Geneza - Capitolul 19 : 1 - 38

1 Cei doi îngeri au ajuns la Sodoma seara şi Lot stătea la poarta Sodomei. Când i-a zărit, Lot s-a ridicat să-i întâmpine şi s-a plecat cu faţa la pământ.
2 Şi a zis: „Vă rog, domnii mei, abateţi-vă pe la casa slujitorului vostru, rămâneţi aici peste noapte şi vi se vor spăla picioarele. Apoi vă veţi scula devreme şi vă veţi vedea de drum“. Dar ei au spus: „Nu, ci vom înnopta în piaţa publică“.
3 Însă el a stăruit mult, astfel că s-au abătut pe la el şi au intrat în casa lui. Apoi le-a pregătit un ospăţ şi a copt turte nedospite, iar ei au mâncat.
4 Nici nu apucaseră să se culce, că bărbaţii din oraş, bărbaţii din Sodoma, au înconjurat casa, de la băiat până la bătrân, tot poporul într-o gloată.
5 Şi strigau la Lot şi-i ziceau: „Unde sunt bărbaţii care au intrat la tine în noaptea aceasta? Scoate-i afară ca să ne culcăm cu ei“.
6 În cele din urmă, Lot a ieşit la ei, la intrare, dar a închis uşa în urma lui.
7 Şi a spus: „Vă rog, fraţii mei, nu faceţi ce este rău.
8 Iată că am două fiice care n-au avut niciodată relaţii intime cu un bărbat. Lăsaţi-mă, vă rog, să le scot afară la voi. Apoi faceţi-le ce este bine în ochii voştri. Numai nu le faceţi nimic acestor bărbaţi, căci de aceea au venit la umbra acoperişului meu“.
9 Însă ei au zis: „Dă-te la o parte!“ Şi au adăugat: „Străinul ăsta a venit aici să locuiască retras şi mai face şi pe judecătorul! Acum ţie îţi vom face mai rău decât lor“. Şi îl împingeau cu putere pe bărbatul acesta, pe Lot, şi se apropiau ca să spargă uşa.
10 Atunci bărbaţii aceia şi-au întins mâna, l-au tras pe Lot în casă şi au închis uşa.
11 Iar pe bărbaţii de la intrarea casei i-au lovit cu orbire, de la mic la mare, astfel că ei au obosit tot încercând să găsească intrarea.
12 Apoi bărbaţii aceia i-au zis lui Lot: „Mai ai pe cineva aici? Pe gineri, pe fiii tăi, pe fiicele tale şi pe toţi cei ce sunt ai tăi în oraş scoate-i din locul acesta!
13 Căci vom distruge locul acesta, fiindcă strigătul împotriva lor este tot mai puternic înaintea lui Iehova. De aceea, Iehova ne-a trimis să distrugem oraşul“.
14 Lot a ieşit deci şi le-a vorbit ginerilor lui, care urmau să le ia de soţii pe fiicele lui, şi a zis: „Sculaţi-vă! Ieşiţi din locul acesta, fiindcă Iehova o să distrugă oraşul!“ Dar ginerilor săi li se părea că glumeşte.
15 Totuşi, când s-au ivit zorile, îngerii au stăruit, spunându-i lui Lot: „Scoală-te! Ia-ţi soţia şi pe cele două fiice care se află aici, ca să nu pieri din cauza nelegiuirii oraşului!“
16 Şi, pentru că el zăbovea, bărbaţii aceia, datorită îndurării lui Iehova faţă de el, l-au apucat de mână, pe el, pe soţia lui şi pe cele două fiice ale lui, l-au scos şi l-au lăsat în afara oraşului.
17 Şi, imediat ce i-au scos la marginea oraşului, unul dintre ei a zis: „Scapă-ţi sufletul! Nu te uita în urmă şi nu te opri nicăieri în ţinutul Iordanului! Fugi în regiunea muntoasă, ca să nu pieri!“
18 Atunci Lot le-a zis: „Nu, Iehova, te rog!
19 Acum, slujitorul tău a găsit favoare în ochii tăi şi mare este bunătatea iubitoare pe care ai manifestat-o faţă de mine păstrându-mi sufletul în viaţă, dar eu ... eu nu pot fugi în regiunea muntoasă, căci mă tem că m-ar ajunge nenorocirea şi în mod sigur aş muri.
20 Te rog, oraşul acesta este destul de aproape ca să fug acolo şi este un lucru mic. Permite-mi, te rog, să fug acolo, pentru că este un lucru mic. Şi sufletul meu va rămâne în viaţă“.
21 Atunci el i-a zis: „Iată că ţin seama de tine şi în privinţa aceasta şi nu voi distruge oraşul despre care ai vorbit.
22 Grăbeşte-te! Fugi acolo, căci nu pot face nimic până nu ajungi acolo!“ De aceea, i-a pus oraşului numele Ţoar.
23 Soarele se ridicase deasupra ţării când Lot a ajuns la Ţoar.
24 Atunci Iehova a făcut să plouă peste Sodoma şi peste Gomora sulf şi foc de la Iehova, din ceruri.
25 Şi a distrus aceste oraşe, da, întregul ţinut al Iordanului, pe toţi locuitorii oraşelor şi plantele de pe pământ. 26 Soţia lui Lot, care era în urma lui, s-a uitat înapoi şi s-a făcut un stâlp de sare.
27 Avraam s-a dus dis-de-dimineaţă la locul unde stătuse înaintea lui Iehova.
28 S-a uitat în jos, spre Sodoma şi Gomora şi spre tot ţinutul Iordanului, şi iată că a văzut ridicându-se de pe pământ un fum gros ca fumul gros al unui cuptor!
29 Când a nimicit oraşele din ţinutul Iordanului, Dumnezeu şi-a adus aminte de Avraam şi s-a îngrijit să-l scape pe Lot de distrugere, când a distrus oraşele din regiunea în care locuia Lot.
30 Mai târziu, Lot a urcat de la Ţoar şi a locuit cu cele două fiice ale lui în regiunea muntoasă, căci se temea să locuiască în Ţoar. Astfel, a locuit într-o peşteră, el şi cele două fiice ale lui.
31 Şi cea întâi născută i-a spus celei mai tinere: „Tatăl nostru este bătrân, iar în ţară nu este niciun bărbat care să se culce cu noi, după obiceiul întregului pământ.
32 Hai să-i dăm tatălui nostru să bea vin şi să ne culcăm cu el, ca să avem urmaşi de la tatăl nostru“.
33 Astfel, în noaptea aceea i-au dat tatălui lor să bea vin. Apoi cea întâi născută a intrat şi s-a culcat cu tatăl ei, însă el n-a ştiut nici când ea s-a culcat, nici când s-a sculat.
34 A doua zi cea întâi născută i-a spus celei mai tinere: „Iată că eu m-am culcat cu tatăl meu noaptea trecută. Să-i dăm să bea vin şi în noaptea aceasta. Apoi intră tu şi culcă-te cu el, ca să avem urmaşi de la tatăl nostru“.
35 Aşadar, şi în noaptea aceea i-au dat tatălui lor să bea vin. Apoi cea mai tânără s-a ridicat şi s-a culcat cu el, însă el n-a ştiut nici când ea s-a culcat, nici când s-a sculat.
36 Şi cele două fiice ale lui Lot au rămas însărcinate de la tatăl lor.
37 După un timp, cea întâi născută a dat naştere unui fiu şi i-a pus numele Moab. El este tatăl moabiţilor până în ziua de azi.
38 Cea mai tânără a născut şi ea un fiu şi i-a pus numele Ben-Ammi. El este tatăl fiilor lui Amon până în ziua de azi.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

free counters