Masturbarea, cum pot sa inving acest obicei ? II

„Am început să mă masturbez când aveam opt ani. Ulterior, am aflat cum priveşte Dumnezeu această practică. Mă simţeam îngrozitor ori de câte ori cedam tentaţiei. «Cum putea Dumnezeu să iubească un om ca mine?», mă întrebam. Eram sigur că nu aveam să intru în lumea nouă a lui Dumnezeu.“  Luiz.

Pobabil că şi tu, asemenea lui Luiz, ai căzut pradă acestei practici, a masturbării. Ştii că Iehova ar fi bucuros dacă ai reuşi să te împotriveşti tentaţiei şi dacă ai manifesta stăpânire de sine, calitate ce face parte din rodul spiritului (Galateni 5:22, 23; 2 Petru 1:5, 6). Cu toate acestea, uneori cedezi. După fiecare recidivă, tragi concluzia că nu te vei schimba niciodată şi că nu eşti în stare să trăieşti în armonie cu normele drepte ale lui Dumnezeu.

Exact aşa se considera tânărul Pedro. „Mă simţeam îngrozitor când aveam o recidivă“, spune el. „Credeam că n-o să-mi pot repara niciodată greşelile. Îmi era greu chiar şi să mă rog. Începeam prin a spune: «Iehova, nu ştiu dacă ai să-mi asculţi rugăciunea, dar . . .».“ Un tânăr pe nume André gândea la fel: „Mă simţeam un ipocrit“, spune el. „Era o adevărată luptă să mă ridic dimineaţa din pat şi să înfrunt o nouă zi. Îmi era greu să asist la întrunirile creştine sau să particip la lucrarea de predicare.“Dacă încerci sentimente asemănătoare celor pe care le-au avut Luiz, Pedro sau André, curaj! Nu eşti singurul care se confruntă cu această problemă, iar situaţia ta nu este fără ieşire! Mulţi tineri, dar şi adulţi, s-au confruntat cu problema masturbării şi au învins această practică. Şi tu o poţi învinge.

Cum să depăşeşti sentimentul de vinovăţie

Aşa cum s-a spus, cei ce cad pradă masturbării sunt adesea copleşiţi de sentimentul vinovăţiei. Fără îndoială, ‘întristarea în armonie cu voinţa lui Dumnezeu’ poate constitui imboldul necesar învingerii acestei practici (2 Corinteni 7:11). Cu toate acestea, sentimentul exagerat de vinovăţie poate da rezultate nedorite. Te poate descuraja atât de mult, încât să îţi doreşti să te dai bătut. — Proverbele 24:10.Străduieşte-te, aşadar, să vezi lucrurile în adevărata lor lumină. Masturbarea este o formă de necurăţie. Din cauza ei ai putea deveni ‘sclav al diferitor dorinţe şi plăceri’, alimentând atitudini ce pot avea un efect corupător asupra minţii (Tit 3:3). Totuşi, masturbarea nu este o formă de imoralitate gravă, cum este fornicaţia (Efeseni 4:19). Prin urmare, dacă ai această problemă, nu trebuie să tragi concluzia că ai comis păcatul de neiertat. Soluţia este să te împotriveşti tentaţiei şi să nu încetezi niciodată să lupţi!

Uneori, în urma unei recidive, te-ai putea simţi foarte descurajat. Când te simţi aşa, nu uita cuvintele din Proverbele 24:16: „Cel drept de şapte ori cade, şi se ridică iar, dar cei răi se prăbuşesc în nenorocire“. O recădere temporară nu face din tine o persoană rea. Deci, nu renunţa! Dimpotrivă, gândeşte-te ce anume a dus la recidivă şi, prin urmare, evită acţiunile care au precedat-o.În loc să te condamni în permanenţă, fă-ţi timp să meditezi la iubirea şi îndurarea lui Dumnezeu. Psalmistul David, care a ştiut ce înseamnă slăbiciunea, a spus: „Cum se îndură un tată de copiii lui, aşa Se îndură Domnul de cei care se tem de El. Căci El ştie din ce suntem întocmiţi: Îşi aduce aminte că suntem ţărână“ (Psalmul 103:13, 14). Într-adevăr, Iehova ţine cont de imperfecţiunea noastră şi este ‘gata să ne ierte’ când greşim (Psalmul 86:5). Totuşi, el vrea ca şi noi să depunem eforturi pentru a face îmbunătăţiri.Ce măsuri practice ai putea lua pentru a învinge acest obicei şi pentru a evita o recidivă?

Importanţa destăinuirii

În pofida publicităţii care se face în multe ţări relaţiilor sexuale, multor oameni le este greu să vorbească despre acest subiect într-o manieră serioasă, demnă. Ruşinea te-ar putea împiedica şi pe tine să i te destăinui unei persoane de încredere. Un creştin care s-a luptat cu masturbarea mai mulţi ani a mărturisit: „Ce bine ar fi fost dacă mi-aş fi putut aduna curajul ca să vorbesc cu cineva când am fost tânăr! Sentimentul vinovăţiei m-a chinuit ani la rând şi mi-a afectat mult relaţiile cu ceilalţi şi, mai presus de toate, relaţiile cu Iehova“.
Cu cine ai putea vorbi? Persoana cea mai potrivită ar fi cineva matur spiritualiceşte, de preferat unul dintre părinţi. Ai putea începe spunând ceva de genul: „Pot să-ţi vorbesc despre o problemă care mă îngrijorează mult?“

Mário s-a hotărât să vorbească cu tatăl său, care a fost foarte înţelegător. El chiar i-a spus lui Mário că şi el se luptase în tinereţe cu această practică. „Onestitatea şi sinceritatea tatălui meu m-au încurajat mult“, recunoaşte Mário. „M-am gândit că, dacă el a învins, atunci puteam să înving şi eu. Atitudinea tatălui meu m-a mişcat atât de mult, încât am izbucnit în lacrimi.“

André şi-a adunat şi el curajul şi a vorbit cu un bătrân creştin. Este fericit că a procedat astfel. „În timp ce mă asculta, ochii i s-au umplut de lacrimi“, mărturiseşte André. „Când am sfârşit, m-a asigurat de iubirea pe care o are Iehova faţă de mine. Mi-a spus că problema mea nu este una neobişnuită. Mi-a promis că avea să-mi urmărească progresul şi să-mi dea mai multe informaţii din auxiliarele biblice despre acest subiect. După ce am stat de vorbă cu el, mi-am reînnoit hotărârea de a continua lupta, chiar dacă au mai fost şi alte recidive.“
Asemenea lui Mário şi André, şi tu poţi avea parte de ajutor în timp ce depui eforturi pentru a învinge această practică. Urmează sfaturile date în chenarul alăturat, „Nu renunţa să lupţi!“ Da, fii sigur că poţi ieşi învingător!


Mediteaza la aceste intrebari

▪ De ce este important să nu uiţi că Iehova este ‘gata să ierte’? Psalmul 86:5.
▪ Ce măsuri vei lua pentru a învinge practica masturbării?
▪ De ce nu trebuie să-ţi fie ruşine să ceri ajutor?
▪ Cum îţi poţi menţine mintea concentrată asupra lucrurilor caste?

O recidivă nu este o înfrângere!

Cât de uşor poţi ajunge să gândeşti: „Iar am eşuat, mai bine mă dau bătut!“ Împotriveşte-te acestei atitudini. Nu permite unei recidive temporare, sau chiar mai multor recidive, să te doboare.

Gândeşte-te la următoarea ilustrare: Dacă urci nişte scări şi ţi se-ntâmplă să te-mpiedici şi să aluneci una sau două trepte, îţi zici oare: „Mai bine cobor toate scările şi o iau de la capăt“? Bineînţeles că nu! Nu aplica acest raţionament greşit luptei cu obiceiurile rele!

Adesea, o recidivă atrage după sine sentimentul vinovăţiei. L-ai putea exacerba dacă ai trage concluzia că nu eşti bun de nimic, că eşti slab din fire şi că nu meriţi nimic bun. Nu permite să fii copleşit de un sentiment exagerat de vinovăţie, căci acesta ţi-ar secătui puterile de care ai nevoie ca să-ţi continui lupta. Şi nu uita un lucru: Isus Cristos, cel mai mare om care a trăit vreodată pe pământ, a venit să răscumpere oameni păcătoşi, nu oameni perfecţi. Prin urmare, în prezent nimeni nu este perfect.

Nu renunţa să lupţi!

▪ Concentrează-te asupra altor lucruri. Filipeni 4:8.
▪ Nu te uita la materiale care îţi vor stârni dorinţe nepotrivite.  Psalmul 119:37.
▪ Roagă-te pentru „puterea care depăşeşte normalul“.  2 Corinteni 4:7.
▪ Menţine-te ocupat în activităţile creştine.  1 Corinteni 15:58.

Un comentariu:

  1. multumesc pentru ajutorul oferit. personal am hotarit sa ma concentrez asupra altor lucruri, sa nu citesc sau sa privesc materiale care mi-ar putea stirni dorinte gresite si сel mai important, 'pacatul iti inchide gura',te simti mereu vinovat. acest lucru m-a facut sa imi pierd compania placuta a prietenilor mei. vreau sa traiesc demn si curat.

    RăspundețiȘtergere

free counters