Leviticul - Capitolul 13 : 1 - 59

1 Şi Iehova le-a vorbit lui Moise şi lui Aaron, zicând:
2 „Dacă unui om îi apare pe pielea corpului o erupţie, o crustă sau o pată şi aceasta devine o plagă de lepră pe pielea corpului său, atunci să fie adus la preotul Aaron sau la unul dintre fiii lui, care sunt preoţi.
3 Preotul să se uite la plaga de pe pielea corpului. Dacă părul de pe plagă s-a albit şi plaga pare mai adâncă decât pielea corpului, este plagă de lepră. Preotul să se uite la ea şi să-l declare necurat.
4 Dar dacă pata de pe pielea corpului este albă şi nu pare mai adâncă decât pielea, iar părul de pe ea nu s-a albit, preotul să-l pună în carantină şapte zile pe cel ce are plaga.
5 În a şaptea zi, preotul să se uite la el: dacă se pare că plaga a rămas la fel, adică plaga nu s-a întins pe piele, preotul să-l pună în carantină încă şapte zile.
6 În a şaptea zi, preotul să se uite la el a doua oară: dacă plaga a devenit mai ştearsă şi dacă plaga nu s-a întins pe piele, atunci preotul să-l declare curat. A fost o crustă. Omul să-şi spele hainele şi va fi curat.
7 Dar dacă crusta s-a întins vizibil pe piele, după ce el s-a prezentat înaintea preotului ca să i se recunoască purificarea, să se prezinte a doua oară înaintea preotului,
8 şi preotul să se uite: dacă crusta s-a întins pe piele, preotul să-l declare necurat. Este lepră.
9 Dacă plaga de lepră apare la un om, acesta să fie adus la preot.
10 Şi preotul să se uite: dacă pe piele există o erupţie albă care a făcut ca părul să se albească, iar în erupţie este o rană deschisă, carne vie,
11 înseamnă că este o lepră cronică pe pielea corpului său; preotul să-l declare necurat. Să nu-l pună în carantină, căci este necurat.
12 Dar dacă lepra erupe vizibil pe piele şi lepra acoperă din cap până-n picioare pielea celui ce are plaga, peste tot pe unde se uită preotul,
13 şi dacă preotul s-a uitat şi a văzut că lepra i-a acoperit tot corpul, atunci el să declare plaga curată. Ea s-a albit în întregime. Omul este curat.
14 Însă, în ziua în care apare în ea carne vie, el va fi necurat.
15 Preotul să vadă carnea vie şi să-l declare necurat. Carnea vie este necurată. Este lepră.
16 Dar dacă această carne vie se vindecă şi se albeşte, el să vină la preot.
17 Şi preotul să se uite la el: dacă plaga s-a albit, preotul să declare plaga curată. El este curat.
18 Dacă pe pielea corpului cuiva apare un furuncul şi acesta se vindecă,
19 iar în locul furunculului a apărut o erupţie albă sau o pată alb-roşiatică, omul să se arate preotului.
20 Preotul să se uite: dacă ea pare mai adâncă decât pielea, iar părul de pe ea s-a albit, atunci preotul să-l declare necurat. Este o plagă de lepră care a erupt în furuncul.
21 Dar dacă preotul se uită la ea şi vede că nu are păr alb, nu este mai adâncă decât pielea şi este mai ştearsă, atunci preotul să-l pună în carantină şapte zile.
22 Dacă ea se întinde vizibil pe piele, preotul să-l declare necurat. Este o plagă.
23 Dar dacă pata rămâne cum era, dacă nu s-a întins, este inflamaţia furunculului; preotul să-l declare curat.
24 Sau dacă pe pielea corpului există o arsură de la foc şi carnea vie din arsură devine o pată alb-roşiatică sau albă,
25 preotul să se uite la ea: dacă părul s-a albit pe pata aceea şi ea pare mai adâncă decât pielea, este lepră. A erupt în arsură, iar preotul să-l declare necurat pe omul acela. Este plagă de lepră.
26 Dar dacă preotul se uită la pată şi vede că nu există păr alb pe ea, nu este mai adâncă decât pielea şi este mai ştearsă, preotul să-l pună în carantină şapte zile.
27 În a şaptea zi, preotul să se uite la el. Dacă pata se întinde vizibil pe piele, preotul să-l declare necurat. Este plagă de lepră.
28 Dar dacă pata rămâne cum era, dacă nu s-a întins pe piele şi este mai ştearsă, este o umflătură a arsurii, iar preotul să-l declare curat, deoarece este o inflamaţie a arsurii.
29 Dacă unui bărbat sau unei femei îi apare o plagă pe cap sau pe bărbie,
30 preotul să vadă plaga: dacă pare mai adâncă decât pielea şi dacă pe ea părul este galben şi rar, preotul să declare necurată această persoană. Este o cădere anormală a părului. Este lepra capului sau a bărbiei.
31 Dar dacă preotul se uită la plaga care a dus la căderea anormală a părului şi ea nu pare mai adâncă decât pielea, iar pe ea nu este păr negru, atunci preotul să-l pună în carantină şapte zile pe cel ce are plaga care a dus la căderea anormală a părului.
32 În a şaptea zi, preotul să se uite la plagă: dacă această cădere anormală a părului nu s-a întins şi nu a apărut păr galben pe plagă, iar plaga care a dus la căderea anormală a părului nu pare mai adâncă decât pielea,
33 atunci omul să se radă, dar să nu radă locul cu căderea anormală a părului, şi preotul să-l pună iarăşi în carantină şapte zile pe cel ce are această cădere anormală a părului.
34 Apoi, în a şaptea zi, preotul să se uite la locul cu căderea anormală a părului: dacă această cădere anormală a părului nu s-a întins pe piele şi nu pare mai adâncă decât pielea, preotul să-l declare curat pe omul acela, iar el să-şi spele hainele şi va fi curat.
35 Dar dacă această cădere anormală a părului se întinde vizibil pe piele, după ce omului i s-a recunoscut purificarea,
36 atunci să-l vadă preotul: dacă această cădere anormală a părului s-a întins pe piele, preotul să nu mai cerceteze dacă există păr galben. Omul acela este necurat.
37 Dar dacă se pare că această cădere anormală a părului s-a oprit şi a crescut păr negru acolo, plaga care a dus la căderea anormală a părului s-a vindecat. El este curat, iar preotul să-l declare curat.
38 Dacă unui bărbat sau unei femei îi apar pete pe pielea corpului, pete albe,
39 preotul să se uite: dacă petele de pe pielea corpului lor sunt de un alb şters, este o erupţie nepericuloasă care a apărut pe piele. El este curat.
40 Dacă un bărbat cheleşte, aceasta este chelie. El este curat.
41 Dacă cheleşte în partea din faţă a capului, este o chelie a frunţii. El este curat.
42 Dar dacă pe chelia de pe creştet sau de pe frunte apare o plagă alb-roşiatică, este lepră care erupe pe chelia de pe creştet sau de pe frunte.
43 Preotul să se uite la omul acela: dacă pe chelia de pe creştet sau de pe frunte este o erupţie a plăgii alb-roşiatice cu acelaşi aspect ca lepra de pe pielea corpului,
44 el este lepros. Este necurat. Preotul să-l declare necurat. El are plaga pe cap.
45 Leprosului care are plaga să-i fie sfâşiate hainele şi capul lui să rămână neîngrijit. El să-şi acopere mustaţa şi să strige: «Necurat, necurat!»
46 În toate zilele cât va avea plaga va fi necurat. Este necurat. Să locuiască izolat. Să locuiască în afara taberei.
47 Dacă plaga de lepră apare pe un veşmânt, de lână sau de in,
48 fie pe urzeala, fie pe bătătura inului sau a lânii, pe o piele sau pe orice lucru făcut din piele,
49 dacă deci pe veşmânt, pe piele, pe urzeală, pe bătătură, sau pe orice obiect de piele apare o plagă verde-gălbuie sau roşiatică, aceasta este plagă de lepră; ea să-i fie arătată preotului.
50 Preotul să vadă plaga şi să pună în carantină şapte zile lucrul care are plaga.
51 În a şaptea zi, după ce a văzut plaga şi a constatat că plaga s-a întins pe veşmânt, fie pe urzeală, fie pe bătătură, sau pe piele, indiferent de întrebuinţarea care i s-a dat acesteia, plaga este o lepră distrugătoare. Este necurată.
52 El să ardă veşmântul  cu urzeala sau bătătura din lână sau din in  sau obiectul de piele pe care apare plaga, deoarece este o lepră distrugătoare. Să fie ars în foc.
53 Dar dacă preotul se uită şi vede că plaga nu s-a întins pe veşmânt  nici pe urzeală, nici pe bătătură  sau pe obiectul de piele, oricare ar fi el,
54 atunci preotul să poruncească să fie spălat lucrul care are plaga şi să-l pună a doua oară în carantină şapte zile.
55 Şi preotul să se uite la plagă după ce a fost spălată: dacă plaga nu şi-a schimbat aspectul, chiar dacă plaga nu s-a întins, lucrul acela este necurat. Să-l arzi în foc. Plaga l-a ros fie pe dinăuntru, fie pe dinafară.
56 Dar dacă preotul s-a uitat şi a văzut că plaga este mai ştearsă după ce a fost spălată, atunci s-o smulgă de pe veşmânt fie de pe urzeală, fie de pe bătătură  sau de pe piele.
57 Însă dacă tot mai apare pe veşmânt  fie pe urzeală, fie pe bătătură  sau pe vreun obiect de piele, este o erupţie. Să arzi în foc lucrul care are plaga.
58 Şi veşmântul, cu urzeala şi bătătura lui, sau obiectul de piele pe care îl vei spăla când plaga a dispărut de pe el să fie spălat a doua oară, şi va fi curat.
59 Aceasta este legea referitoare la plaga de lepră de pe un veşmânt de lână sau de in  fie de pe urzeală, fie de pe bătătură  sau de pe orice obiect de piele, pentru a-l declara curat sau pentru a-l declara necurat“.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

free counters