Capitolul X - Creaturile spirituale - Cum ne influenteaza ele ?

Pentru a cunoaşte mai bine o persoană, trebuie, în general, să aflăm câte ceva despre familia ei. În mod asemănător, a-l cunoaşte pe Iehova Dumnezeu presupune a-i cunoaşte familia de îngeri. În Biblie, îngerii sunt numiţi „fiii lui Dumnezeu“ (Iov 38:7). Ce loc au ei deci în scopul lui Dumnezeu? Au jucat ei vreun rol în istoria omenirii? Ne influenţează îngerii viaţa? Dacă da, în ce fel?În Biblie se vorbeşte despre îngeri de sute de ori. Să analizăm câteva versete şi să vedem ce putem învăţa despre aceste creaturi spirituale. Care este originea lor? În Coloseni 1:16 se spune: „Prin intermediul lui Isus Cristos au fost create toate celelalte lucruri în ceruri şi pe pământ“. Aşadar, toate fiinţele spirituale numite îngeri au fost create de Iehova Dumnezeu prin intermediul Fiului său întâi-născut. Câţi îngeri există? Biblia arată că au fost creaţi sute de milioane de îngeri puternici. Psalmul 103:20.

Cuvântul lui Dumnezeu, Biblia, ne spune că atunci când a fost creat pământul „toţi fiii lui Dumnezeu scoteau strigăte de veselie“ (Iov 38:4–7). Înţelegem deci că îngerii au existat cu mult înainte de crearea oamenilor, ba chiar a pământului. Din acelaşi pasaj biblic reiese şi că îngerii au sentimente, deoarece se spune că ei „izbucneau împreună în cântări de bucurie“. Observă că „toţi fiii lui Dumnezeu“ s-au bucurat împreună. În acea vreme, toţi îngerii formau o familie unită care îi slujea lui Iehova Dumnezeu.

Ingerii ofera sprijin si ocrotire

Încă de când au asistat la crearea primilor oameni, fiinţele spirituale fidele au dovedit un viu interes faţă de familia umană, tot mai numeroasă, şi faţă de împlinirea scopului lui Dumnezeu (Proverbele 8:30, 31; 1 Petru 1:11, 12). Dar, cu trecerea timpului, îngerii au văzut cum majoritatea oamenilor s-au îndepărtat de Creatorul lor iubitor. Acest lucru i-a întristat cu siguranţă. Însă de fiecare dată când un om se întoarce la Iehova „este bucurie printre îngeri“ (Luca 15:10). Având în vedere interesul sincer pe care îl au îngerii faţă de slujitorii lui Dumnezeu, nu este de mirare că Iehova i-a folosit de multe ori pentru a-şi întări şi ocroti slujitorii fideli de pe pământ (Evrei 1:7, 14). Să dăm câteva exemple.Dreptul Lot şi fiicele sale au supravieţuit distrugerii oraşelor nelegiuite Sodoma şi Gomora graţie ajutorului a doi îngeri, care i-au scos din zona periculoasă (Geneza 19:15, 16). Câteva secole mai târziu, profetul Daniel a fost aruncat într-o groapă cu lei, dar a scăpat nevătămat. Iată ce a spus el: „Dumnezeul meu a trimis pe îngerul Său şi a închis gura leilor“ (Daniel 6:22). În secolul I e.n., un înger l-a eliberat din închisoare pe apostolul Petru (Faptele 12:6–11). De asemenea, îngerii l-au sprijinit pe Isus la începutul ministerului său pământesc (Marcu 1:13). Cu puţin timp înainte ca Isus să moară, i s-a arătat un înger, care „l-a întărit“ (Luca 22:43). Ce mult trebuie să fi însemnat pentru Isus sprijinul îngerului în acele momente cruciale din viaţa sa!

În prezent, îngerii nu li se mai arată slujitorilor lui Dumnezeu de pe pământ. Deşi oamenii nu-i pot vedea, îngerii puternici continuă să-i ocrotească pe slujitorii lui Iehova mai ales din punct de vedere spiritual. În Biblie se spune: „Îngerul Domnului Îşi aşază tabăra în jurul acelora care se tem de El şi-i scapă“ (Psalmul 34:7, Cornilescu, 2001). De ce sunt aceste cuvinte deosebit de încurajatoare? Deoarece există creaturi spirituale rele care vor să ne distrugă! Cine sunt ele? De unde provin? Cum încearcă să ne facă rău? Pentru a afla răspunsul, să vedem pe scurt ce s-a întâmplat la începutul istoriei umane.

Creaturile spirituale care vor sa ne distruga

Aşa cum am văzut în tema "Care este scopul lui Dumnezeu cu privire la pământ? " , un înger a nutrit dorinţa de a stăpâni peste alţii, răzvrătindu-se împotriva lui Dumnezeu. Mai târziu, acest înger a ajuns să fie cunoscut ca Satan Diavolul (Revelaţia 12:9). Timp de circa 1 600 de ani de la înşelarea Evei, Satan a reuşit să-i îndepărteze de Dumnezeu pe aproape toţi oamenii, cu excepţia câtorva persoane fidele, între care Abel, Enoh şi Noe. Evrei 11:4, 5, 7.În zilele lui Noe, şi alţi îngeri s-au răzvrătit împotriva lui Iehova. Ei au părăsit familia cerească a lui Dumnezeu, şi-au luat corpuri fizice şi au venit pe pământ. De ce au făcut ei acest lucru? Versetul din Geneza 6:2 ne spune: „Fiii lui Dumnezeu au văzut că fiicele oamenilor erau frumoase; şi din toate şi-au luat de soţii pe acelea pe care şi le-au ales“. Însă după un timp, Iehova Dumnezeu a pus capăt acţiunilor acestor îngeri şi nu le-a mai permis să corupă omenirea. Prin potopul pe care l-a adus asupra pământului, Iehova i-a distrus pe toţi oamenii răi, păstrându-i în viaţă numai pe slujitorii săi fideli (Geneza 7:17, 23). Astfel, îngerii rebeli, sau demonii, au fost nevoiţi să-şi abandoneze corpurile fizice şi să se întoarcă în cer ca fiinţe spirituale. Ei au trecut de partea Diavolului, care a devenit ‘conducătorul demonilor’. —Matei 9:34.

Când îngerii neascultători s-au întors în cer, ei n-au mai fost acceptaţi în familia de îngeri a lui Dumnezeu, asemenea conducătorului lor, Satan (2 Petru 2:4). Chiar dacă în prezent nu-şi mai pot lua corpuri omeneşti, ei continuă să exercite o puternică influenţă negativă asupra oamenilor. De fapt, cu ajutorul demonilor, Satan „induce în eroare întregul pământ locuit“ (Revelaţia 12:9; 1 Ioan 5:19). Cum? Demonii folosesc diverse metode de înşelare (2 Corinteni 2:11). Să examinăm mai îndeaproape câteva dintre ele.

Cu inseala demonii ?

Pentru a-i înşela pe oameni, demonii se folosesc de spiritism. Această practică presupune comunicarea cu demonii, fie în mod direct, fie prin intermediul unui medium uman. Biblia condamnă spiritismul şi ne avertizează să ne îndepărtăm de orice lucru care ar putea avea legătură cu această practică (Galateni 5:19–21). Spiritismul este pentru demoni ca momeala pentru pescari. Pentru a prinde diferite tipuri de peşti un pescar foloseşte mai multe feluri de momeli. În mod asemănător, spiritele rele recurg la diverse forme de spiritism pentru a aduce cât mai mulţi oameni sub controlul lor.Una dintre momelile folosite de demoni este divinaţia. Ce este divinaţia? Este o practică prin care se încearcă aflarea viitorului sau a unui lucru necunoscut. Iată câteva forme de divinaţie: astrologia, prezicerea viitorului cu ajutorul cărţilor de tarot, ghicirea în globul de cristal, citirea în palmă şi interpretarea viselor. Deşi mulţi oameni cred că divinaţia este o practică inofensivă, Biblia arată că cei ce prezic viitorul o fac cu ajutorul spiritelor rele. De exemplu, relatarea din Faptele 16:16–18 vorbeşte despre „un demon de divinaţie“ care îi dădea unei fete puterea de a avea ‘arta prezicerii’. Însă când demonul a fost expulzat, ea şi-a pierdut această putere.

O altă metodă prin care demonii îi înşală pe oameni este încercarea de a comunica cu morţii. Cei care plâng moartea cuiva drag pot fi deseori induşi în eroare de concepţiile greşite privitoare la morţi. Un medium poate da informaţii speciale despre persoana decedată sau îi poate imita vocea. Din această cauză, mulţi oameni sunt convinşi că morţii trăiesc şi că, luând legătura cu ei, îşi pot alina durerea. Însă o astfel de „consolare“ este nu numai falsă, ci şi periculoasă. De ce? Deoarece demonii pot imita vocea unei persoane decedate şi îi pot da unui medium informaţii despre cel mort (1 Samuel 28:3–19). În plus, aşa cum am văzut în capitolul 6, morţii nu mai există (Psalmul 115:17). Prin urmare, cel care ‘întreabă pe morţi’ este înşelat de spiritele rele şi încalcă voinţa lui Dumnezeu (Deuteronomul 18:10, 11; Isaia 8:19). Fii, aşadar, vigilent şi respinge această momeală periculoasă folosită de demoni!Spiritele rele nu se mulţumesc doar să-i înşele pe oameni, ci îi şi ţin sub teroare. În prezent, Satan şi demonii săi ştiu că mai au doar „o perioadă scurtă de timp“ până când vor fi reduşi la inactivitate şi sunt mai înverşunaţi ca oricând (Revelaţia 12:12, 17). Totuşi, mii de oameni chinuiţi zilnic de teama spiritelor rele au reuşit să scape de ea. Cum? Ce poate face o persoană implicată în practici spiritiste?

Cum sa te impotrivesti spiritelor rele ?

▪ Debarasează-te de obiectele spiritiste
▪ Studiază Biblia
▪ Roagă-te lui Dumnezeu

Biblia ne arată ce trebuie să facem pentru a ne împotrivi spiritelor rele şi pentru a ne elibera de influenţa lor. Să luăm exemplul creştinilor efeseni din secolul I. Unii dintre ei practicaseră spiritismul înainte de a deveni creştini. Ce au făcut ei când s-au hotărât să renunţe la spiritism? Biblia ne spune: „Un mare număr dintre cei care practicau artele magice şi-au adunat cărţile şi le-au ars complet înaintea tuturor“ (Faptele 19:19). Distrugându-şi cărţile de magie, aceşti efeseni deveniţi creştini sunt un exemplu pentru cei care, astăzi, vor să se împotrivească spiritelor rele. Cei ce doresc să-i slujească lui Iehova trebuie să se debaraseze de orice lucru care ar putea avea legătură cu spiritismul, inclusiv cărţi, reviste, filme, postere şi melodii care încurajează spiritismul şi îl prezintă într-o lumină atrăgătoare. Tot în această categorie intră şi amuletele sau alte obiecte purtate de unii pentru a fi ocrotiţi de rău.1 Corinteni 10:21.

La câţiva ani după ce creştinii din Efes şi-au distrus cărţile de magie, apostolul Pavel le-a scris: „Avem de luptat . . . împotriva forţelor spirituale rele“ (Efeseni 6:12). Demonii nu renunţaseră. Ei încercau încă să câştige teren. Prin urmare, ce trebuiau să mai facă acei creştini? Pavel le-a spus: „Mai presus de toate, luaţi marele scut al credinţei, cu care veţi putea stinge toate proiectilele arzătoare ale celui rău“, adică ale lui Satan (Efeseni 6:16). Cu cât scutul credinţei noastre este mai puternic, cu atât ne vom putea împotrivi mai bine forţelor spirituale rele. Matei 17:20.Dar cum ne putem întări credinţa? Studiind Biblia. Rezistenţa unui zid depinde în mare măsură de trăinicia fundaţiei. La fel, rezistenţa credinţei noastre depinde mult de trăinicia bazei, adică a cunoştinţei exacte din Cuvântul lui Dumnezeu, Biblia. Dacă citim şi studiem zilnic Biblia, credinţa noastră se va întări. Asemenea unui zid puternic, ea ne va ocroti de influenţa spiritelor rele.  1 Ioan 5:5.

Ce trebuiau să mai facă creştinii din Efes? Întrucât trăiau într-un oraş saturat de demonism, ei aveau nevoie de protecţie suplimentară. Iată de ce Pavel le-a spus: „Cu orice fel de rugăciune şi implorare, continuaţi să vă rugaţi cu orice ocazie în spirit“ (Efeseni 6:18). Deoarece şi noi trăim într-o lume saturată de demonism, nu ne putem împotrivi spiritelor rele dacă nu ne rugăm cu ardoare lui Iehova pentru a ne ocroti. Bineînţeles, trebuie să menţionăm numele Iehova în rugăciunile noastre (Proverbele 18:10). Ar trebui să continuăm să-i cerem lui Dumnezeu ‘să ne elibereze de cel rău’, Satan Diavolul (Matei 6:13). Iehova va răspunde la rugăciunile noastre fierbinţi.  Psalmul 145:19.

E adevărat, spiritele rele sunt periculoase însă, atât timp cât ne împotrivim Diavolului şi ne apropiem de Dumnezeu înfăptuind voinţa Sa, nu ar trebui să trăim cu frica de ele (Iacov 4:7, 8). Puterea spiritelor rele este limitată. Ele au fost pedepsite în zilele lui Noe şi îşi aşteaptă judecata finală în viitor (Iuda 6). În plus, nu uita că ne bucurăm de protecţia îngerilor puternici ai lui Iehova (2 Împăraţi 6:15–17). Ei doresc să ne vadă împotrivindu-ne spiritelor rele. Aceşti îngeri fideli ne încurajează să mergem înainte. Să fim, aşadar, hotărâţi să stăm aproape de Iehova şi de familia sa de creaturi spirituale fidele! Să evităm, de asemenea, orice formă de spiritism şi să punem întotdeauna în practică sfaturile biblice (1 Petru 5:6, 7; 2 Petru 2:9). Astfel putem fi siguri că vom ieşi victorioşi în lupta împotriva creaturilor spirituale rele.

Dar de ce tolerează Dumnezeu spiritele rele şi toată răutatea care provoacă atâta suferinţă? Vom afla răspunsul în capitolul următor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

free counters