Leviticul - Capitolul 22 : 1 - 33

1 Şi Iehova i-a vorbit iarăşi lui Moise, zicând:
2 „Vorbeşte-le lui Aaron şi fiilor lui să se păstreze separaţi de lucrurile sfinte ale fiilor lui Israel şi să nu profaneze sfântul meu nume în ce priveşte lucrurile pe care le sfinţesc ei pentru mine. Eu sunt Iehova.
3 Spune-le: «În toate generaţiile voastre, dacă un bărbat dintre urmaşii voştri se apropie, în timp ce este în necurăţia lui, de lucrurile sfinte pe care fiii lui Israel le vor sfinţi pentru Iehova, sufletul acela trebuie nimicit dinaintea mea. Eu sunt Iehova.
 4 Niciun bărbat dintre urmaşii lui Aaron care este lepros sau are o scurgere să nu mănânce din lucrurile sfinte până nu va fi curat, nici cel ce se atinge de cineva care este necurat din cauza unui suflet mort, nici bărbatul care elimină sămânţă,
5 nici cel ce se atinge de vreuna dintre creaturile care mişună şi care este necurată pentru el, nici cel ce se atinge de un om care este necurat pentru el din cauza vreunei necurăţii a acestuia.
6 Sufletul care se atinge de acestea va fi necurat până seara; să nu mănânce nimic din lucrurile sfinte, ci să-şi spele corpul în apă.
7 După ce apune soarele va fi curat şi atunci poate mânca din lucrurile sfinte, fiindcă aceasta este pâinea lui.
8 De asemenea, să nu mănânce din vreun corp mort sau sfâşiat de fiare ca să nu devină necurat. Eu sunt Iehova.
9 Să-şi îndeplinească îndatoririle faţă de mine, ca să nu-şi atragă cumva vreun păcat şi astfel să moară pentru că au profanat lucrurile sfinte. Eu sunt Iehova care îi sfinţesc.
10 Niciun străin să nu mănânce vreun lucru sfânt. Nici locuitorul temporar care stă la un preot, nici lucrătorul tocmit să nu mănânce vreun lucru sfânt.
11 Dar dacă un preot cumpără cu banii lui un suflet, acesta poate să mănânce dintr-un lucru sfânt. Sclavii născuţi în casa lui pot să mănânce din pâinea lui.
12 Dacă fiica unui preot devine soţia unui bărbat străin, să nu mănânce din contribuţia prevăzută din lucrurile sfinte.
13 Însă dacă fiica unui preot ajunge văduvă sau divorţată, fără să aibă urmaşi, şi se întoarce la casa tatălui ei, ca în tinereţe, ea poate să mănânce din pâinea tatălui ei, dar niciun străin să nu se hrănească din ea.
14 Dacă un bărbat mănâncă din greşeală un lucru sfânt, să-i adauge o cincime şi să-i dea lucrul sfânt preotului.
15 Preoţii să nu profaneze lucrurile sfinte ale fiilor lui Israel, pe care aceştia le oferă drept contribuţie lui Iehova,
16 şi să nu-i facă să suporte pedeapsa pentru vină pentru că mănâncă din lucrurile lor sfinte, căci eu sunt Iehova care îi sfinţesc»“.
17 Şi Iehova a continuat să-i vorbească lui Moise, zicând:
18 „Vorbeşte-le lui Aaron şi fiilor lui şi tuturor fiilor lui Israel şi spune-le: «Dacă vreun om din casa lui Israel sau vreun locuitor străin din Israel îşi prezintă ofranda pentru vreuna dintre făgăduinţele lui sau pentru vreuna dintre ofrandele lui benevole, şi i-o prezintă lui Iehova ca ofrandă arsă,
19 animalul să fie fără defect, un mascul din cireadă, dintre berbecii tineri sau dintre capre, ca omul să fie aprobat.
20 Să nu prezentaţi un animal cu defect, fiindcă nu veţi fi aprobaţi.
21 Dacă un om îi prezintă lui Iehova o jertfă de comuniune ca împlinire a unei făgăduinţe sau ca ofrandă benevolă, să fie un animal sănătos din cireadă sau din turmă. Să nu aibă niciun defect, ca omul să fie aprobat. 22 Niciun animal orb sau care are un picior rupt sau o tăietură sau un neg sau scabie sau pecingine, niciun animal de acest fel să nu i-l prezentaţi lui Iehova şi să nu-l puneţi pe altar ca ofrandă prin foc pentru Iehova. 23 Poţi să aduci un taur sau o oaie care are un picior mai lung sau mai scurt decât celelalte ca ofrandă benevolă, însă pentru o făgăduinţă nu va fi primit.
24 Să nu-i prezentaţi lui Iehova un animal cu testiculele turtite, zdrobite, smulse sau tăiate şi să nu-l jertfiţi în ţara voastră.
25 Să nu prezentaţi ca pâine a Dumnezeului vostru niciunul dintre toate aceste animale din mâna unui străin, căci au un cusur. Au un defect. Nu vă vor fi primite»“.
26 Şi Iehova i-a vorbit mai departe lui Moise, zicând:
27 „Dacă se naşte un viţel sau un miel sau un ied, să rămână şapte zile la mama sa, dar începând din a opta zi să fie primit ca ofrandă, ca ofrandă prin foc pentru Iehova.
28 În ce priveşte vita şi oaia, să nu înjunghiaţi în aceeaşi zi animalul şi puiul lui.
29 Dacă îi aduceţi lui Iehova o jertfă de mulţumire, s-o aduceţi în aşa fel încât să fiţi aprobaţi.
30 Să fie mâncată în aceeaşi zi. Să nu lăsaţi nimic din ea până dimineaţa. Eu sunt Iehova.
31 Să respectaţi poruncile mele şi să le îndepliniţi. Eu sunt Iehova.
32 Să nu profanaţi sfântul meu nume, ci să fiu sfinţit în mijlocul fiilor lui Israel. Eu sunt Iehova, care vă sfinţesc,
33 care vă scot din ţara Egiptului, ca să dovedesc că sunt Dumnezeul vostru. Eu sunt Iehova“.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

free counters