Leviticul - Capitolul 25 : 1 - 55

1 Iehova i-a vorbit iarăşi lui Moise pe muntele Sinai, zicând:
2 „Vorbeşte-le fiilor lui Israel şi spune-le: «Când veţi intra, în cele din urmă, în ţara pe care v-o dau, ţara să ţină un sabat pentru Iehova.
3 Şase ani să-ţi semeni ogorul şi şase ani să-ţi tai via şi să strângi roadele pământului.
4 Dar anul al şaptelea să fie un sabat de odihnă completă pentru ţară, un sabat pentru Iehova. Să nu-ţi semeni ogorul şi să nu-ţi tai via.
5 Să nu seceri ceea ce creşte din boabele căzute de la secerişul tău şi să nu culegi strugurii din via ta netăiată. Să fie un an de odihnă completă pentru ţară.
6 Roadele pe care le dă pământul în timpul sabatului să vă servească drept hrană, ţie, sclavului tău şi sclavei tale, lucrătorului tocmit de tine, locuitorului temporar care stă la tine şi celor ce locuiesc la tine ca străini,
7 animalului tău domestic şi animalului sălbatic care este în ţara ta. Toate roadele lui să servească drept hrană.
8 Să numeri pentru tine şapte sabate de ani, de şapte ori şapte ani, şi zilele celor şapte sabate de ani se vor ridica la patruzeci şi nouă de ani pentru tine.
9 În luna a şaptea, în a zecea zi a lunii, să faci să se audă cornul cu sunet puternic; în Ziua Ispăşirii să faceţi să se audă sunetul de corn în toată ţara voastră.
10 Să sfinţiţi anul al cincizecilea şi să proclamaţi libertatea în ţară pentru toţi locuitorii ei. Acesta va fi un Jubileu pentru voi, şi fiecare să se întoarcă la proprietatea lui şi fiecare să se întoarcă la familia lui.
11 Acest al cincizecilea an va fi pentru voi un Jubileu. Să nu semănaţi, nici să nu seceraţi ce creşte în ţară din boabele căzute, nici să nu culegeţi strugurii din viile netăiate.
12 Căci este un Jubileu. Să fie pentru voi un lucru sfânt. Să mâncaţi de pe ogor roadele pe care le va da pământul.
13 În acest an al Jubileului fiecare să se întoarcă la proprietatea lui.
14 Dacă îi vindeţi mărfuri semenului vostru sau le cumpăraţi din mâna semenului vostru, să nu vă nedreptăţiţi unul pe altul.
15 Dacă vei cumpăra de la semenul tău un teren s-o faci potrivit numărului anilor de după Jubileu, iar el să-ţi vândă potrivit numărului anilor de recoltă.
16 Dacă numărul de ani este mare, preţul de cumpărare să crească potrivit numărului de ani, iar dacă numărul de ani este mic, preţul de cumpărare să se micşoreze potrivit numărului de ani, fiindcă îţi vinde numărul de recolte.
17 Nimeni să nu-l nedreptăţească pe semenul său, ci să te temi de Dumnezeul tău, fiindcă eu sunt Iehova, Dumnezeul vostru.
18 Să îndepliniţi legile mele, să respectaţi hotărârile mele judecătoreşti şi să le împliniţi. Atunci veţi locui în siguranţă în ţară.
19 Şi ţara îşi va da rodul, iar voi veţi mânca pe săturate şi veţi locui în siguranţă în ea.
20 Dacă totuşi veţi zice: „Ce vom mânca în anul al şaptelea, de vreme ce nu putem nici să semănăm, nici să ne strângem recoltele?“,
21 să ştiţi că vă voi trimite binecuvântarea mea în anul al şaselea, şi ţara va da rod pentru trei ani.
22 Iar în anul al optulea să semănaţi şi să mâncaţi din vechea recoltă până în anul al nouălea. Până la recolta acestuia, să mâncaţi din cea veche.
23 Pământul să nu fie vândut pentru totdeauna, fiindcă pământul este al meu. Căci, din punctul meu de vedere, voi sunteţi locuitori străini şi locuitori temporari.
24 În toată ţara pe care o veţi stăpâni să asiguraţi dreptul ca pământul să fie răscumpărat.
25 Dacă fratele tău sărăceşte şi trebuie să-şi vândă o parte din proprietate, atunci un răscumpărător care îi este rudă apropiată să vină şi să răscumpere ce a vândut fratele său.
26 Iar dacă cineva nu are răscumpărător, ci câştigă cu mâna lui atât cât s-o răscumpere,
27 să socotească anii de când a vândut-o, să-i dea înapoi omului căruia i-a vândut-o banii care se cuvin pentru restul anilor şi să se întoarcă la proprietatea lui.
28 Dar dacă mâna lui nu are suficienţi bani ca să-i dea omului înapoi ce se cuvine, atunci partea pe care a vândut-o să rămână în posesia cumpărătorului până la anul Jubileului. Ea să fie înapoiată la Jubileu, iar el să se întoarcă la proprietatea lui.
29 Dacă un om vinde o casă de locuit într-un oraş împrejmuit cu ziduri, dreptul său de răscumpărare să rămână valabil până la încheierea unui an de la data vânzării. Dreptul său de răscumpărare să fie valabil un an întreg.
30 Dar dacă nu este răscumpărată înainte de împlinirea anului, casa aflată în oraşul împrejmuit cu ziduri să rămână pentru totdeauna în proprietatea cumpărătorului ei în toate generaţiile lui. Să nu fie înapoiată la Jubileu.
31 Însă casele din aşezările care nu sunt împrejmuite cu ziduri trebuie să fie considerate ca făcând parte din terenul ţării. Dreptul de răscumpărare să rămână valabil pentru case, iar la Jubileu să fie înapoiate.
32 În ce priveşte oraşele leviţilor, cu casele din oraşele care sunt în proprietatea lor, dreptul de răscumpărare să rămână valabil pentru leviţi pe timp indefinit.
33 Dacă undeva o proprietate a leviţilor nu este răscumpărată, casa vândută de un levit în oraşul în care este proprietatea lui să fie înapoiată la Jubileu, căci casele din oraşele leviţilor sunt proprietatea lor în mijlocul fiilor lui Israel.
34 Nici păşunea oraşelor lor nu poate fi vândută, fiindcă este proprietatea lor pe timp indefinit.
35 Dacă fratele tău, care este lângă tine, sărăceşte şi ajunge la ruină, atunci să-l susţii. El să trăiască alături de tine ca un locuitor străin şi ca un locuitor temporar.
36 Să nu iei de la el nici dobândă, nici camătă, ci să te temi de Dumnezeul tău, iar fratele tău să rămână în viaţă la tine.
37 Să nu-i dai bani cu dobândă şi să nu-i dai alimente cu camătă.
38 Eu sunt Iehova, Dumnezeul vostru, care v-am scos din ţara Egiptului ca să vă dau ţara Canaanului şi ca să dovedesc că sunt Dumnezeul vostru.
39 Dacă fratele tău sărăceşte lângă tine şi trebuie să ţi se vândă, să nu-l pui să facă o muncă de sclav.
40 Să fie la tine ca un lucrător tocmit, ca un locuitor temporar. Să-ţi slujească până la anul Jubileului.
41 Apoi să fie eliberat, el şi fiii lui împreună cu el, şi să se întoarcă la familia lui, să se întoarcă la proprietatea strămoşilor lui.
42 Căci ei sunt sclavii mei, pe care i-am scos din ţara Egiptului. Ei să nu se vândă cum se vinde un sclav.
43 Să nu-l asupreşti în mod tiranic, ci să te temi de Dumnezeul tău.
44 Sclavul tău sau sclava ta să fie din naţiunile care sunt în jurul vostru. De la ele puteţi să cumpăraţi un sclav sau o sclavă.
45 Mai puteţi cumpăra şi de la fiii locuitorilor temporari care stau la voi ca străini, de la ei şi de la familiile lor care se află alături de voi şi care li s-au născut în ţara voastră; ei să fie proprietatea voastră.
46 Să-i lăsaţi ca moştenire fiilor voştri după voi, ca să le fie proprietate pe timp indefinit. Pe ei puteţi să-i folosiţi la muncă, dar pe fraţii voştri, pe fiii lui Israel, să nu-i asupriţi în mod tiranic; să nu vă asupriţi unul pe altul.
47 Dar dacă mâna locuitorului străin sau a locuitorului temporar care locuieşte la tine se îmbogăţeşte, iar fratele tău a ajuns sărac lângă el şi trebuie să se vândă locuitorului străin sau locuitorului temporar care stă la tine sau unui membru al familiei locuitorului străin,
48 în cazul lui, după ce s-a vândut, să rămână valabil dreptul de răscumpărare. Poate să-l răscumpere unul dintre fraţii lui.
49 Poate să-l răscumpere unchiul lui sau fiul unchiului lui, sau poate să-l răscumpere orice rudă de sânge, cineva din familia lui. Sau dacă propria lui mână se îmbogăţeşte, să se răscumpere singur.
50 Să socotească împreună cu cel ce l-a cumpărat de la anul în care s-a vândut lui până la anul Jubileului, iar preţul cu care s-a vândut să se împartă la numărul de ani. Timpul cât stă la el să-i fie socotit aşa cum se socotesc zilele de muncă ale unui lucrător tocmit.
51 Dacă mai sunt mulţi ani, atunci, din preţul iniţial care i-a fost plătit când a fost cumpărat, să dea înapoi ca preţ de răscumpărare suma cuvenită potrivit numărului de ani rămaşi până la Jubileu.
52 Dacă până la anul Jubileului nu mai rămân decât puţini ani, să facă socoteala şi să plătească preţul răscumpărării lui potrivit numărului de ani.
53 Timpul cât stă la el să-i fie socotit ca în cazul unui lucrător tocmit an de an. Să nu-l asuprească în mod tiranic înaintea ochilor tăi.
54 Dacă totuşi nu se poate răscumpăra în aceste condiţii, atunci să fie eliberat în anul Jubileului, el şi fiii lui împreună cu el.
55 Căci fiii lui Israel îmi sunt sclavi. Ei sunt sclavii mei pe care i-am scos din ţara Egiptului. Eu sunt Iehova, Dumnezeul vostru.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

free counters