Adevarul despre craciun

O sărbătoare tot mai populară - De ce ?

Asteptati cu nerăbdare Crăciunul? Sau vă umple de îngrijo­rare apropierea lui? Milioane de oameni se întreabă: „Cui tre­buie să fac cadouri? Ce să cumpăr? Îmi permit să cheltuiesc atâ­ta? În cât timp am să-mi achit datoriile?".În pofida tuturor acestor îngrijorări, Crăciunul rămâne o sărbă­toare foarte populară. De fapt, el a început să fie ţinut chiar şi în ţări necreştine. În Japonia, de pildă, majoritatea familiilor sărbăto­resc Crăciunul, dar nu de dragul samnificaţiei lui religioase, ci pur şi simplu de dragul atmosferei pe care el o creează. În marile ora­şe ale Chinei, „Moş Crăciun, cu faţa lui rumenă, zâmbeşte din vi­trinele multor magazine", se arată în The Wall Street Journal. Zia­rul mai precizează: „Febra Crăciunului a cuprins noua clasă mijlocie a Chinei, care foloseşte sărbătoarea drept scuză pentru a face cumpărături, a mânca şi a petrece".

În multe ţări, Crăciunul a dat un mare avânt economiei. Aşa stau lucrurile şi în cazul Chinei, care în prezent „exportă în cantităţi uriaşe brăduţi de plastic, beteală, instalaţii de iluminat şi alte de­coraţiuni tipice Crăciunului", menţionează acelaşi cotidian.Şi naţiunile predominant musulmane promovează sărbători care imită atmosfera de Crăciun, dar care nu se ţin neapărat pe 25 de­cembrie. În Ankara (Turcia) şi Beirut (Liban) nu e neobişnuit să vezi în vitrine ramuri de brad împodobite şi tot felul de cadouri frumos ambalate. În Indonezia, hotelurile şi mallurile organizează evenimente festive, iar copiii pot să ia masa alături de Moş Cră­ciun ori să-şi facă fotografii cu el.

În ţările occidentale, Crăciunul şi-a pierdut în mare parte sem­nificaţia religioasă, devenind o sărbătoare pur comercială în aceas­tă perioadă, multe reclame „îi vizează direct pe copii", se spune în publicaţia canadiană Royal Bank Letter. E adevărat, unii oameni încă merg la biserică de Crăciun. Totuşi, noile „biserici" sunt acum mallurile, care răsună de colinde. De ce s-au schimbat lucrurile? Ar putea să aibă motivul vreo legătură cu originile Crăciunului? De fapt, care sunt aceste origini?Dar înainte de a răspunde la aceste întrebări, ar fi util să citim relatările biblice din care se spune că sunt inspirate reprezentările Naşterii Domnului.

CE SPUN SCRIITORII EVANGHELIILOR

Apostolul Matei: „După ce Isus s-a născut în Betleemul din ludeea, în zilele re­gelui Irod, iată ca nişte astrologi de la răsărit au venit la lerusalim, zicând: «Unde este re­gele iudeilor, care s-a născut? Fiindcă am vă­zut steaua Iui când eram în răsărit şi am venit să ne plecăm înaintea lui». Când a auzit aceasta, regele Irod s-a tulburat". Apoi Irod i-a întrebat pe „preoţii principali... unde tre­buia să se nască Cristosul". Aflând că „în Be­tleem", Irod le-a spus astrologilor: Duceţi-vă şi căutaţi cu atenţie copilaşul, iar, când îl veţi găsi, să-mi daţi de ştire".Ei „au plecat. Şi iată că steaua pe care o văzuseră când erau în răsărit mergea înaintea lor, până când a venit şi s-a oprit deasupra locului unde era copilaşul... . Când au intrat în casă, I-au văzut pe copilaş cu Maria, mama lui". După ce i-au oferit da­ruri lui Isus, au primit ,,în vis un avertisment de la Dumnezeu să nu se întoarcă la Irod, şi astfel s-au dus în ţara lor pe alt drum.După ce au plecat, iată că îngerul Iui le­hova i-a apărut în vis lui losif şi i-a zis: «Scoală-te, ia copilaşul şi pe mama Iui şi fugi în Egipt».... Astfel, el s-a sculat, a luat copi­laşul şi pe mama lui, noaptea, şi a plecat... Atunci Irod, văzând că fusese înşelat de as­trologi, s-a mâniat foarte mult şi a trimis să fie ucişi toţi băieţii din Betleem şi din împre­jurimile lui, de la vârsta de doi ani în jos" (Matei 2:1-16).

Discipolul Luca: „losif a urcat... din Ga­lileea, din oraşul Nazaret, în ludeea, în ora­şul Iui David, numit Betleem,... ca să se înregistreze cu Maria... În timp ce erau acolo, ... ea I-a născut pe fiul ei, întâiul născut, I-a înfăşat şi l-a culcat într-o iesle, fiindcă în camera de găzduire nu mai era loc pentru ei.În ţinutul acela erau nişte păstori care tră­iau sub cerul liber şi care făceau noaptea de strajă lângă turmele lor. Deodată, îngerul lui lehova a stat lângă ei..., iar ei s-au înfri­coşat foarte tare. Dar îngerul le-a zis: "Nu vă temeţi, căci iată că vă anunţ vestea bună despre o mare bucurie pe care o va avea tot poporul, fiindcă în oraşul lui David vi s-a năs­cut astăzi un Salvator, care este Cristos Domnul»". Păstorii „s-au dus deci în grabă şi i-au găsit pe Maria, pe losif şi pe prunc culcat în iesle" (Luca 2:4-16).

Adevărul despre Crăciun

Credeti că e importantă cunoaşterea ade­vărului despre sărbătorile şi învăţăturile religioase? Dacă da, poate că v-aţi pus urmă­toarele întrebări: 1) S-a născut într-adevăr Isus pe 25 decembrie? 2) Cine au fost magii? Au fost ei oare trei la număr? 3) Ce fel de „stea" i-a condus la Isus? 4) Ce legătură are Moş Cră­ciun cu Isus şi cu naşterea sa? 5) Cum consi­deră Dumnezeu obiceiul de Crăciun de a oferi cadouri, mai exact, de a face schimb de ca­douri?Să analizăm în continuare aceste întrebări în lumina Bibliei şi a faptelor istorice.

1- S-a născut Isus pe 25 decembrie?

Ce spune tradiţia: Potrivit tradiţiei, Isus s-a născut pe 25 decembrie, iar această zi e sărbă­torită ca atare. Dicţionarul de mitologie genera­lă, de Victor Kernbach, precizează că termenul „Crăciun" provine din latinescul creatio, adică „naştere", şi se referă la „sărbătoarea naşterii lui Isus Christos".Origini: „Stabilirea datei de 25 decembrie nu are la bază textul biblic, ci sărbătorile păgâne romane ce se tineau la sfârşitul anului, în preaj­ma solstiţiului de iarnă din emisfera nordică", afirmă The Christmas Encyclopedia. Între aces­te sărbători se numărau Saturnaliile, organiza­te în onoarea lui Saturn, zeul agriculturii, „dar şi cele în cinstea a doi zei-soare, zeul roman Sol şi zeul persan Mithra", arată aceeaşi enciclopedie. Zilele de naştere ale ambilor zei erau celebrate pe 25 decembrie, data solstiţiului de iarnă după calendarul iulian.

Aceste sărbători păgâne au fost „creştinate" în anul 350, când papa Iuliu I a declarat data de 25 decembrie ziua naşterii lui Cristos. „Naş­terea Domnului a absorbit treptat şi în cele din urmă a înlocuit toate celelalte rituri asocia­te solstiţiului", mentionează Encyclopedia of Religion. „Simbolul soarelui a început să fie tot mai des folosit pentru a-l înfăţişa pe înviatul Cristos (numit şi Sol Invictus), iar vechiul disc solar ... a devenit nimbul sfinţilor creştini."Ce spune Biblia: Biblia nu precizează data naşterii lui Isus. Putem însă trage concluzia că el nu s-a născut pe 25 decembrie. Ce ne dă această certitudine? Potrivit Bibliei, când s-a născut Isus, păstorii din apropierea Betleemului „trăiau sub cerul liber" şi se în­grijeau de turmele lor pe timpul nopţii (Luca 2:8). Anotimpul rece, ploios începea de obicei în octombrie, iar păstorii - mai ales cei din ţi­nuturile înalte, mai reci, precum cele din ju­rul Betleemului - îşi duceau oile noaptea în adăposturi închise. În decembrie se înregistrau cele mai scăzute temperaturi şi uneori chiar ningea.Demn de remarcat este că primii creştini, dintre care mulţi îl însoţiseră pe Isus în lucrarea de predicare, nu au sărbătorit nicio­dată naşterea lui, în nicio zi a anului. În schimb, în armonie cu porunca sa, i-au come­morat moartea (Luca 22:17-20; 1 Corinteni 11:23-26). Totuşi, poate vă întrebaţi: „Chiar contează că Crăciunul are rădăcini păgâne?". Ei bine, pentru Dumnezeu contează, şi încă mult. „Închinătorii adevăraţi i se vor închina Tatălui cu spirit şi cu adevăr”, a spus Isus Cris­tos (Ioan 4:23).

2- Câţi magi au vent la Isus şi cine erau ei?

Ce spune tradiţia: Îndrumaţi de o„stea" de la răsărit, trei magi vin să-i ofere daruri prun­cului Isus când acesta se află în iesle, într-un grajd. În unele reprezentări apar şi păstorii.Origini: În afară de scurta relatare din Biblie, ,,tot ce s-a scris cu referire la magi este pură le­gendă", afirmă The Christmas Encyclopedia.Ce spune Biblia: Biblia nu specifică numă­rul magilor care l-au vizitat pe Isus. S-ar putea să fi fost doi, trei, patru sau mai mulţi. Cuvân­tul din limba originală este magoi, care înseam­nă „astrologi" sau „vrăjitori", iar despre activi­tatea acestora Biblia spune că 'este detestabilă' în ochii lui lehova (Deuteronomul 18:10-12). Venind de departe, din Răsărit, astrologii nu aveau cum să ajungă la Isus pe când acesta era încă în iesle. Călătoria lor trebuie să fi durat luni întregi. Relatarea mai arată că ei „au in­trat în casă ; locuinţa în care se afla Isus. Aici l-au văzut „pe copilaş cu Maria, mama lui" (Matei 2:11).

3- Ce fel de „stea" i-a condus pe astrologi?

Putem găsi răspunsul la această întrebare dacă ne gândim încotro i-a condus ea pe astro­logi: nu direct la Betleem, ci la lerusalim, unde era regele Irod. Când a auzit despre căutările lor, acesta „i-a chemat în ascuns". Astrologii i-au spus că tocmai se născuse „regele iudei­ lor". Atunci Irod le-a zis: „Duceţi-vă şi căutaţi cu atenţie copilaşul, iar, când îl veţi găsi, să-mi daţi de ştire". Însă intenţiile lui Irod nu erau deloc onorabile. Acest conducător aro­gant şi crud era hotărât să-l ucidă pe Isus! (Ma­tei 2:1- 8, 16)
Este interesant că „steaua" i-a condus apoi pe astrologi spre sud, până la Betleem. Iar aici ,,s-a oprit" deasupra casei în care se afla Isus (Matei 2:9, 10).Evident, aceasta nu era o stea obişnuită! Şi de ce s-ar fi folosit de această dată Dumnezeu de o stea ca să îndrume nişte astrologi păgâni mai întâi la duşmanul de moarte al lui Isus şi apoi chiar la copilaş, când, înainte, se folosise de îngeri ca să le anunte unor păstori umili naş­terea lui Isus? Singura concluzie pertinentă este că „steaua" n-a fost altceva decât un şire­tlic mârşav al lui Satan, maestru în astfel de 'amăgiri' (2 Tesaloniceni 2:9, 10). Culmea e că ,,steaua de la Betleem" împodobeşte de obicei chiar vârful bradului de Crăciun!

4- Ce Iegătură are Moş Crăciun cu Isus şi cu naşterea lui?

Ce spune tradiţia: În multe ţări, Moş Cră­ciun este cel ce aduce daruri copiilor. Copiii îi trimit scrisori Moşului în care îi cer cadouri. Potrivit tradiţiei, elfii îl ajută pe Moş să le pre­gătească la fabrica lui de la Polul Nord.Origini: Potrivit opiniei generale, mitul lui Moş Crăciun îşi are originile în persoana Sfân­tului Nicolae, arhiepiscop de Mira, un oraş din Asia Mica aflat actualmente pe teritoriul Tur­ciei. „Aproape tot ce s-a scris despre Sf. Nico­lae se bazează pe legende", arată The Christ­mas Encyclopedia. Corespondentul englez al termenului „Moş Crăciun", „Santa Claus", pro­vine din cuvântul „Sinterklaas", o formă modi­ficată a denumirii olandeze a„Sfântului Nico­lae". Prin urmare, atât istoria, cât şi Biblia confirmă că Moş Crăciun nu are nicio legătu­ră cu Isus Cristos.

Ce spune Biblia: „Acum, că aţi înlăturat minciuna, spuneţi adevărul fiecare aproapelui său". 'Aproapele nostru' este în primul rând fa­milia (Efeseni 4:25). Biblia ne mai îndeamnă 'să iubim adevărul' şi 'să-l spunem în inima noastră' (Zaharia 8:19; Psalmul 15:2). E adevă­rat, a le zice copiilor că Moş Crăciun e cel care le aduce cadouri poate părea o distracţie ino­centă. Dar este oare corect sau înţelept să-i minţim, chiar dacă intenţiile noastre nu sunt rele în sine? Nu vi se pare trist că o sărbătoa­re care se vrea a-l onora pe Isus e folosită drept mijloc pentru a-i înşela pe copii?

5- Cum consideră Dumnezeu oferirea de cadouri şi petrecerile de Crăciun?

Ce spune tradiţia: Oferirea de cadouri cu ocazia Crăciunului e neobişnuită deoarece, în general, implică un schimb de daruri. În aceas­tă perioadă, oamenii petrec, mâncând şi bând în exces.Origini: Saturnaliile romane începeau pe 17 decembrie şi se încheiau pe 24, zi în care se fă­cea schimb de cadouri. Locuinţele şi străzile răsunau de veselia petrecăreţilor ameţiţi de băutura care înlătura orice inhibiţie. Saturna­liile erau urmate de celebrarea primei zile din ianuarie. Nici de această data nu lipseau banchetele, care ţineau câte trei zile. În timp, cele două sărbători s-au contopit devenind una sin­gură.

Ce spune Biblia: Bucuria şi generozitatea au caracterizat dintotdeauna adevărata închinare. „Înveseliţi-vă, voi, cei drepţi, strigaţi de bucu­rie", spune Biblia (Psalmu132:11). Bucuria este în strânsă legătură cu generozitatea (Proverbe­le 11:25). „Este mai multă fericire în a da de­cât în a primi", a zis Isus Cristos (Fapte­le 20:35). Tot el a îndemnat: „Fiţi darnici". Cu alte cuvinte, dărnicia trebuie să facă parte din viaţa noastră (Luca 6:38).Însă dărnicia nu are nimic în comun cu ofe­rirea de daruri asociată sărbătorilor, nici cu dă­ruirea din obligaţie, impusă probabil de con­venţiile sociale. Iată cum descrie Biblia spiritul autentic de generozitate: „Fiecare să facă aşa cum a hotărât în inima lui, nu cu părere de rău, nici din constrângere, fiindcă Dumnezeu îl iu­beşte pe cel ce dă cu bucurie" (2 Corinteni 9:7). Cei ce respectă aceste principii biblice dăruiesc din inimă, în orice moment al anului. Şi cu siguranţă, au binecuvântarea lui Dumne­zeu şi nu se simt niciodată împovăraţi.

Un fals!

Examinate în lumina Bibliei, aproape toate faţetele Crăciunului se dovedesc fie de origine păgână, fie o denaturare a relatărilor biblice. Prin urmare, obiceiurile de Crăciun sunt creş­tine doar cu numele. Dar cum s-a ajuns în această situaţie? La câteva secole după moar­tea lui Cristos, au apărut mulţi învăţători falşi, cum prezisese Biblia (2 Timotei 4:3, 4). Pe aceşti oameni lipsiţi de scrupule îi interesa mai mult transformarea creştinismului într-o religie pe gustul maselor de păgâni decât predarea adevărului. De aceea, au adoptat cu timpul săr­bătorile păgâne populare şi le-au pus eticheta de „creştine".Scripturile i-au avertizat pe creştini că aceşti „învăţători falşi" 'aveau să-i exploateze cu lăco­mie prin cuvinte prefăcute. Cât despre ei [aceşti învăţători] însă, judecata din timpurile străvechi nu întârzie şi distrugerea lor nu dor­mitează' (2 Petru 2:1-3). Martorii lui lehova iau în serios aceste cuvinte, ca de altfel tot ce spune Biblia, pe care o consideră Cuvântul scris al lui Dumnezeu (2 Timotei 3:16). Ei res­ping obiceiurile şi sărbătorile religioase false. Dar îi face aceasta nefericiţi? Nicidecum! După cum vom vedea în articolul ce urmează, ei ştiu din proprie experienţă că adevărul biblic are un efect eliberator.

„Adevărul vă va elibera!”

Aceste cuvinte ale lui Isus Cristos, consem­nate în Biblie în loan 8:32, şi-au dovedit din plin valabilitatea. Adevărul biblic ne eliberează de superstiţii şi de obiceiuri care-i displac lui Dumnezeu şi care ne dăunează. Următoarele experienţe arată cum i-a eliberat adevărul biblic pe oameni din toate colţurile pămăntului de împo­vărătoarele obiceiuri de Crăciun.

Adevărul biblic i-a eliberat

Argentina „Familia noastră a scăpat de pro­blemele ce derivă din excesul de mâncare şi bău­tură, dar şi de cheltuielile pe cadouri care depăşeau posibilităţile noastre financiare", măr­turiseşte Oscar.Mario a simţit o mare eliberare când i s-au deschis ochii cu privire la „minciuna Crăciunului", cum o numeşte el. „Acum sunt bucuros să-mi exprim aprecierea faţă de ceilalli făcân­du-le cadouri în orice perioadă a anului şi când îmi permite buzunarul."Canada „Îmi place mult să fac şi să primesc cadouri", scrie Elfie. „Nu-mi plac însă cadouri­le oferite din obligaţie. Când familia noastră n-a mai tinut Crăciunul, a fost ca şi cum ne-am fi luat concediu!"

Ulli, una dintre fiicele lui Elfie, povesteşte: „După ce părinţii noştri n-au mai sărbătorit Cră­ciunul, au început să ne facă tot felul de surpri­ze, organizând activităţi distractive şi oferin­du-ne cadouri pe tot parcursul anului. Ne plăcea la nebunie asta! Când colegii ne întrebau cu ce ocazie primiserăm cadourile, eram mândre să le spunem: «Aşa, pur şi simplu!». Totuşi, din cau­za opoziţiei şi a presiunilor din partea familiei, părinţilor nu le-a fost deloc uşor când au început să-şi aducă viaţa în armonie cu adevă­rul biblic. Ei au rămas însă fermi, iar hotărârea lor de a i se închina lui lehova Dumnezeu în mo­dul aprobat de el a avut o influenţă puternică asupra mea".Pentru Silvia, a fost o mare uşurare" să re­nunţre la Crăciun, după cum mărturiseşte chiar ea. „M-am simţit atât de bine după aceea! Ştiam că-i sunt plăcută lui lehova Dumnezeu, iar asta conta mai mult decât o mie de Crăciunuri."Kenya Peter scrie: „Pe vremea când ţineam Crăciunul, făceam mari împrumuturi pentru a cumpăra cadouri şi a da mese îmbelşugate. Tre­buia apoi să lucrez peste program, ceea ce mă ţinea departe de familie. Cât de fericit am fost când m-am eliberat de toate acestea!".

„În familie, dar şi în cercul de prieteni ne fa­cem mereu cadouri", spune Carolyne. „Cred că astfel de daruri-surpriză, oferite din inimă, sunt cele mai frumoase."Japonia „Copiii noştri nu au căzut în capca­na de a aştepta cadouri şi a le lua ca pe ceva de la sine înIeles", scriu Hiroshi şi Rie. „Suntem fe­riciţi că au înţeles valoarea darurilor făcute din tot sufletul."Keiko îşi aminteşte: „Obişnuiam să sărbăto­rim Crăciunul în familie. După ce fiul nostruadormea, eu şi soţul meu îi puneam pe ascuns un cadou lângă pătuţ. A doua zi dimineata, îi spuneam: «Pentru că ai fost cuminte, uite ce ţi-a adus Moşul!». Când am aflat adevărul despre Crăciun şi i-am spus şi copilului, el a fost de-a dreptul şocat şi a izbucnit în plâns. Atunci am realizat că Crăciunul nu e chiar aşa de frumos precum pare. Dimpotrivă, este o minciună şi, perpetuând-o, n-am facut decât să-mi tră­dez fiul".

Filipine Dave povesteşte: „E greu să redau în cuvinte bucuria ce-o simţim când aflăm ade­vărurile dezvăluite de lehova în Biblie. În fami­lia noastră, când ne facem cadouri, nu aşteptăm nimic în schimb, ci dăruim necondiţionat".Cei citaţi mai înainte se numără printre mi­lioanele de persoane care au înIeles din proprie experienţă că adevărul biblic eliberează. Şi mai important însă este că, trăind în armonie cu acest adevăr, bucurăm inima lui Dumnezeu (Proverbele 27:11). Isus Cristos a spus: „Închi­nătorii adevăraţi i se vor închina Tatălui cu spi­rit şi cu adevăr, căci astfel de închinători caută Tatăl" (loan 4:23). Când Dumnezeu priveşte în inima voastră, vede el oare că tânjiţi după ade­văr? Sperăm ca răspunsul să fie un „Da" hotărât!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

free counters