Cum sa fac fata unor evenimente tragice ?

„De ce mi-au ucis teroriştii mama?“  Kevin.

„Înainte de 11 septembri îmi plăceau tunelurile. Acum îmi imaginez că o să mor într-un tunel în care explodează o bombă.“  Peter.


Mama lui Kevin a murit la 11 septembrie 2001 în atentatele asupra World Trade Center din oraşul New York. Peter n-a suferit o asemenea pierdere cumplită, însă şi el a fost grav afectat de atentate.
Iată ce se spunea într-o ştire dată publicităţii: „Mii de copii din New York se luptă cu probleme mintale ca urmare a atentatelor din 11 septembrie, probleme pe care mulţi le vor avea şi când vor fi adulţi“. Este alarmant faptul că „copiii care nu se aflau în apropiere de Ground Zero şi copiii care au văzut cu ochii lor ceea ce s-a întâmplat“ prezintă în egală măsură semne vizibile ale unei traume emoţionale.Acelaşi lucru se poate spune şi despre alte tragedii, cum ar fi atentatele sinucigaşe din Israel sau focurile de armă trase la întâmplare din alte ţări. Privitor la asemenea focuri de armă, un specialist care studiază efectele traumelor a declarat: „Chiar dacă copiii locuiesc la peste 1 500 km distanţă, aceste evenimente îi pot face mai anxioşi“.

De ce? Când au loc evenimente tragice, copiii sunt expuşi la o avalanşă de ştiri însoţite de imagini cutremurătoare. Imaginile care prezintă atentate teroriste, focuri de armă trase în şcoli şi dezastre naturale sunt difuzate de repetate ori, iar multor tineri le este foarte greu să şi le şteargă din minte. Nu e de mirare că rezultatele unui sondaj efectuat pentru Consiliul de Învăţământ al oraşului New York au dezvăluit următoarele: „La şase luni de la prăbuşirea clădirilor World Trade Center, 76% dintre cei 8 266 de elevi din şcolile de stat chestionaţi se gândeau încă frecvent la atentatele teroriste“.
Trăim într-o perioadă descrisă de Biblie drept „timpuri critice“ (2 Timotei 3:1–5). Cum poţi face faţă unor evenimente tragice cutremurătoare care au loc?

De ce se întâmplă lucruri rele

O modalitate de a-ţi învinge sentimentele ce par să te copleşească este aceea de a-ţi stimula „facultăţile clare de gândire“ (2 Petru 3:1). Încearcă să priveşti lucrurile în mod raţional, ţinând cont de punctul de vedere al lui Dumnezeu. De exemplu, poate trebuie să-ţi aminteşti că multe dintre evenimentele tragice sunt, pur şi simplu, rezultatul ‘timpului şi al împrejurărilor’ neprevăzute (Eclesiastul 9:11). Isus Cristos a dat ca exemplu în acest sens prăbuşirea unui turn din Siloam. În acel dezastru au murit 18 oameni. Totuşi, Isus a arătat în mod clar că victimele nu fuseseră pedepsite de Dumnezeu. Acei oameni au murit pentru că s-a întâmplat ca ei să se afle într-un loc nepotrivit la un moment nepotrivit (Luca 13:1–5). Meditând la această întâmplare, vei putea privi obiectiv dezastrele.

Dacă vei privi lucrurile în mod raţional, nici nu ‘te vei înfuria pe Iehova însuşi’ şi nici nu vei da vina pe el pentru tristele evenimente ce au loc (Proverbele 19:3, ). Iehova nu cauzează nicidecum suferinţă; el este „Dumnezeul oricărei mângâieri“ (2 Corinteni 1:3). Când au loc evenimente tragice, noi trebuie să ne apropiem de el, nu să ne îndepărtăm plini de mânie. Meditează la cuvintele pe care le găsim în Biblie, în Iacov 1:13: „Nimeni, când este în încercare, să nu zică: «Sunt încercat de Dumnezeu». Căci Dumnezeu nu poate fi încercat cu lucruri rele şi el însuşi nu încearcă pe nimeni în felul acesta“.

Pentru a ilustra această idee, să ne aducem aminte de un eveniment tragic care a avut loc în Orientul Mijlociu cu multe secole în urmă. Biblia ne spune că singurul supravieţuitor al acelui dezastru a adus următoarea veste: „Focul lui Dumnezeu a căzut din cer şi a ars oile şi pe servitorii tăi şi i-a mistuit“ (Iov 1:16). Ce dezastru cumplit! Iar acest bărbat îngrozit credea, după cum se vede, că Dumnezeu era răspunzător de tot ce se întâmplase. Dar Dumnezeu n-avea nici o vină! Versetele din Iov 1:7–12 ne dezvăluie că focul fusese trimis nu de Dumnezeu, ci de Adversarul Său: de Satan Diavolul!Acesta a fost un caz singular, când Iehova i-a permis efectiv lui Satan să-i testeze lui Iov integritatea. Prin urmare, să nu tragi concluzia că Satan este direct răspunzător pentru dezastrele naturale, cum ar fi furtunile şi inundaţiile. Cu toate acestea, Biblia spune că „întreaga lume zace în puterea celui rău“ (1 Ioan 5:19). Aşadar, el se poate folosi de agenţii săi umani pentru a provoca suferinţă şi dezastre.

Totuşi nu avem nici un motiv să ne simţim neputincioşi în faţa acestor dezastre. Să analizăm o altă întâmplare consemnată în Biblie, în 1 Samuel 22:12–23. Aici se vorbeşte despre masacrarea cu sălbăticie a unui grup de preoţi fideli şi a familiilor lor. Fără îndoială că Satan a avut un oarecare rol în incitarea răului rege Saul care a comis acest act de cruzime. Fidelul David, care mai târziu a devenit rege, a scris Psalmul 52 în care şi-a exprimat încrederea că Dumnezeu avea să-i distrugă pe bărbaţii răi care se făcuseră vinovaţi de acel masacru. — Psalmul 52:5.

La fel şi azi, poţi fi sigur că Dumnezeu nu va tolera la nesfârşit actele diabolice precum omuciderile şi violenţa. De fapt, Biblia promite că Dumnezeu îl va folosi în curând pe Fiul său, Isus, „ca să distrugă lucrările Diavolului“ (1 Ioan 3:8)! În final, nu va mai exista nici o urmă din ceea ce a ruinat Satan. Prin intermediul învierii, Dumnezeu îi poate readuce la viaţă pe cei care au murit în tragicele acte de violenţă sau în atentatele teroriste. — Faptele 24:15.

Măsuri practice

Această speranţă bazată pe Biblie te poate ajuta să nu fii copleşit de teamă. Însă există şi unele măsuri practice pe care le poţi lua. De exemplu, observă ce spune principiul biblic din Proverbele 12:25. Vei putea primi un „cuvânt bun“ de încurajare doar dacă îţi vei împărtăşi sentimentele. În plus, dacă vei face aşa, vei putea înţelege că nu trebuie să faci faţă singur dificilei încercări. Prin urmare, când te simţi îndurerat, încearcă să te deschizi şi să le spui ce simţi fie părinţilor tăi, fie unui membru matur al congregaţiei creştine.
Iată o altă sugestie: Nu te uita de prea multe ori la imaginile cutremurătoare de la ştirile care prezintă acele evenimente tragice. Dacă vei privi prea des aceste imagini care te tulbură, îţi va fi mai greu să ţi le ştergi din minte. — Psalmul 119:37.

Eşti creştin? Atunci nu renunţa la programul tău obişnuit de activităţi creştine (Filipeni 3:16). Aceasta înseamnă, printre altele, să asişti la întruniri alături de colaboratorii creştini, precum şi să le împărtăşeşti altora credinţa ta (Evrei 10:23–25). Astfel nu-ţi vei ţine mintea ocupată cu gânduri negative. Dacă te vei izola, vei avea de suferit atât pe plan emoţional, cât şi pe plan spiritual. — Proverbele 18:1.Oricât de stresantă ar fi situaţia în care te afli, de mare ajutor îţi va fi citirea zilnică a Bibliei. Mama unei tinere pe nume Loraine era pe moarte, fiind bolnavă de cancer. Observă cum a făcut faţă Loraine acestei situaţii tragice: „Îmi amintesc că în acea perioadă grea a vieţii mele am citit de mai multe ori cartea lui Iov. Şi cartea Psalmilor mi-a adus multă mângâiere. Când citeam acele cuvinte mângâietoare din Scripturi, simţeam ca şi cum Iehova mă lua în braţe“. Sora ei, Mishael, îşi aminteşte şi ea: „Dacă într-o zi nu reuşeam să citesc din Biblie, simţeam acest lucru. Mintea mea mergea automat înapoi la gândurile negative. Citirea din Biblie a fost pentru mine hrana spirituală care m-a ajutat să fac faţă fiecărei zile“.

Dacă şi tu ai suferit o pierdere  mai ales dacă ţi-a murit o persoană dragă , citirea broşurii Când vă moare cineva drag îţi poate aduce multă mângâiere. Fă-ţi timp să citeşti şi să meditezi la toate versetele menţionate în broşură. Meditează şi la speranţa învierii. „Efectiv mi-o imaginam pe mama înviind“, spune Loraine. „Îmi imaginam că îmi spune: «M-am întors. Ce-ai gătit pentru prânz?» Acest gând mă făcea să zâmbesc.“Mai mult, vei primi puterea necesară pentru a suporta cele mai mari tragedii dacă te vei îndrepta spre Iehova în rugăciune. Loraine îşi aminteşte: „Eram cu mama când şi-a dat ultima suflare. Imediat i-am cerut lui Iehova să-mi dea putere ca să rezist şi să pot trece peste acele clipe grele. Iar în acel moment am simţit pacea lui Dumnezeu“. Fii concret când te rogi la Iehova. Spune-i exact ce simţi. ‘Varsă-ţi inima înaintea lui’, îndeamnă psalmistul. — Psalmul 62:8.

Pe măsură ce timpul înaintează, e foarte probabil ca pe pământ necazurile să se înmulţească (2 Timotei 3:13). Cu toate acestea, Biblia conţine următoarea promisiune: „Făcătorii de rele vor fi nimiciţi . . . Cei blânzi moştenesc pământul şi se vor desfăta în belşug de pace“ (Psalmul 37:9–11, 29). Dacă ţii mult la această speranţă, vei reuşi să faci faţă evenimentelor tragice care vor avea loc.


Ar putea fi înţelept să te uiţi mai puţin la imaginile tulburătoare prezentate la televizor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

free counters