Intaia epistola a lui Ioan - Capitolul 2 : 1 - 29

1 Copilaşii mei, vă scriu aceste lucruri ca să nu comiteţi vreun păcat. Şi totuşi, dacă cineva comite un păcat, avem un ajutor la Tatăl: pe Isus Cristos, cel drept.
2 El este o jertfă de împăcare pentru păcatele noastre, dar nu numai pentru ale noastre, ci şi pentru ale întregii lumi.
3 Prin aceasta ştim că am ajuns să-l cunoaştem: dacă şi în continuare respectăm poruncile sale.
4 Cel care spune: „Am ajuns să-l cunosc“, dar nu respectă poruncile sale, este un mincinos şi adevărul nu este în el.
5 Dar cine respectă cuvântul său, în acest om a fost făcută perfectă iubirea de Dumnezeu. Prin aceasta ştim că suntem în unitate cu el.
6 Cine spune că rămâne în unitate cu el are obligaţia şi de a continua să umble aşa cum a umblat el.
7 Iubiţii mei fraţi, nu vă scriu o poruncă nouă, ci o poruncă veche, pe care aţi avut-o de la început. Această poruncă veche este cuvântul pe care l-aţi auzit.
8 Pe de altă parte, vă scriu o poruncă nouă ceea ce este adevărat în cazul lui şi al vostru , pentru că întunericul trece şi adevărata lumină deja străluceşte.
9 Cine spune că este în lumină şi totuşi îşi urăşte fratele este în întuneric până acum.
10 Cine îşi iubeşte fratele rămâne în lumină şi nu are motiv de poticnire.
11 Dar cine îşi urăşte fratele este în întuneric, umblă în întuneric şi nu ştie unde merge, pentru că întunericul i-a orbit ochii.
12 Vă scriu, copilaşilor, pentru că păcatele v-au fost iertate datorită numelui său.
13 Vă scriu, taţilor, pentru că aţi ajuns să-l cunoaşteţi pe cel care este de la început. Vă scriu, tinerilor, pentru că l-aţi învins pe cel rău. Vă scriu, copilaşilor, pentru că aţi ajuns să-l cunoaşteţi pe Tatăl.
14 Vă scriu, taţilor, pentru că aţi ajuns să-l cunoaşteţi pe cel care este de la început. Vă scriu, tinerilor, pentru că sunteţi tari şi cuvântul lui Dumnezeu rămâne în voi şi l-aţi învins pe cel rău.
15 Nu iubiţi lumea, nici lucrurile din lume! Dacă cineva iubeşte lumea, iubirea de Tatăl nu este în el,
16 pentru că tot ce este în lume dorinţa cărnii, dorinţa ochilor şi etalarea ostentativă a mijloacelor de existenţă nu provine de la Tatăl, ci provine din lume.
17 Şi lumea trece şi dorinţa ei la fel, dar cine face voinţa lui Dumnezeu rămâne pentru totdeauna.
18 Copilaşilor, este ceasul din urmă şi, după cum aţi auzit că vine anticristul, au şi apărut acum mulţi anticrişti; din aceasta ştim că este ceasul din urmă.
19 Ei au ieşit dintre noi, dar nu erau de-ai noştri, pentru că, dacă ar fi fost de-ai noştri, ar fi rămas cu noi. Dar au ieşit ca să se arate clar că nu toţi sunt de-ai noştri.
20 Voi aveţi o ungere de la cel sfânt. Toţi aveţi cunoştinţă.
21 Vă scriu nu pentru că nu cunoaşteţi adevărul, ci pentru că îl cunoaşteţi şi pentru că nicio minciună nu provine din adevăr.
22 Cine este mincinosul dacă nu cel care neagă că Isus este Cristosul? Acesta este anticristul, cel care îi neagă pe Tatăl şi pe Fiul.
23 Cine îl neagă pe Fiul nu-l are nici pe Tatăl. Cine îl mărturiseşte pe Fiul îl are şi pe Tatăl.
24 Cât despre voi, ce aţi auzit de la început să rămână în voi. Dacă ce aţi auzit de la început rămâne în voi, şi voi veţi rămâne în unitate cu Fiul şi în unitate cu Tatăl.
25 Şi aceasta este promisiunea pe care el însuşi ne-a făcut-o: viaţa veşnică.
26 Vă scriu aceste lucruri despre cei care caută să vă inducă în eroare.
27 În ce vă priveşte, ungerea pe care aţi primit-o de la el rămâne în voi şi nu aveţi nevoie să vă înveţe cineva, ci, aşa cum ungerea de la el vă învaţă toate lucrurile  iar ea este adevărată şi nu este o minciună  şi aşa cum v-a învăţat ea, rămâneţi în unitate cu el.
28 Acum deci, copilaşilor, rămâneţi în unitate cu el, pentru ca, atunci când va fi dezvăluit, să vorbim cu libertate de exprimare şi să nu trebuiască să ne depărtăm de el ruşinaţi în timpul prezenţei sale.
29 Dacă ştiţi că el este drept, ştiţi că oricine practică dreptatea s-a născut din el.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

free counters