Geneza - Capitolul 35 : 1 - 29

1 După aceea, Dumnezeu i-a zis lui Iacob: „Ridică-te, urcă la Betel, locuieşte acolo şi fă-i acolo un altar adevăratului Dumnezeu, care ţi s-a arătat când fugeai de fratele tău, Esau!“
2 Atunci Iacob a zis casei sale şi tuturor celor ce erau cu el: „Îndepărtaţi dumnezeii străini din mijlocul vostru, curăţaţi-vă şi schimbaţi-vă mantiile
3 şi să ne ridicăm şi să urcăm la Betel. Acolo îi voi face un altar adevăratului Dumnezeu, care mi-a răspuns în ziua necazului meu, fiindcă a fost cu mine pe drumul pe care am mers“.
4 Astfel, i-au dat lui Iacob toţi dumnezeii străini din mâinile lor şi cerceii din urechi, iar Iacob i-a ascuns sub copacul cel mare care era lângă Sihem.
5 După aceea au plecat şi groaza de la Dumnezeu s-a abătut peste oraşele din jurul lor, astfel că fiii lui Iacob n-au fost urmăriţi.
6 În cele din urmă, Iacob a ajuns la Luz, în ţara Canaanului, adică la Betel, el şi toţi oamenii care erau cu el.
7 Acolo a construit un altar şi i-a pus locului aceluia numele El-Betel, pentru că acolo i se dezvăluise adevăratul Dumnezeu pe vremea când fugea de fratele său.
8 Mai târziu, Debora, doica Rebecăi, a murit şi a fost îngropată la poalele Betelului, sub un copac falnic. De aceea, el i-a pus numele Alon-Bacut.
9 Dumnezeu i s-a arătat din nou lui Iacob la sosirea lui din Padan-Aram şi l-a binecuvântat.
10 Şi Dumnezeu i-a zis: „Numele tău este Iacob. Însă nu te vei mai numi Iacob, ci Israel va fi numele tău“. Şi i-a pus numele Israel.
11 Şi Dumnezeu i-a mai zis: „Eu sunt Dumnezeul Atotputernic. Să fii roditor şi să te înmulţeşti. Din tine vor ieşi naţiuni, ba chiar o adunare de naţiuni, iar din coapsele tale vor ieşi regi.
12 Cât despre ţara pe care le-am dat-o lui Avraam şi lui Isaac, ţara aceea ţi-o voi da ţie şi seminţei tale după tine“.
13 Apoi Dumnezeu s-a ridicat de deasupra lui, din locul în care-i vorbise.
14 Atunci Iacob a pus un stâlp în locul în care-i vorbise, un stâlp de piatră, a turnat pe el o ofrandă de băutură şi apoi a turnat pe el ulei.
15 Şi Iacob a numit în continuare Betel locul în care-i vorbise Dumnezeu.
16 Apoi au plecat de la Betel. Mai era o bună bucată de drum până să ajungă la Efrata, când Rahelei i-a venit vremea să nască; şi a avut o naştere grea.
17 Dar, în timp ce năştea cu greu, moaşa i-a zis: „Nu te teme, căci îl vei avea şi pe acest fiu“.
18 Şi, pe când îşi dădea sufletul (căci a murit), ea i-a pus numele Ben-Oni, însă tatăl lui l-a numit Beniamin.
19 Astfel, Rahela a murit şi a fost îngropată pe drumul spre Efrata, adică Betleem.
20 Şi Iacob a pus un stâlp pe mormântul ei. Acesta este stâlpul de la mormântul Rahelei până în ziua de azi.
21 După aceea, Israel a plecat şi şi-a aşezat cortul dincolo de turnul Eder.
22 Odată, în timp ce Israel avea tabăra aşezată în ţara aceea, Ruben s-a culcat cu Bilha, concubina tatălui său, iar Israel a auzit de lucrul acesta. Iacob a avut doisprezece fii.
23 Fiii născuţi de Lea au fost: Ruben, întâiul născut al lui Iacob, apoi Simeon, Levi, Iuda, Isahar şi Zabulon.
24 Fiii născuţi de Rahela au fost Iosif şi Beniamin.
25 Fiii născuţi de Bilha, servitoarea Rahelei, au fost Dan şi Neftali.
26 Fiii născuţi de Zilpa, servitoarea Leei, au fost Gad şi Aşer. Aceştia sunt fiii lui Iacob care i s-au născut în Padan-Aram.
27 În cele din urmă, Iacob a ajuns la tatăl său, Isaac, la Mamre, la Chiriat-Arba, adică Hebron, unde atât Avraam, cât şi Isaac locuiseră ca străini.
28 Şi zilele lui Isaac au fost de o sută optzeci de ani.
29 Apoi Isaac şi-a dat ultima suflare şi a murit şi a fost adăugat la poporul său, bătrân şi sătul de zile. Esau şi Iacob, fiii lui, l-au îngropat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

free counters