Credeţi în reîncarnare ?

„Îti aminteşti de fata din vecini de care erai îndrăgostit aici, în India, pe când erai adolescent?“, i-a scris Mukundbhai fiului său, student la o universitate din Statele Unite. „Ea se va căsători peste câteva săptămâni. M-am gândit că ar trebui să ştii lucrul acesta.“De ce i-a transmis tatăl această veste fiului său? La urma urmelor, Mukundbhai pusese capăt în mod categoric acelei idile adolescentine cu ani în urmă. În plus, fiul era în Statele Unite de şase ani pentru a-şi efectua studiile. El nu ţinuse legătura cu fata în tot acest timp, iar Mukundbhai ştia lucrul acesta.

Atunci de ce era îngrijorat? Deoarece Mukundbhai credea în reîncarnare, sau renaştere. Dacă atracţia din copilărie dintre cei doi se datora cumva faptului că fuseseră căsătoriţi în vieţile anterioare, ar fi fost o dovadă de cruzime să fie ţinuţi departe acum, la vârsta căsătoriei. Mukundbhai dorea doar să-i aducă la cunoştinţă fiului său situaţia înainte ca fata să devină soţia altcuiva în această viaţă.Să luăm un alt exemplu. O fetiţă de patru ani a trecut prin câteva perioade de agonie la un spital din Mumbai, India. Inima ei avea o valvulă care nu funcţiona bine. Părinţii ei înstăriţi nu puteau suporta să-şi vadă copila suferind. Însă ei au raţionat astfel: „Trebuie să acceptăm situaţia. Cu siguranţă a făcut ceva în viaţa ei anterioară pentru a merita acest lucru“.

Oare este ea pedepsită pentru păcatele comise într-o viaţă anterioară?

Credinţa în reîncarnare joacă un rol important în viaţa a milioane de hinduşi, budişti, jainişti, sikhişti şi a membrilor altor religii provenind din India. Experienţele din viaţă  de la îndrăgostirea de cineva până la suferinţa imensă  sunt considerate consecinţele faptelor comise într-o viaţă anterioară sau în mai multe.Mulţi din ţările occidentale sunt şi ei fascinaţi de doctrina reîncarnării. Actriţa americană Shirley MacLaine îşi susţine credinţa în reîncarnare. Scriitoarea Laurel Phelan din Vancouver, Columbia Britanică (Canada), susţine că are amintiri din 50 de vieţi anterioare. Într-un sondaj Gallup efectuat în 1994 pentru CNN/USA Today, peste 270 din 1 016 adulţi şi-au exprimat credinţa în reîncarnare. Totodată, credinţa în reîncarnare face parte din Mişcarea New Age. Dar ce dovezi sprijină această credinţă?

„Amintirile dintr-o viaţă anterioară!“, spun adepţii reîncarnării. În consecinţă, când Ratana, o fetiţă de trei ani din Bangkok, a început să aibă „amintiri din viaţa ei anterioară ca femeie religioasă care a murit după ce a împlinit 60 de ani“, majoritatea observatorilor au acceptat cazul ei ca pe o dovadă întemeiată a reîncarnării.
Oricum, scepticismul abundă. Iar amintirilor atribuite vieţilor anterioare li se pot da şi alte explicaţii. În cartea sa Hinduism: Its Meaning for the Liberation of the Spirit (Hinduismul: Semnificaţia lui pentru eliberarea spiritului), filozoful hindus Nikhilananda afirmă că ‘experienţele de după moarte nu se pot demonstra pe cale raţională’. Totuşi, el susţine că „doctrina renaşterii este mai mult probabilă decât improbabilă“.Dar sprijină Biblia această învăţătură? Şi ce speranţă pentru cei morţi oferă Cuvântul inspirat al lui Dumnezeu?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

free counters