Exodul - Capitolul 28 : 1 - 43

1 Adu-l la tine pe Aaron, fratele tău, şi pe fiii lui împreună cu el, din mijlocul fiilor lui Israel, ca să-mi slujească drept preoţi: pe Aaron, pe Nadab şi pe Abihu, pe Eleazar şi pe Itamar, fiii lui Aaron.
2 Să-i faci fratelui tău, Aaron, veşminte sfinte pentru glorie şi frumuseţe.
3 Să le vorbeşti tuturor celor ce au o inimă înţeleaptă, pe care i-am umplut cu spirit de înţelepciune, ca să facă veşmintele lui Aaron pentru sfinţirea sa, ca el să-mi slujească drept preot.
4 Iată veşmintele pe care le vor face: un pectoral, un efod, o tunică fără mâneci şi o robă dintr-o ţesătură cu model în formă de pătrate, un turban şi o eşarfă. Să facă veşmintele sfinte pentru Aaron, fratele tău, şi pentru fiii săi, ca el să-mi slujească drept preot.
5 Să ia aurul, firul albastru şi lâna vopsită în purpuriu, firele vopsite în stacojiu şi inul fin.
6 Să facă efodul din aur, din fir albastru, din lână vopsită în purpuriu, din fire vopsite în stacojiu şi din in fin răsucit, o broderie.
7 Să aibă două umerare prinse la cele două margini ale lui şi el să fie prins de ele.
8 Cordonul cu care se leagă strâns să fie lucrat din acelaşi material: din aur, din fir albastru, din lână vopsită în purpuriu, din fire vopsite în stacojiu şi din in fin răsucit.
9 Să iei două pietre de onix şi să gravezi pe ele numele fiilor lui Israel,
10 şase nume pe o piatră şi şase nume pe cealaltă piatră, în ordinea naşterii lor.
11 Să gravezi pe cele două pietre numele fiilor lui Israel, o lucrare de cioplitor în piatră, cu gravuri de sigiliu. Să le pui în monturi de aur; aşa să le faci.
12 Să pui cele două pietre pe umerarele efodului ca pietre de aducere-aminte pentru fiii lui Israel şi Aaron să poarte numele lor înaintea lui Iehova, pe ambele lui umerare, ca aducere-aminte.
13 Să faci nişte monturi de aur
14 şi două lănţişoare de aur pur. Să le faci ca nişte şnururi, aşa cum se face frânghia, şi să fixezi de monturi lănţişoarele asemănătoare unei frânghii.
15 Să faci apoi pectoralul judecăţii cu broderie. Lucrătura lui să fie ca a efodului. Să-l faci din aur, din fir albastru, din lână vopsită în purpuriu, din fire vopsite în stacojiu şi din in fin răsucit.
16 Când este împăturit în două, să fie pătrat, cu lungimea de o palmă şi lăţimea de o palmă.
17 Să-l împodobeşti cu pietre incrustate: patru rânduri de pietre. Un rând: rubin, topaz şi smarald, primul rând.
18 Al doilea rând: turcoază, safir şi jasp.
19 Al treilea rând: piatră de leşem, agat şi ametist.
20 Iar al patrulea rând: crisolit, onix şi jad. Să fie puse în monturi de aur.
21 Pietrele să fie după numele fiilor lui Israel, să fie douăsprezece, după numele acestora. Să fie cu gravuri de sigiliu, fiecare cu numele ei, după cele douăsprezece triburi.
22 Să faci pentru pectoral nişte lănţişoare răsucite, aşa cum se fac şnururile, de aur pur.
23 Să faci pentru pectoral două inele de aur şi să pui cele două inele la cele două colţuri ale pectoralului.
24 Să treci cele două şnururi de aur prin cele două inele de la colţurile pectoralului.
25 Să treci cele două capete ale celor două şnururi prin cele două monturi şi să le pui pe umerarele efodului, pe partea de deasupra a acestuia.
26 Să faci alte două inele de aur şi să le pui la cele două colţuri ale pectoralului, pe marginea de jos dinspre efod, dedesubt.
27 Să mai faci două inele de aur şi să le pui pe cele două umerare ale efodului, jos, pe partea de deasupra a acestuia, aproape de locul de îmbinare, deasupra cordonului efodului.
28 Pectoralul să fie legat prin inelele lui de inelele efodului cu un şnur albastru, ca să rămână deasupra cordonului efodului şi ca pectoralul să nu se mişte de pe efod.
29 Şi Aaron, când intră în Sfânta, să poarte numele fiilor lui Israel pe acest pectoral al judecăţii, deasupra inimii lui, ca aducere-aminte permanentă înaintea lui Iehova.
30 Să pui Urimul şi Tumimul în pectoralul judecăţii şi ele să fie deasupra inimii lui Aaron când intră înaintea lui Iehova. Aaron să poarte tot timpul judecăţile fiilor lui Israel deasupra inimii lui, înaintea lui Iehova.
31 Să faci tunica fără mâneci a efodului în întregime din fir albastru.
32 În partea de sus, la mijloc, să aibă o deschizătură. Deschizătura să aibă de jur împrejur o margine, o lucrare de ţesător. Să fie ca deschizătura unei cămăşi de zale, ca să nu se rupă.
33 Pe tivul ei să faci nişte rodii din fir albastru, din lână vopsită în purpuriu şi din fire vopsite în stacojiu, pe tivul ei de jur împrejur, iar între ele nişte clopoţei de aur, de jur împrejur:
34 un clopoţel de aur şi o rodie, un clopoţel de aur şi o rodie, pe tivul tunicii fără mâneci, de jur împrejur.
35 Aceasta să fie pe Aaron ca să poată sluji, iar sunetul clopoţeilor să se audă când el va intra în sanctuar înaintea lui Iehova şi când va ieşi, ca să nu moară.
36 Apoi să faci o placă strălucitoare de aur pur şi să gravezi pe ea cu gravuri de sigiliu: «Sfinţenia este a lui Iehova».
37 S-o legi cu un şnur albastru, ca să fie pe turban. Să fie pe partea din faţă a turbanului.
38 Să fie pe fruntea lui Aaron, iar Aaron să răspundă pentru nelegiuirea comisă împotriva obiectelor sfinte, pe care fiii lui Israel le vor sfinţi, adică împotriva tuturor darurilor lor sfinte. Ea să rămână tot timpul pe fruntea lui, ca să obţină aprobare pentru ei înaintea lui Iehova.
39 Să ţeşi roba de in fin cu model în formă de pătrate şi să faci un turban de in fin; să faci o eşarfă, o lucrare de ţesător.
40 Fiilor lui Aaron să le faci robe, să le faci eşarfe şi să le faci acoperitoare de cap, pentru glorie şi frumuseţe.
41 Să-i îmbraci cu ele pe Aaron, fratele tău, şi pe fiii săi care sunt cu el. Să-i ungi, să le umpli mâna de putere şi să-i sfinţeşti, iar ei să-mi slujească drept preoţi.
42 Să le faci pantaloni de in ca să-şi acopere goliciunea. Să fie de la şolduri până la coapse.
43 Aaron şi fiii lui să-i poarte când intră în cortul întâlnirii sau când se apropie de altar pentru a sluji în locul sfânt, ca să nu-şi atragă nelegiuirea şi să moară. Este o regulă pe timp indefinit pentru el şi pentru urmaşii lui, care vor veni după el.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

free counters