Leviticul - Capitolul 16 : 1 - 34

1 Şi Iehova i-a vorbit lui Moise după moartea celor doi fii ai lui Aaron, care au murit din cauza modului în care s-au apropiat de Iehova.
2 Şi Iehova i-a zis lui Moise: „Vorbeşte-i lui Aaron, fratele tău, să nu intre oricând în locul sfânt, după perdea, în faţa capacului care este peste Arcă, ca să nu moară, deoarece eu mă voi arăta într-un nor deasupra capacului.
3 Aaron să intre în locul sfânt cu un taur tânăr ca ofrandă pentru păcat şi cu un berbec ca ofrandă arsă.
4 Să-şi pună roba sfântă de in, să-şi pună pantalonii de in, acoperindu-şi goliciunea, să se încingă cu eşarfa de in şi să-şi înfăşoare capul cu turbanul de in. Acestea sunt veşminte sfinte. Să-şi spele corpul în apă şi să se îmbrace cu ele.
5 Să ia din partea adunării fiilor lui Israel doi ţapi tineri ca ofrandă pentru păcat şi un berbec ca ofrandă arsă.
6 Aaron să prezinte taurul adus ca ofrandă pentru păcat, care este pentru el, şi să facă ispăşire pentru el şi pentru casa lui.
7 Apoi să ia cei doi ţapi şi să-i pună înaintea lui Iehova, la intrarea cortului întâlnirii.
8 Aaron să tragă la sorţi pentru cei doi ţapi, un sorţ pentru Iehova şi celălalt sorţ pentru Azazel.
9 Şi Aaron să prezinte ţapul căzut la sorţi pentru Iehova şi să-l aducă ofrandă pentru păcat.
10 Dar ţapul căzut la sorţi pentru Azazel să rămână viu înaintea lui Iehova, ca să se facă ispăşire pentru el, şi să i se dea drumul în pustiu pentru Azazel.
11 Aaron să prezinte taurul adus ca ofrandă pentru păcat, care este pentru el, şi să facă ispăşire pentru el şi pentru casa lui; şi să înjunghie taurul prezentat ca ofrandă pentru păcat care este pentru el.
12 Să ia făraşul pentru foc plin cu cărbuni aprinşi, luaţi de pe altarul dinaintea lui Iehova, şi doi pumni plini de tămâie parfumată, fină, şi să le ducă după perdea.
13 Să pună tămâia pe foc înaintea lui Iehova, pentru ca norul de fum al tămâiei să acopere capacul Arcei, care este deasupra Mărturiei, ca să nu moară.
14 Să ia puţin din sângele taurului şi cu degetul să stropească în faţa capacului, în partea dinspre est, să stropească cu sânge de şapte ori, cu degetul lui, înaintea capacului.
15 Apoi să înjunghie ţapul prezentat ca ofrandă pentru păcat care este pentru popor, să aducă sângele lui după perdea şi să facă cu sângele lui aşa cum a făcut cu sângele taurului: să stropească cu el spre capac şi înaintea capacului.
16 Să facă ispăşire pentru locul sfânt, din cauza necurăţiilor fiilor lui Israel şi din cauza răzvrătirilor lor şi a tuturor păcatelor lor; şi să facă la fel pentru cortul întâlnirii, care este cu ei în mijlocul necurăţiilor lor.
17 Nimeni să nu fie în cortul întâlnirii, de când intră el să facă ispăşire în locul sfânt până când iese; şi să facă ispăşire pentru el, pentru casa lui şi pentru toată congregaţia lui Israel.
18 Apoi să iasă la altarul care este înaintea lui Iehova şi să facă ispăşire pentru altar; să ia puţin din sângele taurului şi din sângele ţapului şi să ungă coarnele altarului de jur împrejur.
19 De asemenea, cu degetul să-l stropească de şapte ori cu sânge, să-l purifice şi să-l sfinţească de necurăţiile fiilor lui Israel.
20 Când a terminat de făcut ispăşire pentru locul sfânt, pentru cortul întâlnirii şi pentru altar, să prezinte şi ţapul viu.
21 Aaron să-şi pună amândouă mâinile pe capul ţapului viu şi să mărturisească deasupra lui toate nelegiuirile fiilor lui Israel, toate răzvrătirile şi toate păcatele lor; să le pună pe capul ţapului şi, printr-un om pregătit pentru aceasta, să-i dea drumul în pustiu.
22 Ţapul să poarte asupra lui toate nelegiuirile lor într-un ţinut arid; şi să dea drumul ţapului în pustiu.
23 Aaron să intre în cortul întâlnirii, să se dezbrace de veşmintele de in cu care se îmbrăcase când a intrat în locul sfânt şi să le lase acolo.
24 Să-şi spele corpul în apă, într-un loc sfânt, să-şi îmbrace veşmintele, să iasă, să jertfească ofranda lui arsă şi ofranda arsă a poporului şi să facă ispăşire pentru el şi pentru popor.
25 Şi să pună să fumege pe altar grăsimea ofrandei pentru păcat.
26 Iar cel ce a dat drumul ţapului pentru Azazel să-şi spele hainele şi să-şi spele corpul în apă; după aceea, poate intra în tabără.
27 Însă preotul să pună să fie duşi în afara taberei taurul prezentat ca ofrandă pentru păcat şi ţapul prezentat ca ofrandă pentru păcat, al căror sânge a fost adus pentru a face ispăşire în locul sfânt, apoi pielea, carnea şi baliga lor să fie arse în foc.
28 Iar cel care le-a ars să-şi spele hainele şi să-şi spele corpul în apă; după aceea, poate intra în tabără.
29 Aceasta să fie o lege pe timp indefinit: În luna a şaptea, în a zecea zi a lunii, să vă mâhniţi sufletele şi să nu faceţi nicio muncă, nici israelitul din naştere, nici locuitorul străin care locuieşte în mijlocul vostru.
30 Căci în această zi se va face ispăşire pentru voi, ca să fiţi declaraţi curaţi. Veţi fi curaţi de toate păcatele voastre înaintea lui Iehova.
31 Este un sabat de odihnă completă pentru voi; să vă mâhniţi sufletele. Este o lege pe timp indefinit.
32 Iar preotul care va fi uns şi a cărui mână va fi umplută de putere pentru a îndeplini serviciul de preot, ca succesor al tatălui său, să facă ispăşire şi să îmbrace veşmintele de in. Sunt veşminte sfinte.
33 Să facă ispăşire pentru sanctuarul sfânt, să mai facă ispăşire pentru cortul întâlnirii şi pentru altar şi să facă ispăşire pentru preoţi şi pentru tot poporul congregaţiei.
34 Aceasta va fi o dispoziţie pe timp indefinit, ca să se facă ispăşire pentru fiii lui Israel din cauza tuturor păcatelor lor, o dată pe an“. El a făcut aşa cum îi poruncise Iehova lui Moise.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

free counters