Capitolul VIII - Ce este Regatul lui Dumnezeu ?

Milioane de oameni de pe întregul pământ ştiu rugăciunea cunoscută de mulţi ca Tatăl nostru. Această rugăciune celebră, lăsată ca model de însuşi Isus Cristos, este o rugăciune plină de semnificaţie. Analizând primele trei cereri menţionate în ea, vom afla mai multe lucruri despre ceea ce ne învaţă în realitate Biblia.

La începutul rugăciunii model, Isus le-a spus ascultătorilor săi: „Trebuie deci să vă rugaţi astfel: «Tatăl nostru care eşti în ceruri, să fie sfinţit numele tău. Să vină regatul tău. Să se facă voinţa ta, precum în cer, aşa şi pe pământ»“ (Matei 6:9–13). Ce semnificaţie au aceste trei cereri?Am învăţat deja multe despre numele lui Dumnezeu, Iehova. Am discutat puţin şi despre voinţa lui Dumnezeu: despre ce a făcut şi ce va mai face el pentru omenire. Însă la ce s-a referit Isus când ne-a învăţat să ne rugăm: „Să vină regatul tău“? Ce este Regatul lui Dumnezeu? Cum va sfinţi venirea Regatului numele lui Dumnezeu? Şi ce legătură are venirea acestui Regat cu înfăptuirea voinţei lui Dumnezeu?

Ce este Regatul lui Dumnezeu ?

Regatul lui Dumnezeu este un guvern instituit de Iehova şi condus de un rege ales de el. Cine este acest Rege? Isus Cristos. Fiindu-le superior tuturor conducătorilor umani, el este numit „Regele celor care domnesc ca regi şi Domnul celor care guvernează ca domni“ (1 Timotei 6:15). El are puterea să facă mult mai mult bine decât toţi conducătorii umani, oricât de buni ar fi ei.De unde va domni Regatul lui Dumnezeu? Gândeşte-te: unde se află acum Isus? Cu siguranţă, îţi aminteşti că a murit pe un stâlp de tortură, iar mai târziu a fost înviat. La scurt timp după aceea, el s-a înălţat la cer (Faptele 2:33). Aşadar, Regatul lui Dumnezeu se află în cer, iar Biblia îl numeşte în mod potrivit „regatul . . . ceresc“ (2 Timotei 4:18). Deşi este în cer, el va domni peste locuitorii pământului.  Revelaţia 11:15.

De ce este Isus un Rege deosebit? Un motiv este acela că el nu va muri niciodată. Spre deosebire de regii umani, el este  potrivit Bibliei „singurul care are nemurirea, care locuieşte într-o lumină inaccesibilă“ (1 Timotei 6:16). Aceasta înseamnă că toate lucrurile bune pe care le face Isus vor dăinui în timp. Şi, cu siguranţă, el va înfăptui multe lucruri bune!Să examinăm acum o profeţie biblică referitoare la Isus: „Duhul DOMNULUI Se va odihni peste El, duh de înţelepciune şi de pricepere, duh de sfat şi de tărie, duh de cunoştinţă şi de frică de DOMNUL. Plăcerea Lui va fi frica de DOMNUL; nu va judeca după înfăţişare, nici nu va hotărî după cele auzite, ci va judeca pe cei săraci cu dreptate şi va hotărî cu nepărtinire asupra celor întristaţi ai ţării“ (Isaia 11:2–4). Aceste cuvinte arată că Isus urma să domnească cu dreptate şi compasiune peste toţi oamenii de pe pământ. Ţi-ar plăcea să ai un astfel de conducător?

Să ne mai gândim la un aspect legat de Regatul lui Dumnezeu: Isus nu va domni singur. Apostolul Pavel i-a spus lui Timotei: „Dacă vom persevera, vom şi domni ca regi împreună cu el“ (2 Timotei 2:12). Într-adevăr, Pavel, Timotei şi alţi oameni fideli aleşi de Dumnezeu vor domni împreună cu Isus în Regatul ceresc. Câte persoane vor avea acest privilegiu? Aşa cum am învăţat în tema "O speranţă reală pentru cei dragi care au murit" , apostolul Ioan a avut o viziune în care l-a văzut pe ‘Mielul Isus Cristos, stând pe muntele Sion [poziţia sa de rege în cer], şi cu el o sută patruzeci şi patru de mii, care aveau numele său şi numele Tatălui său scrise pe frunte’. Cine sunt aceşti 144 000? Ioan însuşi ne spune: „Aceştia sunt cei care îl urmează încontinuu pe Miel oriunde merge. Aceştia au fost cumpăraţi dintre oameni ca prime roade pentru Dumnezeu şi pentru Miel“ (Revelaţia 14:1, 4). Într-adevăr, ei sunt continuatori fideli ai lui Isus Cristos aleşi în mod special pentru a domni cu el în cer. După ce sunt înviaţi la viaţă cerească, „ei vor domni ca regi peste pământ“ alături de Isus (Revelaţia 5:10). Începând din zilele apostolilor, Dumnezeu a ales creştini fideli pentru strângerea celor 144 000.

Este o dovadă de mare iubire din partea lui Iehova că s-a îngrijit ca Isus şi cei 144 000 să domnească peste omenire. De ce? Un motiv este acela că Isus ştie ce înseamnă să fii om şi să suferi. Potrivit cuvintelor lui Pavel, Isus nu este unul „care să nu poată avea compătimire pentru slăbiciunile noastre, ci [unul] care în toate privinţele a fost pus la încercare ca noi, dar fără păcat“ (Evrei 4:15; 5:8). Şi cei care vor domni împreună cu el au suferit şi au perseverat pe parcursul vieţii lor umane. În plus, ei s-au luptat cu imperfecţiunea şi cu tot felul de boli. Cu siguranţă, ei vor înţelege problemele oamenilor!

Ce va realiza Regatul lui Dumnezeu ?

Când le-a spus discipolilor că trebuiau să se roage pentru venirea Regatului lui Dumnezeu, Isus i-a îndemnat, de asemenea, să ceară ca voinţa lui Dumnezeu să se facă „precum în cer, aşa şi pe pământ“. Dumnezeu locuieşte în cer, iar voinţa lui a fost întotdeauna înfăptuită aici de îngerii săi fideli. Totuşi, aşa cum am învăţat în capitolul 3, un înger rău nu a mai făcut voinţa lui Dumnezeu şi i-a îndemnat pe Adam şi Eva să păcătuiască. În capitolul 10, vom afla mai multe lucruri despre ce ne învaţă Biblia referitor la acest înger rău, cunoscut drept Satan Diavolul. Lui Satan şi îngerilor care au ales să-l urmeze  numiţi demoni  li s-a permis o vreme să rămână în cer. Aşadar, nu toţi cei care erau atunci în cer înfăptuiau voinţa lui Dumnezeu. Însă situaţia urma să se schimbe când Regatul lui Dumnezeu avea să-şi înceapă domnia. Isus Cristos, Regele nou-întronat, avea să poarte război cu Satan.  Revelaţia 12:7–9.Următoarele cuvinte profetice arată ce avea să se întâmple: „Am auzit o voce puternică în cer zicând: «Acum au venit salvarea şi puterea şi regatul Dumnezeului nostru şi autoritatea Cristosului său, pentru că a fost azvârlit jos acuzatorul fraţilor noştri Satan, care îi acuză zi şi noapte înaintea Dumnezeului nostru!»“ (Revelaţia 12:10). Ai observat care sunt cele două evenimente deosebit de importante descrise aici? Primul, Regatul lui Dumnezeu condus de Isus Cristos îşi începe domnia. Al doilea, Satan este aruncat din cer pe pământ.

Ce efecte au avut aceste evenimente? Referitor la cele întâmplate în cer citim următoarele: „Din acest motiv, bucuraţi-vă, ceruri şi voi care locuiţi în ele!“ (Revelaţia 12:12). Într-adevăr, îngerii loiali se bucură că Satan şi demonii săi au fost alungaţi din cer, unde se află acum numai cei fideli lui Iehova Dumnezeu. Nimeni şi nimic nu mai tulbură pacea şi armonia de acolo. În cer, voinţa lui Dumnezeu este acum înfăptuită.Dar ce putem spune despre pământ? În Biblie citim: „Vai de pământ şi de mare, pentru că Diavolul a coborât la voi cuprins de o furie mare, ştiind că nu are decât o perioadă scurtă de timp“ (Revelaţia 12:12). Satan este foarte furios că a fost izgonit din cer şi că mai are puţin timp. Plin de furie, el provoacă multă suferinţă, multe ‘vaiuri’ pe pământ. Vom învăţa mai multe despre aceste ‘vaiuri’ în capitolul următor. Având în vedere că Satan a fost aruncat pe pământ, probabil că ne întrebăm: Cum poate înfăptui Regatul voinţa lui Dumnezeu pe pământ?

Să ne aducem aminte care este voinţa lui Dumnezeu cu privire la pământ. Am învăţat despre aceasta în capitolul 3. Dumnezeu a arătat în Eden că el vrea ca pământul să fie transformat într-un paradis locuit de oameni drepţi, care să nu moară niciodată. Satan i-a determinat pe Adam şi pe Eva să păcătuiască, ceea ce a făcut ca îndeplinirea voinţei lui Dumnezeu cu privire la pământ să fie amânată. Totuşi, voinţa lui Dumnezeu nu s-a schimbat. Iehova are în vedere şi acum ca oamenii ‘drepţi să stăpânească pământul şi să-l locuiască pe vecie’ (Psalmul 37:29). Iar Regatul lui Dumnezeu va realiza acest lucru. Cum?Să analizăm profeţia din Daniel 2:44. Iată ce citim aici: „În zilele acestor împăraţi, Dumnezeul cerurilor va ridica o împărăţie care nu va fi distrusă şi care nu va trece sub stăpânirea unui alt popor. Ea va sfărâma şi va nimici toate acele împărăţii, dar ea însăşi va dăinui pentru totdeauna“. Ce ne spune această profeţie despre Regatul lui Dumnezeu?

În primul rând, aflăm că Regatul lui Dumnezeu avea să fie instaurat „în zilele acestor împăraţi“, sau în timpul altor regate. În al doilea rând, învăţăm că Regatul va dăinui pentru totdeauna. El nu va fi cucerit sau înlocuit de alte guverne. În al treilea rând, observăm că Regatul lui Dumnezeu va purta război cu regatele acestei lumi şi va ieşi victorios. În cele din urmă, el va fi singurul guvern care va conduce omenirea. Atunci oamenii se vor bucura de cea mai bună guvernare.Biblia ne dă multe informaţii despre acest război dintre Regatul lui Dumnezeu şi guvernele lumii. De exemplu, ea ne arată că, pe măsură ce sfârşitul se apropie, spiritele rele vor răspândi minciuni ca să-i inducă în eroare pe „regii întregului pământ locuit“. Cu ce scop? „Ca să-i adune pe regi pentru războiul zilei celei mari a Dumnezeului cel Atotputernic.“ Regii pământului vor fi adunaţi „în locul care în ebraică se numeşte Har-Maghedon“ (Revelaţia 16:14, 16). Aşa cum reiese din aceste două versete, conflictul decisiv dintre guvernele umane şi Regatul lui Dumnezeu este numit bătălia Har-Maghedonului, sau Armaghedon.

Ce va realiza Regatul lui Dumnezeu prin Armaghedon? Să ne amintim care este voinţa lui Dumnezeu cu privire la pământ. Scopul lui Iehova Dumnezeu este ca pământul să fie transformat în Paradis şi populat de oameni drepţi şi perfecţi. Dar ce stă în calea realizării acestui scop? Înainte de toate, suntem păcătoşi, ne îmbolnăvim şi murim. Totuşi, aşa cum am învăţat în capitolul 5, Isus a murit ca noi să putem trăi pentru totdeauna. Probabil că îţi aminteşti cuvintele consemnate în Evanghelia după Ioan: „Atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât l-a dat pe Fiul său unic-născut, pentru ca oricine exercită credinţă în el să nu fie distrus, ci să aibă viaţă veşnică“. Ioan 3:16. O altă problemă este aceea că mulţi oameni fac lucruri rele: mint, înşală şi comit imoralitate. Ei nu vor să înfăptuiască voinţa lui Dumnezeu. Oamenii care fac lucruri rele vor fi distruşi în Armaghedon, războiul lui Dumnezeu (Psalmul 37:10). Un alt motiv pentru care voinţa lui Dumnezeu nu se înfăptuieşte acum pe pământ este acela că guvernele nu îi încurajează pe oameni să facă voia lui Dumnezeu. Multe guverne sunt neputincioase, crude sau corupte. Biblia spune în mod clar: „Un om stăpâneşte peste alt om ca să-l facă nenorocit“.  Eclesiastul 8:9.

După Armaghedon, omenirea va fi condusă de un singur guvern, Regatul lui Dumnezeu, care va înfăptui voinţa lui Dumnezeu aducându-le oamenilor mari binecuvântări. Una dintre acestea va fi îndepărtarea lui Satan şi a demonilor săi (Revelaţia 20:1–3). În plus, va fi aplicată valoarea jertfei lui Isus, astfel încât oamenii fideli nu se vor mai îmbolnăvi şi nu vor mai muri. Sub domnia Regatului, ei vor putea trăi pentru totdeauna (Revelaţia 22:1–3). Pământul va fi transformat în paradis. În acest fel, Regatul va înfăptui voinţa lui Dumnezeu pe pământ şi va sfinţi numele lui Dumnezeu. Care va fi rezultatul? Toţi cei care vor trăi sub domnia Regatului lui Dumnezeu vor onora numele lui Iehova.

Cand va trece Regatul lui Dumnezeu la actiune ?

Când Isus le-a spus continuatorilor săi să se roage „să vină regatul tău“, era clar că Regatul nu venise încă. A venit el când Isus s-a înălţat la cer? Nu, deoarece atât Petru, cât şi Pavel au spus că după ce Isus a fost înviat, profeţia din Psalmul 110:1 s-a împlinit în persoana lui: „DOMNUL Iehova]a zis Domnului meu: «Stai la dreapta Mea până voi pune pe vrăjmaşii Tăi aşternut picioarelor Tale»“ (Faptele 2:32–35; Evrei 10:12, 13). Era deci nevoie de o perioadă de aşteptare.

Dar cât timp avea să dureze această perioadă? Pe parcursul secolului al XIX-lea, câţiva cercetători sinceri ai Bibliei au calculat durata ei şi au aflat că urma să se încheie în 1914 (vezi "Anul 1914, un an important în împlinirea profeţiilor biblice" ). Evenimentele mondiale care au început în 1914 confirmă exactitatea calculelor acestor cercetători sinceri ai Bibliei. Împlinirea profeţiilor biblice arată că, în 1914, Cristos a devenit Rege, iar Regatul ceresc al lui Dumnezeu şi-a început domnia. Prin urmare, noi trăim în ‘perioada scurtă de timp’ care i-a mai rămas lui Satan (Revelaţia 12:12; Psalmul 110:2). De asemenea, putem spune cu certitudine că în curând Regatul lui Dumnezeu va trece la acţiune pentru a înfăptui voinţa lui Iehova şi pe pământ. Nu este aceasta o veste extraordinară? Crezi că se va realiza? Capitolul următor te va ajuta să înţelegi că Biblia chiar învaţă aceste lucruri.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

free counters