Capitolul I - Care este adevărul despre Dumnezeu ?

Ai observat cum pun copiii întrebări? Mulţi dintre ei nici nu vorbesc bine că şi încep să pună întrebări. Te privesc cu ochi mari, iscoditori, şi vor să ştie: De ce e cerul albastru? De ce strălucesc stelele? Cine a învăţat păsările să cânte? Nu e întotdeauna uşor să răspunzi la astfel de întrebări. Chiar şi cel mai bun răspuns poate fi urmat de încă o întrebare: De ce?Nu numai copiii pun întrebări. Pe parcursul vieţii, cu toţii punem întrebări. Vrem să ştim încotro să ne îndreptăm, ce pericole să evităm sau, pur şi simplu, dorim să ne satisfacem o curiozitate. Cu toate acestea, mulţi oameni par a nu-şi mai pune nici un fel de întrebări, mai ales întrebările fundamentale ale vieţii. Sau nu mai caută răspuns la ele.

Gândeşte-te la întrebarea de pe copertă, la întrebările din prefaţa cărţii sau la cele de la începutul capitolului. Ele sunt doar câteva dintre cele mai importante întrebări pe care le poţi pune. Însă mulţi oameni au renunţat să caute răspunsul la ele. De ce? Putem găsi acest răspuns în Biblie? Unora li se pare că răspunsul Bibliei este greu de înţeles. Altora le este frică să pună întrebări ca să nu se facă de râs. Iar alţii cred că numai învăţătorii şi conducătorii religioşi cunosc răspunsul la astfel de întrebări. Tu ce părere ai?

Cu siguranţă, tu doreşti să găseşti răspuns la întrebările fundamentale ale vieţii. Fără îndoială că te întrebi uneori: Care este scopul vieţii? Să fie oare viaţa asta totul? Cum este în realitate Dumnezeu? Este bine să-ţi pui astfel de întrebări şi să nu renunţi până nu găseşti răspunsuri convingătoare şi demne de încredere. Bine cunoscutul învăţător Isus Cristos a spus: „Continuaţi să cereţi, şi vi se va da; continuaţi să căutaţi, şi veţi găsi; continuaţi să bateţi, şi vi se va deschide“. — Matei 7:7.Dacă şi tu ‘vei continua să cauţi’ răspunsul la întrebările fundamentale ale vieţii, vei avea parte de multe satisfacţii (Proverbele 2:1–5). Indiferent ce ţi-au spus alţii, aceste răspunsuri există şi le poţi găsi. Unde? În Biblie. Ele sunt uşor de înţeles. Mai mult decât atât, îţi oferă speranţă şi bucurie. Te pot ajuta să ai o viaţă reuşită încă de pe acum. Să analizăm pentru început o întrebare care îi preocupă pe mulţi oameni.

Este Dumnezeu indiferent si insensibil ?

Mulţi oameni cred că da. „Dacă lui Dumnezeu i-ar păsa de noi, lumea ar fi cu totul altfel“, spun ei. Lumea din jurul nostru e sfâşiată de războaie, ură şi necazuri. În plus, cu toţii ne îmbolnăvim, suferim sau pierdem în moarte pe cineva drag. De aceea, mulţi se întreabă: „Dacă lui Dumnezeu i-ar păsa câtuşi de puţin de noi şi de problemele noastre, n-ar pune el capăt acestor situaţii?“Dar şi mai grav este că unii învăţători religioşi îi fac pe oameni să creadă că Dumnezeu este insensibil. De ce? Deoarece când au loc tragedii, ei zic că aşa vrea Dumnezeu. De fapt, aceşti învăţători dau vina pe Dumnezeu pentru toate lucrurile rele care se întâmplă. Acesta să fie însă adevărul despre Dumnezeu? Ce ne învaţă în realitate Biblia? În Iacov 1:13 găsim răspunsul: „Nimeni, când este în încercare, să nu zică: «Sunt încercat de Dumnezeu». Căci Dumnezeu nu poate fi încercat cu lucruri rele şi el însuşi nu încearcă pe nimeni în felul acesta“. Aşadar, Dumnezeu nu este niciodată cauza răutăţii din lume (Iov 34:10–12). E adevărat, el permite unele lucruri rele. Însă există o mare diferenţă între a permite un lucru şi a-l cauza.

Gândeşte-te, de exemplu, la un tată înţelept şi iubitor al cărui fiu, deşi adult, locuieşte încă în casa părintească. Când însă fiul se răzvrăteşte şi se hotărăşte să plece de-acasă, tatăl nu se opune. Băiatul începe să ducă o viaţă nechibzuită şi ajunge în mare încurcătură. Este tatăl cauza problemelor lui? Bineînţeles că nu (Luca 15:11–13). În mod asemănător, Dumnezeu nu s-a opus când oamenii au ales un mod de viaţă nechibzuit, dar el nu este cauza problemelor care au urmat. Deci nu este corect să dăm vina pe Dumnezeu pentru toate necazurile cu care se confruntă omenirea.Dumnezeu le permite oamenilor să urmeze un mod de viaţă greşit din motive întemeiate. În calitate de Creator înţelept şi puternic, el nu este obligat să ni le explice. Totuşi, din iubire, el o face. În capitolul 11 vei afla mai multe despre motivele pentru care Dumnezeu permite răutatea. Fii sigur însă că Dumnezeu nu este vinovat de problemele pe care le avem. Dimpotrivă, el ne oferă speranţa sigură că lucrurile se vor rezolva! — Isaia 33:2.

De asemenea, Dumnezeu este sfânt (Isaia 6:3). El este pur şi curat, fără urmă de răutate. Ne putem încrede în el din toată inima. Nu acelaşi lucru se poate spune însă şi despre oameni, care se lasă uneori corupţi. Chiar şi cele mai cinstite personalităţi ale lumii sunt neputincioase în faţa răului cauzat de oamenii nelegiuiţi. Dar Dumnezeu este atotputernic. El poate şi vrea să pună capăt răutăţii. Când va trece la acţiune, Dumnezeu va înlătura răutatea pentru totdeauna! — Psalmul 37:9–11.



Ce simte Dumnezeu fata de nedreptatile pe care le suferim ?

Dar ce simte între timp Dumnezeu când vede situaţia lumii şi problemele tale personale? Biblia ne învaţă că Dumnezeu „iubeşte dreptatea“ (Psalmul 37:28). Aşadar, el este profund interesat de bine şi de rău. El urăşte orice formă de nedreptate. Biblia ne mai arată că, în trecut, Dumnezeu „S-a mâhnit în inima Lui“ când răutatea a umplut pământul (Geneza 6:5, 6). El nu s-a schimbat (Maleahi 3:6). Nici acum nu suportă să vadă suferinţele din lume. Nu suportă să-i vadă pe oameni suferind. Biblia ne îndeamnă ‘să ne aruncăm toate îngrijorările asupra lui, căci el se îngrijeşte de noi’. — 1 Petru 5:7.De ce putem fi siguri că Dumnezeu nu suportă să-i vadă pe oameni suferind? Să mai examinăm o dovadă. Biblia ne învaţă că omul a fost creat după imaginea lui Dumnezeu (Geneza 1:26). Prin urmare, avem calităţi pentru că Dumnezeu are calităţi. De exemplu, nu te doare când vezi oameni nevinovaţi suferind? Fii sigur că pe Dumnezeu îl doare şi mai mult.

Cel mai frumos lucru la noi, oamenii, este capacitatea de a iubi. Şi aceasta ne spune ceva despre Dumnezeu. Biblia ne învaţă că „Dumnezeu este iubire“ (1 Ioan 4:8). Iubim pentru că Dumnezeu iubeşte. Te îndeamnă iubirea să pui capăt suferinţei şi nedreptăţii din lume? Dacă ai avea puterea necesară, ai face-o? Bineînţeles! Fii sigur atunci că Dumnezeu va înlătura suferinţa şi nedreptatea. Promisiunile menţionate în prefaţa cărţii nu sunt simple visuri sau speranţe deşarte. Promisiunile lui Dumnezeu se vor împlini negreşit! Totuşi, pentru a avea încredere în ele, trebuie să cunoşti mai multe despre Dumnezeul care le-a făcut.

Dumnezeu vrea sa-l cunosti 

Ce faci când vrei ca cineva să te cunoască? Îi spui cum te cheamă, nu? Dar pe Dumnezeu cum îl cheamă? Multe religii învaţă că numele lui este „Dumnezeu“ sau „Domnul“, dar acestea nu sunt nume proprii, ci titluri, cum ar fi „rege“ şi „preşedinte“. Biblia ne arată că Dumnezeu are multe titluri, printre care şi „Dumnezeu“ şi „Domnul“. Însă Biblia ne mai învaţă că Dumnezeu are un nume personal: Iehova. Chiar Iehova spune la Exodul 6:3: „Eu M-am arătat lui Avraam, lui Isaac şi lui Iacov, ca Dumnezeul Cel Atotputernic; dar n-am fost cunoscut de ei sub Numele Meu ca «DOMNUL» Iehova, nota de subsol“. Adevărul este că numele lui Dumnezeu apare de mii de ori în manuscrisele vechi ale Bibliei. Aşadar, Iehova doreşte să-i cunoşti numele şi să-l foloseşti. S-ar putea spune că Dumnezeu vrea să faci cunoştinţă cu el prin intermediul Bibliei.

Dumnezeu şi-a luat un nume semnificativ. Numele său, Iehova, semnifică faptul că Dumnezeu îşi poate duce la îndeplinire toate promisiunile şi obiectivele. Numele lui Dumnezeu este unic. Nimeni nu mai poartă acest nume. Iehova este unic şi în alte privinţe. În care?În Psalmul 83:18 se spune despre Iehova: „Numai Tu . . . eşti Cel-Prea-Înalt peste tot pământul!“ În plus, Iehova este singurul numit „Atotputernic“. Revelaţia 15:3 declară: „Mari şi minunate sunt lucrările tale, Iehova Dumnezeu, Atotputernicule. Drepte şi adevărate sunt căile tale, Rege al eternităţii“. Titlul „Atotputernic“ ne arată că Iehova este cea mai puternică fiinţă din univers. Puterea sa este fără egal, este supremă. Expresia „Rege al eternităţii“ ne arată că Dumnezeu este unic şi dintr-un alt punct de vedere. Numai el există dintotdeauna. În Psalmul 90:2 se spune: „Din veşnicie în veşnicie, Tu eşti Dumnezeu“. Nu eşti cuprins de admiraţie când te gândeşti la acest lucru?

Iehova mai este unic într-o privinţă. El este singurul Creator. În Revelaţia 4:11, putem citi: „Tu eşti demn, Iehova, da, Dumnezeul nostru, să primeşti gloria şi onoarea şi puterea, pentru că tu ai creat toate lucrurile şi datorită voinţei tale ele au existat şi au fost create“. Tot ceea ce există — fiinţele spirituale din cer, stelele de pe bolta cerească, fructele pomilor şi peştii din ape — există datorită Creatorului nostru, Iehova!

Ne putem apropia de Iehova?

Unii oameni se simt puţin intimidaţi când citesc despre calităţile impresionante ale lui Iehova. Li se pare că Dumnezeu este mult prea departe de ei, că nu s-ar putea apropia niciodată de el sau că sunt prea neînsemnaţi pentru un Dumnezeu atât de măreţ. Dar aşa să fie oare? Biblia ne învaţă exact contrariul. Ea spune despre Iehova: „De fapt, el nu este departe de nici unul dintre noi“ (Faptele 17:27). Biblia chiar ne îndeamnă: „Apropiaţi-vă de Dumnezeu, şi el se va apropia de voi“.  Iacov 4:8.Dar cum te poţi apropia de Dumnezeu? Mai întâi de toate, continuă să faci ceea ce ai început, adică să înveţi despre Dumnezeu. Isus a spus: „Aceasta înseamnă viaţă veşnică: ca ei să asimileze cunoştinţă despre tine, singurul Dumnezeu adevărat, şi despre acela pe care l-ai trimis tu, Isus Cristos“ (Ioan 17:3). Da, potrivit Bibliei, cunoştinţa despre Iehova şi Isus duce la „viaţă veşnică“! Aşa cum am învăţat, „Dumnezeu este iubire“ (1 Ioan 4:16). Iehova mai are multe calităţi care ne atrag. De exemplu, Biblia spune despre Iehova că este un Dumnezeu „plin de îndurare şi milostiv, încet la mânie, plin de bunătate şi adevăr“ (Exodul 34:6). El este ‘bun şi gata să ierte’ (Psalmul 86:5). Dumnezeu este răbdător (2 Petru 3:9). Este loial (Revelaţia 15:4). Pe măsură ce vei citi Biblia, vei vedea cum a manifestat Iehova aceste calităţi, precum şi multe altele.

E adevărat că Dumnezeu nu poate fi văzut, deoarece este un spirit invizibil (Ioan 1:18; 4:24; 1 Timotei 1:17). Totuşi, învăţând despre el din Biblie, îl poţi cunoaşte aşa cum este în realitate. Potrivit cuvintelor psalmistului, vei putea ‘să priveşti frumuseţea Domnului’ (Psalmul 27:4; Romani 1:20). Cu cât înveţi mai mult despre Iehova, cu atât ţi se va părea mai real şi vei găsi mai multe motive să-l iubeşti şi să te apropii de el.Vei înţelege treptat de ce ne îndeamnă Biblia să-l considerăm pe Iehova Tatăl nostru (Matei 6:9). Nu numai pentru că ne-a dat viaţă, dar şi pentru că doreşte să ne bucurăm de cea mai bună viaţă, lucru pe care orice tată iubitor îl doreşte copiilor săi (Psalmul 36:9). De asemenea, Biblia ne învaţă că oamenii pot fi prieteni cu Iehova (Iacov 2:23). Gândeşte-te: Poţi fi prieten cu Creatorul universului!

Pe măsură ce vei învăţa mai multe din Biblie, s-ar putea ca unele persoane bine intenţionate să te îndemne să întrerupi studiul. Probabil, ele îşi fac griji că-ţi vei schimba convingerile. Nu permite nimănui să te împiedice să te bucuri de cea mai valoroasă prietenie existentă! Bineînţeles, s-ar putea să nu înţelegi unele lucruri la început. Ai nevoie de umilinţă ca să ceri ajutor, dar să nu-ţi fie ruşine să o faci. Isus a spus că este bine să fim umili asemenea copiilor mici (Matei 18:2–4). Iar copiii, aşa cum bine ştim, pun o mulţime de întrebări. Dumnezeu doreşte ca tu să găseşti răspunsul. Unele personaje ale Bibliei au dorit să înveţe despre Dumnezeu şi au fost lăudate pentru aceasta. Ele au examinat cu atenţie Scripturile ca să se asigure că lucrurile pe care le învăţau erau adevărate. — Faptele 17:11.

Cea mai bună metodă de a învăţa despre Iehova este studierea Bibliei. Biblia se deosebeşte de toate celelalte cărţi. În ce sens? Vom vedea în capitolul următor.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

free counters