Exodul - Capitolul 36 : 1 - 38

1 Beţaleel să lucreze şi, la fel, Oholiab şi fiecare om cu inima înţeleaptă căruia Iehova i-a dat înţelepciune şi pricepere în aceste lucruri, ca să ştie să facă toată lucrarea pentru serviciul sfânt, potrivit cu tot ce a poruncit Iehova“.
2 Şi Moise i-a chemat pe Beţaleel şi pe Oholiab, precum şi pe fiecare om cu inima înţeleaptă, pe care Iehova l-a înzestrat cu înţelepciune, pe fiecare om pe care l-a îndemnat inima să meargă să facă această lucrare.
3 Atunci ei au luat dinaintea lui Moise toată contribuţia pe care fiii lui Israel o aduseseră ca să facă lucrarea pentru serviciul sfânt. Aceştia din urmă încă îi mai aduceau o ofrandă benevolă în fiecare dimineaţă.
4 Toţi cei înţelepţi care făceau toată lucrarea sfântă au venit, unul după altul, de la munca pe care o făceau
5 şi i-au zis lui Moise: „Poporul aduce mult mai mult decât trebuie pentru serviciul lucrării pe care Iehova a poruncit-o să se facă“.
6 Moise a poruncit deci să se facă un anunţ în toată tabăra: „Bărbaţi şi femei, nu mai pregătiţi alte lucruri pentru contribuţia sfântă“. În felul acesta, poporul a fost oprit să mai aducă ceva.
7 Şi materialele au fost suficiente pentru toată lucrarea care era de făcut, ba chiar mai mult decât suficiente.
8 Toţi cei înţelepţi dintre cei care efectuau lucrarea au început să facă tabernacolul: cele zece pânze de cort din in fin răsucit, din fir albastru, din lână vopsită în purpuriu şi din fire vopsite în stacojiu. El a brodat pe ele heruvimi.
9 Lungimea fiecărei pânze de cort era de douăzeci şi opt de coţi, iar lăţimea fiecărei pânze de cort era de patru coţi. Toate pânzele de cort aveau aceeaşi măsură.
10 Apoi a prins cinci pânze de cort una de alta şi a prins celelalte cinci pânze de cort una de alta.
11 A făcut nişte bride din fir albastru pe marginea unei pânze de cort, unde se unesc îmbinările. La fel a făcut pe marginea pânzei de cort de la capătul celeilalte îmbinări, acolo unde se unesc îmbinările.
12 A făcut cincizeci de bride pe una dintre pânzele de cort şi a făcut cincizeci de bride pe marginea pânzei de cort a celeilalte îmbinări, acolo unde se unesc îmbinările. Bridele erau faţă-n faţă.
13 În cele din urmă a făcut cincizeci de cârlige de aur şi a prins pânzele de cort una de cealaltă cu ajutorul cârligelor, astfel că tabernacolul a format un întreg.
14 Apoi a făcut nişte pânze de cort din păr de capră ca învelitoare pe tabernacol. A făcut unsprezece pânze de cort.
15 Lungimea fiecărei pânze de cort era de treizeci de coţi, iar lăţimea fiecărei pânze de cort era de patru coţi. Cele unsprezece pânze de cort aveau aceeaşi măsură.
16 Apoi a unit cinci pânze de cort separat şi alte şase pânze de cort separat.
17 A făcut cincizeci de bride pe marginea pânzei de cort de la capătul unde se uneau îmbinările şi a făcut cincizeci de bride pe marginea celeilalte pânze de cort care se unea cu aceasta.
18 Apoi a făcut cincizeci de cârlige de aramă pentru a asambla cortul, ca să fie un întreg.
19 Şi el a făcut pentru cort o învelitoare din piei de berbec vopsite în roşu şi peste ea o învelitoare din piei de focă.
20 A făcut pentru tabernacol cadrele de scândură din lemn de acacie, puse în picioare.
21 Lungimea unui cadru de scândură era de zece coţi, iar lăţimea fiecărui cadru de scândură, de un cot şi jumătate.
22 Fiecare cadru de scândură avea două cepuri paralele. Aşa a făcut cu toate cadrele de scândură ale tabernacolului.
23 A făcut cadrele de scândură pentru tabernacol: douăzeci de cadre de scândură pentru latura dinspre Neghev, de la sud.
24 Sub cele douăzeci de cadre de scândură a făcut patruzeci de postamente de argint cu scobitură pentru cep: două postamente cu scobitură pentru cep sub un cadru de scândură cu cele două cepuri ale lui şi două postamente cu scobitură pentru cep sub celălalt cadru de scândură cu cele două cepuri ale lui.
25 Pentru cealaltă latură a tabernacolului, latura de nord, a făcut douăzeci de cadre de scândură,
26 precum şi cele patruzeci de postamente de argint ale lor cu scobitură pentru cep: două postamente cu scobitură pentru cep sub un cadru de scândură şi două postamente cu scobitură pentru cep sub celălalt cadru de scândură.
27 Pentru partea din spate a tabernacolului, cea dinspre vest, a făcut şase cadre de scândură.
28 A făcut două cadre de scândură ca sprijinitori pentru cele două colţuri din spate ale tabernacolului.
29 Acestea erau duble de jos până sus, unde se uneau şi unde era primul inel. Aşa a făcut el pentru ambele cadre de scândură, pentru sprijinitorile celor două colţuri.
30 În total au fost opt cadre de scândură cu şaisprezece postamente de argint cu scobitură pentru cep: câte două postamente cu scobitură pentru cep sub fiecare cadru.
31 A făcut nişte drugi din lemn de acacie: cinci pentru cadrele de scândură ale uneia dintre laturile tabernacolului
32 şi cinci drugi pentru cadrele de scândură ale celeilalte laturi a tabernacolului, precum şi cinci drugi pentru cadrele de scândură ale laturii din spate a tabernacolului, dinspre vest.
33 Apoi a făcut drugul din mijloc, care să treacă pe la mijlocul cadrelor de scândură, de la un capăt la celălalt.
34 A îmbrăcat cadrele de scândură cu aur, iar inelele lor le-a făcut din aur, ca suporturi pentru drugi; apoi a îmbrăcat drugii cu aur.
35 A făcut o perdea din fir albastru, din lână vopsită în purpuriu, din fire vopsite în stacojiu şi din in fin răsucit. A brodat pe ele heruvimi.
36 I-a făcut patru stâlpi de acacie şi i-a îmbrăcat cu aur, cepurile lor fiind de aur, şi a turnat pentru ei patru postamente de argint cu scobitură pentru cep.
37 A făcut pentru intrarea cortului un paravan din fir albastru, din lână vopsită în purpuriu, din fire vopsite în stacojiu şi din in fin răsucit, o lucrare de ţesător,
38 precum şi cei cinci stâlpi ai lui şi cepurile lor. Le-a acoperit vârfurile şi piesele de legătură cu aur, însă cele cinci postamente ale lor cu scobitură pentru cep erau de aramă.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

free counters