Capitolul IX - Traim noi in „ultimele zile“ ?

Te-ai întrebat vreodată, în timp ce urmăreai ştirile la televizor, ce se va alege de lumea aceasta? Evenimentele tragice lovesc pe neaşteptate şi nimeni nu poate şti ce va aduce ziua de mâine (Iacov 4:14). Dar Iehova ştie ce se va întâmpla în viitor (Isaia 46:10). Cu mult timp în urmă, Cuvântul său, Biblia, a prezis atât evenimentele nefericite din zilele noastre, cât şi lucrurile minunate care vor avea loc în viitorul apropiat. Isus Cristos a vorbit despre Regatul lui Dumnezeu, care va pune capăt răutăţii şi va transforma pământul în paradis (Luca 4:43). Oamenii doreau să ştie când urma să vină acest Regat. De fapt, discipolii chiar l-au întrebat pe Isus: „Care va fi semnul prezenţei tale şi al încheierii sistemului de lucruri?“ (Matei 24:3). Isus le-a spus că Iehova Dumnezeu era singurul care cunoştea cu exactitate momentul când va lua sfârşit acest sistem de lucruri (Matei 24:36). Totuşi, el le-a vorbit despre unele evenimente care urmau să se întâmple înainte ca Regatul să aducă adevărata pace şi siguranţă. Evenimentele prezise de el au loc chiar în prezent!

Înainte de a examina dovezile care atestă că trăim pe parcursul „încheierii sistemului de lucruri“, să analizăm pe scurt un război ascuns privirilor noastre. El a avut loc în cerurile invizibile, dar deznodământul lui ne afectează şi pe noi.

Un razboi in cer

În tema precedentă "Ce este Regatul lui Dumnezeu? " am văzut că în anul 1914 Isus Cristos a fost întronat în cer (Daniel 7:13, 14). La scurt timp după aceea, Isus a trecut la acţiune. Biblia spune că în cer „a izbucnit un război“. „Mihail un alt nume al lui Isus şi îngerii lui s-au luptat cu balaurul Satan Diavolul, şi balaurul şi îngerii lui s-au luptat“ şi ei. Satan şi îngerii lui răi, sau demonii, au fost învinşi şi aruncaţi jos, pe pământ. Fiii spirituali fideli ai lui Dumnezeu s-au bucurat că Satan şi demonii săi au fost alungaţi din cer. Însă acest lucru avea să le aducă oamenilor multă suferinţă. Biblia a prezis: „Vai de pământ . . ., pentru că Diavolul a coborât la voi cuprins de o furie mare, ştiind că nu are decât o perioadă scurtă de timp“.  Revelaţia 12:7, 9, 12.Să ne gândim puţin la consecinţele războiului din cer.

Cuprins de furie, Satan urma să le provoace mari necazuri, multe ‘vaiuri’, locuitorilor pământului. Aşa cum vei vedea în continuare, noi trăim în acest timp plin de necazuri. Însă el va dura puţin, „o perioadă scurtă de timp“. Chiar şi Satan ştie acest lucru. Biblia numeşte această perioadă „ultimele zile“ (2 Timotei 3:1). E o mare bucurie să ştim că, în curând, Dumnezeu va pune capăt influenţei exercitate de Diavol asupra pământului! Să analizăm câteva lucruri profeţite în Biblie cu privire la zilele noastre, lucruri care dovedesc că trăim în ultimele zile şi că Regatul lui Dumnezeu le va aduce, în scurt timp, binecuvântări eterne celor ce-l iubesc pe Iehova. Dar să examinăm pentru început patru aspecte ale semnului care  potrivit cuvintelor lui Isus  urma să marcheze timpul în care trăim.

Evenimente marcante ale ultimelor zile

„Se va ridica naţiune contra naţiune şi regat contra regat“ (Matei 24:7). În războaiele purtate în secolul trecut au murit milioane de oameni. Un istoric englez a scris: „Secolul al XX-lea a fost cel mai sângeros din istorie. . . . Cu excepţia câtorva perioade scurte în care n-au existat conflicte armate, a fost un secol de războaie neîntrerupte“. Într-un raport se spune: „Războaiele din secolul al XX-lea]au făcut de trei ori mai multe victime decât toate războaiele purtate din secolul I A.D. până în 1899“ (Worldwatch Institute). Din 1914 încoace, războaiele au ucis peste 100 de milioane de oameni. Poate că şi tu te numeri printre milioanele de persoane care au pierdut pe cineva drag într-un război şi ştii câtă durere şi suferinţă provoacă o astfel de pierdere.

„Vor fi lipsuri de alimente“ (Matei 24:7). Cercetătorii spun că în ultimii 30 de ani s-a produs mult mai multă hrană decât înainte. Cu toate acestea, există încă lipsuri de alimente deoarece mulţi oameni nu au bani pentru mâncare sau nu au o bucată de pământ pe care s-o cultive. Peste un miliard de oameni din ţările în curs de dezvoltare trăiesc cu un euro pe zi sau chiar mai puţin. Majoritatea acestora suferă în permanenţă de foame. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, peste cinci milioane de copii mor anual din cauza malnutriţiei.

„Vor fi mari cutremure de pământ“ (Luca 21:11). Potrivit unor cercetători, numai din 1990 încoace, anual s-au produs în medie 17 cutremure suficient de puternice ca să avarieze clădirile şi să crape pământul (U.S. Geological Survey). Altele ar fi putut distruge complet clădirile. O altă sursă ne informează: „Cutremurele din ultimii 100 de ani au secerat sute de mii de vieţi omeneşti, iar progresele tehnologice înregistrate n-au redus decât în mică măsură numărul victimelor“.

„Vor fi . . . ciume“ (Luca 21:11). În pofida realizărilor medicinei, boli vechi şi noi devastează omenirea. Un raport arată că 20 de boli foarte cunoscute, între care tuberculoza, malaria şi holera, au luat amploare în ultimele decenii, în timp ce unele maladii au devenit tot mai greu de vindecat cu ajutorul medicamentelor. În plus, au apărut 30 de boli noi, dintre care unele sunt incurabile şi duc la moarte.

Oamenii din ultimele zile

Pe lângă prezentarea câtorva evenimente marcante care au loc în lume, Biblia mai prezice că în ultimele zile societatea umană se va schimba radical. Apostolul Pavel a făcut o descriere generală a oamenilor. Iată ce citim la 2 Timotei 3:1–5: „În ultimele zile vor fi timpuri critice, cărora cu greu li se va face faţă“. Printre altele, Pavel a spus că oamenii vor fi:

▪ iubitori de sine
▪ iubitori de bani
▪ neascultători de părinţi
▪ neloiali
▪ fără afecţiune naturală
▪ fără stăpânire de sine
▪ cruzi
▪ mai degrabă iubitori de plăceri decât iubitori de Dumnezeu
▪ având o formă de devoţiune sfântă, dar dovedindu-se falşi în ce priveşte puterea ei.

Li se potriveşte această descriere oamenilor din zona în care locuieşti? Fără îndoială că da. Peste tot sunt oameni răi. Această situaţie arată că Dumnezeu va trece în curând la acţiune, deoarece Biblia spune: „Dacă cei răi răsar ca iarba şi dacă toţi cei ce fac răul înfloresc, este numai ca să fie distruşi pentru totdeauna“. — Psalmul 92:7.

Evenimente imbucuratoare !

„Această veste bună a regatului va fi predicată pe tot pământul locuit.“  Matei 24:14

Ultimele zile sunt într-adevăr pline de necazuri, aşa cum a fost profeţit în Biblie. Totuşi, chiar şi în această lume zbuciumată, închinătorii lui Iehova au parte de evenimente îmbucurătoare.„Cunoştinţa adevărată va creşte“, s-a profeţit în cartea biblică Daniel. Când? În „timpul sfârşitului“ (Daniel 12:4). Mai ales din 1914 încoace, Iehova i-a ajutat pe cei care doresc sincer să-i slujească să înţeleagă tot mai bine preţioase adevăruri biblice, precum numele şi scopul lui Dumnezeu, jertfa de răscumpărare a lui Isus Cristos, starea morţilor şi învierea. În plus, închinătorii lui Iehova au învăţat cum să-şi trăiască viaţa în aşa fel încât să aibă parte de bucurii şi să-i aducă laude lui Dumnezeu. De asemenea, ei au înţeles mai bine rolul Regatului lui Dumnezeu şi modul în care va îndrepta el situaţia de pe pământ. Ce fac ei cu această cunoştinţă? Această întrebare ne duce la o altă profeţie care se împlineşte în aceste ultime zile.

„Această veste bună a regatului va fi predicată pe tot pământul locuit“, a spus Isus Cristos în profeţia despre ‘încheierea sistemului de lucruri’ (Matei 24:3, 14). Vestea bună despre Regat  mai exact ce este Regatul, ce va înfăptui el şi cum ne putem bucura de binecuvântările lui  este predicată în peste 230 de ţări de pe glob şi în mai bine de 400 de limbi. Milioane de Martori ai lui Iehova predică cu zel vestea bună despre Regat. Ei provin din „toate naţiunile şi triburile şi popoarele şi limbile“ (Revelaţia 7:9). Martorii conduc studii biblice gratuite la domiciliu cu milioane de oameni care doresc să afle ce ne învaţă în realitate Scripturile. Împlinirea acestei profeţii este impresionantă dacă ne gândim că Isus a prezis că adevăraţii creştini vor fi „obiectul urii tuturor oamenilor“.  Luca 21:17.

Ce vei face ?

Întrucât atât de multe profeţii biblice se împlinesc în prezent, nu eşti de acord că trăim în ultimele zile? Când vestea bună va ajunge să fie predicată în măsura dorită de Iehova, va veni, cu siguranţă, „sfârşitul“ (Matei 24:14). Atunci Dumnezeu va înlătura răutatea de pe pământ. El se va folosi de Isus şi de îngerii săi puternici pentru a-i distruge pe toţi cei care i se împotrivesc cu bună ştiinţă (2 Tesaloniceni 1:6–9). Satan şi demonii săi nu vor mai induce în eroare naţiunile. Apoi Regatul lui Dumnezeu va revărsa binecuvântări asupra celor care se supun domniei sale drepte.  Revelaţia 20:1–3; 21:3–5.Deoarece sfârşitul sistemului lui Satan este aproape, ar fi bine să ne întrebăm fiecare: Ce trebuie să fac eu? Este înţelept să continui să înveţi despre Iehova şi cerinţele sale (Ioan 17:3). Studiază Biblia cu conştiinciozitate. Fă-ţi obiceiul de a te întovărăşi cu cei care caută să facă voinţa lui Iehova (Evrei 10:24, 25). Însuşeşte-ţi bogata cunoştinţă pe care Iehova Dumnezeu o pune la dispoziţia poporului său de pe tot pământul şi fă schimbările necesare pentru a te bucura de favoarea lui Dumnezeu. Iacov 4:8.

Isus a mai profeţit că majoritatea oamenilor vor ignora dovezile care arată că trăim în ultimele zile. Distrugerea celor răi va veni pe neaşteptate, surprinzându-i pe mulţi, asemenea unui hoţ care vine noaptea (1 Tesaloniceni 5:2). Isus a avertizat: „Aşa cum au fost zilele lui Noe, aşa va fi prezenţa Fiului omului. Căci, aşa cum erau oamenii în zilele acelea dinainte de potop: mâncau şi beau, bărbaţii se căsătoreau şi femeile erau date în căsătorie, până în ziua în care Noe a intrat în arcă; şi nu au acordat atenţie până când a venit potopul şi i-a măturat pe toţi, aşa va fi prezenţa Fiului omului“.  Matei 24:37–39.

De aceea, Isus le-a spus ascultătorilor săi: „Fiţi atenţi la voi înşivă ca nu cumva să vi se îngreuneze inimile cu mâncare şi băutură în exces şi cu îngrijorările vieţii şi, pe neaşteptate, ziua aceea să vină instantaneu peste voi ca o cursă. Căci ea va veni peste toţi aceia care locuiesc pe faţa întregului pământ. Menţineţi-vă deci treji, făcând tot timpul implorări, ca să reuşiţi să scăpaţi de toate aceste lucruri care trebuie să se întâmple şi să staţi în picioare aprobaţi înaintea Fiului omului“ (Luca 21:34–36). Este înţelept să acordăm atenţie cuvintelor lui Isus. De ce? Deoarece aceia care se bucură de aprobarea lui Iehova Dumnezeu şi a „Fiului omului“, Isus Cristos, au perspectiva de a supravieţui distrugerii sistemului lui Satan şi de a trăi pentru totdeauna în minunata lume nouă, atât de aproape!  Ioan 3:16; 2 Petru 3:13.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

free counters