Exodul - Capitolul 1 : 1 - 22

1 Iată numele fiilor lui Israel care s-au dus în Egipt împreună cu Iacob, fiecare bărbat cu casa lui:
2 Ruben, Simeon, Levi şi Iuda,
3 Isahar, Zabulon şi Beniamin,
4 Dan şi Neftali, Gad şi Aşer.
5 Toate sufletele care au ieşit din coapsele lui Iacob erau şaptezeci de suflete. Iosif era deja în Egipt.
6 În cele din urmă, Iosif a murit şi, la fel, toţi fraţii lui şi toată generaţia aceea.
7 Fiii lui Israel erau roditori şi au ajuns numeroşi. Atât de repede se înmulţeau şi deveneau tot mai puternici, încât ţara s-a umplut de ei.
8 După un timp s-a ridicat peste Egipt un nou rege, care nu-l cunoscuse pe Iosif.
9 El a spus poporului său: „Iată că poporul fiilor lui Israel este mai numeros şi mai puternic decât noi.
10 Să lucrăm cu viclenie faţă de ei, ca nu cumva să continue să se înmulţească, pentru că, dacă izbucneşte un război, li se vor alătura şi ei celor ce ne urăsc, vor lupta împotriva noastră şi vor ieşi din ţară“.
11 Astfel, au pus peste ei responsabili cu munca forţată, ca să-i apese cu poveri, iar ei au construit pentru faraon oraşe-depozit: Pitom şi Ramses.
12 Dar, cu cât îi asupreau mai mult, cu atât se înmulţeau şi se răspândeau mai mult, astfel că egiptenii tremurau de frica fiilor lui Israel.
13 De aceea, egiptenii i-au făcut pe fiii lui Israel sclavi, purtându-se cu ei tiranic.
14 Ei le făceau viaţa amară prin muncă grea de sclav, punându-i să facă mortar din argilă şi cărămizi şi tot felul de munci de sclav pe câmp, da, tot felul de munci de sclav în care îi foloseau ca sclavi, purtându-se cu ei tiranic.
15 Mai târziu, regele Egiptului le-a spus moaşelor evreice  numele uneia fiind Şifra, iar numele celeilalte, Pua ,
16 da, a mers până acolo, încât a zis: „Când le ajutaţi pe evreice să nască, da, când le vedeţi pe scaunul de naştere, dacă este băiat, să-l omorâţi, dar, dacă este fată, să trăiască“.
17 Dar moaşele s-au temut de adevăratul Dumnezeu şi n-au făcut cum le spusese regele Egiptului, ci au cruţat viaţa copiilor de sex bărbătesc.
18 După un timp, regele Egiptului le-a chemat pe moaşe şi le-a zis: „De ce aţi făcut lucrul acesta, de ce aţi cruţat viaţa copiilor de sex bărbătesc?“
19 Atunci moaşele i-au spus faraonului: „Deoarece evreicele nu sunt ca egiptencele. Pentru că sunt viguroase, nasc înainte ca moaşa să ajungă la ele“.
20 De aceea, Dumnezeu le-a făcut bine moaşelor, iar poporul creştea la număr şi devenea foarte puternic.
21 Şi, pentru că moaşele se temuseră de adevăratul Dumnezeu, el le-a dat mai târziu familii.
22 În cele din urmă, faraonul a poruncit întregului său popor, zicând: „Pe toţi băieţii nou-născuţi să-i aruncaţi în Nil, dar pe fete să le lăsaţi în viaţă“.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

free counters