Exodul - Capitolul 35 : 1 - 35

1 Mai târziu, Moise a convocat întreaga adunare a fiilor lui Israel şi le-a spus: „Iată cuvintele pe care le-a poruncit Iehova ca să fie împlinite:
2 Şase zile se poate face orice fel de muncă, dar a şaptea zi va fi sfântă pentru voi, un sabat de odihnă completă pentru Iehova. Cine va face vreo muncă în ziua aceea va fi omorât.
3 În ziua sabatului să nu aprindeţi focul în niciunul dintre locurile în care locuiţi“.
4 Şi Moise a mai spus întregii adunări a fiilor lui Israel: „Iată cuvântul pe care l-a poruncit Iehova, zicând:
5 «Luaţi din ce aveţi o contribuţie pentru Iehova. Orice om cu inimă binevoitoare s-o aducă drept contribuţie pentru Iehova: aur, argint şi aramă,
6 fir albastru, lână vopsită în purpuriu, fire vopsite în stacojiu, in fin şi păr de capră,
7 piei de berbec vopsite în roşu şi piei de focă, lemn de acacie,
8 ulei pentru lampadar, balsam pentru uleiul de ungere şi pentru tămâia parfumată,
9 pietre de onix şi pietre de montură pentru efod şi pentru pectoral.
10 Şi toţi cei cu inima înţeleaptă dintre voi să vină şi să facă tot ce a poruncit Iehova:
11 tabernacolul cu toate părţile lui şi cu învelitoarea lui, cârligele şi cadrele lui de scândură, drugii, stâlpii şi postamentele lui cu scobitură pentru cep;
12 Arca şi drugii ei, capacul şi perdeaua despărţitoare;
13 masa, drugii şi toate ustensilele ei, precum şi pâinea de prezentare;
14 lampadarul de iluminat şi ustensilele lui, precum şi lămpile lui şi uleiul pentru iluminat;
15 altarul tămâiei şi drugii lui; uleiul de ungere şi tămâia parfumată; paravanul de la intrare, pentru intrarea tabernacolului;
16 altarul ofrandei arse şi grătarul lui de aramă, drugii şi toate ustensilele lui; ligheanul şi suportul lui;
17 pânzele împrejmuirii curţii, stâlpii ei şi postamentele ei cu scobitură pentru cep; paravanul de la poarta curţii;
18 ţăruşii tabernacolului, ţăruşii împrejmuirii curţii şi funiile lor; 19 veşmintele ţesute fin pentru slujirea la sanctuar, veşmintele sfinte pentru preotul Aaron şi veşmintele fiilor lui pentru a sluji ca preoţi»“.
20 Toată adunarea fiilor lui Israel a ieşit dinaintea lui Moise.
21 Apoi au venit toţi cei pe care i-a îndemnat inima, toţi aceia pe care i-a îndemnat spiritul, şi au adus contribuţia pentru Iehova, da, pentru lucrarea de la cortul întâlnirii şi pentru tot serviciul de acolo, precum şi pentru veşmintele sfinte.
22 Şi au continuat să vină, bărbaţi şi femei, toţi oamenii cu inima binevoitoare. Toţi cei care i-au prezentat lui Iehova ofranda legănată de aur au adus broşe, cercei, inele şi podoabe pentru femei, tot felul de obiecte de aur.
23 Toţi cei la care se găsea fir albastru, lână vopsită în purpuriu, fire vopsite în stacojiu, in fin, păr de capră, piei de berbec vopsite în roşu şi piei de focă le-au adus.
24 Toţi cei care ofereau contribuţia de argint şi de aramă au adus contribuţia pentru Iehova şi toţi cei la care se găsea lemn de acacie pentru toată munca privind serviciul, l-au adus.
25 Toate femeile cu inima înţeleaptă au tors cu mâinile lor şi, ca fir tors, aduceau fir albastru, lână vopsită în purpuriu, fire vopsite în stacojiu şi in fin.
26 Toate femeile pe care inima le-a îndemnat cu înţelepciune au tors părul de capră.
27 Căpeteniile au adus pietre de onix şi pietre de montură pentru efod şi pectoral,
28 precum şi balsam şi ulei pentru iluminat, pentru uleiul de ungere şi pentru tămâia parfumată.
29 Fiecare bărbat şi fiecare femeie pe care inima i-a îndemnat să aducă ceva pentru toată lucrarea pe care Iehova a poruncit-o să fie făcută prin Moise au făcut aşa. Fiii lui Israel i-au adus o ofrandă benevolă lui Iehova.
30 Atunci Moise le-a zis fiilor lui Israel: „Iată că Iehova l-a chemat pe nume pe Beţaleel, fiul lui Uri, fiul lui Hur, din tribul lui Iuda.
31 El l-a umplut cu spiritul lui Dumnezeu ca să aibă înţelepciune, pricepere şi cunoştinţă şi să fie iscusit în orice meşteşug,
32 ca să întocmească proiecte, să lucreze în aur, în argint şi în aramă,
33 ca să taie pietre şi să le monteze şi ca să lucreze în lemn pentru a face tot felul de lucrări iscusit lucrate.
34 Atât lui, cât şi lui Oholiab, fiul lui Ahisamac, din tribul lui Dan, le-a pus în inimă să-i înveţe pe alţii,
35 i-a umplut cu înţelepciune ca să facă toată lucrarea de meşteşugar, de broder şi de ţesător cu fir albastru, cu lână vopsită în purpuriu, cu fire vopsite în stacojiu şi cu in fin, precum şi lucrarea de ţesător, să facă tot felul de munci şi să întocmească tot felul de proiecte.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

free counters