Epistola lui Iuda - Capitolul 1 : 1 - 25

1 Iuda, sclav al lui Isus Cristos, dar frate al lui Iacov, către cei chemaţi, iubiţi în Dumnezeu, Tatăl, şi păstraţi pentru Isus Cristos:
2 Îndurarea, pacea şi iubirea să vă fie înmulţite!
3 Iubiţii mei fraţi, dându-mi toată silinţa să vă scriu despre salvarea noastră comună, am găsit că este necesar să vă scriu ca să vă îndemn să luptaţi din greu pentru credinţa care le-a fost dată sfinţilor o dată pentru totdeauna.
4 Fac aceasta pentru că printre voi s-au strecurat nişte oameni de mult timp hotărâţi prin Scripturi pentru această condamnare, oameni lipsiţi de pietate, care schimbă bunătatea nemeritată a Dumnezeului nostru într-o scuză pentru o conduită libertină şi care îi sunt infideli singurului nostru Proprietar şi Domn, Isus Cristos.
5 Doresc să vă amintesc, deşi aţi cunoscut toate lucrurile o dată pentru totdeauna, că Iehova, cu toate că a salvat un popor din ţara Egiptului, i-a distrus apoi pe cei care n-au arătat credinţă.
6 Iar pe îngerii care nu şi-au păstrat locul iniţial, ci şi-au părăsit locuinţa potrivită pentru ei, i-a păstrat pentru judecata zilei celei mari, cu lanţuri eterne, în întuneric dens.
7 Tot aşa, Sodoma şi Gomora şi oraşele dimprejur, după ce, la fel ca aceştia, s-au dedat la fornicaţie întrecând orice măsură şi au umblat după dorinţele nefireşti ale cărnii, ne sunt puse înainte ca un exemplu avertizator, suferind pedeapsa judecătorească a unui foc veşnic.
8 Totuşi, în acelaşi fel, şi oamenii aceştia, lăsându-se pradă visurilor, pângăresc carnea, nesocotesc domnia şi îi vorbesc de rău pe cei glorioşi.
9 Dar arhanghelul Mihael, când s-a împotrivit Diavolului şi îl contrazicea cu privire la corpul lui Moise, n-a îndrăznit să-l condamne insultându-l, ci a zis: „Iehova să te mustre!“
10 Totuşi, aceşti oameni vorbesc de rău despre toate lucrurile pe care, de fapt, nu le cunosc; iar în toate lucrurile pe care le înţeleg din fire, ca animalele fără raţiune, în aceste lucruri continuă să se strice.
11 Vai de ei, căci au mers pe calea lui Cain, s-au repezit pentru răsplată pe drumul greşit al lui Balaam şi au pierit în vorbirea răzvrătită a lui Core!
12 Ei sunt stâncile ascunse sub apă la mesele voastre de iubire în timp ce se ospătează împreună cu voi, păstori care se pasc pe ei înşişi fără teamă; nori fără apă purtaţi de vânturi încoace şi-ncolo; pomi fără rod la sfârşitul toamnei, de două ori morţi, dezrădăcinaţi;
13 valuri înfuriate ale mării care îşi spumegă lucrurile ruşinoase; stele fără orbită, cărora le este rezervată pentru totdeauna negura întunericului.
14 Da, Enoh, al şaptelea de la Adam, a profeţit şi el despre ei, zicând: „Iată că Iehova a venit cu miriadele sale sfinte
15 ca să execute judecata împotriva tuturor şi să-i dovedească vinovaţi pe toţi cei lipsiţi de pietate pentru toate faptele lipsite de pietate pe care le-au comis într-un mod lipsit de pietate şi pentru toate lucrurile revoltătoare pe care păcătoşii lipsiţi de pietate le-au rostit împotriva lui“.
16 Aceştia sunt oameni care murmură, care se plâng de soarta lor, care umblă după dorinţele lor. Gura lor rosteşte cuvinte pompoase şi ei admiră persoane pentru câştig.
17 Dar voi, iubiţii mei fraţi, amintiţi-vă de cuvintele rostite mai înainte de apostolii Domnului nostru Isus Cristos,
18 care vă ziceau: „În timpul din urmă vor fi batjocoritori, care vor umbla potrivit dorinţelor lor după lucruri lipsite de pietate“.
19 Ei sunt aceia care fac dezbinări, oameni carnali, fără spiritualitate.
20 Dar voi, iubiţii mei fraţi, zidindu-vă în credinţa voastră preasfântă şi rugându-vă cu spirit sfânt,
21 păstraţi-vă în iubirea lui Dumnezeu, în timp ce aşteptaţi îndurarea Domnului nostru Isus Cristos pentru viaţa veşnică.
22 De asemenea, continuaţi să arătaţi îndurare faţă de unii care au îndoieli;
23 salvaţi-i smulgându-i din foc. Dar continuaţi să arătaţi îndurare faţă de alţii, făcând lucrul acesta cu teamă, urând chiar şi cămaşa pătată de carne.
24 Şi a celui care poate să vă păzească de poticnire şi să vă pună fără defect înaintea gloriei sale cu mare bucurie,
25 a singurului Dumnezeu, Salvatorul nostru prin Isus Cristos, Domnul nostru, să fie gloria, măreţia, puterea şi autoritatea în toată eternitatea care a trecut, acum şi pentru toată eternitatea! Amin!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

free counters