin şi de la băuturi ameţitoare. Să nu bea oţet din vin, nici oţet din băuturi ameţitoare, să nu bea nicio băutură făcută din struguri şi să nu mănânce struguri proaspeţi sau uscaţi.
4 În toate zilele nazireatului său să nu mănânce nimic ce provine din viţa-de-vie, nici strugurii necopţi, nici cojile.
5 În toate zilele făgăduinţei lui de nazireat, briciul să nu treacă peste capul lui, până se vor împlini zilele pentru care s-a separat pentru Iehova; să fie sfânt, lăsându-şi părul să crească.
6 În toate zilele în care se păstrează separat pentru Iehova, să nu se apropie de niciun suflet mort.
7 Să nu se pângărească nici chiar pentru tatăl său, pentru mama sa, pentru fratele său ori pentru sora sa, când mor, căci are pe cap semnul nazireatului pentru Dumnezeul său.
8 În toate zilele nazireatului său el este sfânt pentru Iehova.
9 Dar dacă cineva moare pe neaşteptate lângă el şi îşi pângăreşte capul nazireatului său, atunci să-şi radă capul în ziua în care i se va recunoaşte purificarea. Să şi-l radă în a şaptea zi.
10 Iar în a opta zi să-i aducă preotului două turturele sau doi pui de porumbel domestic la intrarea cortului întâlnirii.
11 Preotul să-l folosească pe unul ca ofrandă pentru păcat, iar pe celălalt ca ofrandă arsă şi să facă ispăşire pentru el, fiindcă a păcătuit din cauza sufletului mort. Apoi să-i sfinţească în ziua aceea capul.
12 Şi el să trăiască în zilele nazireatului său ca nazireu pentru Iehova şi să aducă un berbec tânăr, care nu are încă un an, ca ofrandă pentru vină, iar zilele dinainte nu vor fi socotite, pentru că şi-a pângărit nazireatul.
13 Iată legea cu privire la nazireu: În ziua în care se împlinesc zilele nazireatului său, el să fie adus la intrarea cortului întâlnirii.
14 Şi să-i prezinte lui Iehova ca ofrandă un berbec tânăr, care nu are încă un an, fără defect, ca ofrandă arsă, o mieluşea care nu are încă un an, fără defect, ca ofrandă pentru păcat şi un berbec fără defect ca jertfă de comuniune,
15 un coş cu turte nedospite în formă de inel făcute din floarea făinii frământată cu ulei, lipii nedospite, unse cu ulei, şi ofranda lor de cereale şi ofrandele lor de băutură.
16 Apoi preotul să le prezinte înaintea lui Iehova şi să jertfească ofranda pentru păcat a nazireului şi ofranda lui arsă.
17 Şi să-i ofere lui Iehova ca jertfă de comuniune berbecul împreună cu coşul cu turte nedospite, apoi preotul să prezinte ofranda lui de cereale şi ofranda lui de băutură.
18 Nazireul să-şi radă capul nazireatului său la intrarea cortului întâlnirii, apoi să ia părul de pe capul nazireatului său şi să-l pună pe focul de sub jertfa de comuniune.
19 Preotul să ia o spată fiartă de la berbec, o turtă nedospită în formă de inel din coş şi o lipie nedospită şi să le pună în palmele nazireului, după ce acesta şi-a ras semnul nazireatului.
20 Apoi preotul să le legene într-o parte şi-n alta ca ofrandă legănată înaintea lui Iehova. Aceasta este sfântă, este pentru preot, împreună cu pieptul de la ofranda legănată şi cu pulpa din contribuţie. După aceea, nazireul va putea să bea vin.
21 Aceasta este legea cu privire la nazireul care face o făgăduinţă, cu privire la ofranda pe care i-o aduce lui Iehova pentru nazireatul său, pe lângă ceea ce-şi poate permite el să dea. Să facă aşa datorită legii nazireatului său, potrivit făgăduinţei sale»“.
22 Atunci Iehova i-a vorbit lui Moise, zicând:
23 „Vorbeşte-le lui Aaron şi fiilor lui şi spune-le: «Aşa să-i binecuvântaţi pe fiii lui Israel, zicându-le:
24 „Iehova să te binecuvânteze şi să te păzească!
25 Iehova să facă să strălucească peste tine faţa sa şi să-ţi arate favoare!
26 Iehova să-şi înalţe faţa spre tine şi să-ţi dăruiască pacea!“»
27 Şi vor pune numele meu peste fiii lui Israel, pentru ca eu să-i binecuvântez“.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

free counters