Exodul - Capitolul 30 : 1 - 38

1 Să faci un altar ca loc pentru arderea tămâiei: să-l faci din lemn de acacie.
2 Lungimea lui să fie de un cot, lăţimea de un cot  să fie pătrat  şi înălţimea lui de doi coţi. Coarnele lui să iasă din el.
3 Să-i îmbraci cu aur pur partea de deasupra, laturile de jur împrejur şi coarnele şi să-i faci de jur împrejur o bordură de aur. 4 Să-i faci, de asemenea, două inele de aur. Să le faci dedesubtul bordurii lui, pe două dintre laturile lui, pe fiecare dintre cele două laturi opuse, fiindcă ele trebuie să servească drept suporturi pentru drugii cu care va fi transportat.
5 Să faci drugii din lemn de acacie şi să-i îmbraci cu aur.
6 Apoi să-l pui în faţa perdelei care este aproape de arca mărturiei, înaintea capacului care este deasupra Mărturiei, unde eu mă voi arăta ţie.
7 Aaron să pună să fumege pe el tămâie parfumată. Să o pună să fumege în fiecare dimineaţă, când pregăteşte lămpile.
8 Când Aaron va aprinde lămpile între cele două seri, să o pună să fumege. Această tămâie va rămâne tot timpul înaintea lui Iehova în toate generaţiile voastre.
9 Să nu aduceţi pe el tămâie nepermisă, nici ofrandă arsă, nici ofrandă de cereale şi să nu turnaţi pe el vreo ofrandă de băutură.
10 Aaron să facă ispăşire pe coarnele altarului o dată pe an. Cu o parte din sângele ofrandei pentru păcat din ziua ispăşirii să facă ispăşire pentru altar o dată pe an, în toate generaţiile voastre. Acest altar este preasfânt pentru Iehova“.
11 Iehova i-a vorbit în continuare lui Moise, zicând:
12 „Ori de câte ori îi vei număra pe fiii lui Israel la recensământ, fiecare să-i dea lui Iehova o răscumpărare pentru sufletul lui când li se face recensământul, ca să nu vină nicio plagă asupra lor când li se face recensământul.
13 Iată ce să dea toţi cei cuprinşi în numărătoare: o jumătate de siclu, după siclul locului sfânt. Douăzeci de ghere fac un siclu. O jumătate de siclu să fie contribuţia pentru Iehova.
14 Toţi cei ce vor fi înregistraţi, de la douăzeci de ani în sus, să dea contribuţia pentru Iehova.
15 Când veţi da contribuţia pentru Iehova ca să faceţi ispăşire pentru sufletele voastre, bogatul să nu dea mai mult, iar săracul să nu dea mai puţin de o jumătate de siclu.
16 Să iei arginţii pentru ispăşire de la fiii lui Israel şi să-i dai pentru serviciul de la cortul întâlnirii, ca să slujească drept aducere-aminte pentru fiii lui Israel înaintea lui Iehova, făcând ispăşire pentru sufletele voastre“.
17 Şi Iehova i-a vorbit din nou lui Moise, zicând:
18 „Pentru spălat, să faci un lighean de aramă şi un suport de aramă pentru el. Să-l aşezi între cortul întâlnirii şi altar şi să pui apă în el.
19 Aaron şi fiii lui să-şi spele mâinile şi picioarele în el.
20 Când vor intra în cortul întâlnirii, să se spele cu apă ca să nu moară şi, la fel, când se vor apropia de altar să slujească şi să pună să fumege o ofrandă prin foc pentru Iehova.
21 Să-şi spele mâinile şi picioarele ca să nu moară, iar aceasta să fie o regulă pe timp indefinit pentru el şi pentru urmaşii lui, în toate generaţiile lor“.
22 Şi Iehova i-a vorbit în continuare lui Moise, zicând:
23 „Ia-ţi cele mai bune parfumuri: picături de smirnă întărită, cinci sute de unităţi, scorţişoară dulce, o jumătate din această cantitate, adică două sute cincizeci de unităţi, trestie dulce, două sute cincizeci de unităţi,
24 casia, cinci sute de unităţi, după siclul locului sfânt, şi ulei de măsline, un hin.
25 Apoi să faci din acestea un ulei de ungere sfântă, un amestec de uleiuri parfumate, lucrarea unui parfumier. Acesta va fi un ulei de ungere sfântă.
26 Să ungi cu el cortul întâlnirii şi arca mărturiei,
27 masa şi toate ustensilele ei, lampadarul şi ustensilele lui, altarul tămâiei,
28 altarul ofrandei arse şi toate ustensilele lui, precum şi ligheanul şi suportul lui.
29 Să le sfinţeşti ca să fie preasfinte. Cine le va atinge va fi sfânt. 30 Apoi să-i ungi pe Aaron şi pe fiii lui şi să-i sfinţeşti ca să-mi slujească drept preoţi.
31 Să le vorbeşti fiilor lui Israel, zicând: «Acesta va fi pentru mine un ulei de ungere sfântă în toate generaţiile voastre.
32 Să nu se ungă cu el corpul oamenilor şi să nu faceţi vreunul asemănător, care să aibă compoziţia acestuia. Este sfânt. Va rămâne sfânt pentru voi.
33 Cine face un ulei ca acesta şi va unge cu el un străin trebuie nimicit din mijlocul poporului său»“.
34 Şi Iehova i-a mai zis lui Moise: „Ia-ţi nişte parfumuri: picături de stacte, onice, galban parfumat şi tămâie albă pură. Să fie aceeaşi cantitate din fiecare.
35 Să faci din ele o tămâie, un amestec de mirodenii, lucrarea unui parfumier; să fie sărată, pură şi sfântă.
36 Să pisezi o parte din ea până obţii o pulbere fină şi să pui din ea înaintea Mărturiei, în cortul întâlnirii, unde mă voi arăta ţie. Să fie preasfântă pentru voi.
37 Tămâia pe care o vei face cu această compoziţie să n-o faceţi pentru voi. Aceasta va fi pentru tine un lucru sfânt, rezervat lui Iehova.
38 Cine va face ceva asemănător ca să-i simtă mirosul trebuie nimicit din mijlocul poporului său“.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

free counters