Leviticul - Capitolul 23 : 1 - 44

1 Iehova i-a vorbit în continuare lui Moise, zicând:
2 „Vorbeşte-le fiilor lui Israel şi spune-le: «Sărbătorile periodice ale lui Iehova pe care trebuie să le anunţaţi sunt adunări sfinte. Iată sărbătorile mele periodice:
3 Şase zile se poate face orice fel de muncă, dar a şaptea zi este un sabat de odihnă completă, o adunare sfântă. Să nu faceţi niciun fel de muncă. Este un sabat pentru Iehova în toate locurile în care locuiţi.
4 Iată sărbătorile periodice ale lui Iehova, adunările sfinte, pe care trebuie să le anunţaţi la timpul fixat pentru ele:
5 În prima lună, în a paisprezecea zi a lunii, între cele două seri, este Paştele pentru Iehova.
6 Iar în a cincisprezecea zi a acestei luni este Sărbătoarea Turtelor Nedospite pentru Iehova. Şapte zile să mâncaţi turte nedospite.
7 În prima zi să aveţi o adunare sfântă. Să nu faceţi niciun fel de muncă istovitoare.
8 Ci şapte zile să-i prezentaţi lui Iehova o ofrandă prin foc. În a şaptea zi să fie o adunare sfântă. Să nu faceţi niciun fel de muncă istovitoare»“.
9 Şi Iehova a continuat să-i vorbească lui Moise, zicând:
10 „Vorbeşte-le fiilor lui Israel şi spune-le: «Când, în cele din urmă, veţi intra în ţara pe care v-o dau şi-i veţi strânge recolta, să-i aduceţi preotului un snop din primele roade ale recoltei voastre.
11 El să legene snopul într-o parte şi-n alta înaintea lui Iehova, ca să obţină aprobare pentru voi. Preotul să-l legene într-o parte şi-n alta chiar în ziua de după sabat.
12 În ziua în care puneţi să fie legănat snopul într-o parte şi-n alta, să jertfiţi un berbec tânăr, fără defect, care nu are încă un an, ca ofrandă arsă pentru Iehova,
13 împreună cu o ofrandă de cereale din două zecimi de efă de floarea făinii frământată cu ulei, ca ofrandă prin foc pentru Iehova, ca mireasmă odihnitoare, şi împreună cu un sfert de hin de vin ca ofrandă de băutură. 14 Să nu mâncaţi nici pâine, nici cereale prăjite, nici cereale noi până în ziua în care veţi aduce ofranda Dumnezeului vostru. Este o dispoziţie pe timp indefinit pentru toate generaţiile voastre, în toate locurile în care locuiţi.
15 Iar din ziua de după sabat, ziua în care veţi aduce snopul ofrandei legănate, să număraţi pentru voi şapte sabate. Să fie complete.
16 Să număraţi până în ziua de după al şaptelea sabat, adică cincizeci de zile, şi să-i prezentaţi lui Iehova o ofrandă de cereale noi.
17 Din locurile în care locuiţi să aduceţi două pâini ca ofrandă legănată. Să fie din două zecimi de efă de floarea făinii. Să fie făcute în cuptor, din aluat dospit, ca prime roade coapte pentru Iehova.
18 Împreună cu pâinile să prezentaţi şapte miei fără defect, de un an fiecare, precum şi un taur tânăr şi doi berbeci. Ei să servească drept ofrandă arsă pentru Iehova, împreună cu ofranda de cereale şi cu ofrandele de băutură, ca ofrandă prin foc, ca mireasmă odihnitoare pentru Iehova.
19 Şi să jertfiţi un ied ca ofrandă pentru păcat şi doi miei de un an fiecare ca jertfă de comuniune.
20 Preotul să legene cei doi miei într-o parte şi-n alta, împreună cu pâinile din primele roade coapte, ca ofrandă legănată înaintea lui Iehova. Ei să servească drept lucru sfânt pentru Iehova şi să fie ai preotului.
21 Chiar în acea zi să anunţaţi o adunare sfântă pentru voi. Să nu faceţi niciun fel de muncă istovitoare. Este o dispoziţie pe timp indefinit pentru toate generaţiile voastre, în toate locurile în care locuiţi.
22 Când se va strânge recolta ţării, să nu seceri de tot marginea ogorului tău şi să nu culegi spicele rămase în urma secerişului. Să le laşi pentru cel năpăstuit şi pentru locuitorul străin. Eu sunt Iehova, Dumnezeul vostru»“.
23 Şi Iehova i-a vorbit în continuare lui Moise, zicând:
24 „Vorbeşte-le fiilor lui Israel şi spune-le: «În luna a şaptea, prima zi a lunii să fie o zi de odihnă completă, o zi de aducere-aminte anunţată prin sunet de trompetă, o adunare sfântă.
25 Să nu faceţi niciun fel de muncă istovitoare şi să-i prezentaţi lui Iehova o ofrandă prin foc»“.
26 Şi Iehova i-a vorbit mai departe lui Moise, zicând:
27 „Însă ziua a zecea a acestei a şaptea luni este Ziua Ispăşirii. Să aveţi o adunare sfântă, să vă mâhniţi sufletele şi să-i prezentaţi lui Iehova o ofrandă prin foc.
28 Să nu faceţi niciun fel de muncă în ziua aceasta, fiindcă este o zi de ispăşire ca să se facă ispăşire pentru voi înaintea lui Iehova, Dumnezeul vostru.
29 Căci orice suflet care nu se va mâhni în ziua aceasta trebuie nimicit din poporul său.
30 Dacă vreun suflet face vreun fel de muncă în ziua aceasta, voi nimici sufletul acela din mijlocul poporului său.
31 Să nu faceţi niciun fel de muncă. Este o dispoziţie pe timp indefinit pentru toate generaţiile voastre, în toate locurile în care locuiţi.
32 Acesta este un sabat de odihnă completă pentru voi, iar voi să vă mâhniţi sufletele în a noua zi a lunii, seara. Să ţineţi sabatul vostru din seara aceea până în seara următoare“.
33 Şi Iehova a continuat să-i vorbească lui Moise, zicând:
34 „Vorbeşte-le fiilor lui Israel şi spune-le: «În a cincisprezecea zi a acestei a şaptea luni este Sărbătoarea Colibelor pentru Iehova, timp de şapte zile.
35 În prima zi este o adunare sfântă. Să nu faceţi niciun fel de muncă istovitoare.
36 Timp de şapte zile să-i prezentaţi lui Iehova o ofrandă prin foc. În a opta zi să aveţi o adunare sfântă şi să-i prezentaţi lui Iehova o ofrandă prin foc. Este o adunare solemnă. Să nu faceţi niciun fel de muncă istovitoare.
37 Acestea sunt sărbătorile periodice ale lui Iehova pe care le veţi anunţa drept adunări sfinte, ca să-i prezentaţi lui Iehova o ofrandă prin foc: ofranda arsă, ofranda de cereale şi ofrandele de băutură, potrivit rânduielii zilnice,
38 în afară de sabatele lui Iehova şi de darurile voastre, în afară de toate ofrandele voastre pentru făgăduinţă şi în afară de toate ofrandele voastre benevole pe care i le veţi da lui Iehova.
39 Însă în a cincisprezecea zi a lunii a şaptea, după ce veţi strânge produsele ţării, să ţineţi sărbătoarea lui Iehova timp de şapte zile. În prima zi să fie o odihnă completă şi în a opta zi să fie o odihnă completă.
40 În prima zi să luaţi rod din pomii frumoşi, frunze de palmier şi ramuri de copaci stufoşi şi de plopi din vale şi să vă bucuraţi înaintea lui Iehova, Dumnezeul vostru, şapte zile.
41 Să o ţineţi ca sărbătoare pentru Iehova şapte zile pe an. Să o ţineţi în luna a şaptea. Aceasta este o dispoziţie pe timp indefinit în toate generaţiile voastre.
42 Să locuiţi şapte zile în colibe. Toţi israeliţii din naştere să locuiască în colibe,
43 pentru ca toate generaţiile voastre să ştie că în colibe i-am pus să locuiască pe fiii lui Israel când i-am scos din ţara Egiptului. Eu sunt Iehova, Dumnezeul vostru»“.
44 Moise le-a vorbit deci fiilor lui Israel despre sărbătorile periodice ale lui Iehova.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

free counters