Leviticul - Capitolul 14 : 1 - 57

1 Şi Iehova a continuat să-i vorbească lui Moise, zicând:
2 „Aceasta va fi legea referitoare la lepros în ziua în care i se va recunoaşte purificarea, când va fi adus la preot.
3 Preotul să iasă în afara taberei şi preotul să se uite: dacă leprosului i s-a vindecat plaga de lepră,
4 preotul să dea poruncă, şi omul să ia pentru purificarea lui două păsări curate, vii, lemn de cedru, fire vopsite în stacojiu şi isop.
5 Preotul să dea poruncă să fie omorâtă una dintre păsări deasupra unui vas de lut cu apă de izvor.
6 Pe urmă să ia pasărea vie, să ia lemnul de cedru, firele vopsite în stacojiu şi isopul şi să le înmoaie împreună cu pasărea vie în sângele păsării ucise deasupra apei de izvor.
7 Apoi să-l stropească de şapte ori pe cel ce se purifică de lepră şi să-l declare curat, iar păsării vii să-i dea drumul pe câmp.
8 Cel ce se purifică să-şi spele hainele, să-şi radă tot părul şi să se spele în apă şi va fi curat, iar după aceea poate intra în tabără. Să locuiască şapte zile în afara cortului său.
9 În a şaptea zi, să-şi radă tot părul de pe cap şi de pe bărbie, precum şi sprâncenele. Da, să-şi radă tot părul, să-şi spele hainele şi să-şi spele corpul în apă, şi va fi curat.
10 În a opta zi, va lua doi berbeci tineri, fără defect, o mieluşea care nu are încă un an, fără defect, trei zecimi de efă de floarea făinii ca ofrandă de cereale, frământată cu ulei, şi un log de ulei;
11 şi preotul care-l declară curat pe omul ce se purifică să-l prezinte pe el şi aceste lucruri înaintea lui Iehova, la intrarea cortului întâlnirii.
12 Preotul să ia unul dintre berbecii tineri şi să-l aducă drept ofrandă pentru vină împreună cu logul de ulei şi să le legene într-o parte şi-n alta ca ofrandă legănată înaintea lui Iehova.
13 Să înjunghie berbecul tânăr într-un loc sfânt, în locul unde se înjunghie ofranda pentru păcat şi ofranda arsă, deoarece ofranda pentru vină îi aparţine preotului, ca şi ofranda pentru păcat. Este un lucru preasfânt.
14 Apoi preotul să ia din sângele ofrandei pentru vină şi preotul să-l pună pe lobul urechii drepte a celui ce se purifică şi pe degetul mare de la mâna lui dreaptă şi pe degetul mare de la piciorul lui drept.
15 Preotul să ia logul de ulei şi să-şi toarne puţin în palma stângă.
16 Pe urmă, preotul să-şi înmoaie degetul drept în uleiul care este în palma stângă şi cu degetul să stropească de şapte ori cu ulei înaintea lui Iehova.
17 Din restul uleiului care este în palma sa, preotul să pună puţin pe lobul urechii drepte a celui ce se purifică, pe degetul mare de la mâna lui dreaptă şi pe degetul mare de la piciorul lui drept, peste sângele de la ofranda pentru vină.
18 Preotul să pună uleiul rămas în palma sa pe capul celui ce se purifică şi să facă ispăşire pentru el înaintea lui Iehova.
19 Preotul să jertfească ofranda pentru păcat şi să facă ispăşire pentru cel ce se purifică de necurăţia lui, iar după aceea să înjunghie ofranda arsă.
20 Preotul să aducă ofranda arsă şi ofranda de cereale pe altar şi apoi preotul să facă ispăşire pentru el, şi va fi curat.
21 Însă dacă este sărac şi nu are suficiente posibilităţi, să ia un singur berbec tânăr ca ofrandă pentru vină ca să fie legănat într-o parte şi-n alta şi să facă ispăşire pentru el, precum şi o zecime de efă de floarea făinii frământată cu ulei, ca ofrandă de cereale, un log de ulei
22 şi două turturele sau doi pui de porumbel domestic, după posibilităţi. Unul trebuie să servească drept ofrandă pentru păcat, iar celălalt drept ofrandă arsă.
23 În a opta zi, să le aducă preotului la intrarea cortului întâlnirii, înaintea lui Iehova, ca să i se recunoască purificarea.
24 Atunci preotul să ia berbecul tânăr al ofrandei pentru vină şi logul de ulei şi preotul să le legene într-o parte şi-n alta ca ofrandă legănată înaintea lui Iehova.
25 Să înjunghie berbecul tânăr al ofrandei pentru vină şi preotul să ia din sângele ofrandei pentru vină şi să-l pună pe lobul urechii drepte a celui ce se purifică, pe degetul mare de la mâna lui dreaptă şi pe degetul mare de la piciorul lui drept.
26 Preotul va turna puţin ulei în palma stângă.
27 Cu degetul de la mâna sa dreaptă, preotul să ia puţin din uleiul care este în palma sa stângă şi să stropească de şapte ori înaintea lui Iehova.
28 Apoi preotul să pună puţin din uleiul care este în palma sa stângă pe lobul urechii drepte a celui ce se purifică, pe degetul mare de la mâna lui dreaptă şi pe degetul mare de la piciorul lui drept, peste urma lăsată de sângele de la ofranda pentru vină.
29 Iar uleiul rămas în palma sa, preotul să-l pună pe capul celui ce se purifică, pentru a face ispăşire pentru el înaintea lui Iehova.
30 Pe urmă să ofere una dintre turturele sau unul dintre puii de porumbel domestic, după posibilităţi,
31 una dintre păsări, după posibilităţi, ca ofrandă pentru păcat, iar pe cealaltă ca ofrandă arsă, împreună cu ofranda de cereale, şi preotul să facă ispăşire pentru cel ce se purifică înaintea lui Iehova.
32 Aceasta este legea pentru cel care a avut plaga de lepră şi care nu are suficiente posibilităţi atunci când i se recunoaşte purificarea“.
33 Şi Iehova le-a vorbit lui Moise şi lui Aaron, zicând:
34 „Când veţi intra în ţara Canaanului, pe care v-o dau ca să vă fie proprietate, şi voi pune plaga de lepră pe o casă din ţara care va fi proprietatea voastră,
35 atunci cel căruia îi aparţine casa să vină şi să-i spună preotului, zicând: «Mi-a apărut pe casă ceva ca o plagă».
36 Preotul să dea poruncă şi ei să scoată totul din casă înainte ca preotul să intre ca să se uite la plagă, pentru ca el să nu declare necurat tot ce este în casă. Apoi preotul să intre şi să vadă casa.
37 După ce s-a uitat la plagă, dacă plaga este pe zidurile casei, are adâncituri verzi-gălbui sau roşiatice şi pare mai adâncă decât suprafaţa zidului,
38 atunci preotul să iasă din casă la intrarea casei şi să pună casa în carantină şapte zile.
39 Preotul să se întoarcă în a şaptea zi şi să se uite: dacă plaga s-a întins pe zidurile casei,
40 preotul să dea poruncă şi pietrele pe care este plaga să fie scoase şi să fie aruncate în afara oraşului, într-un loc necurat.
41 El să pună să fie răzuită casa pe dinăuntru, de jur împrejur, iar lutul răzuit să fie aruncat în afara oraşului, într-un loc necurat.
42 Apoi să fie luate alte pietre şi să fie puse în locul pietrelor dinainte şi să pună să se ia alt lut şi să fie tencuită casa.
43 Însă dacă plaga reapare, erupând pe casă după ce au fost scoase pietrele şi după ce casa a fost răzuită şi tencuită,
44 atunci preotul să intre şi să se uite: dacă plaga s-a întins pe casă, este o lepră distrugătoare pe casă. Este necurată.
45 Să pună să fie dărâmată casa, pietrele ei, lemnul ei şi tot lutul casei şi să fie duse în afara oraşului, într-un loc necurat.
46 Iar oricine va intra în casa aceea în vreuna din zilele de carantină va fi necurat până seara.
47 Oricine se va culca în casă să-şi spele hainele şi oricine va mânca în casă să-şi spele hainele.
48 Dar dacă preotul vine, se uită şi vede că plaga nu s-a întins pe casă după ce casa a fost tencuită, atunci preotul să declare casa curată, deoarece plaga s-a vindecat.
49 Şi, ca să purifice de păcat casa, să ia două păsări, lemn de cedru, fire vopsite în stacojiu şi isop.
50 Să omoare una dintre păsări deasupra unui vas de lut cu apă de izvor.
51 Să ia lemnul de cedru, isopul, firele vopsite în stacojiu şi pasărea vie şi să le înmoaie în sângele păsării ucise şi în apa de izvor şi să stropească de şapte ori spre casă.
52 Să purifice casa de păcat cu sângele păsării, cu apa de izvor, cu pasărea vie, cu lemnul de cedru, cu isopul şi cu firele vopsite în stacojiu.
53 Apoi să dea drumul păsării vii în afara oraşului, pe câmp, să facă ispăşire pentru casă, şi ea va fi curată.
54 Aceasta este legea referitoare la orice plagă de lepră, referitoare la căderea anormală a părului,
55 referitoare la lepra de pe veşmânt şi de pe casă,
56 referitoare la erupţie, crustă şi pată,
57 ca să dea îndrumări când ceva este necurat şi când ceva este curat. Aceasta este legea cu privire la lepră“.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

free counters