Exodul - Capitolul 29 : 1 - 46

1 Iată ce să faci pentru ei ca să-i sfinţeşti pentru a-mi sluji ca preoţi: Ia un taur tânăr şi doi berbeci, sănătoşi,
2 pâine nedospită şi turte nedospite în formă de inel, frământate cu ulei, şi lipii nedospite, unse cu ulei. Să le faci din floarea făinii de grâu.
3 Să le pui într-un coş şi să le prezinţi în coş, împreună cu taurul şi cu cei doi berbeci.
4 Să-i aduci pe Aaron şi pe fiii lui la intrarea cortului întâlnirii şi să-i speli cu apă.
5 Apoi să iei veşmintele şi să-l îmbraci pe Aaron cu roba, cu tunica fără mâneci a efodului, cu efodul şi cu pectoralul şi să-l legi strâns pe el cu cordonul efodului.
6 Să-i pui turbanul pe cap, iar pe turban să-i pui semnul sfânt al dedicării.
7 Să iei uleiul de ungere, să i-l torni pe cap şi să-l ungi.
8 Apoi să-i aduci pe fiii lui şi să-i îmbraci cu robele.
9 Să-i încingi cu eşarfele, atât pe Aaron, cât şi pe fiii lui, şi să le înfăşori acoperitoarea pe cap. Şi preoţia va fi a lor. Aceasta este o regulă pe timp indefinit. Astfel, să umpli de putere mâna lui Aaron şi mâna fiilor lui.
10 Apoi să prezinţi taurul înaintea cortului întâlnirii, iar Aaron şi fiii lui să-şi pună mâinile pe capul taurului.
11 Să înjunghii taurul înaintea lui Iehova, la intrarea cortului întâlnirii.
12 Să iei puţin din sângele taurului şi să ungi cu degetul coarnele altarului, iar restul sângelui să-l verşi la baza altarului.
13 Să iei toată grăsimea care acoperă intestinele, grăsimea de pe ficat şi cei doi rinichi, precum şi grăsimea de pe ei şi să le pui să fumege pe altar.
14 Dar carnea taurului, pielea şi baliga lui să le arzi în foc în afara taberei. Este o ofrandă pentru păcat.
15 Să iei apoi unul dintre berbeci, iar Aaron şi fiii lui să-şi pună mâinile pe capul berbecului.
16 Să înjunghii berbecul, să-i iei sângele şi să stropeşti cu el altarul de jur împrejur.
17 Să tai berbecul în bucăţi, să-i speli intestinele şi picioarele şi să pui bucăţile una lângă alta, până la cap.
18 Să pui să fumege întregul berbec pe altar. Este o ofrandă arsă pentru Iehova, o mireasmă odihnitoare. Este o ofrandă prin foc pentru Iehova.
19 Apoi să iei celălalt berbec, iar Aaron şi fiii lui să-şi pună mâinile pe capul berbecului.
20 Să înjunghii berbecul şi să iei din sângele lui şi să-l pui pe lobul urechii drepte a lui Aaron şi pe lobul urechii drepte a fiilor lui, pe degetul mare de la mâna lor dreaptă şi pe degetul mare de la piciorul lor drept şi să stropeşti altarul cu sânge de jur împrejur.
21 Să iei din sângele de pe altar şi din uleiul de ungere şi să-l stropeşti pe Aaron şi veşmintele lui, precum şi pe fiii lui şi veşmintele fiilor lui împreună cu el, pentru ca el şi veşmintele lui, precum şi fiii lui şi veşmintele fiilor lui împreună cu el să fie într-adevăr sfinţi.
22 Apoi să iei de la berbec grăsimea, coada grasă, grăsimea care acoperă intestinele, grăsimea de pe ficat, cei doi rinichi şi grăsimea de pe ei şi pulpa dreaptă, fiindcă acesta este un berbec pentru ceremonia de învestire,
23 precum şi o pâine rotundă, o turtă cu ulei, în formă de inel, şi o lipie din coşul cu turte nedospite care este înaintea lui Iehova. 24 Să pui toate acestea în palmele lui Aaron şi în palmele fiilor lui şi să le legeni într-o parte şi-n alta ca ofrandă legănată înaintea lui Iehova.
25 Apoi să le iei din mâinile lor şi să le pui să fumege pe altar, peste ofranda arsă, ca mireasmă odihnitoare înaintea lui Iehova. Este o ofrandă prin foc pentru Iehova.
26 Să iei pieptul berbecului pentru ceremonia de învestire, care este pentru Aaron, şi să-l legeni într-o parte şi-n alta ca ofrandă legănată înaintea lui Iehova. Aceasta să fie porţia ta.
27 Să sfinţeşti pieptul din ofranda legănată şi pulpa din porţia sacră: ofranda care a fost legănată şi ofranda care a fost prezentată din berbecul pentru ceremonia de învestire, din ceea ce era pentru Aaron şi din ceea ce era pentru fiii lui.
28 Ele să le revină lui Aaron şi fiilor lui printr-o dispoziţie pe timp indefinit, care trebuie îndeplinită de fiii lui Israel, fiindcă este o porţie sacră; şi va fi o porţie sacră care trebuie dată de fiii lui Israel. Este porţia lor sacră pentru Iehova din jertfele lor de comuniune.
29 Veşmintele sfinte ale lui Aaron vor fi ale fiilor lui, după el, ca să fie unşi în ele şi, purtându-le, să li se umple mâna de putere.
30 Preotul care îi va succeda dintre fiii lui şi care va intra în cortul întâlnirii ca să slujească în locul sfânt le va purta şapte zile.
31 Apoi să iei berbecul pentru ceremonia de învestire şi să-i fierbi carnea într-un loc sfânt.
32 Aaron şi fiii lui să mănânce la intrarea cortului întâlnirii carnea berbecului şi pâinea din coş.
33 Să mănânce lucrurile cu care s-a făcut ispăşire, ca să li se umple mâna de putere şi să fie sfinţiţi. Dar străinul nu va putea să mănânce din ele, fiindcă sunt sfinte.
34 Dacă rămâne până dimineaţă carne de la jertfa de învestire sau pâine, să arzi în foc ce rămâne. Să nu se mănânce, fiindcă este un lucru sfânt.
35 Aşa să faci pentru Aaron şi pentru fiii lui, potrivit cu tot ce ţi-am poruncit. Îţi vor trebui şapte zile ca să le umpli mâna de putere.
36 Să oferi ca ispăşire în fiecare zi taurul ofrandei pentru păcat şi să purifici de păcat altarul, făcând ispăşire pentru el şi să-l ungi ca să-l sfinţeşti.
37 Îţi vor trebui şapte zile ca să faci ispăşire pentru altar şi să-l sfinţeşti ca să fie un altar preasfânt. Cine atinge altarul va fi sfânt.
38 Iată ce să oferi pe altar: berbeci tineri, de un an fiecare, câte doi pe zi, tot timpul.
39 Pe unul dintre berbecii tineri să-l oferi dimineaţa, iar pe celălalt berbec tânăr să-l oferi între cele două seri.
40 Lângă primul berbec tânăr să mai fie şi a zecea parte dintr-o efă de floarea făinii, frământată cu un sfert de hin de ulei de măsline zdrobite, precum şi o ofrandă de băutură de un sfert de hin de vin.
41 Pe cel de-al doilea berbec tânăr să-l oferi între cele două seri. Să-l oferi ca mireasmă odihnitoare, ca ofrandă prin foc pentru Iehova, împreună cu o ofrandă de cereale şi cu o ofrandă de băutură ca acelea de dimineaţă.
42 Să fie o ofrandă arsă zilnică în toate generaţiile voastre, la intrarea cortului întâlnirii, înaintea lui Iehova, unde vă voi apărea, ca să-ţi vorbesc.
43 Mă voi arăta acolo fiilor lui Israel, iar locul acela va fi sfinţit de gloria mea.
44 Voi sfinţi cortul întâlnirii şi altarul. Îi voi sfinţi pe Aaron şi pe fiii lui, pentru ca ei să-mi slujească drept preoţi.
45 Voi locui în mijlocul fiilor lui Israel şi voi fi Dumnezeul lor.
46 Şi ei vor şti că eu sunt Iehova, Dumnezeul lor, care i-a scos din ţara Egiptului ca să locuiesc în mijlocul lor. Eu sunt Iehova, Dumnezeul lor.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

free counters