Ar trebui să ne temem de venirea lui Isus Cristos ?

Cum va imaginaţi venirea lui Isus Cristos? Consideraţi că pentru omenire ea va însemna condamnare, pedeapsă şi distrugere? Sau o vedeţi ca pe un sfârşit al tuturor problemelor noastre? Ar trebui să ne fie teamă de venirea lui Cristos? Sau ar trebui s-o aşteptăm cu nerăbdare?Referitor la venirea lui Cristos, Biblia spune: „Iată că el vine cu norii şi orice ochi îl va vedea. . . . Şi toate triburile pământului se vor bate în piept de durere din cauza lui“ (Revelaţia 1:7). Venirea lui Cristos are legătură cu momentul în care Isus îi va răsplăti pe oamenii drepţi şi îi va pedepsi pe cei răi.Apostolul Ioan nu se temea de venirea lui Cristos, ci o aştepta cu nerăbdare. După ce a primit o revelaţie a ei şi i s-a arătat ce va însemna pentru pământ, Ioan s-a rugat fierbinte: „Vino, Doamne Isus!“ (Revelaţia 22:20). Dar de ce se spune că „toate triburile pământului se vor . . . bate în piept de durere din cauza lui“? În ce sens „orice ochi“ îl va vedea? Ce va realiza venirea lui Cristos? Ce foloase avem în prezent dacă credem în ea? În următorul articol se va răspunde la aceste întrebări.

Ce va realiza venirea lui Cristos

„Teroare in Sao Paolo.“ Aşa a descris revista Veja cele patru zile din mai 2006 în care crima organizată a îngenuncheat cel mai mare şi mai bogat oraş brazilian. În cele „peste 100 de ore de coşmar“ şi-au pierdut viaţa aproximativ 150 de oameni: poliţişti, civili, dar şi infractori.Aproape pretutindeni în lume, actele de violenţă fac obiectul principalelor titluri de ştiri. Lumea în care trăim devine un loc din ce în ce mai periculos, iar liderii lumii par neputincioşi. Probabil că avalanşa de veşti rele vă tulbură şi vă descurajează. Însă în curând va avea loc o schimbare.Isus şi-a învăţat discipolii să se roage ca Regatul lui Dumnezeu să vină şi ca voinţa divină să se înfăptuiască „precum în cer, aşa şi pe pământ“ (Matei 6:9, 10). Acest Regat reprezintă guvernarea lui Cristos Isus în calitate de Rege numit de Dumnezeu. Regatul va rezolva toate problemele omenirii. Dar, pentru ca el să aducă o schimbare pe pământ, este necesar ca guvernarea umană să fie înlocuită de guvernarea lui Cristos Isus. Venirea lui Cristos va realiza această schimbare.

Schimbarea - va avea loc în mod paşnic?

Se vor supune naţiunile de bunăvoie guvernării lui Cristos? Răspunsul îl găsim într-o viziune primită de apostolul Ioan. Iată ce relatează el: „Am văzut fiara [sistemul politic mondial] şi pe regii pământului şi armatele lor adunaţi ca să facă război împotriva celui ce stătea pe cal [împotriva lui Isus] şi împotriva armatei sale“ (Revelaţia 19:19). Ce se va întâmpla cu regii pământului în acest război? Regele uns de Iehova ‘îi va zdrobi cu un sceptru de fier, îi va sfărâma ca pe vasul unui olar’ (Psalmul 2:9). Sistemul politic va fi distrus în întregime. Regatul lui Dumnezeu „va zdrobi şi va pune capăt tuturor acestor regate [omeneşti] şi el însuşi va dăinui pe timp indefinit“.  Daniel 2:44.Dar ce se va întâmpla cu oamenii care se opun Regatului lui Dumnezeu? Biblia spune că „la revelarea Domnului Isus din cer cu îngerii săi puternici, într-un foc năprasnic“, el „va aduce răzbunare peste cei care nu-l cunosc pe Dumnezeu şi peste cei care nu ascultă de vestea bună“ (2 Tesaloniceni 1:7, 8 ). Iar în Proverbele 2:22 se spune că „cei răi vor fi nimiciţi de pe pământ, iar cei neloiali vor fi smulşi de pe el“.

Referitor la venirea lui Cristos, Biblia spune: „Iată că el vine cu norii şi orice ochi îl va vedea“ (Revelaţia 1:7). Oamenii nu îl vor vedea pe Cristos cu ochii fizici. Din momentul în care s-a înălţat la cer, Isus este o persoană spirituală. De atunci, el ‘locuieşte într-o lumină de care nu te poţi apropia, nimeni dintre oameni nu l-a văzut, nici nu-l poate vedea’.  1 Timotei 6:16.Isus nu trebuie să-şi ia un corp de carne ca să fie „văzut“ de locuitorii pământului aşa cum nici Iehova nu a trebuit să apară în mod vizibil când a adus cele zece plăgi asupra egiptenilor pe timpul lui Moise. Oamenii de atunci erau absolut convinşi că Iehova trimitea plăgile şi s-au văzut obligaţi să-i recunoască puterea (Exodul 12:31). În mod asemănător, când Cristos va trece la acţiune în calitate de Executor al sentinţelor divine, cei răi vor fi obligaţi „să vadă“, sau să înţeleagă, că Dumnezeu îi judecă prin Isus. Ei vor şti acest lucru deoarece omenirea a fost avertizată. Într-adevăr, „orice ochi îl va vedea“ pe Isus şi „toate triburile pământului se vor bate în piept de durere din cauza lui“.  Revelaţia 1:7.Pentru ca pe pământ să fie restabilită pacea adevărată şi prosperitatea este esenţial să fie distruşi cei răi şi să fie înlăturată guvernarea umană. Cristos va realiza acest lucru. Apoi el va prelua controlul asupra a tot ce se petrece pe pământ pregătind calea unor schimbări radicale.

Restabilirea va aduce binecuvântări

Apostolul Petru a făcut referire la o „restabilire a tuturor lucrurilor despre care a vorbit Dumnezeu prin gura sfinţilor săi profeţi din vechime“ (Faptele 3:21). Ea cuprinde toate schimbările care vor avea loc pe pământ pe parcursul domniei lui Cristos. Un profet prin care Dumnezeu a vorbit despre ‘restabilirea tuturor lucrurilor’ de pe pământ a fost Isaia, care a trăit în secolul al VIII-lea î.e.n. El a prezis că Isus Cristos, ‘Prinţul Păcii’, va restabili pacea pe pământ. Referitor la guvernarea lui citim: „Domnia princiară se va întinde până departe şi pacea nu va avea sfârşit“ (Isaia 9:6, 7). Isus îi va învăţa pe locuitorii pământului să trăiască în pace. Ei „îşi vor găsi desfătarea în belşug de pace“.  Psalmul 37:11.Ce se va întâmpla cu sărăcia şi cu foametea sub domnia lui Cristos? Isaia a spus: „Iehova al armatelor va pregăti pentru toate popoarele pe muntele acesta un ospăţ cu mâncăruri cu mult ulei, un ospăţ cu vin ţinut pe drojdii, cu mâncăruri cu mult ulei, pline de măduvă, cu vin ţinut pe drojdii, filtrat“ (Isaia 25:6). Iar psalmistul a cântat: „Va fi bogăţie de grâne pe pământ, pe vârful munţilor va fi belşug mare“ (Psalmul 72:16). Iată ce spune Biblia despre locuitorii pământului: „Vor construi case şi le vor locui, vor sădi vii şi le vor mânca rodul. Nu le vor construi ca altcineva să le locuiască, nu vor sădi ca altcineva să mănânce. Căci zilele poporului meu vor fi ca zilele copacului şi aleşii mei se vor folosi din plin de lucrarea mâinilor lor“.  Isaia 65:21, 22.

Isaia a prezis, de asemenea, că nici boala, nici moartea nu vor mai exista. Dumnezeu a spus prin intermediul lui Isaia: „Atunci ochii orbilor se vor deschide şi urechile surzilor se vor destupa. Atunci şchiopul va sări ca un cerb şi limba mutului va striga de veselie“ (Isaia 35:5, 6). Atunci „niciun locuitor nu va spune: «Sunt bolnav»“ (Isaia 33:24). Dumnezeu „va înghiţi moartea pentru totdeauna. Domnul Suveran Iehova va şterge lacrimile de pe toate feţele“.  Isaia 25:8.Ce se va întâmpla cu cei care au murit şi care sunt în „mormintele de amintire“ (Ioan 5:28, 29)? Isaia a profeţit: „Morţii tăi vor trăi. . . . Ei]se vor ridica“ (Isaia 26:19). Da, cei care dorm în moarte vor fi readuşi la viaţă!

„Dumnezeu este tronul tău pentru totdeauna“

Venirea lui Cristos va însemna restabilirea completă a planetei noastre. Pământul va fi transformat într-un paradis glorios, iar omenirea i se va închina în unitate adevăratului Dumnezeu. De ce suntem siguri că Isus Cristos va înlătura răutatea de pe pământ şi va instaura dreptatea?Să nu uităm cine este sursa puterii şi autorităţii lui Isus. Biblia spune: „Dumnezeu este tronul tău pentru totdeauna şi veşnic, iar sceptrul regatului tău este sceptrul dreptăţii. Tu ai iubit dreptatea şi ai urât nelegiuirea“ (Evrei 1:8, 9). Tronul lui Isus, adică poziţia sau autoritatea sa, provine de la Iehova. Dumnezeu i-a dat acest tron. Prin urmare, pentru Isus nicio problemă nu va fi imposibil de rezolvat.După învierea sa, Isus le-a spus discipolilor: „Toată autoritatea mi-a fost dată în cer şi pe pământ“ (Matei 28:18). În 1 Petru 3:22 se spune că „i-au fost supuşi îngeri, autorităţi şi puteri“. Nicio putere, nicio autoritate nu-i va putea sta împotrivă. Nimeni şi nimic nu-l va împiedica să aducă binecuvântări eterne omenirii.

Ce înseamnă pentru oameni venirea lui Cristos?

În scrisoarea adresată tesalonicenilor, apostolul Pavel a scris: „Ne aducem aminte neîncetat de lucrarea voastră fidelă, de truda voastră plină de iubire şi de perseverenţa voastră datorată speranţei voastre în Domnul nostru Isus Cristos înaintea Dumnezeului şi Tatălui nostru“ (1 Tesaloniceni 1:3). Pavel a arătat că datorită speranţei în Isus Cristos perseverăm şi nu trudim în zadar. Această speranţă include credinţa în venirea lui Cristos şi în restabilirea pe care ea o va aduce. O astfel de speranţă îi poate susţine pe creştinii adevăraţi, îi poate ajuta să meargă mai departe chiar şi în cele mai grele situaţii.Să ne gândim, de pildă, la Carlos, care locuieşte în São Paulo (Brazilia). În august 2003, Carlos a aflat că are cancer. De atunci, a fost operat de opt ori şi a suferit mult. Totuşi, el continuă să fie o sursă de încurajare pentru alţii. Odată, când depunea mărturie stradală în faţa unui spital, el s-a întâlnit cu o soră de credinţă, al cărei soţ făcea chimioterapie. Ştiind din proprie experienţă ce efecte devastatoare are cancerul, Carlos a putut să le aducă mângâiere şi încurajare ei şi soţului ei. După aceea, cei doi au spus că discuţia cu Carlos le-a ridicat moralul. Carlos a înţeles cât de adevărate sunt cuvintele apostolului Pavel: „Dumnezeu ne mângâie în toate necazurile noastre, pentru ca prin mângâierea cu care noi înşine suntem mângâiaţi de Dumnezeu să-i putem mângâia pe cei ce se află în orice fel de necazuri“.  2 Corinteni 1:4.

De unde are Carlos tăria să-i încurajeze pe alţii deşi este bolnav? Speranţa referitoare la venirea lui Cristos şi la tot ce va realiza ea îl motivează să nu renunţe ‘să facă ce este bine’.  Galateni 6:9.Să ne gândim şi la Samuel, al cărui frate a fost ucis cu zece gloanţe la numai 50 de metri de casa tatălui lor. Cadavrul a rămas opt ore pe trotuar în timp ce poliţia a făcut o anchetă. Samuel nu-şi poate şterge din minte cele întâmplate în ziua aceea. Îl susţine speranţa că Isus Cristos va înlătura toată răutatea de pe pământ şi că guvernarea sa dreaptă va aduce apoi binecuvântări omenirii. Samuel se gândeşte adesea că îşi va îmbrăţişa fratele la înviere, în Paradis.  Faptele 24:15.

Ce trebuie să faci?

Speranţa în venirea lui Cristos şi încrederea în tot ce va realiza ea îţi va aduce multă mângâiere. Isus Cristos va înlătura în mod sigur adevăratele cauze ale problemelor oamenilor şi ale necazurilor care ne apasă.Ce trebuie să faci pentru a te bucura de binecuvântările pe care domnia lui Cristos le va revărsa asupra omenirii? Te invităm să studiezi cu atenţie Cuvântul lui Dumnezeu, Biblia. Într-o rugăciune adresată Tatălui său, Isus a spus: „Aceasta înseamnă viaţa veşnică: să asimileze cunoştinţă despre tine, singurul Dumnezeu adevărat, şi despre cel pe care l-ai trimis tu, Isus Cristos“ (Ioan 17:3). Propune-ţi să analizezi ce spune Biblia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

free counters