Cum au apărut religiile ?


Cu aproximativ 1 000 de ani înainte de venirea lui Isus pe pământ, în Israelul antic a fost întemeiată o religie nouă. Iniţiatorul ei a fost Ieroboam, primul rege al regatului nordic independent al Israelului. El trebuia să convingă poporul să-i susţină cauza. „Regele a ţinut sfat şi a făcut doi viţei de aur, zicând poporului: «Este prea mult pentru voi să urcaţi la Ierusalim. Israel, iată Dumnezeul tău!»“ (1 Regi 12:28).


Nu încape nicio îndoială că regele s-a folosit de religie cu intenţia de a face poporul să nu mai fie loial Ierusalimului, unde mergea să aducă închinare. Religia fondată de Ieroboam a durat câteva secole. Ea a distrus însă viaţa a milioane de oameni când Dumnezeu a adus în cele din urmă judecata asupra naţiunii apostate a Israelului. Da, religia fondată de Ieroboam a fost o stratagemă politică. Unele religii de stat care continuă să existe şi astăzi au avut un început similar, fiind un mijloc de consolidare a puterii politice.



Apostolul Pavel a dezvăluit un alt motiv pentru care se întemeiază noi religii: „Ştiu că după plecarea mea vor intra printre voi lupi asupritori, care nu vor trata turma cu tandreţe, şi că se vor ridica bărbaţi chiar dintre voi care vor vorbi lucruri denaturate ca să-i tragă pe discipoli după ei“ (Faptele 20:29, 30). Multe mişcări religioase sunt iniţiate de persoane mândre, care doresc să atragă atenţia asupra lor. Biserici aşa-zis creştine s-au divizat în urma a numeroase schisme.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

free counters