Leviticul - Capitolul 27 : 1 - 34

1 Şi Iehova a continuat să-i vorbească lui Moise, zicând:
2 „Vorbeşte-le fiilor lui Israel şi spune-le: «Dacă un om îi face o făgăduinţă specială lui Iehova, oferindu-i suflete potrivit valorii stabilite,
3 atunci, pentru un bărbat între douăzeci şi şaizeci de ani, valoarea stabilită să fie de cincizeci de sicli de argint, după siclul locului sfânt.
4 Dar dacă este vorba de o femeie, valoarea stabilită să fie de treizeci de sicli.
5 Dacă are vârsta între cinci şi douăzeci de ani, atunci valoarea stabilită pentru bărbat să fie de douăzeci de sicli, iar pentru femeie, de zece sicli.
6 Iar dacă are vârsta între o lună şi cinci ani, atunci valoarea stabilită pentru băiat să fie de cinci sicli de argint şi valoarea stabilită pentru fată să fie de trei sicli de argint.
7 Dacă are vârsta de la şaizeci de ani în sus, valoarea stabilită pentru bărbat să fie de cincisprezece sicli, iar pentru femeie, de zece sicli.
8 Dar dacă el a ajuns prea sărac pentru a plăti valoarea stabilită, atunci să pună persoana să stea înaintea preotului, iar preotul să stabilească valoarea acesteia. Preotul îi va stabili valoarea potrivit cu ce poate plăti cel ce a făcut făgăduinţa.
9 Dacă este însă un animal care poate fi prezentat ca ofrandă lui Iehova, atunci tot ce-i va dărui omul acela lui Iehova să devină un lucru sfânt.
10 Nu poate să-l înlocuiască şi nu poate să-l schimbe dând unul bun pentru unul rău sau unul rău pentru unul bun. Dar dacă-l schimbă, dând animal pentru animal, atunci atât acesta, cât şi cel cu care s-a făcut schimb să devină sfinte.
11 Iar dacă este un animal necurat care nu-i poate fi prezentat ca ofrandă lui Iehova, atunci să ducă animalul înaintea preotului.
12 Preotul să-i stabilească valoarea după cum este: bun sau rău. Valoarea stabilită de preot, aceea să rămână.
13 Dar dacă vrea să-l răscumpere, să adauge o cincime la valoarea stabilită.
14 Dacă un om îşi sfinţeşte casa ca să fie sfântă pentru Iehova, preotul să-i stabilească valoarea după cum este: bună sau rea. Cât este valoarea stabilită de preot, atât să fie preţul.
15 Dar dacă cel care a sfinţit casa vrea să şi-o răscumpere, atunci să adauge o cincime la preţul stabilit şi ea va fi a lui.
16 Dacă un om vrea să sfinţească pentru Iehova o parte din terenul aflat în proprietatea sa, atunci valoarea trebuie să fie stabilită în funcţie de sămânţa pentru ea: dacă este un homer de sămânţă de orz, atunci să fie stabilită la cincizeci de sicli de argint.
17 Dacă îşi sfinţeşte terenul începând din anul Jubileului, preţul să fie potrivit valorii stabilite.
18 Iar dacă îşi sfinţeşte terenul după Jubileu, atunci preotul să-i socotească preţul potrivit anilor care mai rămân până la următorul Jubileu şi să reducă din valoarea stabilită.
19 Dar dacă cel care a sfinţit terenul vrea să-l răscumpere, atunci să adauge o cincime la preţul stabilit şi terenul va rămâne al lui.
20 Dacă nu răscumpără terenul, ci terenul îi este vândut altui om, nu mai poate fi răscumpărat.
21 Iar când terenul este înapoiat la Jubileu, va fi sfânt pentru Iehova, ca teren dedicat unui scop sacru. El va fi proprietatea preotului.
22 Dacă cineva sfinţeşte pentru Iehova un teren pe care l-a cumpărat şi care nu face parte din proprietatea sa,
23 atunci preotul să-i socotească valoarea până la anul Jubileului, şi el să dea chiar în ziua aceea preţul stabilit. Este un lucru sfânt pentru Iehova.
24 În anul Jubileului terenul să se întoarcă la cel de la care l-a cumpărat, din a cărui proprietate făcea parte pământul.
25 Orice valoare să fie stabilită după siclul locului sfânt. Siclul să fie de douăzeci de ghere.
26 Însă pe întâiul născut dintre animale, care se naşte ca întâi născut pentru Iehova, niciun om să nu-l sfinţească. Fie că este taur, fie că este oaie, este al lui Iehova.
27 Dacă este un animal necurat şi trebuie să-l răscumpere potrivit valorii stabilite, atunci să adauge la aceasta o cincime. Dar dacă nu este răscumpărat, atunci să fie vândut potrivit valorii stabilite.
28 Însă niciun lucru dedicat unui scop sacru, pe care un om i-l dedică lui Iehova pentru distrugere, din tot ce este al lui  fie om, fie animal, fie terenul din proprietatea lui , nu va putea fi vândut şi niciun lucru dedicat unui scop sacru nu va putea fi răscumpărat. Este preasfânt pentru Iehova.
29 Niciun om care este destinat nimicirii nu poate fi răscumpărat. Trebuie să fie omorât negreşit.
30 A zecea parte din orice produce pământul  din sămânţa pământului şi din rodul pomilor  este a lui Iehova. Este un lucru sfânt pentru Iehova.
31 Dacă un om vrea totuşi să răscumpere ceva din zeciuiala lui, atunci să adauge la aceasta o cincime.
32 În ce priveşte zeciuiala din cireadă şi din turmă, fiecare al zecelea animal din tot ce trece pe sub toiagul păstorului să devină sfânt pentru Iehova.
33 Să nu cerceteze dacă este bun sau rău, nici să nu-l schimbe. Dar dacă vrea să-l schimbe, atunci şi acesta, şi cel cu care-l schimbă să devină sfinte. Nu pot fi răscumpărate»“.
34 Acestea sunt poruncile pe care Iehova i le-a dat lui Moise ca porunci pentru fiii lui Israel pe muntele Sinai.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

free counters