Exodul - Capitolul 8 : 1 - 32

1 Atunci Iehova i-a zis lui Moise: „Du-te la faraon şi spune-i: «Iată ce a zis Iehova: „Lasă-l pe poporul meu să plece, ca să-mi slujească!
2 Dacă nici acum nu-i laşi să plece, iată că îţi lovesc tot teritoriul cu broaşte.
3 Nilul va mişuna de broaşte şi ele vor urca şi vor intra în casa ta, în dormitorul tău, în patul tău, în casele slujitorilor tăi, în mijlocul poporului tău, în cuptoarele tale şi în albiile tale de frământat.
4 Şi broaştele vor urca pe tine, pe poporul tău şi pe toţi slujitorii tăi“»“.
5 Mai târziu, Iehova i-a zis lui Moise: „Spune-i lui Aaron: «Întinde-ţi mâna cu toiagul peste râuri, peste canalele Nilului şi peste iazurile cu trestii şi fă să urce broaşte peste ţara Egiptului»“.
6 Aaron şi-a întins atunci mâna peste apele Egiptului şi broaştele au început să urce şi au acoperit ţara Egiptului.
7 Însă preoţii care practicau magia au făcut acelaşi lucru prin artele lor oculte: au făcut să urce broaşte peste ţara Egiptului.
8 După un timp, faraonul i-a chemat pe Moise şi pe Aaron şi a zis: „Imploraţi-l pe Iehova să îndepărteze broaştele de la mine şi de la poporul meu, pentru că vreau să las poporul să plece ca să-i aducă jertfe lui Iehova“.
9 Atunci Moise i-a spus faraonului: „A ta să fie gloria de a-mi spune când să fac implorări pentru tine, pentru slujitorii tăi şi pentru poporul tău, ca să fie stârpite broaştele de la tine şi din casele tale. Nu vor rămâne decât în Nil“.
10 El a zis: „Mâine!“ Atunci Moise a spus: „Să fie după cuvântul tău, ca să ştii că nu este nimeni altul ca Iehova, Dumnezeul nostru,
11 pentru că broaştele se vor îndepărta de la tine, din casele tale, de la slujitorii tăi şi de la poporul tău! Nu vor rămâne decât în Nil“.
12 Astfel, Moise şi Aaron au ieşit de la faraon, iar Moise a strigat către Iehova din cauza broaştelor pe care El le adusese peste faraon.
13 Atunci Iehova a făcut după cuvântul lui Moise şi broaştele din case, din curţi şi de pe câmpuri au murit.
14 Egiptenii le-au strâns grămezi, iar ţara a început să miroasă greu.
15 Când faraonul a văzut că s-a uşurat situaţia, şi-a împietrit inima şi nu i-a ascultat, aşa cum spusese Iehova.
16 Atunci Iehova i-a zis lui Moise: „Spune-i lui Aaron: «Întinde-ţi toiagul şi loveşte ţărâna pământului şi ea se va preface în ţânţari în toată ţara Egiptului»“.
17 Şi ei au făcut aşa. Aaron şi-a întins mâna cu toiagul şi a lovit ţărâna pământului şi ţânţarii au venit peste oameni şi peste animale. Toată ţărâna pământului s-a prefăcut în ţânţari în toată ţara Egiptului.
18 Preoţii care practicau magia au încercat să facă acelaşi lucru prin artele lor oculte, ca să facă şi ei ţânţari, dar n-au putut. Şi ţânţarii au venit peste oameni şi peste animale.
19 De aceea, preoţii care practicau magia i-au spus faraonului: „Este degetul lui Dumnezeu!“ Dar inima faraonului a continuat să se încăpăţâneze şi el nu i-a ascultat, aşa cum spusese Iehova.
20 Atunci Iehova i-a zis lui Moise: „Scoală-te dis-de-dimineaţă şi stai înaintea faraonului. Iată că el iese la apă! Să-i spui: «Iată ce a zis Iehova: „Lasă-l pe poporul meu să plece, ca să-mi slujească!
21 Dar, dacă nu-l vei lăsa pe poporul meu să plece, iată că voi trimite tăuni peste tine, peste slujitorii tăi, peste poporul tău şi în casele tale. Casele Egiptului vor fi pline de tăuni şi la fel pământul pe care se află ele.
22 Da, în ziua aceea voi face ca ţinutul Gosen, în care stă poporul meu, să fie diferit şi acolo nu vor fi tăuni, ca să ştii că eu sunt Iehova peste tot pământul.
23 Da, voi face o delimitare între poporul meu şi poporul tău. Acest semn va fi mâine“»“.
24 Şi Iehova aşa a făcut. Roiuri mari de tăuni au invadat casa faraonului, casele slujitorilor săi şi toată ţara Egiptului. Ţara a ajuns o paragină din cauza tăunilor.
25 În cele din urmă, faraonul i-a chemat pe Moise şi pe Aaron şi a zis: „Duceţi-vă şi aduceţi-i jertfe Dumnezeului vostru în ţară!“
26 Însă Moise a spus: „Nu se cuvine să facem asta, pentru că i-am aduce ca jertfă lui Iehova, Dumnezeul nostru, un lucru detestat de egipteni. Dacă am aduce ca jertfă sub ochii lor un lucru detestat de egipteni, nu ne-ar omorî ei cu pietre?
27 Vom merge cale de trei zile în pustiu şi îi vom aduce jertfe lui Iehova, Dumnezeul nostru, aşa cum ne-a spus el“.
28 Atunci faraonul a zis: „Eu, da, eu am să vă las să plecaţi ca să-i aduceţi jertfe lui Iehova, Dumnezeul vostru, în pustiu. Numai să nu mergeţi foarte departe! Faceţi implorări pentru mine!“
29 Atunci Moise a spus: „Iată că ies de la tine şi îl voi implora pe Iehova, iar mâine tăunii se vor îndepărta de la faraon, de la slujitorii săi şi de la poporul său. Numai faraonul să nu-şi bată iarăşi joc de noi, nelăsând poporul să plece ca să-i aducă jertfe lui Iehova“.
30 Apoi Moise a ieşit de la faraon şi l-a implorat pe Iehova.
31 Iehova a făcut atunci după cuvântul lui Moise şi tăunii s-au îndepărtat de la faraon, de la slujitorii săi şi de la poporul său. N-a mai rămas niciunul.
32 Totuşi, faraonul şi-a împietrit inima şi de data aceasta şi n-a lăsat poporul să plece.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

free counters